خبرگزاری کار ایران

کمالوندی مطرح کرد:

مهر و موم‌ها در تاسیسات هسته‌ای موقت است/ عکس‌برداری‌ها از تاسیسات هسته‌ای مربوط به برجام نیست

مهر و موم‌ها در تاسیسات هسته‌ای موقت است/ عکس‌برداری‌ها از تاسیسات هسته‌ای مربوط به برجام نیست
کد خبر : ۵۵۷۰۶۱

سخنگو و معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی، مهر و موم بخش‌هایی از تأسیسات هسته‌ای کشورمان را موقت و برای حسابداری مواد هسته‌ای دانست.

به گزارش ایلنا، بهروز کمالوندی درباره مصاحبه اخیر یوکیا آمانو با شبکه سی‌بی‌اس آمریکا مبنی بر صدها هزار عکس‌برداری و دو هزار پلمپ در بخش‌های مختلف هسته‌ای کشورمان گفت: بخشی از آماری که ارائه شد برای این است که طرف مقابل را متقاعد کند فعالیت‌های کشورمان تحت نظارت و شفاف است.

عکس‌برداری‌ها از تاسیسات هسته‌ای مربوط به برجام نیست 

وی افزود: باید در نظر داشت به طور نمونه اگرچه تهیه صدها هزار عکس از مراکز هسته‌ای در ایران واقعیت است اما اگر هر دوربین هر سه ثانیه یک قطعه عکس بگیرد، در طول روز ۳۰ هزار قطعه عکس گرفته می‌شود، عکس‌هایی که قرار نیست خارج شود بلکه در همان دوربین‌ها می‌ماند تا اگر روزی قرار باشد اتفاقی بیفتد به آن مراجعه کنند. 

معاون سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه این عکس‌برداری‌ها مربوط به برجام هم نیست، اظهار داشت: قبل از برجام نیز این عکس‌برداری‌ها انجام می‌شد و نه در تأسیسات ما بلکه در تأسیسات همه دنیا وجود دارد و اتفاقاً یکی از علل فعال بودن هر تشکیلات هسته‌ای این است که دوربین در آنجا نصب است چون اگر فعالیت نداشته باشد به دوربین هم نیاز ندارد.

رفت و آمد مواد هسته‌ای حتماً تابع برخی قواعد است

کمالوندی افزود: درباره مهر و موم و پلمپ نیز همین طور است، ما قبل از برجام نیز به علل پادمانی و به این علت که حسابرسی مواد تابع برخی قواعد است، مهرهایی را خودمان با هماهنگی آژانس می‌زدیم تا به عنوان نمونه وقتی بخشی از مواد هسته‌ای از قسمتی به قسمت دیگر منتقل شود به محض انتقال آن مهر و موم‌ها برداشته می‌شود.

وی این اقدام را روندی عادی دانست و تصریح کرد: شاید اگر بگوییم دو هزار مهر و موم در تأسیسات هسته‌ای ایران ممکن است، وجود داشته باشد این تعداد در ژاپن می‌تواند ۲۰ هزار مهر و موم باشد زیرا رفت و آمد مواد هسته‌ای حتماً تابع برخی قواعد است و باید این مهر و موم‌ها انجام شود.

قرار نیست حتی یک عکس نیز بیرون برود

سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآور شد: مهر و موم در ایران مفهوم خاص خود را دارد یعنی بستن و تعطیل کردن، در حالی که در فعالیت‌های هسته‌ای وقتی می‌خواهند بخشی از مواد را به جای دیگر منتقل کنند آن را مهر و موم می‌کنند یا به عنوان نمونه وقتی کار در یک مخزن به اتمام برسد و مخزن پر شود آن را مهر و موم می‌کنند تا از جانب آژانس اندازه‌گیری شود. بنابراین مهر و موم برخی تجهیزات، عکسبرداری، مراجعات و بازرسی‌ها مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای است.

جابری انصاری با بیان اینکه آمانو در مذاکرات اخیرش در تهران نیز اعلام کرد افراد جدیدی که آمده‌اند اطلاعات دقیقی از پادمان، پروتکل و برجام ندارند و او مجبور است برای آنان توضیحاتی بدهد تا متوجه شوند، خاطرنشان کرد: حتی اگر از برجام بیرون باشیم و حتی اگر پروتکل الحاقی را نیز اجرا نکنیم باز تعداد زیادی دوربین داریم که هر یک ۳۰ تا ۴۰ هزار عکس در روز می‌گیرند که با احتساب ده‌ها دوربین نصب شده، عکس‌های زیادی گرفته می‌شود اما قرار نیست حتی یک عکس نیز بیرون برود.

مهر و موم‌ها موقت و برای راستی‌آزمایی و حسابداری مواد هسته‌ای است

وی اضافه کرد: مهر و موم‌ها نیز دائمی نیست بلکه موقت است و البته برای برخی تجهیزات ممکن است چون فعلاً با آن کار نمی‌کنیم خودمان ترجیح دهیم مهر و موم‌ها بماند مانند تجهیزات مربوط به فرآوری که خودمان برای اینکه خیال‌مان راحت باشد موقتاً مهر و موم آن را داریم.

معاون سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه مهر و موم‌ها موقت و برای راستی‌آزمایی و حسابداری مواد هسته‌ای است، ابراز داشت: طبعاً این توضیحات آمانو شاید برای یک فرد تازه‌کار است تا بتواند او را متقاعد کند که رژیم راستی‌آزمایی قوی اعمال و بر همه چیز نظارت می‌شود و تشخیص او این بوده است که بتواند طرف مقابل را که تجارب کافی ندارد، متقاعد کند.

اطلاعات محرمانه ایران در آژانس درز نکرده است اما در این باره حساسیم

کمالوندی درباره دیدارهای نامتعارف آمانو با مقامات آمریکا و نگرانی از درز اطلاعات محرمانه کشورمان بیان کرد: دو موضوع متفاوت را باید از هم جدا کرد؛ نخست، تبادل نظر و صحبت کردن که موضوعی عادی است. از طرف ما نیز آقایان عراقچی، صالحی و بنده نیز با آقای آمانو دیدار کرده‌ایم. خود او نیز در سفرش به ایران به مجلس شورای اسلامی رفت و در دیدار با نمایندگان مجلس به پرسش‌های مختلف پاسخ داد بنابراین بخشی از موضوع، عادی است.

وی ادامه داد: اما در خصوص انتقال اطلاعات محرمانه تا جایی که می‌دانم چنین اتفاقی روی نداده است گرچه طبعاً حساسیم در عین حال نکته مهم این است که به طور کلی نه فقط آمانو که حتی افراد دیگر نیز که باشند، قدرت‌های بزرگ بر سازمان‌های ملی تأثیرگذارند به ویژه آنکه بخش اعظم بودجه این سازمان‌ها را تأمین می‌کنند. 

مراقبت‌های لازم را داریم 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآور شد: به این علت همواره با نگاه بدبینانه به این موضوع می‌نگریم و مراقبت‌های لازم را داریم به هر حال در دنیایی زندگی می‌کنیم که بخش مهمی از سازمان‌های بین‌المللی تحت تأثیر قدرت‌ها هستند و نمونه‌اش را دیدیم که آمریکا با یونسکو چه کرد یا از پیمان بین‌المللی آب و هوا بیرون آمد.

کمالوندی افزود: تلقی آمریکا این است که وقتی از یونسکو بیرون می‌آید و بخش اعظمی از بودجه این سازمان را نمی‌دهد، مجبور می‌شوند که از سیاست‌های واشنگتن تبعیت کنند کمااینکه درباره عربستان هم وقتی سازمان ملل می‌خواست نامش را جزو فهرست ناقضان حقوق کودک قرار دهد با تهدید به قطع بودجه، مواضع سازمان ملل را تغییر داد. اینها بخشی از واقعیات دنیاست که باید مراقب باشیم و مراقبت لازم را نیز داریم و همه تلاش ما این است که این مناسبات تغییر کند و مواضع سازمان‌ها مستقل و عادلانه باشد. تلاش ایران در این مسیر این است که نظامات بین المللی در چارچوب منافع عمومی و رفع تبعیض عمل کنند.

آمانو گفت چه می‌خواهد در امریکا بگوید

وی همچنین درباره دیدار پرسش‌برانگیز آمانو با هیلی عنوان کرد: آمانو در دیدار اخیرش با مقامات کشورمان در تهران پس از ارائه گزارشی از مذاکراتش با موگرینی و مکرون توضیح داده بود که قرار است به ابوظبی و سپس به آمریکا برود تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی و همزمان با برخی شخصیت‌های آمریکایی دیدار کند. مدیرکل آژانس همچنین توضیح داده بود که در دیدارهایش چه خواهد گفت و تقریباً آنچه که ما شنیدیم موضوعاتی بود که انتظارش را داشتیم.

معاون سازمان انرژی اتمی درباره اینکه چرا آمانو به عنوان مدیرکل نهادی مستقل و بین‌المللی به مقامات کاخ سفید گزارش می‌دهد؟ گفت: در اینکه رئیس سازمان مهم بین‌المللی باید برخی مشورت‌ها را با کشورهای عضو و نمایندگان‌شان داشته باشند، تردیدی نیست که از این منظر موضوعی عادی است و عجیب نیست. البته اگر آقای آمانو قرار باشد در مذاکراتش موضوعات محرمانه را منتقل کند قطعاً اشکال دارد اما در این سفر و آنطور که قبل از سفرش به مقامات کشورمان توضیح داد که تلاشش این خواهد بود که طرف‌های مختلف را متوجه کند که برجام توافقی است که می‌تواند پایدار و به نفع همه باشد. 

کمالوندی اضافه کرد: بر این اساس اگر آقای آمانو با هدف تقویت برجام مذاکره کرده باشد، دیدار و مذاکراتش عادی است.

وقتی از قوی‌ترین راستی‌آزمایی صحبت می‌شود مطالبه ما نیز افزایش می‌یابد

وی همچنین درباره تأثیر اظهارات مکرر آمانو مبنی بر اعمال قوی‌ترین نظام راستی‌آزمایی بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران و جنبه روانی آن بر افکارعمومی اظهار داشت: از دید ما، وقتی از قوی‌ترین راستی‌آزمایی صحبت می‌شود مطالبه ما نیز افزایش می‌یابد. ما برخی مقاطع زمانی را در برجام تعریف کردیم به عنوان نمونه پس از پنج سال قرار است تحریم‌های تسلیحاتی ما برداشته شود که اکنون دو سال آن گذشته است یا پس از هشت سال باید جمع‌بندی نهایی آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان ارائه شود که این می‌تواند زودتر انجام شود. 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: وقتی آژانس اعلام می‌کند قوی‌ترین نظام‌راستی آزمایی را در برنامه هسته‌ای ما اعمال می‌کند مطالبه ما نیز برای اینکه جمع‌بندی نهایی آژانس زودتر از هشت سال باشد افزایش می‌یابد بنابراین این وجه موضوع را نیز دستکم نگیریم که بسیار مهم است. 

درخواست ایران از آمانو 

کمالوندی با اشاره به رایزنی‌های صورت گرفته با آمانو تصریح کرد: در دیدارهای مختلف با آمانو با استناد به اینکه تعداد بازرسی‌ها و راستی‌آزمایی در کشورمان در مقایسه با دیگر کشورها بیشتر است این مطالبه را از او داشتیم که باید جمع‌بندی نهایی آژانس زودتر ارائه شود که این سبب اعلام عادی بودن برنامه هسته‌ای کشورمان خواهد شد.

وی اضافه کرد: اکنون گزارش‌های ادواری آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان باید به شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شود اما پس از ارائه جمع‌بندی نهایی آژانس، گزارش‌های ادواری حذف و تحریم‌ها برداشته می‌شود. در این چارچوب همه اینها در گرو جمع‌بندی نهایی آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان و جمع‌بندی نهایی نیز در گرو همکاری با آژانس است و زمانی که خود آنان چنین موضوعی را اظهار می‌کنند برای ما نکته‌ای مطلوب تلقی می‌شود و نباید از آن برداشت منفی کرد.

فراتر از پروتکل را در برجام نپذیرفته‌ایم

معاون سازمان انرژی اتمی همچنین درباره تکرار ادعای آمانو مبنی بر ممکن بودن دسترسی آژانس به مراکز نظامی کشورمان خاطرنشان کرد: دسترسی‌ها طبق پروتکل تعریفی دارد و ما در برجام فراتر از پروتکل نپذیرفته‌ایم.

کمالوندی با بیان اینکه آنچه در پروتکل آمده این است که دسترسی‌ها به دو دسته از اماکن می‌تواند ممکن شود، ابراز داشت: نخست، اماکنی که در آن مواد هسته‌ای باشد و دیگر، فعالیت‌هایی که در چرخه سوخت باشد ولو بدون مواد مانند ساخت سانتریفیوژها. وقتی ما اطمینان کافی داریم که در تأسیسات نظامی‌مان هیچ مواد و فعالیتی وجود ندارد دلیلی نیست که بخواهند درخواست دسترسی داشته باشند گرچه آنان نیز تاکنون چنین درخواستی نداشته‌اند.

باید مراقب این زیرکی‌های رسانه‌ای باشیم

وی افزود: ممکن است طرف مقابل فرضی را مطرح کند که تقریباً یک در میلیون نیز قرار نیست اتفاق بیفتد و پیشاپیش برای موضوعی که قرار نیست اتفاق بیفتد پاسخی منفی از ما بگیرد و آن را به عنوان نشانه‌ای از نداشتن همکاری و صداقت ما به جامعه جهانی ارائه کند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: باید مراقب این زیرکی‌های رسانه‌ای باشیم به ویژه آنکه این صحبت‌ها مربوط به آمانو نیست بلکه در قالب پرسش‌هایی منعکس می‌شود که به طور نمونه رویترز یا ای‌پی مطرح و او را مجبور می‌کنند که جمله‌ای در این باره بگوید. در این موضوع از آقای آمانو می‌پرسند اگر با چنین وضعی مواجه شوید می‌خواهید دسترسی داشته باشید؟ با این حال پاسخ آقای آمانو به درستی این بوده که «آنچه برای ما اهمیت دارد این است که در جاهایی که فعالیت‌های هسته ای باشد درخواست دسترسی می‌کنیم». 

آژانس درخواستی برای دسترسی به مراکز نظامی ما داشته است

کمالوندی با بیان اینکه نباید پیشاپیش موضوعی را مطرح کنیم که اصلاً قرار نیست اتفاق بیفتد، عنوان کرد: مانند اینکه به فرض یک در میلیون بخواهند اسنادی را ارائه بدهند و بگویند در فلان پادگان فعالیت هسته‌ای بوده است همچنان که یک بار در گذشته با چنین موضوعی در پارچین مواجه بودیم که پرونده‌اش بسته و موضوع حل و فصل شد.

وی یادآور شد: بنابراین این حقه رسانه‌هایی مانند ای‌پی و رویترز است که باید خیلی مراقب باشیم زیرا ممکن است باز هم تکرار شود و پرسش مشخص رسانه‌های داخلی این باید باشد که آیا آژانس درخواستی برای دسترسی به مراکز نظامی ما داشته است؟ که طبعاً چنین درخواستی نداشته و بعید است چنین درخواستی را بخواهد داشته باشند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز