روزنامه آمریکای بررسی کرد؛
روابط تهران و آستانه استراتژیک و اقتصادی است/قزاقستان به دنبال ایجاد پلی میان یهودیان و مسلمانان
روزنامه آمریکایی «هیل» در گزارشی به نقش میانجی قزاقستان میان ایران و رژیم صهیونیستی اشاره کرده و گفته نتانیاهو در جریان سفرش به آستانه از نظربایوف خواسته پیامی را به حسن روحانی رییسجمهور کشورمان برساند. در این پیام از روحانی پرسیده چرا به تهدید اسرائیل به نابودی ادامه میدهد، اسرائیل خرگوش نیست بلکه ببر است و در صورت هر اقدامی از سوی ایران، تبعات منفی در انتظار ایران خواهد بود.
به گزارش ایلنا به نقل از روزنامه «د هیل» آمریکا که به مجلس نمایندگان این کشور تعلق دارد، ژانویه امسال قزاقستان به عنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل انتخاب شد. با توجه به اینکه آستانه محل مذاکرات صلح سوریه میان گروههای معارض سوریه و دولت اسد است آمریکا باید توجه بیشتری به این کشور داشته باشد.
به گزارش این روزنامه سیاست خارجی چند وجهی موفق قزاقستان به طور همزمان با روسیه ، چین و آمریکا و اتحادیه اروپا معروف است؛ اما پدیدار شدن آستانه به عنوان سنگ محک و ایجاد کننده تعادل بین طرفهای مخاصمه از آن هم مهمتر است. توانایی آستانه برای حفظ روابط سازنده و دوستانه با ایران و رژیم صهیونیستی به عنوان دو دشمن قسم خورده دارایی دیپلماتیک مهمی است که آمریکا باید از آن آگاه باشد.
قزاقستان روابطش را با رژیم صهیونیستی از ابتدا حفظ کرده است. زمانی که بنیامین نتانیاهو از دولتهای آسیای مرکزی در ماه گذشته بازدید میکرد بر روابط مهم و تنگاتنگ بین یهودیان و کشورهایی با اکثریت مسلمان تاکید داشت.
به ادعای این روزنامه او با این حرف ارزش روابط دیپلماتیک بین ادیان را مطرح کرد و گفت: کشورهای آسیای مرکزی به اسرائیل احترام میگذارند و به همزیستی مسالمتآمیز و مسامحه در منطقه نیز اهمیت میدهند.
او مدعی شد که رژیم صهیونیستی با اکثر کشورهای مسلماننشین از قبیل آذربایجان، ازبکستان، مراکش، مصر و اردن رابطه خوبی دارد و در حال توسعه روابطش با کشورهای عربی خلیج فارس است.
در این گزارش همچنین آمده است: قزاقستان یکی از صادرکنندههای اصلی نفت به رژیم صهیونستی است. چشماندازهای تکنولوژیکی نظامی این رژیم و همکاریهای آن با قزاقستان منجر به این شد که آستانه یکی از نزدیکترین شرکای امنیتی رژیم صهیونیستی باشد. این دو کشور با هم عملیاتهای مشترک ساخت و بهرهبرداری از پهپاد نیز دارند.
این گزارش همچنین مدعی شده است که در سفر نتانیاهو به قزاقستان از نظربایوف رییسجمهور این کشور درخواست شده که به رژیم صهیونیستی کمک کند تا به عنوان یک کشور آسیای مرکزی به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت وارد این شورا شود. او همچنین از رییسجمهور قزاقستان خواسته بود که پیامی را به رییسجمهور ایران برساند و از او بپرسد چرا ایران به تهدید اسرائیل به نابودی ادامه میدهد؟ آیا شما دلیل آن را میفهمید؟ ما خرگوش نیستیم. ما ببریم. اگر ایران حمله کند خودش را به خطر انداخته است.
نتانیاهو همچنین بر جامعه یهودیان قزاقستان که جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر را در برگرفته است نیز تمرکز کرده که نقش مهمی در روابط دو جانبه این دو کشور بازی میکند.
نظربایف گفته قزاقستان امیدوار است که پلی بین یهودیان و کشورهای اسلامی باشد و آستانه میزبان مذاکرات و کنفرانسهای متعددی برای روابط بین مسلمانان و یهودیان است.
به گفته خیرات عمروف سفیر قزاقستان در آمریکا و سفیر جدید این کشور در سازمان ملل متحد، در قزاقستان نژادپرستی وجود ندارد.
در ادامه گزارش آمده است: روابط تهران و آستانه هم استراتژیک است و هم اقتصادی. این کشور به انزوای دیپلماتیک ایران در جامعه بینالملل از طریق برجام پایان داد و این توافق را نشانهای برای روابط با ایران دید. این کشور از احتمال جنجالها بر سر برجام در آمریکا با روی کار آمدن ترامپ آگاه است.
در روابط ایران و قزاقستان ساخت بانک اورانیومهای کمتر غنی شده هم مطرح است. این بانک قرار است ارسال اورانیوم به کشورهای در حال توسعه برای فعالیتهای صلحآمیز تحت نظر آژانس انرژی اتمی را تضمین کند. این بانک ابزاری برای حفظ یکپارچگی بینالمللی برای اقدامات پیشگیرانه توسعه تکنولوژیهای حساس هستهای است و آژانس و آمریکا باید برای موفقیت کار این بانک اورانیوم فعال باشند.
روزنامه «د هیل» با تاکید بر اینکه برجام نه تنها برای این کشور جایگاهی در منع گسترش سلاح هستهای ایجاد کرد بلکه منبع درآمد بالقوه هم برای قزاقستان بود، نوشت: تجارت ایران و قزاقستان بعد از برجام توسعه یافت. توافقهای دو جانبه تجاری ارزشی بالغ بر ۶۳۵ میلیون دلار داشته و قرار است تا ۴ میلیارد دلار در سال جاری افزایش پیدا کند. ماه گذشته در آستانه سفر نتانیاهو به قزاقستان، رییسجمهور ایران برای امضای توافق تقویت روابط اقتصادی پرسود دو جانبه به این کشور سفر کرد.
روابط ایران و قزاقستان با توسعه کوریدور حمل و نقل شمال به جنوب و خط آهم بین ایران و ترکمنستان و قزاقستان بیشتر هم شده است.
در پایان این گزارش تاکید شده است: از این گذشته قزاقستان شکاف بین ایران و رژیم صهیونیستی را به خوبی مدیریت میکند. نظربایف به دنبال تقویت روابط با اسرائیل و ایران در بخشهایی است که برای کشورش منافعی در بردارد و البته برای ایجاد تعادل قدرت در منطقه. آستانه روابط با اسرائیل را به عنوان مسیر دستیابی به ابداعات جدید تکنولوژیکی و توسعه تجارت میداند و ایران را به عنوان حلقه اصلی سیاستهای منع گسترش سلاح اتمی و زنجیره ترانزیت حمل و نقل تلقی میکند.