خبرگزاری کار ایران

مبلغ در گفت‌و‌گو با ایلنا:

برای ایجاد انتخابات رقابتی باید در سیاست‌های انقباضی تجدیدنظر کنیم/ آنطور که باید شاهد حضور نیروهای اصلاح‌طلب نبودیم/ بسیاری از اصولگرایان اصیل هم به صحنه نیامدند

برای ایجاد انتخابات رقابتی باید در سیاست‌های انقباضی تجدیدنظر کنیم/ آنطور که باید شاهد حضور نیروهای اصلاح‌طلب نبودیم/ بسیاری از اصولگرایان اصیل هم به صحنه نیامدند
کد خبر : ۸۴۴۱۶۸

معاون سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات گفت: مساله اصلی این است که حاکمیت و بخشی از این حاکمیت که شورای نگهبان است در سیاست‌های انقباضی و نادرست تجدید نظر کند و اجازه دهد یک فضای رقابتی به معنای واقعی در انتخابات شکل بگیرد و یک انتخابات آزاد و در تراز قانون اساسی رقم بخورد. اگر چنین شرایطی فراهم شد محصولش هرچه باشد مبارک است.

مرتضی مبلغ در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در پاسخ به این سوال که مشارکت و ثبت‌نام شخصیت‌های سیاسی را در یازدهمین دوره انتخابات مجلس چگونه دیدید؟ گفت: متاسفانه شرایط کشور به گونه‌ای است که انگیزه‌ها برای حضور فعال و بانشاط در انتخابات بسیار افت کرده است. البته این امر نیز هم به حوادثی که طی سال‌های گذشته و مخصوصا اخیرا رخ داد برمی‌گردد و از آن مهمتر به نگاه بسیار انقباضی که بر انتخابات حاکم است برمی‌گردد که همواره وجود داشته و علیرغم هشدارهایی که همه دلسوزان می‌دادند تغییری در رویه‌ها اتفاق نیافتاده است و درنتیجه بسیاری از نیروهای توانمند و شجاع را به این نتیجه رسانده که حضورشان در انتخابات نمی‌تواند منشاء اثر باشد و به احتمال زیاد با رد صلاحیت مواجه می‌شوند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکید کرد: بنابراین ما آنطور که باید و شاید به خصوص در طیف اصلاح‌طلب شاهد حضور نیروهای توانمند و شاخص و شجاع نبودیم اما تعداد اندکی با این ویژگی‌ها ورود کردند که بسیار کار ارزشمندی انجام دادند و جای تقدیر از آن‌ها وجود دارد اما به دلیل همین فضا و شرایطی که اشاره کردم آن‌طور که باید و شاید ما شاهد این حضور در بین اصلاح‌طلبان نبودیم. در بین اصولگرایان هم مشاهده می‌کنیم بسیاری از نیروهای ریشه‌دار و اصیل اصولگرا هم به صحنه نیامدند. جریان‌هایی آمدند که نسبت‌شان با اصولگرایی اصیل و ریشه‌دار نسبت چندان جدی و عمیق نیست. این هشداری جدی به حاکمیت است که بررسی کند چرا ما شاهد چنین وضعیتی هستیم.

وی در پاسخ به اینکه چرا شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان تنها در اواسط هفته مهلت ثبت‌نام به بیانیه‌ای روی آورد و از اصلاح‌طلبان برای ثبت‌نام دعوت کرد و چرا این شورا فعالانه‌تر عمل نکرد؟ گفت: شاید بتوان این را گفت اما به هر حال بیانیه تنها یک بخشی از کار است و این به آن معنا نیست که شورای عالی فقط به این بیانیه اکتفا کرده است. حتما ارتباطاتی بوده و بسیار صحبت کردند و بسیاری را تشویق کردند و اینطور  نبوده که تنها به بیانیه اکتفا کنند. به هر حال عمده این مسائل به مشکلات موجود و فضایی که اشاره کردم برمی‌گردد.

عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در پاسخ به این سوال که با توجه به آنچه معتقد هستید که بسیاری افراد شاخص از دو جناح سیاسی کشور ثبت‌نام نکرده‌اند حال نتیجه ادامه این روند را چه می‌دانید و فکر می‌کنید با این وجود مجلس یازدهم چگونه مجلسی خواهد بود؟ گفت: بهتر است بگوییم این روند چه آسیب‌هایی تاکنون به کشور وارد کرده است. بزرگترین آسیب آن این است که مدیریت کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بخشی از مدیریت کشور مربوط به مجلس است اما به دنبال مجلس سایر نهادها هم این مشکل را پیدا می‌کنند و آن این است که مدیریت کشور از نیروهای کارآمد و شجاع خالی می‌شود و در نتیجه نیروهایی مدیریت را به دست می‌گیرند که از توانمندی و کارایی لازم برخوردار نیستند.

مبلغ تاکید کرد: الان همین مجلس بر اثر همین رد صلاحیت‌های گسترده به مجلسی تبدیل شده که نمی‌تواند از شأن و جایگاه خودش دفاع کند و درنتیجه می‌بینید که دستگاه‌های موازی در مقابل مجلس درست می‌شود و نهادهای قانون‌گذاری فراتر از این مجلس به شکل غیر رسمی تشکیل می‌شود و مجلس در بعضی از مسائل دور می‌خورد و بالاخره این شأن و جایگاه و هویت مجلس تضعیف شده و به جایگاهی رسیده که کسانی که عوامل و بانیان اصلی تشکیل این مجلسند حالا به جای اینکه به ملت پاسخ دهند که چرا در اثر کارهایی مثل سیاست‌های انقباضی که انجام داده‌اند این وضعیت را در مجلس و سایر جاها ایجاد کردند، مدعی‌اند که چرا مجلس ضعیف است. این‌ها آسیب‌هایی است که به کشور وارد شده و در عرصه‌های دیگر هم هست. ادامه این روند آسیب‌ها را بیشتر می‌کند و مخاطرات بیشتری برای کشور فراهم می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که از آنجایی که مجلسیان با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شوند و بسیاری افراد از تضعیف جایگاه مجلس انتقاد می‌کنند حال چقدر ضرورت دارد به نهادهای انتخابی توجه بیشتری کنیم و در تقویت آن‌ها بکوشیم؟ گفت: این جزو امور مسلم و بدیهی است. وقتی که نظامی مبتنی بر رای مردم قرار است تشکیل شود و رای مردم و خواست عمومی محور کل نظام و دستگاه‌های کشور است و به قول حضرت امام(ره) که می‌گفتند میزان رای ملت است؛ حال باید اقتضائات آن هم فراهم و اجرا شود اما متاسفانه ما با این مشکل مواجه هستیم که این‌ها در شعار گفته می‌شود و در عمل بسیاری از اقتضائات نادیده گرفته می‌شود یا ضد آن عمل می‌شود. این نکته‌ای بسیار جدی است که مخاطره‌آمیزترین مشکل نظام و کشور است.

این سیاستمدار اصلاح‌طلب خاطرنشان کرد: بسیاری از مشکلاتی که امروز در کشور با آن مواجه هستیم و نارضایتی‌هایی هست و اتفاق‌هایی که هر از چندگاهی در کشور می‌افتد اگر درست ریشه‌یابی کنیم به این بر می‌گردد که در کشور کسانی در قدرت حضور دارند که معتقد به این اصل اساسی و سنگ‌بنای زیرین نظام که میزان رای ملت است، نیستند. این را قبول ندارند و خلاف آن عمل می‌کنند، ولو اینکه این شعار را می‌دهند اما به گونه‌ای دیگر عمل می‌کنند. اگر همه‌چیز بر اساس خواست و رای عمومی و درچارچوب و ساختارهای قانون اساسی به طور واقعی شکل بگیرد و پیش رود طبیعی است که نیروهای شایسته و توانمند می‌آیند و به راحتی می‌توانند مشکلات و مسائل مردم را حل و فصل کنند.

عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان یادآور شد: شما به اوایل انقلاب برگردید، حتی به زمان دولت اصلاحات برگردید که با اینکه این نگاه‌های انقباضی وجود داشت اما هنوز این رویه‌ها به صورت عمیق و گسترده شکل نگرفته بود و به هرحال آن خواست عمومی بیشتر محقق می‌شد. در همین دولت اصلاحات علیرغم همه مشکلات و سنگ‌اندازی‌ها و بحران‌سازی‌هایی که بود ولی ما وضعیت قابل قبول و منطقی در کشور داشتیم چون مدیران توانمند و شجاع سر کار بودند و همه می‌دانستند که چگونه کشور را در مجلس و دولت و سایر دستگاه‌ها اداره کنند.

معاون سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات ابراز داشت: بهترین شرایط اقتصادی و سیاست داخلی و خارجی و فرهنگی به طور نسبی در همان زمان‌ها بود ولی بعد شاهدیم که این نگاه‌های انقباضی تشدید می‌شود و آن جریان‌هایی که در واقع معتقد به اصالت و میزان بودن رای مردم نیستند شرایط را به گونه‌ای رقم می‌زنند که این مدیران ارزشمندآرام آرام از صحنه خارج می‌شوند و طبعا میدان برای کسانی فراهم می‌شود که توانایی اداره کشور را ندارند که به تبع آن هم رانت‌خواری‌ها و فسادهای مختلف شکل می‌گیرد. 

وی در پاسخ به این سوال که فکر می‌کنید باتوجه به اشخاصی که برای انتخابات پیش رو ثبت‌نام کرده‌اند اقبالشان برای ورود به بهارستان چقدر باشد؟ گفت: به نظر من این مساله خیلی فرعی است. مساله اصلی این است که حاکمیت و بخشی از این حاکمیت که شورای نگهبان است در این سیاست‌های انقباضی و نادرست تجدید نظر کند و اجازه دهد یک فضای رقابتی به معنای واقعی در انتخابات شکل بگیرد و یک انتخابات آزاد و در تراز قانون اساسی رقم بخورد. اگر چنین شرایطی فراهم شد محصولش هرچه باشد مبارک است. به دلیل همان سیاست‌های انقباضی خیلی‌ها به صحنه نیامدند و درنتیجه شکل‌گیری یک رقابت واقعی بسیار سخت است چراکه آن‌هایی که باید دراین رقابت حضور داشته باشند حضور ندارند و تعداد اندکی حضور دارند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: اما علیرغم همه این مسائل اگر این تجدیدنظر صورت بگیرد و یک فضای منطقی شکل بگیرد من فکر می‌کنم در همین انتخابات هم انشاالله وضعیت خوبی رقم بخورد. همانطور که اشاره کردم این یک بحث فرعی است که چه کسانی ورود یابند.

مبلغ گفت: امیدوارم با توجه به حوادث اخیر و بسیاری از حوادثی دیگر و همچنین باتوجه به هشدارهای مستمری که دلسوزان و صاحب‌نظران کشور به دستگاه‌های مختلف حاکمیتی می‌دهند مبنی بر اینکه باید در برخی از این سیاست‌هایی که محصولش همین مشکلات عدیده‌ای است که مشاهده می‌کنیم تجدید نظر شود، حال اگر چنین اتفاقی رخ دهد و در بحث انتخابات، تایید و رد صلاحیت‌ها و فضای بانشاط انتخاباتی حرکت‌های موثری اتفاق بیافتد که مردم باور کنند تغییرات و تجدیدنظرهایی در حال وقوع است، فکر می‌کنم می‌توانیم به یک فضای بانشاط انتخاباتی و رقابتی انتخاباتی دست یابیم که این سرمایه بسیار خوبی برای کشور و نظام است که انشاالله به بازگشت اعتماد عمومی هم کمک می‌کند و وضعیت انتخابات هم بهتر و نتایج آن هم در مجلس آینده نتایج موثر و مفیدی خواهد بود. امیدوارم چنین اتفاقی بیافتد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز