در نشست خبری عراقچی، کمالوندی و ربیعی مطرح شد؛
امروز در نامهای به موگرینی جزئیات گام دوم را اعلام کردیم/ برجام را نقض نکردهایم/ ما هم در جلسه شورای حکام شکایت خود را مطرح میکنیم/ احضار دوباره سفیر انگلیس به وزارت امور خارجه
معاون سیاسی وزارت امور خارجه تاکید کرد: امروز نامهای توسط ظریف به خانم موگرینی ارسال شده است و ما در آن به صراحت در خصوص بندهایی که به انجام آن متعهد نیستیم، اشاره کردیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، در ابتدای نشست امروز عراقچی، ربیعی و کمالوندی، «علی ربیعی» سخنگوی دولت گفت: امروز از مرز ۳.۶۷ درصد اورانیوم غنی شده عبور کردیم و مبنای غلظت بر اساس نیاز ما خواهد بود.
امروز در نامهای به موگرینی جزئیات گام دوم را اعلام کردیم
عراقچی در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر اینکه علیرغم اینکه آمریکا خودش به صورت یکجانبه از برجام خارج شد شاهدیم که ایران را به بهانه کاهش تعهدات از توافقی که خودش از آن خارج شده محکوم میکند و حتی با فشار تلاش کرده تا جلسه شورای حکام را علیه ایران تشکیل دهد. نظر شما درباره این رفتار چیست؟ پیشبینی شما از نتیجه جلسه روز چهارشنبه شورای حکم چیست؟ روحانی دیشب در گفتوگو با ماکرون اعلام کرد که توقف تحریمها مىتواند آغازى براى ادامه همکارى ایران با ١+٥ باشد آیا در این باره با دیگر مقامهای اروپاییها رایزنی شده؟ گفت: ما امروز در پایان مهلت ۶۰ روزه خود هستیم، از آنجایی که تعهدات آمریکا در قبال برجام تحقق پیدا نکرده گامهای بعدی خود را بر میداریم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه تاکید کرد: همانگونه که در ذخایر غنیسازی اعلام کردیم به تعهدات خود پایبند نیستیم این بار در درصد غنیسازی نیز تجدیدنظر کردیم.
وی ادامه داد: امروز نامهای توسط ظریف به خانم موگرینی ارسال شده است و ما در آن به صراحت در خصوص بندهایی که به انجام آن متعهد نیستیم، اشاره کردیم.
برجام را نقض نکردهایم
عراقچی ادامه داد: باز یک مهلت ۶۰ روز خواهیم داد و این روند کاهش تعهدات ادامه پیدا خواهد کرد، گامهای جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای برجام است گرچه ممکن است این روند به پایان حضور ما در برجام منجر شود اما حرکت ما به گونهای است که فرصتی برای تعامل و دیپلماسی وجود داشته باشد .
معاون سیاسی وزارت امور خارجه تاکید کرد: معتقد هستیم برجام سند مهم بینالمللی است که ایران را به عنوان قدرت هستهای به رسمیت شناخته و ما خواهان ادامه برجام هستیم که البته خواستههای ما هم باید عملی شود. اگر کشورهای اروپایی خواستههای ما را عملی نکنند، روند کاهش تعهدات ما ادامه پیدا خواهد کرد.
ما هم در جلسه شورای حکام شکایت خود را مطرح میکنیم
عراقچی یادآور شد: در این فاصله نیز طنزی اتفاق افتاده و آمریکا که خودش از برجام خارج شده درخواست تشکیل جلسه حکام علیه ایران را داده و معتقد هستیم در این جلسه اعضا منطق ایران را خواهند شنید و روسیه و چین و سایر کشورها با آمریکا همراهی نخواهند کرد. ما برجام را نقض نکردهایم و اقدامات ما در چهارچوب بند ٢٦ و ٣٦ است و ما هم شکایت خود را در این جلسه از سایر طرفهای برجام مطرح خواهیم کرد.
وی ادامه داد: گفتوگوی روز گذشته آقای روحانی با رئیسجمهور فرانسه را سازنده میدانیم. ما در کمیسیون مشترک برجام که جمعه گذشته برگزار شد، گفتوگوهای خوبی داشتیم. جلسه وزرای خارجه هم قرار است برگزار شود و ما از دیپلماسی استقبال میکنیم.
تا چند ساعت دیگر فرایند غنیسازی بالای ۳.۶۷ شروع میشود
در ادامه بهروز کمالوندی گفت: همانطور که دکتر عراقچی گفتند امروز مهلت ۶۰ روزه ایران به طرفین برجام پایان یافته است.
سخنگوی سازمان انرژی سازمان اتمی تاکید کرد: امروز گام دوم را باید بر میداشتیم که برداشته شده است در گام دوم سقف زمانبندی مطرح نیست.
وی تاکید کرد: در حال حاضر رونوشت تغییر DIQ که به آژانس تسلیم میشود به نمایندهشان در ایران تحویل دادیم و تا چند ساعت دیگر فرایند غنیسازی بالای ۳.۶۷ شروع میشود. پیشبینی این است که فردا صبح از این میزان فراتر رفتهایم.
فعلا نیازی به سوخت راکتور تهران نداریم
کمالوندی با بیان اینکه چیزی که امروز درباره آن تصمیم گرفته شده، تامین سوخت برای نیروگاهها است که مورد نیاز کشور است، گفت: شیب غنیسازی هم بر اساس دستوری که میگیریم میتواند رو به بالا باشد. شیب ذخایر هم میتواند رو به بالا باشد. فعلا نیازی به سوخت راکتور تهران نداریم و اگر داشته باشیم آن را تامین میکنیم.
اقدام ایالات متحده برای درخواست تشکیل شورای حکام از روی استیصال است
وی در پاسخ به سوال ایلنا گفت: اقدام ایالات متحده برای درخواست تشکیل شورای حکام از روی استیصال است چرا که شورای حکام مسئول بازدید پادمانی است و در خصوص دو موضوع مدنظر ما موضوع پادمانی و پروتکلی نیست و مربوط به برجام است. نتیجه جلسه نیز از قبل برای ما مشخص است.
اگر اروپاییها از طریق اینستکس پاسخ ما را داده بودند امروز در گام دوم نبودیم
عراقچی همچنین در ارزیابی اقدامات اروپا گفت: اگر اروپاییها از طریق اینستکس خواستههای ما را برآورده کرده بودند لازم نبود ما امروز گام دوم کاهش تعهدات را برداریم. اینستکس به عنوان یک پایه خوب است اما هم راهاندازی آن زمان زیادی گرفته و هم اعتبارات لازم برای این سازوکار در نظر گرفته نشده است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: اینستکس عملا عملیاتی شده و موارد امتحانی نیز انجام شده است دو نهاد با هم در ارتباط هستند و یکی دو مورد کوچک هم انجام شده اما تا زمانی که اعتبارات کافی برای آن در نظر گرفته نشود برای ما کافی نیست. البته این حرکت فی نفسه به عنوان حرکت سیاسی ارزشمند است اما تا نیازهای اقتصادی ما را برآورده نکند، قابل قبول نیست. کشورهای دیگری خواهان الحاق به این سازوکار هستند.
هدف نفتکش ما علیرغم آنچه انگلیس گفته سوریه نبود
عراقچی یادآور شد: در خصوص اراک آنچه در گام اول در نامه دکتر روحانی و ظریف آورده شد این بود که بحث این راکتور موضوع دیگری است و به این دلیل که مدرنسازی اراک با وقفه روبرو شده ما ممکن است برگردیم و مجددا اراک را راهاندازی کنیم. البته پیشرفتهای خوبی صورت گرفته و جلسات با چین و انگلیس برگزار شده و به لحاط فنی و تخصصی پیشرفتهای خوبی داشتیم و روند این امور را رصد میکنیم که اگر به روند پیشرفت مدنظر ما برگردد همین روند را ادامه میدهیم.
وی در خصوص نفتکش توقیف شده ایران نیز گفت: این نفتکش حامل نفت ایران بوده و بخاطر ظرفیت بالا امکان عبور از کانال سوئز را نداشته و هدف این نفتکش علیرغم آنچه انگلیس گفته سوریه نبوده و هیچ قانونی اجازه نمیدهد به انگلیس که این نفتکش را متوقف کند و معتقدم به نوعی شاهد راهزنی دریایی هستیم.
سفیر انگلیس روز گذشته برای بار دوم به وزارت خارجه احضار شد
عراقچی اعلام کرد: در همین رابطه سفیر انگلیس روز گذشته برای بار دوم به وزارت خارجه احضار شد و با سفیر اسپانیا نیز صحبت کردیم و وکلای ما هم اقدامات حقوقی را پیگیری خواهند کرد. امیدوار هستیم این مساله با اقدامات دیپلماتیک حل شود.
کشورهای اروپایی از اقدام انگلیس حمایت نکردند
ربیعی نیز گفت: انگلیس مدعی شده این اقدام را به نیابت از اتحادیه اروپا انجام داده در حالی که شاهد هستیم کشورهای اروپایی از این اقدام حمایت نکردند و این مساله یک راهزنی دریایی است.
با علم به احیاء، در لولههای راکتور اراک سیمان ریخته شد.
کمالوندی در پاسخ به اینکه در راکتور اراک سیمان ریخته شده است، آیا مورد استفاده قرار میگیرد، گفت: اخیرا بازدیدی از اراک داشتیم و مشاهده شد در اراک آنچه اتفاق افتاده در لولههای مخزن اصلی بوده و با علم به احیاء سیمان ریخته شد.
وی ادامه داد: به لحاظ فنی میزان شار نوترونی مورد نیاز تحقیقاتی در این راکتور جدید چند برابر راکتور قبلی است. ضمن اینکه برای اقدامات آزمایشی هم سوخت نیروگاهی را ایجاد میکند. لذا ترجیح ما راکتور مدرنشده است.
انگلیسیها و چینیها تاکنون اقدامات مناسب فنی را در اراک انجام دادند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: کار را به نحوی پیش میبریم که هر دو راکتور را هر زمان خواستیم بهرهبرداری کنیم.
وی ادامه داد: اگر مسئولان تصمیمگیرنده از جمله آقای رئیسجمهور تصمیم بگیرند ما از راکتورها استفاده خواهیم کرد.
کمالوندی تاکید کرد: چینیها بسیار تحت فشار بودند، کارگروه چین و انگلستان تشکیل شد هرچند که ما به انگلیسیها خوشبین اما تاکنون اقدامات مناسب فنی را در اراک انجام دادند.
وی ادامه داد: ما ترجیحمان این است کار راکتور جدید را دنبال کنیم چون تکنولوژی قبلی قدیمی است. در راکتور جدید مقداری پلوتونیوم داریم ولی این نیازمند این است به سرعت و براساس زمانبندی پیش برود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: اگر همراهی کافی نباشد، با کندی مواجه میشود. کار را به نحوی پیش میبریم که هر دو راکتور را هر وقت بتوانیم، استفاده کنیم.
گفتوگوهای ما با ١+٤ است که آمریکا هم میتواند در آن حضور داشته باشد
عراقچی در ادامه این نشست خبری مشترک، در خصوص لزوم شکلگیری صدای واحد کشور برای مقابله با فشارهای خارجی گفت: ما به صدای واحد در برخورد با موضوعات مهم نیاز داریم و معتقدم این صدای واحد تا امروز وجود داشته که البته نقطه نظرها را منفی نمیدانم تا زمانی که منافع کشور را هدف قرار ندهند. هرگاه لازم داشتیم صدای واحد داشته باشیم، از این حمایت برخوردار بودیم و حال نیز در تصمیم کاهش تعهدات، با این یکصدایی مواجه شدیم.
وی همچنین در خصوص اینکه رئیسجمهور روز گذشته در تماس تلفنی با امانوئل مکرون از لفظ ١+٥ استفاده کردند، گفت: اینکه اروپاییها نتوانستند خواستههای ما را برآورده کنند، به این معنا نیست که دیگر راه دیپلماسی وجود ندارد و در سطوح بالا رایزنیها انجام میشود. ایده این است که گفتوگوهای ما با ١+٤ انجام شود آمریکا هم حضور داشته باشد که از نظر ما بلامانع بوده و پیش زمینه آن البته برداشتن تحریمها است. البته این مساله به منزله شکلگیری مذاکرات مجدد و احیای ١+٥ نیست و گفتوگوهای ما با ١+٤ است که آمریکا هم میتواند در آن حضور داشته باشد.
برخی بهم خوردن برجام را دنبال میکنند
ربیعی هم در این رابطه گفت: ما با دو طیف از آغاز برجام مواجه بودیم که یک طیف برجام را پوچانگاری میکردند و الان هم بطور طبیعی بهم خوردن برجام را دنبال میکنند و طیفی هم به هرقیمتی میخواهند در برجام بمانیم. به رغم تنوع دیدگاه که حق جامعه است؛ تصمیم برجام به نفع صلح جهانی، کشورهای منطقه و از نظر امنیت و سازوکارهای امنیتی دنیا بود و مردم ما نفع هم میبردند.
وی با بیان اینکه آمریکا در خروج از برجام اشتباه استراتژیک کرد، یادآور شد: ما به هر قیمتی هم حاضر نیستیم در برجام باشیم و کارهای ما برای حفظ برجام است. حفظ برجام به عنوان اصل است که البته بستگی به طرفهای مقابل دارد. اما همه اقدامات ما هم برای حفظ برجام است. ما از تنوع نظرات دیگران استقبال میکنیم اما انسجام را در خصوص تصمیمات ملی مفید میدانیم. ما در سایه اجماع حرکت میکنیم. به طورکلی معتقد هستیم هدف خروج آمریکا از برجام هم برهم زدن انسجام کشور بود.
هیچ کسی در کشور نباید معطل اینستکس شود
عراقچی در ارتباط با ساز و کار اینستکس و اینکه گفته میشود چشم ایران به آن است، گفت:جمهوری اسلامی هیج امید و اتکایی به هیچ کشور بخصوصی نبسته چه برسد به اروپاییها و اینستکس.
وی خاطر نشان کرد: از هر ظرفیتی برای مقابله با تحریمها استفاده میکنیم، در این جنگ اقتصادی هر مسیر و معبری که بتوانیم را باز میکنیم.
معاون سیاسی وزارت امورخارجه بیان کرد: با شرکای اقتصادی جمهوری اسلامی مثل هند، چین، روسیه و.. مسیرهای جدیدی باز کردهایم، هیچ کسی در کشور نباید معطل اینستکس شود.
آمریکاییها این بار هم از فشارهای خود مأیوس خواهند شد
وی ادامه داد: ایران از یک عزت و مشروعیت و حقانیتی در دنیا برخوردار است. مذاکرات هستهای را با حسن نیت انجام داد و اجرا کرد، ما یک سال صبر راهبردی کردیم موضع برتر اخلاقی و سیاسی در دنیا در اختیار ایران است.
به گفته عراقچی کشورها برای مقابله با فشارهای آمریکا به یک فرمول ابتکاری میرسند و در حوزه روابط منطقه تعاملات بسیار خوبی صورت گرفته است.
معاون سیاسی وزارت امورخارجه گفت: شما سفرهای آقای روحانی و آقای ظریف در منطقه را ببینید، آمریکاییها این بار هم از فشارهای خود مأیوس خواهند شد.
وی تاکید کرد: به همه دستگاهها هم اعلام کردیم، هیچ امیدی به اینستکس نبندند و معطل آن نباید شوند. براساس اصول اقتصاد مقاومتی باید حرکت کنیم.
نیازی به افزایش سانتریفیوژ نداریم
کمالوندی در ادامه در خصوص نحوه افزایش غنیسازی گفت: غنیسازی ما به این شکل است که ماشینی با سرعت ٧٠ کیلومتر حرکت میکرد و حالا با فشار بیشتر ١٠٠ کیلومتر میرود و نیازی به افزایش سانتریفیوژ نداریم که این موضوع نیز میتواند از گزینههای آینده ما باشد.
وی ادامه داد: در خصوص گام سوم نیز باید بگویم ما اجراکننده تصمیمات هستیم و تصمیمگیرنده نیستیم. ما اطلاعات را اعلام میکنیم و پیشتر با پیشبینی شرایط، گزینههای مختلف را ارائه دادیم و گفتهایم آمادگی داریم با هرسرعتی و هر میزانی غنیسازی کنیم.
افرادی که اطلاعات کافی ندارند برای کشور نگرانی ایجاد نکنند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: در خصوص ایجاد نگرانی در ارتباط با سوخت راکتور تهران هم باید تاکید کنم برای رادیو دارو در راکتور تهران چندین سال سوخت داریم و درمورد دخایر هم سیاست ما رفتن به سمت بهرهوری بود و هنوز پسماندهای ما قابل استفاده هستند و آنها را به ٢٤ تن اورانیوم تبدیل کردیم. لذا توصیه میکنم افرادی که اطلاعات کافی ندارند اطلاعات غلط به رسانهها ندهند و برای کشور نگرانی ایجاد نکنند.
گام سوم را پس از ٦٠ روز اعلام خواهیم کرد
عراقچی هم در خصوص گام بعدی ایران گفت: ما در خصوص گام سوم فکر کردهایم اما تصمیم گرفتیم دو گام را با هم اعلام کنیم اما گام سوم را پس از این ٦٠ روز اعلام خواهیم کرد و سازمان انرژی اتمی آمادگی لازم برای هر گام را دارد.
در روزهای آینده شاهد رفت و آمدهای دیپلماتیک هستیم
وی افزود: در خصوص سفر آقای مکرون و نشست وزرای خارجه برجام نیز اعلام میکنم ما در روزهای آینده شاهد رفت و آمدهای دیپلماتیک هستیم. البته ما خواهان سفرهای نمایشی نیستیم و خواهان سفرهایی هستیم که منتج به نتیجه شود، بنابراین اینکه حتما کسی به ایران سفر کند فی نفسه مطلوب ما نیست و نشست وزرای خارجه هم در حال برنامهریزی است و عجله نداریم و خواهان ارائه ایده هستیم.
مفهومی به نام ١+٥ را به رسمیت نمیشناسیم
معاون وزیر امور خارجه در تکمیل توضیحات خود در خصوص صحبت رئیسجمهور مبنی بر گفتوگو با ١+٥ گفت: ما دیگر مفهومی به نام ١+٥ را به رسمیت نمیشناسیم و دیگر آمریکا عضو برجام نیست اما در قالب جلسات ایران با ١+٤ با شرط برداشتن تحریمها میتوانند حضور داشته باشند.
برجام یک پرونده بسته شده است
عراقچی در خصوص پرونده برجام گفت: برجام یک پرونده بسته شده است و قابل مذاکره و گفتوگو مجدد نیست.
وی ادامه داد: ما همچنان گفتوگوی خودمان را با ۱+۴ را داریم، هدف نحوه اجرای برجام است نه در خصوص خود برجام.
اگر تحریمها را بردارند گفتوگو میکنیم
معاون سیاسی وزارت امور خارجه درخصوص اینکه پیشنهاد از سرگیری مذاکره را ایران داده است یا فرانسه گفت: چه فرقی میکند، موضع ما کاملا روشن است و اگر تحریمها را بردارند گفتوگو میکنیم.
وی تاکید کرد: خواسته ما از اروپاییها خواستههایی است که در بیانیههای یکسال اخیر منتشر کردیم.
عراقچی گفت: در همه چهار جلسه اخیر کشورهای متعهد خودشان را موظف کردند، خواستههای ما از بقیه اعضای باقیمانده، همان خواستههایی است که در بیانیههای مشترکی که اعلام شده، وجود دارد قرار ما با کشورهای عضو برجام این بود که اگر آنها بتوانند ساز و کارهایی عملیاتی انجام دهند، ایران در برجام میماند.
اروپاییها باید حداقل در ۱۱ حوزه مختلف خروج آمریکا را جبران کنند
وی ادامه داد: چهار کمیسیون مشترک داشتیم و در همه آنها کشورهای باقیمانده در برجام خود را متعهد کردند حداقل در ۱۱ حوزه مختلف خروج آمریکا را جبران کنند. اگر بتوانند راه حلهای عملیاتی ایجاد کنند، ایران در برجام باقی خواهد ماند.
به گفته معاون سیاسی وزارت امور خارجه اروپاییها فقط در حوزه بانکی توانستهاند اقدامی عملیاتی انجام دهند که حاصل آن اینستکس است.
وی خاطرنشان کرد: برجام وقتی به وضعیت نرمال خودش بازمیگردد که خواسته ایران دقیقا همان چه در برجام آمده اجرا شود.
کمالوندی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه، چرا عدد دقیق درصد غنیسازی را امروز به مردم اعلام نمیکنید؟ گفت: کشور سه نیاز دارد، سوخت نیروگاهی و تحقیقاتی و پیشران که درصدهای متفاوتی دارند، در حال حاضر سوخت کافی ٢٠ درصد داریم، تمرکزمان روی سوخت نیروگاه است.
عراقچی نیز در ادامه گفت: قسمت هستهای برجام چهار رکن اساسی دارد و ایران در این چهار رکن که شامل میزان ذخایر، درصد غنیسازی تعداد سانتریفیوژها و تحقیق و توسعه است، کار خود را انجام میدهد.
وی ادامه دارد: به منظور اعتمادسازی، ایران برخی محدودیتها را به مدت ٨ تا ١۵ سال قبول کرده است مثلا میزان ذخایر از ٣٠٠ کیلو بالاتر نرود ما در گام اول یکی از این ارکان را گفتیم پایبند نیستیم و در گام دوم یک رکن دیگر را نیز تقلیل خواهیم داد.
عراقچی در پایان این نشست گفت: به نظر بنده در مقوله کاهش تعهدات ایران اصلا عدد فنی اهمیت ندارد که تعهد نداشتن ایران مهم است. ایران در این دومقوله مهم میگوید دیگر متعهد نیستم و این اهمیت سیاسی و راهبردی خود را دارد و عدد، دیگر مهم نیست و بستگی به نیاز ما دارد. مهم این است که دیگر به محدودیتها در این دو حوزه پایبند نیستیم.