ظریف در جمع خبرنگاران:
توهینها را ذخیره آخرتم میدانم/ در شرایط موجود حتما گام سوم را عملی خواهیم کرد/ ترفندهای تبلیغاتی پمپئو برای گفتوگو با مردم ایران سخیف است
وزیر امور خارجه گفت: آقای روحانی، همکاران بنده و خود بنده اعلام کردهایم که کارهای اروپا تا امروز هیچ تناسبی با تعهدات و توقعات آنها ندارد؛ پس اگر میخواهند توقعات خود را عملی کنند باید به تعهدات خود که همان فروش نفت، حمل و نقل نفت و بازگشت پول نفت ایران است، برگردند.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، محمدجواد ظریف در پایان جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران در خصوص مباحث مطرح شده در نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: جلسه کمیسیون برجام، جلسه چالشی بوده است و ما مواضع خودمان را مطرح و بر ضرورت اجرای تعهدات اعضای دیگر برجام مخصوصاً کشورهای اروپایی که تعهدات مشخصی را از اردیبهشتماه سال ۹۷ مطرح کردند، تاکید کردیم.
وی افزود: اروپا تعهداتی هم در داخل خود برجام و هم پس از خروج آمریکا از برجام دارند و ما این مساله را برای آنها تشریح کردیم که این تعهدات داده شده اما اجرا نشده است. اینستکس هم یک مرحله مقدماتی بوده و هنوز عملیاتی نشده است و اگر هم عملیاتی بشود باید پول نفت وارد این سامانه شود و نباید اینطور باشد که اینستکس وسیله ای برای اجرای دستورات آمریکا شود.
وی افزود: اینستکس ابزاری برای اجرای تعهدات اروپا است و معلوم است که این سازوکار نمیتواند همکاری اروپا را داشته باشد و اروپا باید این جرأت را به خود بدهد که به تعهدات خود عمل کند.
وی افزود: آقای روحانی، همکاران بنده و خود بنده اعلام کردهایم که کارهای اروپا تا امروز هیچ تناسبی با تعهدات و توقعات آنها ندارد؛ پس اگر میخواهند توقعات خود را عملی کنند باید به تعهدات خود که همان فروش نفت، حمل و نقل نفت و بازگشت پول نفت ایران است، برگردند.
وزیر امور خارجه گفت: ما در حال حاضر از تعهدات آنها در خصوص سرمایهگذاری در ایران چشمپوشی میکنیم ولی لازم است تعهدات اولیه خود را عملی کنند.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره تلاش آمریکا و اروپا برای حضور مجدد ایران در پای میز مذاکره گفت: ما هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم. آمریکاییها بودند که میز مذاکره را ترک کرده و تعهداتشان را زیر پا گذاشتند. ما هیچ وقت ابایی از مذاکره درباره موضوعاتی که درباره آنها توافق کردیم، برای اجرای آنها نداشتیم. آنهایی که میز مذاکره را ترک کردند، باید تعهداتشان را اجرا کنند و آنهایی هم که ادعا میکنند هنوز در پای میز مذاکره حضور دارند، باید اقداماتی که در میز مذاکره به انجام آن متعهد شدهاند را اجرا کنند تا کار پیش برود و از تنش جلوگیری شود.
وی افزود: مشخص است تنشها و مشکلات امروز ناشی از تروریسم اقتصادی آمریکا و ناتوانی اروپا در اجرای تعهداتش است که به معنای همراهی با تروریسم اقتصادی آمریکا است.
وزیر امور خارجه همچنین درخصوص درخواست همتای آمریکایی خود برای گفتوگو با رسانههای ایرانی گفت: اگر من به آمریکا سفر میکنم، به سازمان ملل متحد سفر میکنم. درخواستهایی توسط نمایندگان مطبوعات و رسانههای آمریکا با من مطرح میشود که من براساس احترامی که برای مردم آمریکا قائل هستم، به برخی از آن درخواستها پاسخ مثبت میدهم. دعوای ما با مردم آمریکا نیست بلکه با سیاستهای حکومت آمریکا است.
وی ادامه داد: البته عمده مصاحبههای من نیز زنده نیست و همه آنها در محل اقامت من انجام میشود چون اجازه ندارم به استودیوها بروم. پمپئو اکنون سیاست تبلیغاتی آغاز کرده است در حالی که پیش از این تعداد زیادی از درخواستهای مصاحبه با مقامات آمریکا بوده است که همه آنها را رد کردهاند ولی الان میخواهد بگوید ما نمیتوانیم با مردم ایران صحبت کنیم که این ترفند بسیار سخیفی است چون آنها فرصت صحبت با مردم ایران داشتهاند ولی صحبت نکردند.
وی اضافه کرد: آنها مردم ایران را هدف قرار دادند جنگ اقتصادی علیه دولت نیست بلکه علیه مردم و کودکان مریض است. حالا در این شرایط توقع دارند مردم با علاقه به حرفهای آنها گوش دهند. خوب با خبرنگارانی که پیش از این درخواست مصاحبه دادند، مصاحبه کنند.
ظریف درباره پاسخ روحانی به رئیسجمهور فرانسه هم گفت: ما مطرح کردهایم که آمریکا باید تعهدات خود را اجرایی کرده و از تروریسم اقتصادی و اعمال فشار برای متوقف شدن فروش نفت ایران دست بردارد. اروپا هم تعهداتی دارد که باید آن را اجرایی کند.
وی ادامه داد: صحبت روحانی با مکرون در این زمینه است و مکرون هم اعلام کرده است هم با آمریکا و هم در داخل اروپا در حال رایزنی است. ما هیچگاه مخالف گفتوگو نیستیم و گفتوگو با مکرون و سایر اعضای اروپایی برجام و ۱+۴ را ادامه میدهیم.
وزیر امور خارجه درباره تغییر رویکرد امارات در مسائل منطقهای بیان کرد: ما همواره اعلام کردهایم که علاقهمند به ارتباط با همسایگان هستیم. امارات همانند عربستان و بحرین همسایه ما است و مقامات جمهوری اسلامی ایران همیشه اعلام کردند علاقهمند به روابط خوب با همسایگان هستیم. اگر آنها سیاستهای خود را تغییر داده و دست از دخالت در امور داخلی کشورها بردارند. من امیدوارم اعضای تیم B کاهش یابد و به نتانیاهو و بولتون محدود شود.
ظریف درباره نامه خود به رهبری گفت: نعمتی در کشور پس از انقلاب وجود دارد و آن، نعمت، چند صدایی و داشتن دیدگاههای مختلف توسط گروههای مختلف و مردم است. چند صدایی در کشور، تضارب آرا، نقد و گفتوگو، یک نعمت در کشور ما است اما تخطئه، افترا و توهین کفران این نعمت است. در داخل نباید به گونهای عمل شود که دشمن سوءاستفاده کند. آمریکا چون در مقابل تهاجم دیپلماتیک ما چاره دیگری نداشت مطرح کرد که وزیر امور خارجه ایران قدرت بیان نظریات نظام را ندارد.
وی افزود: نباید دوستان چنین بهانههایی به دشمن بدهند که چنین سخنانی را مطرح کنند. نقد با افترا فرق میکند. من با تمام وجودم آمادهام که از آزادی بیان دفاع کنم؛ همان طور که در وزارت امور خارجه و کلاسهایم فرصت بیان نظرات مخالف داده شده است اما به این معنا نیست که دروغ بگوییم، توهین کنیم و افترا بزنیم و دستگاهی که باید در برابر بیگانگان از منافع کشور و همان گروههایی که تهمت میزنند و سریال میسازنند تا به ما افترا بزنند، از آنها بیش از دیگران از حقوق شان دفاع میکنیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه قرار نیست اقداماتی که انجام میشود که مخل وحدت ملی و اعتقاد ما باشد، عنوان کرد: این اقدامات اعتماد مردم به مسئولان را خدشهدار میکند. هر چقدر به بنده توهین شود، آن را ذخیره آخرت خود میدانم. فکر میکنم در آخرت آنقدر بار گناهان من سنگین است که این توهینها از بار گناهان من کم میکند و به همین خاطر، سپاسگذار کسانی هستم که به من توهین میکنند و افترا میزنند ولی این مسئله برای امنیت ملی خطرناک است.
وی اضافه کرد: در جهت منافع ملی اقدامی را انجام دادم و مقام معظم رهبری که همواره پاسدار منافع ملی بودهاند و به هر موضوعی نسبت به منافع ملی و حفظ کیان جمهوری اسلامی کمتر اهمیت دادند، و با لطفی که همیشه نسبت به بنده داشتند و با نگاه خطاپوشی که به بنده داشتند، دوباره ما را مورد شقفت، رحمت و محبت خود قرار دادند. بنده همواره سپاسگذارم ایشان بودم که با مهرورزیهای بیش از اندازهای که در این چند سال به بنده شده، محبت کردند و دلگرمی بنده و همکاران را فراهم کردند.
ظریف درباره سفر مقامات عراقی و تلاش برای حل و فصل توقیف نفتکشها یادآور شد: مقامات عراقی دوستان ما هستند. ما با دوستان خود همیشه گفتوگو میکنیم و معتقدیم گفتوگو با دوستان همیشه مفید است.
وی درباره گفتوگو با عربستان بیان کرد: اگر عربستان سعودی آماده گفتوگو باشد، ما همیشه آماده گفتوگو با همسایگان خود هستیم. هیچ گاه باب گفتوگو با همسایگان خود را نبستیم و هیچ گاه باب گفتوگو با همسایگانمان را نخواهیم بست.
رئیس دستگاه دیپلماسی سفر رئیسجمهور به مجمع عمومی سازمان ملل گفت: در دستورکار است ولی تصمیم قطعی نگرفته نشده است.