برگزاری مراسم تجلیل از استاد محمدجعفر جعفری لنگرودی در مهرماه ۹۸
در نخستین جلسه کمیته علمی همایش تجلیل از استاد محمدجعفر جعفری لنگرودی که روز سهشنبه ۲۵ دی ماه و با حضور استادان و صاحبنظران برگزار گردید، برگزاری مراسم تجلیل از این استاد برجسته و شاخص فلسفه، فقه و حقوق که مقرر شده بود در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ برگزار گردد به نیمه دوم مهرماه سال آتی موکول شد.
به گزارش ایلنا، «مرکز پژوهشی دانشنامههای حقوق علامه» و «انجمن حقوقشناسی» که پیشگامان و متولیان نخستین برگزاری این همایش و نکوداشت ملی هستند - پس از تشکیل جلسات متعدد - محمدرضا ضیایی بیگدلی (استاد برجسته حقوق بینالملل و عضو هیات امنای انجمن حقوقشناسی را به عنوان ریاست شورای سیاستگذاری همایش انتخاب کردند و متعاقب تشکیل دو جلسه رسمی شورای سیاستگذاری، از دیگر نهادهای «علمی – حقوقی» و «صنفی – حقوقی» جهت مشارکت در برگزاری این همایش دعوت شد که «دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران»، «دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی»، «دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس»، «دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی» و «دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری ایران» به عنوان شرکای علمی برگزاری مراسم انتخاب شدند و جلسه نخست کمیته علمی متشکل از نمایندگان نهادهای علمی مذکور برگزار شد.
از اعضای این کمیته کمنظیر علمی میتوان به آیتالله سید محمد موسوی بجنوردی، آیتالله سید مصطفی محققداماد، سید حسین صفایی، سید محمد هاشمی، حسین مهرپور، حسن امین، محسن محبی، عباس کریمی و دیگر شخصیتهای برجسته و شاخص حقوقی کشور اشاره کرد.
علاوه بر دانشگاههای مذکور، از دیگر مشارکتکنندگان در برگزاری همایش میتوان به انتشارات کتابخانه گنج دانش - که در طول بیش از نیم قرن گذشته انتشار آثار این استاد شاخص را برعهده داشتهاند – مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران، اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران (اسکودا)، کانون سردفتران و دفتریاران کشور، خانه اندیشمندان علوم انسانی، و مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی نام برد که سطح و اهمیت این همایش را بیش از پیش مورد توجه قرار میدهد.
محمد جعفر جعفری لنگرودی فقیه، فیلسوف، ادیب و حقوقدان سرشناس ایرانی و صاحب تالیفات بسیاری در دانش حقوق، فلسفه، فقه، ادبیات و تاریخ است. وی که چندی نیز ریاست دانشکده حقوق دانشگاه تهران را برعهده داشته، از برجستهترین استادان حقوق معاصر ایران به شمار میرود.
وی که متولد ۱۳۰۲ در لنگرود است، پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در لنگرود، برای ادامه تحصیل به دانشسرای رشت رفت که در حال تحصیل در دانشسرا، پدر و مادرش از دنیا رفتند. به همین دلیل تحصیل در دانشسرا را نیمه تمام گذاشت و برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه شهرهای قم، همدان، اصفهان، و مشهد رفت و در حوزه علمیه خراسان در محضر حضرت آیت الله میرزاهاشم مدرس قزوینی به درجه اجتهاد نایل شد. لنگرودی که همزمان با تحصیلات حوزوی موفق به اخذ دیپلم نیز گردیده بود و برای ادامه تحصیل در دانشگاه تهران نیز ثبت نام نمود و پس از طی دوران تحصیل موفق شد دکترای حقوق خود را در سال ۱۳۳۹ از این دانشگاه دریافت کند.
وی اکنون ۹۵ سال دارد در ایستبورن (ساوتهمپتون) انگلستان زندگی می کند و کماکان در حال تالیف، ترجمه و تحقیق در فقه، حقوق و فلسفه است. دایرةالمعارف عمومی حقوق (الفارق)، دانشنامه حقوقی، ترمینولوژی حقوق، مبسوط در ترمینولوژی حقوق، فرهنگ عناصرشناسی، فلسفه اعلی، فلسفه حقوق مدنی، تئوری موازنه و رنسانس فلسفه از تالیفات این استاد کم ظیر است که مرجع غالب پایان نامه های دانشجویان و پژوهش های پژوهشگران معاصر گردیده است.
ایشان با ارسال پیام تصویری از ساوتهمپتون انگلستان به این جلسه، از همه فضلا، اندیشمندان و حقوقدانانی که در برگزاری این همایش اهتمام ورزیده اند تشکر کرد که پیام ایشان در جلسه مذکور پخش گردید.
متن کامل پیام استاد لنگرودی به شرح زیر است:
بِسمِ اللهِ الرحَّمن ِالرَّحیم «خداوند در قرآن فرمود: «أُوْلئِکَ یُجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِما صَبَرُوا وَ یُلَقَّوْنَ فِیها تَحِیَّةً وَ سَلاماً» (آیه ۷۶ سوره فرقان) در این مکانِ عالیِ مقدس از لسان قرآن به شما سلام گفتم. آیه بشارتی است، شما افاضل را در برنامه کار، وعده خداوند حق است. دریغ که مرا اجازه حضور در این محضر عالی نیست، روی ماه یک یک شما را میبوسم با دعای سلامت و عمر دراز؛ در طول زندگی علمی، چهار بار امتحان دادم، امتحاناتی دشوار: اول- امتحان اجتهاد نزد استاد حاج شیخ هاشم مدرس قزوینی در منزل او و غالباً در مَدرَسِ مدرسه باقریه موفق شدم و ایشان اجتهادم را تصدیق کردند، دوم- امتحان دفاع از رساله دکتری در همین آمفی تئأتر سختتر بود از امتحان اول، موفق شدم با اخذ درجه عالی با تقدیر که اولین بار داده بودند، سوم- امتحان به ملت ایران با عرضه ۷۵ جلد تألیف که تلقی به قبول کردند. امتحان دادن به افکار عمومی واقعاً سخت بود، چهارم- امتحان دادن من به افاضل نامور که زیر این سقف گرد آمدهاند، با رؤیت کارنامه زندگی من که در اختیار فاضل محترم جناب آقای درویشزاده است.
اگر کاستی و نقص دارد ببخشید که «وَمَا أُوتِیتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِیلًا» (آیه ۸۵ سوره اسراء) جنگ جهانی نخواهد شد، اما اضطرابات جهانی را پایان نیست. دانایی گفته بود: بشر عقل زیستن را از دست داده است؛ آیا همایش در این مکان علمی مقدس با حضور افاضل بنام کشور ایران، نمونهی عالی عقل زیستن نیست؟ آیندگان داوری خواهند کرد. نمیدانم از حیث عدد تألیفات (۷۵ جلد) چاپ شده در حال حاضر رکورد به چه کسی تعلق دارد؟ اما آیا صِرفِ عمل به این مقدار، نمونهی از عقل زیستن نیست؟ سلام ثانی با تقاضای سلامت و عمر طولانی برای شما عزیزان. موفق و کامروا باشید.
ان شاءالله تعالی