خبرگزاری کار ایران

جلایی پور در دانشگاه علامه طباطبایی:

محیط دانشجویی امروز زنانه‌تر شده است/ جنبش دانشجویی با یک جرقه آغاز می‌شود

محیط دانشجویی امروز زنانه‌تر شده است/ جنبش دانشجویی با یک جرقه آغاز می‌شود
کد خبر : ۶۹۹۳۴۶

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب خاطرنشان کرد: جنبش‌های دانشجویی می‌توانند پیگیر مطالبات جامعه شوند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، حمیدرضا جلایی‌پور در همایش بزرگداشت ۱۶ آذر که در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، ضمن احترام به شهدای جنبش دانشجویی گفت: بحث من این است که امروز در فضاهای دانشگاهی چه توصیفی می‌توان از فعالیت‌های جمعی دانشجو داشت.

وی با اشاره به نهادها و رویه‌های موجود در کشور تصریح کرد: این نوع بررسی یک جامعه شناسی است و این یکی از ورودی بحث‌های جامعه شناسی است که این یک راه است. راه دیگر این است که می‌توان از طریق جنبش‌های اجتماعی وارد بررسی جامعه شد.

جلایی‌پور افزود: جنبش‌ها چهار ویژگی دارد که اولین آن نگرانی، نارضایتی، یا شکاف و تضاد در جامعه است که عده‌ای برای برطرف کردن آن دور هم جمع می‌شوند. دومین ویژگی جنبش‌ها این است که درباره شکاف یا نارضایتی باید گفتمانی شکل گرفته باشد، چرا که اگر گفتمان نباشد ممکن است به شورش بیانجامد. سومین ویژگی جنبش این است که اعتراض و مطالبات را پیگیری کنند. ویژگی چهارم این است که اعتراض خود را بروز دهند.

وی با اشاره به جنبش‌های مختلف گفت: جنبش ملی و جنبش اقشاری از جمله این جنبش‌ها هستند. یکی از جنبش‌های اقشاری قدیمی ایران جنبش دانشجویی است. در موسسات عالی دانشگاهی در سطح بالا همزمان با شکل‌گیری دانشگاه ما با جنبش دانشجویی هم همراه بودیم.

جلایی‌پور با اشاره به فرازهایی از جنبش‌های دانشجویی خاطرنشان کرد: جنبش‌های دانشجویی در ایران موتور پیش برنده بودند. وقتی کودتا صورت می‌گیرد همه مرعوب می‌شوند اما جنبش دانشجویی جلو آمد. جنبش‌های دانشجویی یا پیروی می‌شوند یا کنترل می‌شوند یا سرکوب می‌شوند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اظهار داشت:  بعد از سرکوب جنبش‌ها در سال ۴۲ همه سکوت کردند اما جنبش دانشجویی سکوت نکرد و جنبش‌های چریکی را راه انداختند. دانشجویان فعال دانشگاه تهران، صنعتی شریف و پلی تکنیک از چهره‌های این جنبش‌های چریکی بودند. ما از سال ۵۵ دوباره شاهد جنبشی شدن دانشجویان شدیم که باعث انقلاب شد و این بار برخلاف دفعات قبل پیروز شد. پس از آن جنبش‌های دانشجویی برای جبهه‌ها می‌جنگیدند.

وی افزود: پس از جنگ و بازسازی‌ها، اولین حرکت سیاسی که انجام شد، پیروزی آقای خاتمی و اصلاحات بود که دوباره آن موتور حرکت رو به جلو دانشجویی محسوب می‌شد جنبش دانشجویی با یک جرقه آغاز می‌شود. ما در زمان انتخابات جنبش‌هایی را داریم. ائتلاف اصلاح طلبان در انتخابات پس از سال ۸۴ هم به دلیل فشار و اصرار جنبش‌های دانشجویی بود.

جلایی‌پور ادامه داد: آیا می‌توان گفت حرکت دانشجویی در دانشگاه‌ها جنبشی است؟ من پاسخ می‌دهم خیر نیست. الان این حرکت جنبشی نیست ولی حضور دارد. حضورش را شما با سی هزار دانشجو نمی‌بینید. یکی از مولفه‌های نقد و بررسی آزاد در ایران انجمن‌ها هستند. جایی بحث می‌شود که برنامه می‌گذارند و کارشناس و استاد می‌آید. در هفتاد سال گذشته یکی از کارکردهای جنبش عرصه عمومی نقد و بررسی است که اگر این نباشد آن جامعه بسیار خطرناک می‌شود.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: سوال این است که چرا در بزنگاه‌هایی این فعالیت‌ها جنبشی می‌شود؟ آن‌هایی که خوشحال هستند، خوشحال نباشند. از عوامل آن این است که دانشجو، زیاد شده است یعنی دانشجو شده چهار میلیون نفر زمانی صندلی دانشگاه‌ها برای صد و پنجاه هزار نفر ظرفیت داشت پس محیط عوض شده است. محیط دانشجویی امروز زنانه‌تر شده که نقطه مثبتی است اما فعالیت زنان با مردان خیلی فرق دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز