شوری در نشست هماندیشی انجمن دوستی ایران و روسیه مطرح کرد:
باید در حوزه اقتصادی و فرهنگی ایران و روسیه برای بهبود روابط اقدامات موثری انجام شود
معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا گفت: اگر پیشران اقتصادی بین ایران و روسیه فعال شود، می توان تغییرات مثبتی را ایجاد کرد. صرف روابط سیاسی کارگشا و پایدار نیست و باید در حوزه فرهنگ اقدامات مؤثرتری انجام داد.
به گزارش ایلنا، "محمود شوری" معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا در نشست هماندیشی انجمن دوستی ایران و روسیه که شنبه یکم شهریور ۹۹ در هتل اسپیناس برگزار شد، گفت: در حال حاضر مشکل روابط دو کشور در همه بخشها به ویژه بخش اقتصاد، عدم شناخت متقابل میان دو طرف است که انشاءالله با تلاشهایی که انجام میشود برطرف شود. بیش از ۵۰۰ سال است که دو کشور ایران و روسیه در تعامل هستند اما ارتباط آنها بیشتر در حوزه سیاسی بوده است و متاسفانه این رابطه دیرینه هیچ وقت فرصت نیافت در سطح مردمی گسترش یابد.
وی ادامه داد: اول دلایل فرهنگی، زبان و دین موجب شد مردم در گذشته با یکدیگر ارتباط پیدا نکنند و دیگر به دلایل جغرافیایی بوده است. هر چه روسیه به ایران نزدیکتر شد مسائل سیاسی و نظامی و اقتصادی اش برای ایران موثرتر شد. نزدیک شدن روسیه به ایران چندان خوشایند نبود و جنگهای روسیه با ایران خاطره ناخوشایندی برای مردم ایران به جای گذاشت و شاید هم همچنان این مساله در اذهان تاریخی مردم ایران حفظ شده است.
وی با اشاره به نقش روسها در سیاست ایران در دوران قاجاریه گفت: در این دوران اولین ارتباطات مردم ایران با روس ها آغاز شد اما با انقلاب ۱۹۱۷ پیام جدیدی به ایران و دنیا ارسال شد. ترس از پیوند خوردن با اندیشههای مارکسیستی اجازه نمی داد مردم بتوانند با روسیه ارتباط برقرار کنند. از سویی چهره ابرقدرتی که خیلی خشن و دور از ما بود تغییر کرد و ارتباط فهم روسیه برای مردم ایران بیشتر شد.
شوری اظهار مرد: در ۳۰ سال گذشته ارتباطات مان با مردم روسیه بیشتر شد، سفرهای دانشجویان، تجار، گردشگران بیشتر شد اما واقعیت این است که هنوز نمیتوانیم از ارتباطات مردمی به عنوان یک پایه در روابط دو کشور یاد کنیم و بین ملتها فاصله زیاد است. اگر پیشران اقتصادی فعال شود چون بخش خصوصی فعال می شود، می توان تغییرات مثبتی را ایجاد کرد. صرف روابط سیاسی کارگشا و پایدار نیست و باید در حوزه فرهنگ اقدامات مؤثرتری انجام داد.