احمد توکلی در دفاع از اظهارنظر مخاطبان در داگاه چه گفت؟
احمد توکلی در نوشتهای به تشریح دادگاه امروز خود پرداخت.
به گزارش ایلنا، متن نوشته احمد توکلی به شرح زیر است:
امروز در دادگاه حاضر شدم تا از حق اظهارنظر مخاطبین الف دفاع کنم. ماجرا را فراتر از یک شکایت علیه الف دیدم. الحمدالله با حسن نظر دادگاه و هیئت منصفه محترم از اتهام طرفداری از سران فتنه تبرئه شدم که انتظار نیز همین بود.
*در دادگاه خطاب به رئیس و اعضای هیات منصفه برمطبوعات گفتم: بنده به عنوان یک انقلابی با ۵۰ سال سابقه مبارزه با ستم و کبریایی جستن در دولتها، همچنان مدافع اسلامی هستم که با واجب ساختن امر به معروف و نهی از منکر بر یکایک افراد جامعه، مشارکت را نه تنها حق مردم بلکه تکلیف آنان دانست و بدین سبب مشارکت جویی را در عامترین شکلش فراهم ساخت و مرزهای آزادی امت خویش را در حکومت علوی تا بدانجا گستراند که مخالفان حکومت حتی در مسجد نظرشان را تبلیغ میکردند و تا وقتی مردم را به شورش فرانخواندند و دست به اسلحه نبردند، نه تنها به زندان و تازیانه مبتلا نشدند، بلکه مقرری ماهانه آنان از بیتالمال نیز قطع نشد. افتخار میکنم که در زمان رهبران دینی فرزانهای زیستهام که در ابلاغ حق چیزی کم نگذاشتند و درباره آزادی آنچه باید، گفتهاند.
*بیست و اندی سال پیش، حین تحصیل در انگلستان، فهرست بلند بالایی از نشانی سایتهای مستهجن را که با جستجوی کلمه sex پرینتشان را گرفته بودم، برای مرحوم آیهالله هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهور وقت، فرستادم و هشدار دادم که به زودی اینترنت در ایران هم رواج خواهد یافت. برای حفاظت از فرهنگ و اخلاق و دین مردم، به ویژه جوانان از هم اکنون برنامه بریزید. توجهی نشد.
*ما از ممنوعیت ویدئو آغاز کردیم و آهسته آهسته عقبنشینی انجام شد، ماهواره جای ویدئو را گرفت و تسلیم به جای تدبیر اینجا هم غالب شد. حالا دعوای پهنای باند را داریم و تعقیب مدیران مسئول را. گمان میکنیم با این اقدامات موفق میشویم اهداف قانون اساسی را محقق کنیم. در اینجا هم مقاومت بدون اقدامات اثباتی بیثمر است. تحولات همه را با خود میبرد.
*راهحل، منع و جلوگیری مطلق نیست؛ بلکه باید تحولات را شناخت و هوشیارانه آنها را در جهت اهداف درست دینی و ملی بکار گرفت. ولی غفلتها تاکنون ما را منفعل ساخته است.
توجه به ماهیت رسانه امروز در طرز تلقی مصادیق این جرائم و نحوه تعقیب اهداف حکومت به وسیله رسانه باید تأثیر بگذارد وگرنه دشمن ما را درمینوردد. رسانههای امروزین دوطرفه، بلکه چند جانبه اداره میشوند.
این روزها رسانهها تلاش میکنند تا حد ممکن نظرات شهروندان، یعنی رسانههای خُرد را بازتاب دهند. این رسانهها با اَشکال مختلفی از کنشهای «تعاملی» اداره میشوند. انعکاس صفحات توییتر، فیسبوک، تلگرام، اینستاگرام و وبلاگها، شبکههای اجتماعی، تماسهای پیامکی و تلفنی (صوتی و تصویری) و دوربین موبایلی که در همه آنها روشهای تعاملی بکار گرفته میشود. یکی از مؤثرترین روشهای تعاملی برای برانگیختن مشارکت عمومی و تأمین زیرساخت هم آوائی اجتماعی، فراهم کردن امکان کامنتگذاری ذیل صفحات سایتها برای کاربران نسبت به مطالب عرضه شده است.
*امروز دیگر رسانه به مفهوم سنتی نمیتواند رسالت قانونی مذکور در قانون مطبوعات را به دوش بکشد. رسانههای یک طرفه اگر به روشهای تعاملی و کاربر محور روی نیاورند، محکوم به بیمشتری شدن و حذف عملی خواهند بود. در نتیجه نظام مؤثرترین ابزار خود را در تحکیم ارتباط با مردم و اعتلای مشروعیت خویش، از دست خواهد داد.
راه چاره تعاملی شدن و کاربرمحور شدن رسانههاست که کامنت گذاری یک راه رایج آن است. این کار همگرایی اجتماعی و مشارکت سیاسی را افزایش میدهد، از هنجارشکنی و جامعهستیزی میکاهد، حاکمیت را از نقاط منفی کارکردش مطلع میکند، زمینه استبداد را محدود میکند، موافقان نظام را در تعاملی فعال به دفاع وا میدارد، استراتژی دشمن را قابل درک میکند و اطلاعات و حمایت لازم برای مبارزه با فساد خانمانبرانداز را افزون میسازد. هزینه این مواهب نیز انتشار موردی مطالب نامناسب است که تنها سعهصدر حاکمان، حلال مشکل است.