خبرگزاری کار ایران

قاسمی در نشست خبری:

تنها یک برجام را می‌شناسیم/کشورهای منطقه پشت میز مذاکره مسائل‌ خود را حل کنند/ آمریکایی‌ها مجددا بین راه و بیراهه اشتباه نکنند

تنها یک برجام را می‌شناسیم/کشورهای منطقه پشت میز مذاکره مسائل‌ خود را حل کنند/ آمریکایی‌ها مجددا بین راه و بیراهه اشتباه نکنند
کد خبر : ۴۹۹۴۷۳

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: مفهوم برجام منطقه‌ای را نمی‌فهمم و ما تنها یک برجام را می‌شناسیم. توافق میان ایران و گروه ۵+۱ مربوط به حوزه خاصی است و مسائل ایران و کشورهای خلیج فارس مساله دیگری است که راهکارهای خاص خود را می‌طلبد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، شهادت جمعی از هم‌وطنان‌مان در حادثه تروریستی چند روز قبل تهران را تسلیت گفت و عنوان کرد: این اتفاق در ادامه حوادث سال‌های اخیر منطقه است. تروریست‌ها در اقداماتی بی ارزش از نظر عملیاتی چند تن از هم‌وطنان را به شهادت رساندند و جا دارد که جهانیان را به مبارزه با تروریسم و خشونت دعوت کنیم.

او ادامه داد: لازم می‌دانم از شخصیت‌های مختلف جهان، موسسات و به ویژه پاپ، دبیرکل سازمان ملل و روسای جمهور و وزرای امور خارجه کشورهای جهان که این حادثه را تسلیت گفتند. بیش از ۸۰ کشور پیام تسلیت و همدردی و محکومیت این حادثه را به ما داده اند.

تنها یک برجام را می‌شناسیم

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در رابطه با مطرح شدن برجام منطقه‌ای اظهار داشت: من مفهوم برجام منطقه‌ای را نمی‌فهمم و ما تنها یک برجام را می‌شناسیم. توافق میان ایران و گروه ۵+۱ مربوط به حوزه خاصی است و مسائل ایران و کشورهای خلیج فارس مساله دیگری است که راهکارهای خاص خود را می‌طلبد. من نمی‌توانم در این باره اظهارنظر کنم و نمی‌توانم شباهت یا تفاوتی میان این دو مساله بدانم.

کشورهای منطقه پشت میز مذاکره مسائل‌شان را حل کنند

قاسمی در رابطه با افزایش مناسبات با قطر و تنش اخیر در خلیج فارس تصریح کرد: مسائلی که بعد از اجلاس ریاض در منطقه رخ داد و شاهد بودیم اتفاقات ناگواری در روابط کشورهای همجوار ما رخ داد. انتظار ما این است که با توجه به تحولات منطقه‌ای آنها بتوانند در روندی مثبت و پشت میز مذاکره مسائل‌شان را حل کنند و برای ثبات منطقه تلاش کنند. ما نیز آنها را به گفت‌وگو و خویشتنداری دعوت می‌کنیم.

او افزود: نگاه ما به همسایگان روشن است. ما همواره خواهان روابط مسالمت‌آمیز و مثبت با همسایگان‌مان بوده‌ایم. در صورت نیاز و وجود زمینه‌های لازم و آمادگی طرفین با اراده‌ای که در تهران وجود دارد می‌توان موانع را برطرف کرد ولی این منوط به خواست دو طرف و روشن شدن زمینه‌های همکاری است.

اگر امریکا خواهان مبارزه با تروریسم است باید در روابطش تجدید نظر کند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با افزایش حملات امریکا در سوریه نیز خاطرنشان کرد: بحث سوریه بحث پیچیده‌ای است. متاسفانه آنچه توسط امریکا و متحدانش در سوریه رخ داده است، این است که در بزنگاه‌های خاصی که تروریست‌ها در وضعیت نامطلوبی قرار می‌گیرند، حضور آمریکایی‌ها مشهودتر می‌شود و سعی می‌کنند زمانی برای آنها بخرند و موازنه قوا را تغییر دهند.

قاسمی با بیان اینکه اگر امریکا خواهان مبارزه با تروریسم است باید در روابطش تجدید نظر کند، ابراز داشت: امریکا باید یکسری اقداماتش را کنار بگدارد و اجازه دهد سوریه در تحقق ثبات و امنیت تلاشش را بکند و از تمامیت ارضی این کشور دفاع بکنند.

طرح مسائل نسنجیده‌ آثار مخربی در عراق دارد

او در رابطه با برگزاری همه پرسی استقلال کردستان عراق بیان کرد: بحث اقلیم کردستان و طوائف و مذاهب و قومیت‌های حاضر در عراق به چند اصل مهم بازمی‌گردد که باید به آنها توجه کرد. تمامیت ارضی عراق بسیار مهم است. حاکمیت ملی، قانون اساسی و یک عراق باثبات و دموکراتیک که تمامی اقوام، ادیان و قومیت‌ها بتوانند به صورت مسالمت‌آمیز و با حقوق خود زندگی کنند برای ما مهم است و این برای ثبات منطقه مهم است.

این دیپلمات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه افزود: طرح این مسائل کار نسنجیده‌ است و می‌تواند آثار مخربی را در مجموعه مسائل تمامیت ارضی عراق داشته باشد. اصل مهم حاکمیت ملی و تمامیت ارضی است. تاکید می‌کنیم با تمامی طوایف و قبایل روابط خوبی داشته‌ایم و توصیه می‌کنیم زندگی مسالمت‌آمیز و آرامی را تجربه کرده و به ثبات عراق کمک کنند.

وقتی پرچم دو کشور روی میز قرار می‌گیرد که دو مقام هم‌سطح دیدار داشته باشند

قاسمی در رابطه با نبودن پرچم ایران در دیدار محمدجواد ظریف با رییس‌جمهور قزاقستان هم بیان کرد: آنهایی که چنین بهانه‌ای را مطرح و کلام نادرستی را بیان کردند، یا بسیار غافل و جاهل هستند یا عمد و غرضی داشته‌اند ولی آنها با واقعیات تشریفات آشنایی نداشتند و به بیراهه رفتند. براساس پروتکل‌های تشریفات و حتی در تهران این مساله را می‌توان ملاحظه کرد که وقتی پرچم دو کشور بر روی میز قرار می‌گیرد که دو مقام هم‌سطح با همدیگر دیدار داشته باشند.

او افزود: وقتی تفاوت سطح پروتکل وجود دارد فقط پرچم مقام عالی‌تر قرار می‌گیرد. در دیدار ظریف با مسئولان کشورهای خارجی در آستانه فقط پرچم آن کشور که مسئولان عالی‌رتبه داشتند وجود دارد ولی در دیدار وزرای امور خارجه پرچم‌های دو کشور وجود دارد. چندی پیش هم در سفر رئیس سازمان حج که با وزیر حج سعودی دیدار کرد چون مقام سعودی بالاتر بود، فقط پرچم عربستان وجود داشت. ما نیز همین پروتکل را رعایت می‌کنیم.

با معامله نمی‌توان یک کشور را بی‌فرهنگ یا بافرهنگ کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با طرح بحث خلیج عربی از سوی وزیر خارجه امریکا یادآور شد: آقای تیلرسون یک سابقه نفتی دارد و علی‌الاصول با توجه به پیشینه‌ای که از سیاستمداران امریکایی داریم، آنها می‌دانند خلیج فارس نام مشخص و دیرپا است. شاید او اشتباه کرده است چون او مدیر نفتی است.

قاسمی تاکید کرد: در شکل بدبینانه آن است که او تاریخ و جغرافیا را نمی‌شناسد. توصیه می‌کنم در کنار مطالعات نفتی‌شان تاریخ و جغرافیا را بشناسند و سری به اسناد وزارت خارجه امریکا و کتابخانه‌های واشنگتن و کنگره و حتی کشورهای دیگر بزنند. این کار، کار دشواری نیست و لازم است این داستان را مرور کنند تا با واقعیات تاریخی آشنا شوند. با دلار و تجارت تاریخ، تمدن و فرهنگ را نمی‌توان خرید و با تغییر داد. با معامله نمی‌توان یک کشور را بی‌فرهنگ یا بافرهنگ کرد.

قاسمی با بیان اینکه نام خلیج فارس مهم و حساس است، گفت: برای ملت ایران طرح دقیق و کامل خلیج فارس بسیار با اهمیت است و ایشان باید در طرح این مسائل دقت کند.

اظهارات سخیف مسئولان سعودی تا حد زیادی شبهه برانگیز است

او در پاسخ به این سوال که آیا ایران از عربستان به خاطر ترورهای اخیر شکایت خواهد کرد؟ اظهار داشت: قبل از اتفاقات تلخ اخیر شاهد اظهارات سخیف از سوی مسئولان سعودی بودیم که تا حد زیادی شبهه برانگیز است. این موضوع از سوی دستگاه‌های ذی ربط در حال بررسی است و به هر جمع‌بندی در این باره رسیده شود که از این داستان از چه مبدایی ریشه گرفته است، پیگیری های لازم را خواهیم داشت.

منتظریم آمریکایی‌ها تا حدی به مسئولیت‌پذیری و اقدام متعهدانه بازگردند

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در رابطه با حمایت‌های امریکا از معارضان در سوریه تصریح کرد: اقدامات امریکا در سوریه قابل توجیه نیست. آنها گفتند که در حال مبارزه با تروریسم هستند ولی تجربه گذشته نشان می‌دهد امریکایی‌ها صداقت لازم را ندارند. لازم است بجای این اقدامات، عزم خودشان را برای مبارزه با داعش و گروه‌های مسلح جزم کنند.

قاسمی با بیان اینکه هیچ راهی جز دستیابی به ثبات و برقراری آتش در سوریه وجود ندارد، خاطرنشان کرد: باید امریکایی‌ها واقعیات منطقه‌ای و سوریه و مجموعه شرایط کنونی را درک کنند و مسئولانه عمل کنند که متاسفانه این مسئولیت‌پذیری را از سوی امریکایی‌ها نمی بینیم و منتظریم آنها تا حدی به مسئولیت‌پذیری و اقدام متعهدانه بازگردند.

پروسه عضویت ایران در شانگهای بسیار پیچیده است

او در پاسخ به این سوال که چرا ایران هنوز نتوانسته عضو پیمان شانگهای شود، ابراز داشت: ما عضو ناظر این سازمان هستیم. شانگهای سازمان مهمی است که شامل کشورهای مهمی می‌شود. با توجه به عضویت ناظر ما در این سازمان، شرکت ما در سطح پایین‌تری از رییس‌جمهور شرکت می‌کردیم و در سطح معاون وزیر در جلسات قبلی شرکت می‌کردیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به حضور ظریف در آستانه بیان کرد: در اجلاس اخیر با توجه به اهمیت آن و با توجه به حضور ظریف در آنکارا، ایشان به آستانه رفتند و در اجلاس حضور یافتند و همچنین دیدارهای مفصلی با مسئولان حاضر در اجلاس داشتند که از نظر ما سازننده تلقی می‌شود. همچنین لازم بود با قزاقستان به عنوان کشور دوست و همسایه، درخصوص مسائل دوجانبه و منطقه‌ای رایزنی کنیم.

قاسمی افزود: پروسه عضویت ایران در شانگهای بسیار پیچیده است که ما ملاحظات خود را داریم و این پروسه نیز زمانبر است. باید سی سند امضا و مورد تصویب قرار گیرد و پروسه‌های لازم در شانگهای طی شود. به همین خاطر گفتم که در اجلاس آستانه ما در دستورکار نیستیم. مساله عضویت ایران تا حدی طولانی‌تر است. ما می‌کوشیم اسناد را با دقت بیشتری مطالعه کنیم و با اسناد خود تطبیق دهیم.

طی روزهای آینده اجلاس کارشناسی آستانه را در مسکو خواهیم داشت

او در رابطه با تاخیر در برگزاری اجلاس آستانه۵ یادآور شد: طی روزهای آینده اجلاس کارشناسی آستانه را در مسکو خواهیم داشت و اگر این نشست بتواند به تفاهمات لازم برسد و هماهنگی‌های لازم میان سه کشور صورت بگیرد، هفته بعد از آن می‌توان نشست آستانه ۵ را برگزار کرد. مباحث، مباحث کلان و سیاسی است. رسیدن به توافقات نسبی آسان است ولی در مباحث فنی و ایجاد مناطق کم تنش و تفاهم در مکانیزم‌ها کار را طولانی می‌کند.

این مقام عالی‌رتبه وزارت امور خارجه در رابطه با ایجاد مناطق کاهش تنش عنوان کرد: در سفر آقای ظریف به ترکیه بحث‌های خوبی در سوریه صورت گرفت و توافقاتی انحام شد. ما در وضعیت بهتری قرار داریم و می‌توانیم مذاکرات سازنده‌تری چه در مسکو و چه درآستانه داشته باشیم.

هیچ مذاکره‌ای برای خرید خودروی لوکس نکردیم/ برخی رسانه‌ها نیاز به تیراژ دارند

قاسمی در رابطه با طرح شایعاتی نظیر خرید خودروهای لوکس گفت: برخی رسانه‌ها نیاز به تیراژ دارند. ما این مسائل را تکذیب کردیم. هیچ گونه خرید خودرویی به ویژه خودروهای لوکس صورت نگرفته است. البته ما در سفارتخانه‌هایمان همانند دیگران باید نوع خاصی از خودروها را خریداری کنیم. ما هیچ نوع مذاکره‌ای با هیچ کسی برای خرید خودروی لوکس نکردیم و نیازی هم در این باره نداریم. در حال بررسی مشخص شدن این منشا غلط هستیم. من امیدوارم با این تکذیب برخی از رسانه‌های علاقه مند به این اخبار، به آن دامن نزنند.

او درخصوص ناتوی عربی خاطرنشان کرد: این مسائل یک نوع کپی‌برداری است. در اجلاس ریاض هم دیدیم که تصمیمات آن اجلاس با واقعیات منطقه هم‌خوانی ندارد. کپی‌برداری از الگوی مختلف جهان در همه جا میسر نیست و اگر اتفاقی هم می‌خواهد رخ بدهد باید بومی باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با رایزنی‌های ایران پس از تحولات اخیر در میان کشورهای عربی خلیج فارس ابراز داشت: با توجه به وضعیتی که در منطقه رخ داد، آقای ظریف از همان نخستین ساعات رایزنی‌های زیادی را آغاز کردند و دیپلماسی فعال را به نمایش گذاشتند. حدود ۱۵ تماس تلفنی درهمان یکی دو روز نخست انجام شد. سپس ایشان به ترکیه رفتند که البته مسائل متنوعی در آنجا مطرح شد.

قاسمی ادامه داد: در آستانه نیز با بیش از هشت مقام عالی رتبه دیدار داشتند و مجموعه مسائل منطقه‌ای، بین‌المللی و دوجانبه‌ای را مطرح کردند. من امیدوارم این رایزنی‌ها به نتایج مثبتی هم برسد.

او در پاسخ به سدسازی‌های اخیر ترکیه بیان کرد: ایران درخصوص مسائل مشترک با حساسیت مسائل را پیگیری می‌کند. وزارت خارجه با همکاری سایر دستگاه‌ها مسائل مرزی را دنبال می‌کند و در صورت لزوم، اظهار نظر می‌کند. من در این باره موضوع را به وزارت نیرو احاله می‌کنم ولی دولت با اشراف و دقت زیاد، منافع ملی و امنیت خود را پیگیری می‌کند.

سیاست‌های تحریمی در جهان ناکارامد، پوسیده و شکست خورده است

قاسمی در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر اینکه با توجه به تصویب طرح افزایش تحریم‌های ایران درسنای امریکا و مطرح شدن آن در مجلس نمایندگان امریکا طی امروز، ایران چه رایزنی‌هایی را با دیگر شرکای برجام مانند اتحادیه اروپا داشته است؟ آیا بازیگرانی مانند روسیه، چین و اتحادیه اروپا درخصوص این طرح که می‌تواند ضدبرجام نیز تلقی شود، اقداماتی را انجام داده‌اند؟ عنوان کرد: بحثی که در کنگره امریکا مطرح است، آن است که سیاست‌های تحریمی یک سیاست ناکارامد، پوسیده و شکست خورده در جهان است که پاسخگوی هیچ خواسته‌ای نمی‌تواند باشد و کاری بی‌دلیل و محکوم است و نوعی آب در هاون کوبیدن تلقی می‌شود.

او افزد: سیاستمداران امریکایی باید متوجه باشند که آزمودن آزموده خطا است و آنها نباید کاری کنند که در آینده و در نطقه دیگری مجبور به عقبگرد باشند. توصیه من این است که به عقب بازنگردند.

آمریکایی‌ها مجددا بین راه و بیراهه اشتباه نکنند

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در مورد آنچه در سنا مطرح است باید دید نتیجه نهایی آن چه می‌شود، گفت: خطاب من به هیات حاکمه امریکا است. اگر این بحث جلو برود، کاری بیهود و اشتباه است و امریکا باید با دقت و هوشیاری ویژه‌ای عمل کند. ما این مساله را رد می‌کنیم و باتوجه به بحث برجام، آن اقدام، یک نوع عدم حسن نیت و برخلاف برجام محسوب می‌شود.

قاسمی با بیان اینکه ما با دولت امریکا در این باره بحث و مذاکره‌ای نداشته و نداریم ولی به آنها توصیه می‌کنیم که مجددا بین راه و بیراهه اشتباه نکنند، اظهار داشت: ما در مواقع لازم براساس طراحی خود و تنظیماتی که وجود دارد، اقدام می‌کنیم. احتمالا کمیسیون مشترک برجام میان ایران و گروه ۱+۵ در تیرماه برگزار می‌شود. ما براساس مکانیزم‌هایمان این روند را رصد می‌کنیم و در صورت لزوم آن را طرح و از طریق مکانیز‌م‌های طراحی‌شده موضوع را پیگیری می‌کنیم.

او اضافه کرد: ما سیاست‌هایمان را دنبال می‌کنیم و با کسی در خصوص منافع و امنیت ملی خود رودربایستی و تعارف نداریم. معتقد هستیم این روند جز تخریب روند قبلی و ایجاد زحمت و مشکل برای امریکا ارمغان دیگری نخواهد داشت. مهم است که دولت امریکا به فرجام اقدامات خود بیندیشد.

در امور داخلی ترکیه دخالت نمی‌کنیم

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در رابطه با رویکرد دوگانه اردوغان نسبت به ایران یادآور شد: ما در امور داخلی ترکیه دخالت نمی‌کنیم. ترکیه منافع خود را دنبال می‌کند. ما نیز روابط‌مان را براساس منافع ملی خود و روابط همسایگی دنبال می‌کنیم. همچنین من در جایگاهی نیستم که درخصوص رئیس جمهور کشور دوست که با رای مردم به این جایگاه رسیده است، اظهارنظر کنم.

قاسمی در رابطه با نظر ایران درخصوص افزایش نیروهای بیگانه در منطقه در پی تحولات اخیر خلیج فارس تصریح کرد: تصورمان آن است که ورود کشورهای فرامنطقه‌ای به تنش‌های منطقه‌ای میافزاید، ورود کشورهای دیگر موجب شد تنش‌های کنونی زودتر تجلی یابد و خود را نشان دهد. ما با همه همسایگان در تعامل گفت‌وگو و صحبت هستیم. این مساله ادامه خواهد داشت. برای ما ثبات، امنیت و توسعه اقتصادی مهم است و برای ما خشونت، عقب‌ماندگی و فقر درمنطقه نگران‌کننده است چون ممکن است که اثرات خود را بر دیگر کشورها نشان دهد.

او در پاسخ به این سوال که با توجه به حوادث تروریستی تهران آیا نوع حضور ایران در سوریه هم تغییر می‌کند؟‌ خاطرنشان کرد: سیاست اصولی ایران ثابت و تغییرناپذیر است. من ارتباطی میان این دو مسئله مشاهده نمی‌کنم.

دیپلماسی بدون قدرت و توان نظامی بی‌معنا است

این مقام عالی رتبه وزارت امور خارجه درخصوص دوگانه‌سازی‌هایی که در رابطه با قدرت دیپلماتیک و قدرت نظامی صورت می‌گیرد، ابراز داشت: در هیچ کجای دنیا این دوگانه‌سازی‌ها وجود ندارد. قدرت سیاسی، قدرت دیپلماسی، قدرت اقتصادی و قدرت نظامی تکه‌هایی هستند که پازل قدرت و توان ملی را تکمیل می‌کند. دیپلماسی بدون قدرت و توان نظامی و به صورت بالعکس بی‌معنا است. آنهایی که این موضوعات را تفکیک می‌کنند، با کمبود یا دید کمی روبه‌رو هستند که این مجموعه مسائل را نمی‌توانند به یک شکل خاص جمع‌بندی کنند.

بدخواهان می‌خواهند نظم و ثبات افغانستان را تحت تاثیر قرار دهند

قاسمی در رابطه با تحولات افغانستان بیان کرد: اتفاقات اخیر افغانستان و انفجارهای اخیر که منجر به شهادت تعداد بسیاری از مردم کشور دوست ما شد، برایمان نگران‌کننده است. تحولات بعدی نیز برای ما موجب نگرانی است. ما فکر می‌کنیم بدخواهانی هستند که از طرق گوناگون سعی می‌کنند نظم و ثبات افغانستان را تحت تاثیر قرار دهند و این پذیرفتنی نیست.

او با بیان اینکه ما از همه گروه‌های افغانی می‌خواهیم مسائل‌شان را پشت میز مذاکره مطرح کنند، یادآور شد: ما می‌خواهیم این گروه‌ها اجازه دخالت بیگانگان ندهند و نگذارند افغانستان به سمت هرج و مرج و بی ‌ثباتی برود. ما از پروسه کابل و نشست‌هایی از این دست حمایت می‌کنیم چون ممکن است با این نشست‌ها بر بخشی از مشکلات فائق شد. ایران و افغانستان پیوندهای بسیاری دارند و علاقه‌مند توسعه، ثبات و امنیت در این کشور هستیم و هر آنچه بتوانیم در این راستا انجام نخواهیم داد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز