داداشی در سوال از وزیر علوم:
دانشجویان دکترا سربازان خط مقدم جنش نرم افزاری هستند
نماینده مردم آستارا در مجلس در سوال از وزیر علوم با تأکید بر اینکه دانشجویان دکترا سربازان خط مقدم جنبش نرمافزاری و تولید علم هستند، از بیتوجهی وزارت علوم نسبت به حمایت از این قشر انتقاد کرد.
به گزارش ایلنا، ولی داداشی در نشست علنی نوبت عصر امروز (دوشنبه، ۲۴ تیرماه) مجلس شورای اسلامی، در سوال از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه دانشجویان، مجلس را مأمن خود دانسته و مشکلاتشان را با نمایندگان مجلس مطرح کردهاند، گفت: دانشجویان دکترا سربازان خط مقدم جنبش نرمافزاری، تولید علم و فناوری در کشور هستند که مقام معظم رهبری بارها بر ضرورت حمایت از آنها تأکید کردهاند چرا که دانشجویان دکترا تمام وقت خود را صرف تحقیق و حرکت در مسیر تولید علم میکنند.
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروز دانشجویان دکترا با فقر و نداری زندگی میکنند و مشکلات مالی گریبان آنها را گرفته است به همین دلیل صدای خود را به مجلس رساندند و ما نیز آن را به دولت، وزارت علوم و دستگاههای مربوطه اعلام میکنیم.
وی تصریح کرد: ما تاکنون تلاشی از طرف وزارت علوم در جهت حمایت از دانشجویان دکترا که به معنای واقعی تمام عیار بوده باشد، ندیدهایم و این در حالی است که شما میتوانستید در لایحه بودجه منابع لازم برای تحقق این مهم را بگنجانید و در مجلس نیز رایزنی کنید اما تاکنون این مهم نه از طرف معاونت پارلمان وزارت علوم و نه شخص وزیر محقق نشده است.
داداشی یادآور شد: نمایندگان مجلس به طور کامل به مشکلات دانشجویان دکترا واقف بوده و مسائل آنها را در قالب پیشنهاد و الحاقیه آورده و در کمیسیونهای مربوطه مطرح و بررسی میکنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم در بیان چند سوال از وزیر علوم اظهار کرد: چرا وزارت علوم کمک هزینه بلاعوض ماهیانه همچون وزارت بهداشت برای دانشجویان دکترا در نظر نمیگیرد، چرا منابع لازم در لایحه بودجه برای حمایت از آنها آورده نشده است در حالی که تعداد زیادی از آنها متأهل بوده و بین ۲۵ تا ۳۵ سال سن دارند و با مشکلات معیشتی بسیاری مواجه هستند.
وی افزود: اختصاص وام ۲۰ میلیون تومانی از صندوق رفاه کمکی به این قشر در جهت تأمین ضروریات زندگیشان را هم نمیکند آن هم در شرایطی که باید به صورت تمام وقت برای دانشگاه فعالیت کنند، چرا ساز و کاری برای تأمین مایحتاج اولیه زندگی آنها فراهم نشده است، آیا وزارت علوم برای بازپرداخت این وامها تنفس گذاشته است.
داداشی بعد از استماع دفاعیات وزیر علوم گفت: توپ را داخل حیاط مجلس نیندازید، توضیحات شما در رابطه با دانشجویان ۷ درصدی که گفتهاید ۳۵ درصد تسهیلات در دانشگاههای سراسری و دولتی به آنها تخصیص پیدا کرده قیاس مع الفارغ است چرا که نباید وضعیت آنها را به گذشته تطبیق دهید بلکه لازم است وضعیت آنها با استانداردهای جهانی تطبیق داده شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم گفت: شما باید مواردی را در رئوس کار خود قرار دهید که بدان اشاره میکنم از جمله آن که سنوات مجاز رفاهی دانشجویان در شرایط کنونی ۸ ترم است و این در حالی است که باید مدت زمان آن تا ۱۲ ترم افزایش یابد. چرا مدت زمان فعالیت دانشجویان دکترا در زمره سوابق کاری آنها محسوب نمیشود آن هم در شرایطی که دانشگاه به آنها اجازه فعالیت در سایر بخشها را نمیدهد.
وی افزود: چرا دانشجویان برای انجام کار اجباری در حوزه تحقیق و فناوری بیمه نبوده و حقوق دریافت نمیکنند در حالی که وزارتخانه میتواند شرایطی را ایجاد کند که آنها در مقاطع پایین تر تدریس کنند و در قبال آن حقوق دریافت کنند، همچنین چرا وزارتخانه برای ارتباط این قشر با صنعت و نهادهای مربوطه تلاش نکرده یا تلاش حداقلی داشته است در حالی که رساله دانشجویان دکترا که ماهها و سالها بر روی آن کار کردهاند میتواند رهاورد اقتصادی و تکنولوژی برای کمک به منطقه و کشور باشد.
داداشی تأکید کرد: چرا هزینه گزاف نگارش رسالههای دکترا در بودجه لحاظ نشده و برای آن ردیفی در نظر گرفته نمیشود و این در حالی است که میتوانید آن را در سرانه بودجه در لایحه گنجانده و به مجلس بفرستید و سهمیهای به این صورت برای نخبگان کشور قائل شوید.
وی افزود: چرا سهمیهای برای جذب این نخبگان در نظر گرفته نشده است یا بر اساس نیازسنجی نبوده است ضمن اینکه چرا تلاش نمیکنید برای استخدام این افراد شرط سنی را افزایش دهید یا برای فارغ التحصیلان دکترا ظرفیت خاصی در نظر بگیرید آن هم در شرایطی که اگر به نخبگان ارزش و اهمیت ندهیم نمیتوانیم به لحاظ علمی همچون کشورهای توسعه یافته به جایی برسیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم در ادامه یادآور شد: بیتوجهی به دانشجویان دکترا باعث استمرار فرار مغزها میشود در حالی که این قشر آینده کشور را رقم میزنند و هشدار داد چنانچه به آنها بی توجهی شود سایر کشورها برای آنها فرش قرمز پهن میکنند.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر علوم تصریح کرد: شما نباید تحت تأثیر زیرمجموعههای خود قرار گیرید، استانداردسنجی کنید، به نخبگان ارج نهید، مشکلات آنها را حل کنید ضمن اینکه انتظار داریم رویه خود را در جهت حمایت از این قشر تغییر دهید.