معاون مرکز پژوهشها در مجلس:
تقاضا برای اسکناس دلار آنهم به صورت نقدی در بازار ارز موجب التهاب بازار ارز شد
معاون مرکز پژوهشهای مجلس گفت: تقاضا برای اسکناس دلار آنهم به صورت نقدی در بازار ارز موجب التهاب بازار ارز شد. این تقاضا برای دلار جهت واردات یا صادرات به وجود نیامده است بلکه مردم برای حفظ داراییهایشان دلار خریداری میکنند. این تقاضا باید در دولت مهار شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، محمد قاسمی در جریان نشست علنی مجلس علنی امروز مجلس شورای اسلامی که بهمنظور بررسی بحران بازار ارز تشکیل شد، اعلام کرد: تراز تجاری در دو بخش عرضه و تقاضای ارز مثبت است. یعنی بخشی از تقاضای ارز مربوط به واردات رسمی کالا و بخشی مربوط به واردات خدمات است و منابع ارزی ناشی از صادرات نفت و کالاهای غیرنفتی تکافوی نیازهای ارزی کشور را میکند.
وی با طرح این پرسش که چه عاملی در این شرایط موجب التهاب بازار ارز میشود، گفت: تقاضا برای اسکناس دلار آنهم به صورت نقدی در بازار ارز موجب التهاب بازار ارز شد. این تقاضا برای دلار جهت واردات یا صادرات به وجود نیامده است بلکه مردم برای حفظ داراییهایشان دلار خریداری میکنند. این تقاضا باید در دولت مهار شود. برای مدیریت این وضعیت باید به مردم اطمینان داده شود اما ریسکی در نظام بانکی وجود دارد که مانع از این اعتماد است. البته حجم عظیم نقدینگی در نظام بانکی نیز عاملی است که اگر مهار نشود، میتواند موجب تداوم التهاب بازار ارز شود.
وی اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در دوبی و اجرای قانون مبارزه با پولشویی در چین و آثار اجرای آن در اقتصاد ایران را از دیگر دلایل التهاب بازار ارز داخلی برشمرد و افزود: اجرای این دو قانون در این دو کشور این پیش بینی را به وجود می آورد که ایران برای دستیابی به منابع ارزی دچار محدودیت خواهد شد اما چرا برای این مسئله و اختلالات آن فکری نشد؟ عمدی یا سهوی بودن این وضعیت باید توسط مدیران بانک مرکزی و وزارت اقتصاد توضیح داده شود.
معاون مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد: چند صدایی در دولت در خصوص نرخ ارز ناکارآمدی نظام ثبت سفارش ارز و فقدان بازار آتی ارز از دیگر علتهای تشدید التهاب بازار ارز است.
وی با اشاره به تاثیر چندصدایی در دولت درباره نرخ ارز گفت: در دولت نسبت به نرخ ارز چندصدایی وجود دارد اما قدرت گرفتن نظراتی که افزایش نرخ ارز را مورد حمایت قرار می دهند، تاثیر خود را بر بازار گذاشت. همچنین نظام ثبت سفارش ارز نظامی است که سالهاست ناکارآمدیاش اثبات شده است و باید بهجای آن نظام بارنامه جایگزین شود.
او به بیاعتمادی مردم به نظام بانکی اشاره کرد و گفت: بسیار روشن است که مردم به این راحتیها به بانک مرکزی اعتماد نکنند. اما آیا بهتر نیست به جای آنکه سالهاست به شرکتهای نفتی خارجی التماس می کنیم تا در کشور سرمایهگذاری ارزی کنند، نمی توان به مردم خودمان التماس کنیم تا ارز در اختیارشان را در بانک سپرده گذاری کنند تا مشکلات ارزی دولت رفع شود؟
قاسمی در پایان تصریح کرد: تاسیس بازار آتی ارز را یکی از راهکارهای کنترل بازار ارز دانست که تصمیمگیری نهایی درباره آن در اختیار دولت است.