خبرگزاری کار ایران

قطع بیمه‌ی هنرمندان وازد فاز جدیدی شده‌ است؛

هنرمندان و روزنامه‌نگاران هیچ امنیتی ندارند

هنرمندان و روزنامه‌نگاران هیچ امنیتی ندارند
کد خبر : ۱۰۶۹۱۱

معلم: با بودجه چند جشنواره بی‌خاصیت می‌توان مشکل بیمه را حل کرد / قاصد اشرفی: خدمات تامین اجتماعی در قبال پولی که می‌گیرد قابل توجه نیست / توحیدی: سوءمدیریت می‌تواند احساس امنیت روانی ۶۰ هزار هنرمند را به همراه خانوادهایشان به خطر اندازد.

ایلنا: مسئله بیمه تأمین اجتماعی سینماگران و هنرمندان از سال‌ها قبل یکی از موارد محل مناقشه بوده است. سینماگران، هنرمندان و روزنامه‌نگاران به خصوص آن‌ها که به صورت آزاد فعالیت می‌کنند؛ همیشه مشکل بیمه تأمین اجتماعی را داشته‌اند. به تازگی این مشکل وارد مرحله جدیدی شده است و سازمان تأمین اجتماعی بیمه هنرمندان و افرادی را که در سالهای قبل از طریق صندوق حمایت از روزنامه‌نگاران و هنرمندان به این سازمان پیوسته بودند را قطع کرده است و باز این سوال را به وجود آورده که علت اصلی مشکل بیمه هنرمندان چیست و چرا این قشر این‌همه دستخوش تغییر و فشارهای مالی و معنوی می‌شود؟!

معلم: با حذف چند جشنواره‌ی بی‌خاصیت می‌توان مشکل بیمه را حل کرد
علی معلم(تهیه‌کننده سینمای ایران) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به مشکل جدید پیش آمده در حوزه‌ی سینما و رونامه‌نگاران و قطع بیمه تأمین اجتماعی آنها می‌گوید: علت اصلی به نظر می‌رسد فقط بی‌حواسی و کم‌دقتی دولت به امر بیمه است درحالی‌که یک صندوق مشخص وجود دارد و باید سر زمان مشخص پول بیمه به حساب واریز می‌شده اما این کار صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد برای بسیاری از مسئولان آخرین مسئله، بیمه‌ی هنرمندان است و انگار برای ارشاد فقط آثار هنرمندان مهم است و خود فرد هنرمند اهمیتی ندارد به همین دلیل بیمه‌ی تأمین اجتماعی وی نیز اهمیتی ندارد.

معلم با اشاره به اینکه هزینه‌ی بیمه به صورت کلان برای همه هنرمندان زیاد هست اما نه آنقدر که نتوان آن را پرداخت، می‌گوید: اگر دولت فقط چند جشنواره‌ که در طی سال‌ها برگزار می‌کند و هیچ سودی ندارد را حذف کند، می‌تواند هزینه‌ی بیمه را بدهد و مشکل را حل کند.

وی ادامه داد: روند بیمه باید به صورت یک قاعده و قانون دربیاید تا تبدیل به یک اصل شود و اینگونه نباشد که هرسال خانه سینما یا خانه تئا‌تر و روزنامه‌نگاران آزاد به دنبال این باشند که وضعیت بیمه امسال چگونه است و آیا بیمه برقرار است یا خیر؟

معلم تأکید کرد: مشکل بیمه از آنجا ناشی می‌شود که بسیاری از کار‌ها در کشور به‌جای آنکه براساس قاعده و قانون باشد براساس مرحمت و صله است. یعنی هنوز تفکر صله‌ای در کشور حکمفرماست و گروهی همچنان دوست دارند صله بگیرند و بعضی دولتمردان نیز دوست دارند صله بدهند تا تشویق شوند و به‌به و چه‌چه بشنوند درحالی‌که مسائلی همچون بیمه باید تبدیل به قانون شود و در آغاز هر سال نیز بودجه آن تأمین شود.

رئیس انجمن سینماداران: از زمان حیدریان پیگیر بیمه اهالی سینما هستیم
محمد قاصد اشرفی(رئیس انجمن سینماداران) نیز درباره وضعیت بیمه تأمین اجتماعی سینماداران می‌گوید: وضعیت بیمه سینماگران و همچنین بازنشستگی آن‌ها بسیار ناامیدکننده است. بسیاری از کارکنان سینما از لحاظ بیمه با مشکل مواجه هستند.

وی ادامه داد: امروز اگر سینماداران یا کارکنان آن‌ها بیمه هستند توسط مالکان سینما بیمه شده‌اند یعنی هر مالک سینما برای هر کدام از کارکنان خود میانگین ماهی ۱۶۰ هزار تومان برای بیمه پرداخت می‌کند البته این رقم با توجه به میزان دستمزد کاهش و یا افزایش پیدا می‌کند.

وی با اشاره به پیگیری بحثبیمه کارکنان سالن‌های سینما گفت: در سالهای قبل و از زمان معاونت حیدریان در ارشاد نامه‌نگاری‌های بسیاری شد که حداقل سه الی ۵ نفر از کارکنان سالن‌های سینمایی توسط ارشاد بیمه شوند. اما علی‌رغم قول‌هایی که ایشان داد و پیگیری‌هایی که شد، این کار به جایی نرسید.

اشرفی ادامه داد: نه تنها امروز مالکان سینما خود امکان بیمه شدن ندارند و باید براساس قانون بیمه اختیاری تحت شرایطی بیمه شوند بلکه خدمات تأمین اجتماعی نیز برای کسانی که هزینه پرداخت می‌کنند، قابل قبول نیست.

وی ادامه داد: باید در این زمینه یک قانون مشخص باشد و یک راهکار مشخص برای کسانی که می‌توانند بیمه شوند، مشخص شود. ما باید به سمتی حرکت کنیم که مثلا خانه سینما یا نهادی دیگر مسئول تشخیص و معرفی افراد برای بیمه باشد.

توحیدی: بیمه تامین اجتماعی سینماگران و هنرمندان باید تبدیل به قانون شود
فرهاد توحیدی معتقد است مهم‌تر از بحثبیمه و قطع شدن خدمات آن، احساس ناامنی روانی است که گریبان خانواده هنرمندان را می‌گیرد.

سخنگو و رئیس هیئت مدیره خانه سینما با اشاره به اینکه بیمه تأمین اجتماعی هنرمندان، روزنامه‌نگاران و فرهنگیان دچار یک نوع سوء‌مدیریت در ۴ سال گذشته شده است، می‌گوید: در ۴ سال گذشته به دلیل اینکه بنا بر استفاده از مدیران ناکاربلد بوده است و همچنین از تجربیات گذشته استفاده نشده، وضعیت اینگونه شده است.

وی ادامه داد: اگر خوش‌بینانه بخواهیم به این قضیه نگاه کنیم می‌توانیم بگوییم که در بخش بیمه کارهایی که شده است بدون مطالعه بوده است و به همین دلیل امروز پوشش بیمه‌ای بسیار ضعیف است.

توحیدی تأکید کرد: وضعیت بیمه سینماگران به اندازه‌ای بد بود که از سال ۸۶ خانه سینما خود اقدام به قرارداد بستن با شرکت‌های بیمه برای انجام امور بیمه‌ای کرد و پوشش‌های خوبی را نیز آماده کرد و سینماگران را تحت این پوشش قرار داد اما به محض روی کار آمدن جواد شمقدری این بیمه توسط وی قطع شد و نه تنها سینماگران دیگر تحت پوشش قرار نگرفتند بلکه یک ضرر ۸۰ میلیارد تومانی نیز برای خانه سینما باقی ماند.

وی ادامه داد: چند سال بعد آن‌ها به‌‌ همان راهی رفتند که خانه سینما رفته بود البته این بار بیمه‌ای که برنامه‌ریزی شده بود پوشش‌های کمتری داشت و سینماگران سال‌ها از این بیمه محروم شده بودند.

توحیدی با اشاره به اینکه بیمه تأمین اجتماعی که سینماگران، هنرمندان و خبرنگاران را دربرمی‌گیرد تاکنون به صورت قانون در نیامده، گفت: این بیمه براساس مصوبات هیئت دولت انجام می‌شود و صندوق حمایت از هنرمندان موظف است که به عنوان مجری این بیمه سهم خود را بدهد و هنرمندان نیز سهم خود را جداگانه پرداخت کند. این روش یعنی اینکه هنرمندان خودشان به صورت خویش‌فرما بیمه شده‌اند و هزینه بیمه خود را خود پرداخت می‌کند. حال نکته دردناک این است که چرا نباید صندوق سهم خود را در سال‌های گذشته پرداخت کند.

توحیدی تأکید کرد: در همه جای دنیا نظام‌های بیمه‌ای به گونه‌ای هستند که بخشی از هزینه را خود فرد می‌دهد اما اینجا این نظام بیمه‌ای فرد را تبدیل به خویش‌فرمای خودش کرده است. و باید سهم بیمه خود را خودش بپردازد و عملاً به دلیل آنکه افراد کارمند جایی نیستند و پروژه‌ای کار می‌کنند یکی از نگرانی‌های آن‌ها این شده که حق بیمه خود را چگونه پرداخت کنند. هر چند دولت به عنوان کارفرما سهم خود را می‌دهد و یک زمانی را به عنوان مهلت برای پرداخت حق بیمه فرد توسط خودش تعیین می‌کند اما باز هم این نگرانی در بین هنرمندان وجود دارد.

وی ادامه داد: در ۸ سال گذشته حدود ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی عاید کشور شده اما با حیف و میل بیت‌المال اعتبارات لازم به سرفصل‌ها و جاهایی که باید داده می‌شده داده نشده است و یکی از اولین جاهایی که پول آن حذف شده صندوق حمایت بوده و باعثشده این صندوق بدهکار شود.

توحیدی افزود: در حالی که صندوق حمایت از روزنامه‌نگاران، هنرمندان و نویسندگان یک نهاد دولتی است و از طرف دیگر سازمان تأمین اجتماعی نیز یک نهاد دولتی است می‌توانست دولت به راحتی این مسئله را در سال‌های گذشته حل کند اما متأسفانه به دلیل سوء تدبیر به نظر می‌رسد گره‌ای را که با دست می‌توان باز کرد را با دندان می‌خواهند باز کنند.

وی ادامه داد: مشکلی که امروز در بحثبیمه بوجود آمده یک شب بوجود نیامده است بلکه نتیجه عدم توجه به پیشنهادات و همین طور سوء مدیریتی است که باعثشده یک بدهی انباشته بوجود بیاید. از طرف دیگر به نظر می‌رسد به اخطارهای سازمان تأمین اجتماعی نیز توجه نشده است و این بدهی بوجود آمده است.
رئیس هیئت مدیره خانه سینما با اشاره به عواقب سوء قطع بیمه‌های تأمین اجتماعی هنرمندان و سینماگران گفت: بیش از ۸۵ درصد سینماگران عضو خانه سینما توسط این صندوق بیمه شده‌اند و وقتی این بیمه قطع شود عوارض سوئی برای آن‌ها و خانواده آن‌ها خواهد داشت و امنیت روانی آن‌ها را به خطر می‌اندازد.

وی ادامه داد: امنیت در همه حوزه‌ها مهم است اما آنچه از امنیت مهم‌تر است، احساس امنیت است یعنی اینکه فرد فکر کند که از یک احساس امنیت روانی برخوردار است. حال با قطع شدن این بیمه امنهیت روانی بیش از ۶۰ هزار هنرمند تحت پوشش و خانواده‌های آن‌ها تحت خطر قرار می‌گیرد و طبیعی است که نبود این امنیت روانی در هنرمند بر کار او که تولید اثر هنری است تأثیر مستقیم می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه این مشکل فقط بر‌ای هنرمندان سینما نیست بلکه بسیاری از خبرنگاران و نویسندگانی که به صورت آزاد فعالیت می‌کنند نیز چنین مشکلاتی دارند، گفت: باید با حضور کار‌شناسان یک مطالعه دقیقی درباره بحثبیمه این گونه افراد بشود و ساماندهی جدی صورت بگیرد و قانون بیمه نویسندگان، هنرمندان و سینماگران نیز تصویب شود. اینگونه نباشد که به محض آنکه فرد بیمه شده به دلیل ناتوانی در عدم پرداخت در یک زمان مشخص بیمه وی قطع شود.

توحیدی ادامه داد: مشکل دیگری که امروز سینماگران را تهدید می‌کند بحثمالیات است ما در طول سال‌های گذشته دو بحثمالیات و بیمه را در جلساتی با رئیس جمهور دولت دهم مطرح کردیم و تلاش داشتیم بحثمالیات را به مرحله خوبی برسانیم. اما متأسفانه به دلیل همین سوء مدیریت این کار به سرانجام نرسید. و امروز ناچار شده‌اند که برای جلوگیری از مشکلات پیش آمده ۶ ماه دیگر پرونده‌های مالیاتی سینماگران مسکوت نگه دارد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز