خبرگزاری کار ایران

سخنگوی وزارت امور خارجه مطرح کرد:

سفر هیاتی از طالبان به تهران/ SPV نفت در برابر غذا نیست/ تایید خبر خروج نیروهای مستشاری ایران از عراق

سفر هیاتی از طالبان به تهران/ SPV نفت در برابر غذا نیست/ تایید خبر خروج نیروهای مستشاری ایران از عراق
کد خبر : ۷۰۹۴۹۲

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: پیچیدگی ایجاد چنین سازوکاری و فشار بی‌‌اندازه ایالات متحده باعث شد این موضوع زمان‌‌‌بر شود و بیش از حد مذاکرات و تلاش برای نهایی شدن به طول بینجامد اما نکته مهم علاوه بر اراده اروپا، عمل این مجموعه است که نشان دادند که در مقابل فشار آمریکا از توانایی لازم برخوردار نیستند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال درخصوص اظهارنظر  سیدمحمود واعظی که گفته بود سازوکار مالی در حال آغاز است؛ چرا هنوز شاهد آغاز آن نیستیم؟ گفت: درخصوص سازوکار مالی مدتی است مذاکرات در جریان است. بنا به خواست این کشورها بعد از خروج آمریکا و علاقه‌مندی برای حفظ برجام این کشورها متعهد شدند برای تامین منافع ایران مذاکراتی برای یافتن سازوکار مالی انجام دهمد.

اروپایی‌ها نتوانستند سازوکار ویژه مالی را به مرحله نهایی برسانند

وی با بیان اینکه پیچیدگی ایجاد چنین سازوکاری و فشار بی‌‌اندازه ایالات متحده باعث شد این موضوع زمان‌‌‌بر شود و بیش از حد مذاکرات و تلاش برای نهایی شدن به طول بینجامد، اظهار داشت: نکته مهم علاوه بر اراده اروپا، عمل این مجموعه است که نشان دادند که در مقابل فشار آمریکا از توانایی لازم برخوردار نیستند و علیرغم وعده‌‌‌ها نتوانستند این سازوکار را به مرحله نهایی برسانند.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: به هرحال ما هنوز این موضوع را دنبال می‌‌کنیم و امیدواریم اروپا از هویت و ارزش‌‌‌های خود در قبال ایالات متحده دفاع کند. اگر نتواند در این برهه خاص این سازوکار را به سرانجام برساند، باید منتظر فشارهای ببیشتر آمریکا باشد.

 ایران بعد از بحران سوریه می‌تواند به نقش سازنده خود ادامه دهد

قاسمی درخصوص اعلام اینکه ایران با اطلاع دولت افغانستان با طالبان مذاکره کرده است، تصریح کرد: در ادامه مفصل در این خصوص صحبت می‌‌کنم. 

وی در پاسخ به سوالی درخصوص نقش ایران در سوریه بعد جنگ نیز خاطرنشان کرد: روابط ایران و سوریه کاملا روشن و تنگاتنگ است. ایران از روز نخست بحران به کمک مردم این کشور شتافت و زمانی که اکثر کشورهای جهان و منطقه تصور دیگری از آینده این کشور داشتند و فکر می‌کردند گروه‌‌های تروریستی می‌‌توانند در پایتخت این کشور برای خود حکومت دست و پا کنند، ایران در کنار این کشور ایستاد و امروز کشورهای دیگر هم به این نکته مدنظر ایران رسیده‌‌‌اند. وضعیت سوریه امروز برای جامعه جهانی مشخص است و با توجه به کمک‌‌های مستشاری کشورمان در دوران بعد بحران، ایران می‌‌‌تواند نقش سازنده خود را ادامه دهد. ما خوشبین به آینده روابط دو کشور هستیم هرچند سایر کشورها هم نقش خواهند داشت. 

برجام یک هدف نداشت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص اطهارنظر طریف درخصوص اقتصادی نبودن برجام ابراز داشت: در این رابطه خیلی صحبت کردیم. می‌خواهید به گذشته برگردیم؟! برجام یک هدف نداشت و در برهه‌‌های مختلف و براساس سوال‌‌های مختلف می‌‌توان اهداف مختلفی برای برجام مطرح کرد. قطعا علاوه بر مباحث اقتصادی و امنیت، مباحث بیشتری در این چهارچوب قرار می‌گیرد و بعد چند سال، همگان به اهداف و سیر مذاکرات واقف هستند.

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص سفر سیدعباس عراقچی به افغانستان نیز بیان کرد: برنامه سفر آقای عزاقچی در آینده نزدیک و دو هفته آینده خواهد بود. بعد سفر علی شمخانی این سفر برای مباحث مهمی انجام می‌‌شود. تاریخ آن تنظیم شده است. یکی از موضوعاتی که در این سفر دنبال خواهد شد، سند راهبردی خواهد بود که در برخی کمیته‌‌ها مسائل جزئی باقی مانده است. امیدوار هستیم با توجه به آغاز مقدمات نگارش متن، بتوانیم با این سند گام مهمی برای آماده‌‌سازی این سند برداریم که توسط روسای جمهور امضا شود.

دیروز هیاتی از طالبان در تهران بود 

وی درخصوص خبری مربوط به سفر هیاتی از طالبان به تهران در روز گذشته یادآور شد: من این سفر را تایید می‌‌کنم که بعد سفر آقای شمخانی و دیدارهایی که داشتند، دیروز هیاتی از طالبان در تهران بود و مذاکرات مفصلی را با معاون سیاسی وزارت امور خارجه داشتند و گفت‌‌‌وگوهای مبسوطی صورت گرفت.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه افزود: با توجه به اینکه ٥٠ درصد اراضی افغانستان در اختیار طالبان است، با تمایل و اعلام و مطرح کردن این مرضوع با دولت جناب اشرف غنی این مذاکرات صورت گرفت. هدف اصلی یافتن راهکار و زمینه‌های تسهیل‌کننده برای کمک به گفت‌وگوی گروه‌‌های افغان برای پیشبرد روند صلح است.

مذاکره با طالبان در وزارت امور خارجه انجام شده است

قاسمی با بیان اینکه ایران با توجه به مرز گسترده و نقش‌آفرینی مهم در منطقه این علاقمندی را داشت که بعد مذاکره با افغانستان به این مسئله، ورود و نقش مهم‌تری را در ایجاد ثبات در افغانستان ایفا کند، عنوان کرد: این گامی با اهداف مشخص است و به معنی یکسان بودن مواضع با این گروه نیست اما نهایت در عرصه سیاست لازم بود. این گفت‌‌وگوها آغاز شد تا بررسی کنیم که می‌‌توانیم کمک‌‌‌کننده مذاکرات باشیم یا خیر. مذاکرات در محل وزارت امور خارجه انجام شد. امیدوار هستم بتواند ثمراتی وا برای کشور افغانستان داشته باشد. 

وی درخصوص اینکه آیا سازوکار ویژه مالی همان نفت در برابر غذا است؟ گفت: من قطعا نفت در برابر غذا را رد می‌کنم. این سازوکار اگر تکمیل شود و به مرحله اجرا گذاشته شود، همه کالاها را می‌‌‌تواند دربرگیرد و نه صرفا اینکه برای غذا، دارو و نفت باشد. فکر می‌کنم می‌‌تواند نوعی همکاری باشد که باید نهایی شود. 

تایید خبر خروج نیروهای مستشاری ایران از عراق

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص اظهارات ایرج مسجدی، سفیر ایران در بغداد مبنی بر خروج نیروهای ایرانی از عراق اظهار داشت: حضور ما در عراق به درخواست این کشور و برای مبارزه با گروه‌‌‌های تروریستی بود. وضعیت در عراق با تحولات جدی مواجه شده و آن اخراج تروریست‌‌ها است. نهایتا این احساس وجود داشت که در برهه کنونی نیازی به حضور نیروهای مستشاری وجود ندارد و توان دفاعی عراق می‌‌تواند در صورت نیاز با تروریست‌‌ها مقابله کند اما هرگاه این نیاز باشد با توجه به روابط دو ملت و مواضع نسبت به تروریست کمک کار خواهیم بود.

قاسمی درباره سفر رییس جنبش جهاد اسلامی به ایران و دیدار با ظریف و احتمال سفر اسماعیل هنیه به تهران گفت: می‌‌‌توانم نسبت به مواضع ایران نسبت به فلسطین تاکید کنم. ارتباطات گسترده‌‌ای با گروه‌‌های فلسطینی داریم و هرگاه نیاز بوده در انجام سفرها با هم کار کنیم. این دیدارها صورت گرفته و این سفر هم در همین چهارچوب برای بررسی آخرین تحولات بوده است. با توجه به نوع مواضع ما که تغییرناپذیر است تبادل آرا و تظرات ادامه پیدا می‌کند و بسیار سودمند و کمک حال برای طرفین است. من در خصوص آقای هنیه نمی‌توانم صحبت کنم. 

زمانی می‌رسد که مقامات امریکایی مخفیانه هم نتوانند به منطقه سفر کنند

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر امکان ماجراجویی ترامپ در منطقه اظهار داشت: سیاست‌‌های آمریکا و ترامپ درخصوص جهان و مخصوصا منطقه ما روشن است اما آنچه که در زمین اتفاق می‌‌‌افتد با آرمان‌‌ها و ایده‌‌‌آل‌‌‌های ایشان سازگاری ندارد. ترامپ سفری به عراق داشت که فکر می‌کنم جملاتی که بیان کرد، قابل تامل است. ترامپ اشاره کرد که اسلاف ایشان بسیار هزینه کردند و این معنی را رساندند که بعد این همه هزینه، ما باید به صورت مخفیانه به ابن کشور وارد شویم. این سفر می‌‌تواند واژه‌‌های فراوانی را تعریف کند. دیری نخواهد پایید که ایالات متخده بیشتر هزینه کند و حتی به صورت مخفیانه هم نتواند به منطقه سفر کند.

این مقام ارشد در وزارت امور خارجه اضافه کرد: وقت آن است که مردم آمریکا سوال کنند چرا به جای هزینه‌های هنگفت برای کشتار، این هزینه را برای مردم آمریکا هزینه نمی‌‌‌کنند. فکر می‌‌کنم در آینده نه چندان دور حاکمان کاخ سفید به این سوال پاسخ دهند. من فکر می‌کنم دیر با زود دولت ایالات متحده به این جمع‌‌‌‌بندی خواهد رسید که نمی‌‌‌‌‌تواند در عصر جدید مثل گذشته به سایر کشورها مراجعه کند و مطامع خود را دنبال کند. همانگونه که در عراق دیدیم با این سفر مخالفت شد و مواضع منفی اتخاذ کردند و توهینی شاید تلقی شود به مردم عراق.

حتما سفیر زن خواهیم داشت

قاسمی درخصوص سفر رییس‌‌‌جمهور به روسیه در آینده نزدیک تصریح کرد: به هرحال ما نشست‌‌‌های سه‌‌‌جانبه با ترکیه و آذربایجان را داریم که این نشست در دستورکار کشورها است. در مورد کم و کیف دفتر رییس‌‌‌جمهور اعلام خواهند کرد.

وی درباره معرفی دو سفیر خانم که وزیر امورخارجه اعلام کرده بود، خاطرنشان کرد: بنده نه اسمی دارم و نه مطلبی برای بیان دارم. می‌دانم که این سیاست دولت و وزیر برای استفاده از ظرفیت بانوان است. ما تقریبا برای اکثریت کشورها که باید سفرای جدید معرفی می‌‌‌‌شدند، اقدامات لازم را انجام دادیم که درحال طی کردن این مراحل هستند و در پایان این پروسه، اطلاع‌‌‌رسانی خواهد شد. حتما در این لیست از بانوان خواهیم داشت. 

امیدواریم تحولات اخیر عربستان نگاه واقع‌بینانه را برای دولتمردان سعودی به ارمغان بیاورد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره تحولات اخیر در عربستان و امکان گشایش در روابط میان تهران و ریاض هم ابراز داشت: تغییرات به این سان در عربستان جدید نیست و در قبل هم تغییراتی در سطح وزرا داشتیم. شاید حساسیت این تغییرات بعد از تحولات منطقه است و مسائلی که در عربستان مطرح بود. قطعا این مسئله داخلی عربستان است و من ورود نمی‌‌‌کنم ولی امیدوار هستم وضعیت جدید در منطقه اعم از تحولات یمن یا وضعیت سوریه و این تحولات در درون عربستان بتواند یک نگاه واقع‌‌‌بینانه برای دولتمردان سعودی به ارمغان بیاورد تا به تحولات منطقه‌‌‌‌ای توجه کنند و بدانند هیچ کشوری نمی‌‌تواند در منطقه کشور دیگری را حذف کند.

قاسمی ادامه داد: تحولات در سوریه و یمن نشان می‌دهد نهایتا نمی‌‌‌توان با ابزار درآمدهای نفتی و سلاح‌‌‌های پیشرفته سرنوشت و حاکمیت یک کشور را تغییر دهند و دولت جدید بتواند در مسیر همگرایی برای ثبات قدم بردارد.

انفعال در بهبود مناسبات با همسایگان را نمی‌پذیرم

خبرنگاری مدعی انفعال سیاست خارجی کشورمان برای بهبود مناسبات با کشورهای همسایه شد که رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه بیان کرد: من صحبت‌‌‌های شما را درخصوص انفعال نمی‌‌‌پذیرم. سیاست جمهوری اسلامی ایران نگاه عمیق به کشورهای پیرامونی بوده و خواهد بود. شاید ایراد کار این است که روابط با همسایگان را در تعدادی از سفرها خلاصه می‌‌‌‌کنید.

وی با بیان اینکه عمق روابط و همسایگی الزاما به معنی سفر نیست، یادآور شد: اگر آماری ارائه کنیم، میزان تبادلات هیات‌‌‌ها با کشورهای همسایه بسیار است. ما امروز در وضعیت مناسبی در بسیاری از همسایگان خود قرار داریم. هیچگاه چنین عمقی در روابط با روسیه، آدربایجان، ترکیه و عراق را نداشتیم. بنابراین من کاملا تصور میک‌نم ما در این مسیر حرکت می‌کنیم اما با توجه به ظرفیت‌‌‌ها می‌توانیم باز گام‌‌‌های بلندی برای تعمیق روابط داسته باشیم. 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اعلام نظر مولود چاووش‌‌اوغلو مبنی بر ادامه مذاکرات کشورهای ضامن آتش‌‌بس در سوریه عنوان کرد: سیر تحولات آستانه مشخص است و تاکنون گام‌‌‌های بلندی برداشته است. به هرحال مسائلی باقی مانده از جمله بحث کمیته تدوین قانون اساسی. همچنین مسائل آتی هم خواهد بود و می‌تواند توسط آستانه ادامه پیدا کند تا در آینده وضعیت سوریه به ثبات و امنیت لازم برسد.

از بازگشت و گشایش سفارتخانه کشورهای عربی در سوریه حمایت می‌کنیم

قاسمی در پاسخ به سوالی در رابطه با نگرانی‌‌‌های ناشی از سفر نتانیاهو به برزیل در روابط ما با این کشور گفت: سیاست کشورها به خود آنها مربوط است اما اگر بحث تغییر محل سفارت باشد، کمکی به صلح و احقاق حقوق مردم فلسطین نخواهد داشت و می تواند در ادامه سیاست‌‌‌های اسرائیل قدم دیگری برای تضییع حقوق فلسطینی‌‌‌ها بردارد. ما از دیرباز روابط زیادی با برزیل داشتیم که ادامه پیدا خواهد کرد. علیرغم حفظ مواضع خودمان ارتباطات‌مان را خواهیم داشت.

وی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی سفارت کشورهای عربی و اینکه می‌گویند بازگشت سوریه به جامعه عرب برای ایران خوشایند نیست، اظهار داشت: جا ندارد به چند سال گذشته برگردم و اقدامات این کشورها درخصوص سوریه را مطرح کنم. چیزی که برای ایران مهم بود و هست، تمامیت ارضی این کشور بود که محقق شده است. سوریه باید بتواند به عنوان کشوری مستقل روابط خارجی خود را داشته باشد و این بازگشت‌‌‌ها توسط کسانی که روزی تصور می‌کردند شرایط در سوریه تغییر می‌کند، مورد استقبال ما است و نشان می‌‌‌دهد همه باید به حاکمیت کشورها در منطقه احترام بگذارند. ما از این بازگشت به سوریه‌‌‌ای که اقتدارش را نشان داده به عنوان وضعیت مثبت استقبال می‌‌کنیم. 

تنها کشوری نیست که با طالبان صحبت کرده‌‌ایم

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه شما گفتید مذاکرات ایران و طالبان، با اطلاع افغانستان بوده است. این سخنی یعنی درخواست برای مذاکره از طرف افغانستان نبوده و اینکه طالبان جزو گروه‌‌‌های تروریستی است؟ تصریح کرد: گفت‌‌وگوها با اطلاع دولت افغانستان بود و ایران سعی دارد گفت‌‌‌وگوها میان گروه‌های افغانستانی را تسهیل کند تا بتوانند از طریق مذاکره مسائل خود را حل و فصل کنند تا شاهد افغانستان امن باشیم.

قاسمی با بیان اینکه تنها کشوری نیست که با طالبان صحبت کرده‌‌ایم، خاطرنشان کرد: بسیار کشورها با طالبان مراوده و تبادلاتی دارند ولی شرایط منطقه و نقش ما به عنوان بازیگر سازنده که مردم منطقه به آن واقف هستند، می‌تواند رسالت بیشتری داشته باشد و این صحبت‌‌ها در همین چهارچوب انجام شد.

آنچه درباره اقلیت‌‌های مذهبی در ایران می‌‌گویند یا از جهالت مطلق است یا غرض‌ورزی

وی درخصوص سفر شاه‌‌‌محمود قریشی به تهران هم ابراز داشت: سفر ویر امور خارجه پاکستان در ادامه سفر ظریف به پاکستان بود. طیف وسیعی از موضوعات اعم از همکاری‌‌های دوجانبه در حوزه سیاسی، اقتصادی، مرزی و تحولات جهانی و پیگیری مرزبانان ایرانی بخش‌‌هایی از گفت‌‌وگوهای مفصل دو طرف بود و این گفت‌‌‌وگوها ادامه می‌‌یابد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با قطعنامه صادر شده علیه ایران مبنی بر اینکه ایران حق و حقوق اقلیت مسیحی را رعایت نمی‌‌‌‌کند، عنوان کرد: من به هموطنان مسیحی سال نو میلادی را تبریک می‌‌‌گویم و امیدوارم سال ثمربخشی را پیشرو داشته باشند. آنچه که دیگران درخصوص اقلیت‌‌های مذهبی در ایران می‌‌گویند یا از جهالت مطلق یا از روی غرض‌ورزی است. مواضع این کشورها در قبال ملت ایران مشخص است و از روی دلسوزی نیست.

تکذیب ادعای مطرح شده درباره صحبت‌های گابریل زیگمار با یکی از سران قوا

وی افزود: ما همواره با این نوع جنگ‌های روانی مواجه بودیم و بهترین دفاع را همین پبروان ادیان مختلف داشتند که می‌‌‌توانند آزادانه آداب مذهبی خود را به جای بیاورند و این امکانات برای خارجی‌‌ها عجیب است که ناشی از همان تبلیغات منفی است. 

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه پیشین آلمان به ایران و دیدار با یکی از سران قوا که گفته شده وی گفته اروپا در حال بازی دادن ایران است و شما هم در جلسه خصوصی گفتید من امیدی به برقراری کانال مالی ندارم و فرمودید هیچ کشوری تضمین عضویت ایران در FATF نمی‌کند، یادآور شد: من خوشحالم که در وزارت امور خارجه هستم. از دیدار آقای گابریل هیچ اطلاعی ندارم اما گویا شما با دوربین و شنود در این جلسه حضور داشتید و افراد اینجا هم قطعا برایشان جالب است که شما صورت جلسه دیدار یکی از سران قوا را دارید.

سرنوشت خود را به سازوکار مالی گره نزدیم

قاسمی اضافه کرد: درخصوص من هم این یکی دیگر از ادعاهای است که خبرگزاری شما علیه من مطرح کرد و من شجاعت ابراز دیدگاه‌‌‌های خود را دارم و پیش از این هم درخصوص اروپا صحبت کردم. تعجب می‌‌کنم از شما که این سوال‌‌‌ها را مطرح می‌‌کنید و از دیدار یکی از سران قوا هم اطلاع دارید.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره کانال مالی که سوئیس اعلام کرده در حال راه‌‌‌اندازی است، بیان کرد: شاید من در بخش قبلی به نکته‌‌‌ای اشاره نکردم. ما از آغاز مذاکرات و ساعات متمادی کار کارشناسی، امید صددرصدی در حوزه سیاست به هیچ جا نمی‌‌‌دهیم و اهداف خود را به طرق مختلف دنبال می‌‌کنیم و سرنوشت خود را به سازوکار مالی گره نزدیم و از همان هنگام با بسیاری کشورها برای تبادلات و کارهای تجاری آغاز کردیم که نمی‌‌‌‌‌خواهیم درخصوص همه آنها علنی صحبت کنیم چراکه می‌‌‌دانیم استکبار به دنبال برخورد با این مسئله است. ما مذاکراتی را با سایر کشورهای آسیایی و اروپایی داشتیم و به هیچ نقطه مشخصی امید نیستیم و مصالح کشور برای ما مهم است. 

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص ادعایی مبنی بر درخواست آمریکا با سپاه قدس گفت: من اطلاعی ندارم و حوزه کاری من نیست و خبر بی‌‌‌ربطی است و بهتر است سوالتان را از مقامات نظامی بپرسید و البته فکر می‌کنم سوال تخیلی است.

سفر به گرجستان با دقت لازم و عدم رجوع به آژانس‌‌‌های بی‌‌‌نام و نشان صورت بگیرد

قاسمی در پاسخ به این سوال که نخست‌‌‌وزیر پاکستان اطهار تمایل به سفر به ایران را داشته است ولی چرا این سفر انجام نشده است؟ اظهار داشت: در دستورکار است، زمانی مشخص نشده اما اظهار تمایل وجود دارد و ما هم استقبال می‌کنیم.

وی درخصوص افزابش سفرهای خارجی در سال نو و اتفاقات اخیر در برخی کشورها با ایرانی‌‌‌‌ها تصریح کرد: آنچه ذهن شما را درگیر می‌کند، مسئله گرجستان است که ما موضع‌‌‌گیری کردیم و هیات کنسولی ما هفته گذشته در گرجستان بود و آسیب‌‌‌‌شناسی‌‌‌های برخوردهای ناهنجار صورت گرفت. فکر می‌کنم مذاکرات ادامه دارد اما همچنان توصیه می‌‌کنیم سفر به گرجستان با دقت لازم و عدم رجوع به آژانس‌‌‌های بی‌‌‌نام و نشان صورت بگیرد. امیدوارم با مذاکرات ساماندهی بهتری داشته باشیم. 

این مقام مسئول درباره توقیف دو شناور ایرانی توسط گارد ساحلی کویت خاطرنشان کرد: جواب دادن به این سوال‌‌ها سخت است چراکه برخی سوال‌‌‌ها پایه و اساس ندارد و من نمی‌‌خواهم از شما بپرسم سوال را از کجا آوردید. در این خصوص هم باید بگویم ما با گروهی از افراد متقلبی روبه‌رو بودیم که با اسناد جعلی به بندر کویت می‌رفتند و سفارت ما موضوع را از ابتدا دنبال کردند که کشتی‌های قانونمند دچار مشکل شده‌اند که درست نیست. نمی‌‌‌توانیم ربط دهیم که کشور همسابه بی‌‌دلیل مشکلی را برای کشتی ما ایجاد کرده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز