دلیل رفتار غیردیپلماتیک کابل در خصوص ورود غیرقانونی اتباعش به ایران چیست؟
طی دو ماه گذشته، دو رخداد مشکوک، فرصتطلبان را بر آن داشت تا در روابط میان ایران و افغانستان اختلال ایجاد کنند.
به گزارش ایلنا به نقل از نورنیوز، مسئولان ایرانی ضمن ابراز همدردی با سانحهدیدگان، تمام تلاش خود را برای بررسی اصولی موضوع به شکل مشترک و به دور از هیجانات کاذب القایی از سوی رسانههای مغرض به کار بستند اما متاسفانه جریانی در داخل افغانستان مانع از تحقق این مهم شد.
با توجه به وجود اسناد و شواهد متعدد در رد هرگونه کوتاهی قانونی یا اخلاقی از سوی ماموران ایرانی و البته موضعگیریهای نه چندان دوستانه مقامات افغانستان که به نظر میرسد بدون ارتباط با فشارهای برخی کشورهای معاند جمهوری اسلامی نیست لازم است برخی ملاحظات در این خصوص مورد توجه قرار بگیرد:
اول؛ موضوع احترام به اتباع بیگانه در ایران به ویژه مردم افغانستان به عنوان همسایگان هم زبان و هم فرهنگ، همواره مدنظر مسئولین و مردم ایران بوده است.
دوم؛ تحقیقات در خصوص حادثه هریرود با دقت انجام شده و امروز سردار حسین اشتری فرمانده ناجا نیز مجددا توضیحاتی را در مورد رخداد منطقه مرزی هریرود ارائه کرد اما آنچه که این روزها با آن مواجه هستیم بیانات تند مقامات رسمی افغانستان درباره این حوادث وجابجا شدن جایگاه طلبکار و بدهکار در وقایع اخیر است.
سوم؛ باید به مسئولین افغانستان یادآوری کرد راه حل مشکلاتی از این دست، همکاری دوستانه و مشترک میان دو کشور و به دور از جنجالهای رسانهای و القائات دشمنان مشترکی است که به دنبال بر هم زدن روابط میان این دو همسایه هستند.
چهارم؛ هر دو حادثه که منجر به حساسیتهایی در دو کشور شده است به موضوع مشترک ورود غیرقانونی اتباع افغانستانی به داخل خاک ایران مرتبط است. مرزبانی ناجا دقیقا به وظیفهاش مطابق قوانین داخلی و بین المللی عمل کرده و خواهد کرد. اما مرزبانان افغانستان به بهانههای واهی از عمل به وظایف خود در این حیطه سر باز زدهاند. نباید از نظر دور داشت که عبور غیرقانونی از مرزهای یک کشور در هر نقطهای از دنیا جرم محسوب میشود.
پنجم؛ بر اساس تحقیقات کامل انجام شده هرگونه خطا یا قصوری از طرف ایران منتفی است، لذا بدیهی است که دولت افغانستان نیز باید با ارائه اسناد و شواهد محکمه پسند مدعیات خود را ارائه و پیگیری نماید.
ششم؛ به طور طبیعی اینگونه رفتارهای نه چندان سازنده از سوی مسئولین افغانستانی می تواند پیچیدهترشدن موضوع را بدنبال داشته و در طول زمان موجبات بر هم خوردن امنیت روانی چند میلیون مهاجر افغانستانی ساکن در ایران را نیزبه مخاطره بیاندازد.