کولایی در نشست تخصصی «صد سالگی روابط ایران و افغانستان»:
پیوندهای جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی به مناسبات تهران و کابل عینیت داده است
یک استاد مطالعات منطقهای گفت: پیوندهای جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و... به مناسبات ایران و افغانستان عینیت داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، الهه کولایی در نشست تخصصی «صد سالگی روابط ایران و افغانستان در پرتو تحولات منطقهای» که در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: روابط ایران و افغانستان فراتر از مناسبات دوجانبه بوده و دارای ابعاد منطقهای و حتی بینالمللی است. ما پیوندهای متنوع و بسیاری با کشورهای منطقه آسیای مرکزی به ویژه افغانستان داریم که میتواند زمینهساز ارتقای مناسبات دو کشور باشد.
وی ادامه داد: پیوندهای جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و... به مناسبات دو کشور عینیت داده است. حضور ارتش سرخ در افغانستان که همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی بود موجب افزایش ارتباطات تنگاتنگ دو کشور و حضور میلیونها شهروند افغانستانی در ایران شد. تحولات افغانستان و حوادث ۱۱ سپتامبر و پیوندهای گفته شده بیش از پیش دو کشور را به یکدیگر نزدیک کرد و این مسائل میتواند زمینهساز افزایش منافع بیش از پیش دو کشور شود.
وی افزود: وقتی پس از ۱۱ سپتامبر کرزای به تهران آمده بود من نماینده مجلس بودم و در آن سفر ایشان نقلی قولی از رئیسجمهور وقت آمریکا کرد مبنی بر اینکه مناسبات تهران و کابل نباید تحت شعاع موضوع ایران و آمریکا قرار گیرد. من امیدوارم به این حکم تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی و... گردن نهیم و برای توسعه مناسبات بیشتر تلاش کنیم. ما امیدواریم با سرعت بیشتر و تحولات گستردهتر روند پیشرفت در افغانستان در تعامل گستردهتر با ایران ادامه یابد چراکه افغانستان آباد و پیشرفته به سود ماست.
این استاد دانشگاه گفت: پیوندهای محیط زیستی، مساله آب، محدودیت منابع طبیعی و... موجب ضروری ساختن همکاریهای دانشگاهی میشود که میتواند زمینه حراست از اینها شود. قطعا مسائل منطقهای حل و فصلش در گرو همکاریهای منطقهای است. مساله محیط زیست و حمل و نقل همکاریها را اجتناب ناپذیر میکند. تعریف استراتژی برد - برد را باید توجه به مزیتهایی که داریم، باید اجرایی کنیم.