سفیر جمهوری خلق چین در ایران:
ویروس کرونا احتیاجی به گذرنامه ندارد/ همه کشورها باید همکاری کنند/ با هرگونه سوءاستفاده از این بیماری مخالفیم/ مردم از دوران ترس عبور کردهاند
سفیر چین در ایران گفت: آقای ظریف اولین وزیر امور خارجهای بودند که از ملت و دولت چین حمایت کردند
به گزارش خبرنگار ایلنا، چانگ هوا سفیر جمهوری خلق چین در ایران، پیش از ظهر امروز در نشست خبری در محل سفارت این کشور گفت: میخواهم نخست توضیحی اجمالی بدهم و بعد پاسخگوی سوالات هستم. در روز ٢٢ ماه ژانویه آقای موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه مهمان سفارت ما بودند؛ در آن جلسه صحبت کردیم که بعد از تعطیلات بهار یک میهمانی و نشست خبری در سفارت چین داشته باشیم. پیشنهاد من یک میهمانی بود و نه یک نشست خبری اما میدانم در حال حاضر شیوع کرونا ویروس بسیار مورد توجه است. اخبار رسانههای ایرانی را در این خصوص دنبال میکنم و به نظر بنده دیدگاهی علمی و بیطرفانه داشتهاند و امیدوارم رسانههای ایرانی این روند را ادامه دهند. همینطور که مدیرکل وزارت بهداشت گفتند گاهی ترس از ویروس خطرناکتر از آن است.
وی ادامه داد: کشور چین تاکنون با استفاده از پیشرفتهترین تجهیزات سعی در کنترل ویروس داشته است و رییسجمهور چین شخصا فرماندهی این اقدامات را به عهده دارند و سلامت مردم دارای بالاترین اولویت برای ایشان است. در چین یک همچنین یک هیات مدیریت و کنترل تشکیل شده و ما آمادگی و توان مبارزه با این ویروس را داریم.
چنگ هوآ افزود: آقای ظریف اولین وزیر امور خارجهای بودند که از ملت و دولت چین حمایت کردند. در روز ٢٣ ژانویه ایشان به زبان چینی توییت کردند و آقای وانگیی وزیر امور خارجه چین از ایشان تشکر کردند. دکتر ظریف دیروز هم از سوءاستفاده دولت آمریکا از شیوع این ویروس انتقاد کردند. هفته گذشته من از شهر شیراز بازدید کردم و متوجه شدم دکتر ظریف در توییتر خود هم از شعر سعدی استفاده کردهاند که « بنی آدم اعضای یک پیکرند» و همچنین از شعری قدیمی چین استفاده کردند که میگوید « سرباز عزیز از اینکه لباس نداری ناراحت نباش؛ ما لباسمان را به شما میدهیم.»
سفیر جمهوری خلق چین در ایران گفت: من همچنین مطلع شدم که در روزهای گذشته اعضای دولت ایران نیز از مردم چین حمایت کردهاند.
وی همچنین پس از بخش کلیپ حمایت کودکان ایرانی از ملت چین، ادامه داد: در چین ضربالمثلی هست که میگوید دوستان واقعی در مواقع سختی هستند و میخواهم در این فرصت از مردم و کودکان ایرانی تشکر کنم.
چنگ هوآ در پاسخ به سوالی در خصوص همکاریهای مشترک ایران و چین برای جلوگیری از شیوع این ویروس گفت: ما ابتدا از مواضع دکتر ظریف برای اعلام آمادگی کمک به چین تشکر میکنیم. در روز دوم فوریه با وزیر بهداشت ایران نیز دیدار کردم و ایشان هم این آمادگی را اعلام کردند. دولت چین بسیار مسئولانه در خصوص اعلام اطلاعات لازم اقدام میکند و این اطلاعات را در اختیار دولت ایران قرار داده است و ما دغدغه همه کشورها در این رابطه را درک میکنیم. البته در حال حاضر مبتلایان به این ویروس از خارج از چین یک درصد از بیماران کلی این ویروس است و این نشاندهنده تلاش دولت چین است.
وی همچنین در واکنش به اظهارات مقامهای ایالات متحده در رابطه با ویروس کرونا و سوءاستفاده از این بحران به نفع اقتصاد خود گفت: همینطور که پیشتر گفتم اقدامات چین نشاندهنده مسئولیتپذیری بالای دولت چین است. در ماه ژانویه مدیرکل سازمان بهداشت جهانی به چین سفر کردند و اقدامات چین در برخورد با این ویروس را ستایش کردند. در جلسه سازمان بهداشت جهانی که وضعیت اضطراری اعلام شد؛ مدیرکل این سازمان اعلام کردند که محدودیت تجارت با چین را توصیه نمیکنند و مجددا در سوم ژانویه گفتند محدودیت تجارت و رفتوآمد را توصیه نمیکنند و میخواهند این محدودیت کشورها کوتاه مدت باشد.
چنگ هوآ گفت: ما اقدامات و سیاستهای کشورها برای کنترل و پیشگیری را درک میکنیم اما مخالف سوءاستفاده هستیم. در خصوص اظهارات غیرمسئولانه مقامهای آمریکا هم شاهد بودید که سخنگوی وزارت امور خارجه ایران آن را محکوم کردند و گفتند همه کشورها باید در این خصوص همکاری کنند. نمونه این بیماری قبلاً در آمریکا و آفریقا رویت شده بود و ویروس H۱N۱ در سال ٢٠٠٩ در آمریکا به ٢١۴ کشور سرایت کرد. آقای نمکی وزیر بهداشت ایران به درستی به من گفتند که ویروس احتیاجی به گذرنامه ندارد و مرزهای کشورها را نمیشناسد. امیدواریم آن چند کشور هم اظهارات خود را کنار بگذارند و همکاری کنند.
سفیر جمهوری خلق چین در ایران در خصوص اتهام پنهانکاری دولت چین در روزهای نخست شیوع ویروس کرونا گفت: شیوع ویروس یه پدیده ناگهانی است و اعلام کردم که سازمان بهداشت جهانی از مدیریت و کنترل دولت چین تقدیر کرده است. البته شاید در ابتدای شیوع، برخی دولتهای محلی به آن توجهی نکردند و رییسجمهور چین تاکید کردند که باید از شیوع ویروس جدید درس بگیریم. البته ما در ادامه برخی سهلانگاریهای دولتهای محلی را جبران کردیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تاثیرات اقتصادی شیوع این ویروس در چین گفت: ما گزارشی را در این رابطه تهیه کردهایم که علمی و از موسسه تحقیقات علمی شهر شانگهای است و تاثیرات اقتصادی شیوع این ویروس را بررسی کرده است و میگوید در کوتاهمدت قطعا تاثیراتی وجود دارد که بزرگی و کوچکی آن بستگی به زمانی دارد که بتوانیم این ویروس را بطور کامل کنترل کنیم. در روز سوم فوریه که بازار بورس چین آغاز به کار کرد دو شاخص اصلی بازار چین ٨ درصد کاهش یافت که البته دیروز شاخص یک درصد رشد کرد و گزارش امروز ما حاکی از رشد سه درصدی بورس است که نشان میدهد مردم از دوران ترس عبور کردهاند؛ به نظر شخصی من این ویروس تاثیرات جدی بر اقتصاد چین نخواهد داشت.
چانگ هوآ گفت: روابط اقتصادی چین و ایران روابطی راهبردی است و ما همکاریهای علمی خوبی را هم در سالهای اخیر افزایش دادهایم. البته همیشه فشارهای ایالات متحده در خصوص این رابطه وجود دارد و این کشور یکجانبه از برجام خارج شد و همکاریهای مشروع چین و ایران را مورد هدف قرار داد که البته ما علیرغم همه فشارها ارتباطات خود را حفظ کردیم. در سال ٢٠١٨ حجم مبادلات تجاری ما ٣١ میلیارد دلار بود که البته در سال جاری تاکنون ٣٠ درصد کاهش پیدا کرده است و تحریم بسیاری از شرکتهای چینی باعث توقف فعالیت آنها در ایران شده است اما با وجود کاهش تجارت با ایران همچنان یک سوم یکسوم کل تجارت خارجی ایران با چین است و چین بزرگترین شریک تجاری ایران است. دیروز در چین فصل بهار آغاز شد و امیدوارم به زودی شاهد آغاز فصل بهار در روابط اقتصادی ایران و چین باشیم.
وی همچنین در خصوص آخرین اقدامات دولت چین برای برای یافتن درمان این ویروس گفت: تا آنجایی که من میدانم تعداد بالایی از مراکز بهداشتی و تحقیقاتی در حال بررسی این ویروس و راههای کنترل آن هستند و با مراکز بینالمللی هم در ارتباط هستیم. همچنین در آینده نزدیک گروهی از سازمان بهداشت جهانی برای بررسی این روند وارد چین خواهند شد. در دیدار با وزیر بهداشت ایران، ایشان هم اطلاعاتی را در اختیار من قرار دادند و گفتند نسبت مرگ و میر این نوع ویروس بسیار پایین است و به نظر ایشان با حمایت سازمان بهداشت جهانی و تلاش کشور چین در دو هفته آینده میتوانیم اطلاعات بیشتری کسب کنیم. صبح امروز در چین تعداد مبتلایان این ویروس به ٢۴ هزار نفر رسید و تعداد کشته شدگان بیشتر از چهارصد نفر است و بیماران بهبودیافته از تعداد قربانیان بیشتر شده است. کشور چین ١.۴ میلیارد جمعیت دارد و این تعداد مبتلایان نسبت بسیاری کمی است. امیدواریم خیلی زود بتوانیم در مبارزه با این ویروس موفق شویم.
سفیر چین در ایران درباره تعداد سفرهایی که در این مدت از چین به ایران آمده است گفت: تعداد گردشگران چین که وارد ایران شدند آمار دقیق ندارم و این سوال را باید از اداره مربوطه در ایران بپرسید و خوشحال می شم این آمار را بدانم. دوستان ایرانی در تلاشند که گردشگران چینی را بیشتر به ایران جذب کنند و سالانه یک میلیون گردشگر چینی به ایران سفر کنند. در سال گذشته حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار گردشگر چینی به ایران آمدند. این اعداد نسبت به تعداد چینی هایی که به خارج سفر می کنند بسیار پایین است.
وی ادامه داد: امسال شاید وضعیت ایران با وضعیت سایر کشورها فرق دارد. در روز سوم ژانویه که سردار سلیمانی ترور شد در اصفهان بودم و به دلیل افزایش در تنش در منطقه تعداد زیادی از گردشگران از ایران رفتند به ویژه بعد از حمله ایران به پایگاه آمریکایی در عراق از این رو کاهش تعداد گردشگران چینی در تعطیلات سال نو چینی به دلیل ویروس نیستند. شرکت هواپیمایی ماهان و شرکت های هواپیمایی چینی و برخی آژانس های مسافرتی نیز به من اعلام کردند که تعدادی گردشگران سفرشان به ایران را کنسل کردند. فکر می کنم چون تعطیلات عید بهار ۷ روز است در حال حاضر گردشگران به چین بازگشته اند. به آقای مونسان گفتم امیدوارم سفیر گردشگری چین در ایران شوم چون ظرفیت فراوانی ایران در این زمینه دارد.
وی با اشاره به توییت رئیس جمهور آمریکا در خصوص نابود کردن اماکن فرهنگی ایران گفت: وقتی رئیس جمهور یک کشور در توییتر خودش نوشت ۵۲ مرکز فرهنگی ایران را نابود می کند تصاویری از میراث فرهنگی ایران را توییت کردم که این توییت بازخورد خوبی در افکار عمومی داشت.
وی ابراز امیدواری کرد که شیوع ویروس هر چه زودتر پایان یابد و در ایران شاهد حضور گردشگران چینی بی شماری باشیم.
وی گفت: در شرایط فعلی پروازها به دو کشور تعطیل شده است. ما توصیه داریم افراد سفرهای غیرضروری به خارج از کشور انجام ندهند از این رو شاهد هستید که تعداد مسافران چینی به خارج از بسیار کم است. ما هم منتظر بهبود وضعیت ویروس کرونا هستیم که امیدوارم در آینده نزدیک شاهد کاهش تنش در منطقه باشیم که این دیگر تصمیم چین نیست. معتقدم مسافران و سفرهای ضروری برای نزدیک شدن دو ملت و دو کشور مفید است. در روزهای اخیر در بخش کنسولی شاهدیم که تعداد زیادی از دوستان ایرانی خواستار ویزای چین است و حتی یکی از آنها دانشجو است البته من هم توضیح می دهم در این شرایط سفرهای غیرضروری را انجام ندهند.
سفیر چین در تهران درباره اقدامات ایران برای انتقال مسافران چینی به کشورشان توسط ایرلاین های ایرانی گفت: آمار دقیقی در این مورد ندارم. در جلسه ای که با رئیس شرکت هواپیمایی ماهان داشتم گفتند تعداد مسافران بسیار کم است به خاطر افزایش تنش در منطقه از این رو فکر نمی کنم تعداد مسافران چینی کم است.
وی درباره کاهش خرید نفت از ایران توسط چین در یک سال گذشته تصریح کرد: همانطور که گفتم همکاری دو کشور زیر فشارهای کشور سوم است و این نوع دخالت از لحاظ قوانین بین الملل غیرقانونی است. ما به طور جدی با تحریم های یک جانبه و دخالت ان در همکاری کشورها مخالف هستیم. در ماه می ۲۰۱۸ که آمریکا از برجام خارج شد آمریکا در تلاش است که کشورها خرید نفت از ایران را کاهش دهد و از می سال ۲۰۱۹ سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران را اجرا کرد. با وجود فشارهای بی سابقه چین تنها کشوری است که در این شرایط نفت ایران را می خرد، آمار زیاد مهم نیست. سیاست چین در آینده نیز در این باره تغییر نمی کند.