خبرگزاری کار ایران

دادستان کل کشور:

مبارزه با مواد مخدر را بدون حرف‌های دهان پرکن آسیب‌شناسی کنیم/ حذف اعدام کارساز نیست

مبارزه با مواد مخدر را بدون حرف‌های دهان پرکن آسیب‌شناسی کنیم/ حذف اعدام کارساز نیست
کد خبر : ۴۵۱۹۹۸

دادستان کل کشور با ابراز نگرانی از میزان ورودی و کشفیات مواد مخدر در کشور گفت:‌ اگر دستگاه‌هایی مدعی عملکرد موفق در مبارزه با مواد مخدر هستند بگویند چرا وقتی ما به جامعه نگاه می کنیم آثار این موفقیت را نمی‌بینیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حجت‌الاسلام منتظری در نشست سراسری روسای پلیس مبارزه با مواد مخدر گفت: مسئله مواد مخدر امروز یک بلای خانمان سوز است که می‌توانیم بگوییم آسیب‌های آن از جنگ مسلحانه اگر بیشتر نباشد کمتر هم نیست. حمله مسلحانه و تجاوز به خاک یک سرزمین جان سلامت افراد، امنیت جامعه و خانه و زندگی مردم را هدف قرار می‌دهد و مواد مخدر نیز همین‌گونه است.

مواد مخدر زندگی نکبت‌باری را برای خانواده‌ها به وجود می‌آورد

او با بیان اینکه مواد مخدر زندگی نکبت‌باری را برای خانواده‌ها به وجود می‌آورد، اظهار داشت: وقتی که یک جوان آلوده به مواد مخدر می‌شود تمام آسایش و راحتی از خانواده او سلب می‌شود و حیات زندگی جوان از بین می رود. مواد مخدر اموال و ثروت مردم را از بین می‌برد، چهره‌ شهرها را زشت و کریه می‌کند و آثار و تبعات بسیار زیادی دارد.

در ۱۰ ماهه امسال ۵۵۰ تن کشفیات مواد مخدر داشته‌ایم

دادستان کل کشور افزود: امروز می‌توانیم به جرات بگوییم اولین آسیبی که جامعه را تهدید می‌کند مواد مخدر است. اینکه ما از مسئولان محترم ناجا می‌شویم که تنها در ۱۰ ماهه سال جاری قریب به ۵۵۰ تن کشفیات مواد مخدر داشته‌ایم بسیار نگران‌کننده و ناگوار است.  

جوابی برای درصد آمار مواد مخدر ورودی به کشور نیست

منتظری تصریح کرد: من با توجه به کشفیات صورت گرفته پیگیری کردم که این کشفیات چند درصد آمار مواد مخدر ورودی به کشور است اما نتوانستیم جواب دقیق و مشخصی برای این سوال پیدا کنیم. این مسئله وظیفه ما را بسیار سخت و سنگین می‌کند. 

مواد مخدر اولین آسیب مطرح‌شده در جلسات رهبری است

او افزود: در جلساتی که رهبری هر شش ماه یک بار از مسئولان دعوت می‌کند تا راجع به آسیب‌های اجتماعی تبادل نظر شود اولین آسیب را مواد مخدر اعلام کرده است. این مواد مخدر هم خودش آسیب است هم بستر آسیب‌های دیگر را مانند سرقت، فقر در جامعه به وجود می‌آورد. بسیاری از سرقت‌های خرد منشاءشان مواد مخدر است. 

مبارزه با مواد مخدر باید شدیدتر پیگیری شود 

این مقام عالی قضایی تشریح کرد: مواد مخدر و اعتیاد فی‌نفسه آسیب است و هم منشاء آسیب‌های دیگر. بسیاری از خلاف‌های موجود در کشور به دلیل اعتیاد است. همه این نکات به ما نشان می‌دهد که مبارزه با مواد مخدر باید شدیدتر پیگیری شود و مسئولان اهتمام بیشتری راجع به این مسئله داشته باشند. مجلس، دولت، قوه قضائیه، نیروهای مسلح خصوصاً ناجا که عمده مسئولیت بر عهده آنهاست باید اهتمام بیشتری راجع به این مسئله داشته باشند.

سازمان‌های مسئول خود آسیب‌شناسی کنند 

منتظری بیان کرد: سازمان‌های مربوط باید در حوزه کاری خود آسیب‌شناسی کنند و در ارزیابی عملکرد خودشان بدون پرده‌پوشی به بررسی وضعیت خودشان بپردازند و ببینند که عملکردشان موثر بوده یا خیر. اگر موثر بوده شاخصه‌های مثبت و تاثیرگذار عملکرد خودشان را تقویت کنند و اگر موفق هم نبوده باید ببینند که علت آن چیست و نقطه ضعف در کجاست. 

باید نقطه ضعف‌ها از بین برود

او ادامه داد: آیا نقطه ضعف قانونی است یا نقطه‌ضعف برنامه‌ریزی و هماهنگی بین دستگاه‌ها و یا کمبود بودجه است؟ باید این نقطه ضعف‌ها از بین برود و همچنین این نقطه‌ضعف ها را به ستاد مبارزه با مواد مخدر، مقامات عالیه کشور و حتی رهبری منعکس کنند. لازم نیست همه چیز در رسانه‌های عمومی منتشر شود. می‌توانند در جلسات خصوصی این کار را انجام دهند و بدون اغماض و آمار و حرف‌های دهان پرکن یک آسیب‌شناسی دقیق از خودمان ارائه کنیم.

یک جای کار ایراد دارد

دادستان کل کشور خاطرنشان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر اگر مدعی ملکرد موفق خود است بگوید چرا وقتی ما به جامعه نگاه می‌کنیم آثار این موفقیت را نمی‌بینیم. ورودی مواد مخدر، کشفیات و میزان پرونده‌ها افزایش یافته و این نشان می‌دهد که یک جای کار ایراد دارد.  

معاونت مبارزه با مواد مخدر در دادستانی تشکیل شده است

منتظری با طرح این پرسش که چرا ستاد مبارزه با مواد مخدر یک آسیب‌شناسی ضروری نمی‌کند، عنوان کرد: هرکس باید یک آسیب‌شناسی درونی کند. این آسیب شناسی که در آیات قرآن آنقدر به آن تاکید شده فقط مختص افراد نیست و انسان‌ها در محیط زندگی و کاری خود نیز باید این ارزیابی را داشته باشند. 

او  با تاکید بر آسیب شناسی مشکلات افزود: ما یک معاونت خاص را به امر مبارزه با مواد مخدر اختصاص داده‌ایم. از جمله کارهایی که در این معاونت صورت می‌گیرد بحث اصلاح قوانین است . بنا بر آنچه که رئیس قوه قضائیه دستور داده‌اند این امر در دادستانی کل کشور در دستور کار است. فکر می‌کنم که بخش عمده آن صورت گرفته است. 

امروز قانون جوابگو نیست

این مقام عالی قضایی ادامه داد: البته مجلس با لحاظ مواردی به دنبال تصویب ماده واحده‌ای برای محدود کردن اعدام است. به نظر ما این کارساز نیست. من به مسئولان مجلس هم گفتم ما درصدد اصلاح کل قانون مبارزه با مواد مخدر هستیم. امروز قانون جوابگو نیست و همه مواد قانونی باید اصلاح شود.

قانون باید اصلاح شود

دادستان کل کشور با بیان اینکه مجلس اصرار به تصویب این ماده دارد، گفت: ما پیشنهادهای خود را که در اثر تجربه‌های میدانی به آن رسیدیم به مجلس محترم ارائه می کنیم تا آن ماده واحده با توجه به آنها تصویب شود. قانون باید اصلاح شود و این یک امر قطعی است به طور مثال خلوصی که در قانون به آن اشاره شده است باید مشخص شود که منظور از آن چیست. من در جلسه‌ای که با هیات عمومی دیوان عالی کشور داشتم و پرونده‌ای راجع به مواد مخدر در آن مطرح بود گفتم که قضات دیوان عالی باید در صدور رای وحدت رویه در این موضوع دقت بیشتری کنند و به آثار و تبعات اجتماعی آن توجه کنند. احکامی که صادر می‌شود باید منطبق با واقعیت‌های جامعه باشد ما اگر بخواهیم به معنای واقعی با مواد مخدر مبارزه کنیم باید اساسی آن را ریشه‌کن کنیم.

باید یک فکر اساسی برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر کرد

او ادامه داد: اگر بدنه درخت را کرم بزند ما با هرس شاخ و برگ آن نمی‌توانیم مشکل آن را حل کنیم و باید یک فکر اساسی برای آن کرد. در مسئله مواد مخدر، ما هر چقدر که با خرده‌فروشان برخورد کنیم و آنها را دستگیر کنیم جز اینکه آمار زندانیان ما بالا برود و خانواده‌های مرتبط با آنان با مشکل روبه‌رو شوند، ثمر دیگری نخواهیم داشت.  

در مبارزه با مواد مخدر باید با سرشاخه‌ها برخورد شود

این مقام عالی قضایی تاکید کرد: باید با خرده‌فروش‌ها برخورد کرد اما کار اساسی این است که با توزیع‌کنندگان و قاچاقچیان عمده مواد مخدر و سرشاخه‌های آنها برخورد شود. اگر با آنها برخورد شود این مشکل حل می‌شود.

با دستگیری خرده‌فروشان هرگز موفق نمی‌شویم

منتظری با بیان اینکه نیروی انتظامی به ما آمار داده است که در ۱۰ ماهه نخست امسال ۵۵۰ تن مواد مخدر کشف کرده و چند نفر از سرشاخه‌های‌ قاچاق را دستگیر کرده است، اظهار داشت: نیروی انتظامی باید با ارتباط با سایر نهادها و سازمان‌های بین‌المللی اطلاعات لازم را به دست بیاورد و با سرشاخه‌های مواد مخدر مبارزه کند. من به ضرس قاطع می‌گویم فقط خرده‌فروشان را دستگیر کنیم هرگز موفق نمی‌شویم. آب را باید از سرچشمه گرفت. نیروی انتظامی باید با سایر کشورها و توده‌های مردم کار اطلاعاتی را انجام بدهد و اطلاعات لازم را در زمینه مبارزه با مواد مخدر به دست آورد.

از افزایش نرخ رشد کشفیات خوشحال نمی‌شوم

او با بیان اینکه من هیچ‌گاه از افزایش نرخ رشد کشفیات خوشحال نمی‌شوم، تصریح کرد: افزایش کشفیات شاخصه‌ای برای موفقیت نیست و بدان معنا است که حمل، توزیع و قاچاق آن به همان میزان افزایش داشته است. باید به فریاد جامعه و نسل آینده برسیم.

ناجا تابلویی واقعی از جامعه ترسیم نکرده است

دادستان کل کشور افزود: به نظر من یکی از کوتاهی‌های نیروی انتظامی این بوده است که نیامده آنگونه که باید و شاید تابلویی واقعی از شرایط جامعه ترسیم کند و به مسئولان عالی کشور نشان دهد. اگر اینطور بود می‌دیدیم که دولت در این زمینه سرمایه‌گذاری بیشتری می‌کرد.

نمی‌شود اعدام را حذف شود

منتظری با بیان اینکه ریاست ستاد مبارزه با مواد مخدر با رئیس جمهور است، خاطرنشان کرد: آقای رئیس جمهور چند بار با حضور خود این ستاد را تشکیل داده است؟ چه شده است که مجلس به دنبال برداشتن مجازات اعدام است؟ من با اینکه مسئله اعدام حساب‌شده‌تر و محدودتر شود، موافقم ولی نمی‌شود اعدام را حذف شود. در کشورهای دیگر هم در برخی موارد قاچاقچیان مواد مخدر را برای مجازات اعدام می‌کنند. نمی‌شود که هم برخورد ما با قاچاقچیان محکم نباشد و هم قانون را در این زمینه تخفیف دهیم و انتظار داشته باشیم جامعه از اعتیاد پاک شود.

باید از همه برای مبارزه با مواد مخدر استفاده کنیم

او با یاری طلبیدن از دانشگاه ابراز داشت: باید از اساتید دانشگاه و سایر نهادها بخواهیم و کار فرهنگی و اخلاقی انجام بدهیم. تربیت خانواده جای خود، استفاده از نیروهای مردمی و توانمندی آنها هم به جای خود را دارد. باید از همه برای مبارزه با مواد مخدر استفاده کنیم.

نباید توقع بیجا و بی‌مورد از دولت داشت

دادستان کل کشور با اشاره به نبود معتاد متجاهر در تبریز یادآور شد: در شهر تبریز معتاد متجاهر نداریم و اگر داریم خیلی کم است. باید دید که در آنجا چه اقداماتی صورت گرفته و از تجربیات آنها استفاده کنیم. دولت محترم موظف است که اردوگاه‌های لازم را فراهم کند البته نباید توقع بیجا و بی‌مورد داشت. امکانات و اعتبارات محدود است ولی با توجه به اینکه مسئله مواد مخدر یک آسیب است باید روی آن سرمایه‌گذاری ویژه‌ای شود.

قضاوت باید از شرایط جامعه اطلاع داشته باشند

منتظری با درخواست از نیروی انتظامی بیان کرد: نواقص قانون را در اختیار قوه قضائیه و مجلس بگذارید و پیگیر آن باشید که آنها رفع بشوند و اگر لازم است کارهای خاصی از جانب قوه قضائیه صورت بگیرد. ما آمادگی داریم. من از هیات عمومی دیوان عالی کشور خواستم که دو نفر از نیروی انتظامی را دعوت کرده تا ضعف اجتماعی را برای قضات تشریح کنند. درست است که قضات برای صدور رای فقط باید به قانون توجه کنند اما باید از آثار و شرایط جامعه هم اطلاع داشته باشند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز