خبرگزاری کار ایران

شکوری‌راد در گفت‌وگو با ایلنا:

وقتی آلترناتیوی نداریم، چطور می‌توانیم برای روحانی شرط بگذاریم

دبیرکل حزب اتحاد ملت گفت:وقتی آلترناتیوی برای آقای روحانی نداریم چطور می‌توانیم برای ایشان شرط بگذاریم؟ آقای روحانی رئیس جمهور است و مورد حمایت اصلاح‌طلبان است و مطرح کردن هر فرد دیگری غیرواقع بینانه است. البته اصلاح‌طلبان به هیچ وجه نباید از طرح مطالبات اصلاح طلبان فروگذاری کنند.

علی شکوری‌راد در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به تغییرات شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان گفت: بهتر است با توجه به پیشینه تشکیل شورای عالی نقد‌ها ارزیابی شوند. پس از حوادث سال ۸۸ و بعد از آن انتخابات، بسیاری از گروه‌های سیاسی فعالیت‌های خود را کاهش دادند و بعضی گروه‌ها نیز فعالیت خود را متوقف کردند.

شورای مشورتی خاتمی در خلاء فعالیت سیاسی هماهنگ احزاب اصلاح‌طلب تشکیل شد

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: بعد از این اتفاقات به مرور فعالیت شورای هماهنگی جبهه اصلاحات رو به کاهش گذاشت و جامعه با خلاء فعالیت سیاسی هماهنگ و فراگیر اصلاح‌طلبان مواجه شد. در چنین شرایطی شورای مشاوران آقای خاتمی تشکیل شد تا این خلاء را پر کند. این شورا خیلی زود نقش بارزی پیدا کرد و موجب دلگرمی نیروهای اصلاح‌طلب شد و به همین دلیل بین اصلاح‌طلبان محوریت پیدا کرد. در حقیقت محوریت آقای خاتمی به شورای مشورتی هویت داده و از طریق آن به منصه ظهور ‌می رسید.

شورای هماهنگی نقش هماهنگ‌کننده احزاب اصلاح‌طلب را دارد

شکوری‌راد عدم معرفی نامزد در انتخابات مجلس نهم و حمایت یکپارچه از آقای روحانی در سال ۹۲ را از دستاوردهای شورای مشورتی خواند و گفت: شورای هماهنگی در آن مقطع در حاشیه قرار داشت. البته شورای هماهنگی جبهه اصلاحات وظیفه هماهنگی دارد و خودش یک حزب نیست و احزاب وگروه‌های اصلاح‌طلب در آن برای هماهنگی حضور دارند.

او گفت: در آن مقطع تحلیل می‌شد در فضایی که برای انتخابات ریاست جمهوری به وجود آمده است، می‌توان برای شورای شهر هم لیست معرفی کرد و تحلیل می‌شد که اصل، انتخابات ریاست جمهوی است و اگر نامزد واحد رای‌آور داشته باشیم موجب مشارکت گسترده مردم خواهد شد، در نتیجه شانس پیروزی اصلاح‌طلبان در انتخابات شورا‌ها نیز افزایش می‌یابد.

شرایط جمع‌بندی لیست شورای شهر گذشته

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تصریح کرد در شرایطی که توجه شورای مشورتی معطوف به انتخابات ریاست جمهوری بود، پروژه انتخابات شورا‌ها در تهران به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات واگذار شد و با فراز و نشیب‌هایی لیست توسط آن‌ها بسته شد. تعدد احزاب و سهم‌خواهی‌ها بعضا کار را دشوار می‌کند. وقتی شورای مشورتی پس از عدم حضور آقای هاشمی در مورد حمایت از آقای روحانی به جمع‌بندی رسید و دکتر عارف به توصیه آقای خاتمی انصراف داد، ناگهان فضا به سود اصلاح‌طلبان سامان یافت و موقعیت لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان برای شورای شهر هم به‌شدت خوب شد اما به‌علت تبلیغات ضعیف برای این لیست در تهران و نرسیدن آن به دست مردم، علیرغم اینکه آن لیست می‌توانست یکپارچه پیروز انتخابات باشد تنها نیمی از آن‌ها به شورای شهر تهران راه یافتند.

دبیرکل حزب اتحاد ملت افزود‌‌‌: همان بخشی از شورای هماهنگی که برای انتخابات شورای شهر کار کرده بودند، دوست داشتند برای انتخابات مجلس‌‌‌ همان ساز و کاری استفاده شود که در غیاب بزرگان اصلاح‌طلب به دست آنان افتاده بود، در صورتی که شورای مشورتی بعد از توفیقی که در انتخابات ریاست جمهوری داشت یک کمیته راهبردی ایجاد کرده بود و قرار بود برای انتخابات مجلس برنامه‌ریزی کند و آن را سازماندهی کند.

تلاش برای هماهنگی سه محور جداگانه اصلاح طلبان در مقطع قبل

او افزود کمیته راهبردی، شورای هماهنگی و مجموعه دکتر عارف به صورت جداگانه برای انتخابات مجلس فعالیت می‌کردند و به نظر می‌رسید اگر این سه مجموعه به صورت مستقل به فعالیت ادامه دهند نتیجه‌ای به دست نخواهد آمد و لذا با ابتکار آقای خاتمی این سه مجموعه در کنار تعدادی از احزاب تازه تاسیس که در هیچ کدام از این سه مجموعه تعریف نمی‌شدند شورای عالی سیاست‌گذای را تشکیل دادند. لذا شورای عالی سیاست‌گذاری با تلفیق این مجموعه‌ها تشکیل شد.

شکوری‌راد افزود: بعضی افرادی که در شورای هماهنگی تاثیرگذار بودند، دوست داشتند فعالیت شورای هماهنگی ادامه داشته باشد و به عنوان نماینده کل اصلاح‌طلبان شناخته شود. در‌‌‌ همان زمان هم مشکلاتی به وجود آوردند که خوشبختانه این مشکلات به نوعی تدبیر و حل شد و در ‌‌‌نهایت در انتخابات مجلس دستاورد خوبی به دست آمد.

از اول هم قرار نبود همه نمایندگان اصلاح‌طلب باشند

او در تحلیل نمایندگان لیست امید راه یافته به مجلس گفت: از اول هم قرار نبود همه اصلاح‌طلب باشند چون ما بین نامزدهای موجود و بعد از رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلح را معرفی کردیم و این نمایندگان، انتخاب ما در آن شرایط بودند. به نظر من نتیجه انتخابات مجلس بسیار مطلوب و یک دستاورد بزرگ برای اصلاح‌طلبان بود.

بررسی ترکیب جدید شورای عالی سیاست‌گذاری

او درباره ترکیب جدید شورای عالی سیاست‌گذاری جدید گفت: شورای سیاست‌گذاری سابق گزارشی از کار خود به آقای خاتمی ارائه و پیشنهاد داد که این روند ادامه داشته باشد و شورای هماهنگی و شورای مشورتی هر دو با تداوم این روند موافق بودند. شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هم رسما با آن موافقت کرد و تنها چند نفر از این ترکیب رضایت ندارند.

دبیرکل حزب اتحاد ملت تصریح کرد: نمی‌توان گفت که ترکیب شورای عالی بهتر یا بد‌تر شده است. افرادی حذف و افرادی اضافه شده‌اند. البته در مجموع ترکیب خوبی شکل گرفته است و به‌نظر من شورای عالی سیاستگذاری توان انسجام بخشی بین اصلاح‌طلبان را دارد و همین مهم است که شورا این پتانسیل را داشته باشد که بتواند دستاورد انتخابات ریاست جمهوری و مجلس را در انتخابات سال آینده تکرار کند.

وقتی آلترناتیوی نداریم، چطور می‌توانیم برای روحانی شرط بگذاریم!

او در پاسخ به این سوال که اصلاح‌طلبان چه شرطی برای حمایت از روحانی دارند گفت: وقتی آلترناتیوی برای آقای روحانی نداریم چطور می‌توانیم برای ایشان شرط بگذاریم؟ آقای روحانی رئیس جمهور است و مورد حمایت اصلاح‌طلبان است و مطرح کردن هر فرد دیگری غیرواقع بینانه است. البته اصلاح‌طلبان به هیچ وجه نباید از طرح مطالبات اصلاح طلبان فروگذاری کنند.

روحانی بیش از حد انتظار، خوب عمل کرده است

شکوری‌راد تصریح کرد: روحانی بیش از حد انتظار در شرایط فعلی، خوب عمل کرده است. هر کس که کاری برعهده می‌گیرد زمینه انتقاد از او وجود دارد اما انتقادات ما از روحانی در صورت بیان به معنای رویگردانی نیست. ما مطالبات را به ایشان یادآور می‌شویم. ایشان اگر بخواهند بار دیگر با رای بالا انتخاب شوند طبیعیست که به این مطالبات توجه کنند. ما مطابات و پیشنهادهایی که وضع را بهتر کند به آقای روحانی می‌گوییم اما این مطالبات بعد از اعلام حمایت خواهد بود و به معنای شرط نیست.

هر کس بیشتر زحمت می‌کشد، کمتر به دنبال سهم است

او درباره سهم‌خواهی گروه‌های اصلاح‌طلب مثل حزب اتحاد از لیست انتخابات شورای شهر گفت: همیشه در کار اصلاح‌طلبی عده‌ای بیشتر زحمت می‌کشند و عده‌ای بیشتر به دنبال ادعا هستند. مدعیان به دنبال سهم بیشتر هستند اما کسانی که کار می‌کنند به جای سهم‌خواهی به دنبال تامین اهداف اصلاحات هستند. ما به ادعا‌ها توجه نمی‌کنیم و نگاه می‌کنیم که چه کسانی بیشتر اهداف اصلاح‌طلبانه را دنبال می‌کنند.

مدعیان فضا را مغشوش می‌کنند/ نباید با آنها کلنجار رفت

شکوری راد تاکید کرد: مدعیان فضا را مغشوش می‌کنند و نباید با آن‌ها کلنجار رفت. افرادی که زحمت می‌کشند خود به خود در نتیجه نهایی کار تاثیرگذار خواهند بود و مطالبات این افراد در ‌‌‌نهایت برآورده خواهد شد. البته همیشه استثناء وجود دارد و ممکن است با افرادی مواجه شویم که از موقعیت خود سوءاستفاده می‌کنند. باید مواظب بود این اتفاق نیفتند.

او تصریح کرد: برای تفکیک قائل شدن بین نیروهای متعهد و آزادی‌خواه و نیروهای سهم‌خواه نباید به ادعا و سر و صدای افراد توجه کرد و باید در عمل ثابت شود هر کس چکاره است. هر کس باید کار خود را درست انجام دهد و مردم خود آن را تشخیص می‌دهند. در دور قبلی انتخابات هم همین اتفاق افتاد. نتیجه کار خوب بود و در ‌‌‌نهایت افرادی انتخاب شدند که به تفکر اصلاح‌طلبی نزدیک بودند.

خود را به یک گروه سهم‌خواه تقلیل نمی‌دهیم

شکوری‌راد تصریح کرد: ما تلاش خود را خواهیم کرد که افراد شایسته و توانمند در لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان قرار بگیرند اما هرگز خود را به یک گروه سهم‌خواه تقلیل نخواهیم داد. ما حیثیت حزب را پای افراد نخواهیم ریخت و موضوع را حیثیتی نمی‌کنیم اما تلاش خود را خواهیم کرد که افراد شایسته در لیست قرار بگیرند.

عارف گفت تا ده سال آینده حزب تشکیل نخواهند داد

او در پاسخ به سوالی در باره اجتناب دکتر عارف از تشکیل حزب گفت: از دکتر عارف شنیدم که تا ده سال آینده حزب تشکیل نخواهند داد و مجموعه‌ای که در کنار ایشان فعالیت می‌کند نام حزب ندارد اما هم عرض سایرین فعالیت می‌کند و در مجموعه شورای عالی نیز تعداد قابل توجهی از مجموعه ایشان حضور دارند.

همپوشانی زیادی بین نیروهای عارف با شورای مشورتی خاتمی وجود دارد

دبیرکل حزب اتحاد ملت تصریح کرد: البته ما از این جهت نگرانی نداریم چون نیروهایی که در مجموعه دکتر عارف فعالیت می‌کنند به خط فکری آقای خاتمی نزدیک هستند و هیچگونه نگرانی از جانب آنها نیست. نگرانی ما از احزاب و گروه‌هایی است که به صورت فردی اداره می‌شوند و هیچ وجه تمایز صنفی و گفتمانی با سایرین ندارند. در حالی که قرابت و همپوشانی زیادی بین نیروهای دکتر عارف با شورای مشورتی آقای خاتمی وجود دارد. این‌ها با وجود اینکه عضو حزب اتحاد نیستند اما قرابت فکری بین آن‌ها و حزب اتحاد نیز دیده می‌شود.

حزب اتحاد ملت فعلا عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات نیست

او در پاسخ به سوالی درباره عضویت حزب اتحاد ملت در شورای هماهنگی گفت هنوز پروانه فعالیت حزب اتحاد ملت صادر نشده است و فرایند عضویت در شورای هماهنگی نیز تقریبا یک سال طول می‌کشد لذا فعلا حزب اتحاد ملت عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات نیست.

اگر اعتدال و توسعه روحانی را به نفع خود مصادره کند موجب تفرقه می‌شود

دبیرکل حزب اتحاد ملت درباره حضور افرادی از نزدیکان آقای هاشمی و روحانی در شورای عالی گفت: آقای خاتمی پیشنهاد داد که از حزب اعتدال و توسعه نیز فردی در جلسات شورای عالی حضور داشته باشد و در یک جلسه هم نماینده آن‌ها حضور داشت اما بعد از مدتی نیامدند. متاسفانه این‌ها نقش خوبی ایفا نکردند و شرایط را به سمتی بردند که احتمال انشقاق بین اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان وجود داشت و الان هم این نگرانی وجود دارد که حزب اعتدال و توسعه به محل اختلاف تبدیل شود و اگر حزب اعتدال و توسعه بخواهد آقای روحانی را به نفع خود مصادره کند ممکن است موجب تفرقه و جدایی شود.

اصلاح‌طلبان از تغییرات کابینه متعجب شدند

شکوری‌راد در باره اینکه تغییرات وزیران مطالبه اصلاح‌طلبان از روحانی بوده است، گفت: بحث تغییر کابینه بعد از نوروز امسال مطرح شد و گفته می‌شد که قرار است در پنج وزارتخانه تغییر صورت بگیرد و بعد از شروع به کار مجلس دهم نفرات جدید برای تصدی وزارت‌خانه معرفی شوند. این خبر از نظر اصلاح‌طلبان مطلوب بود و اصلاح‌طلبان به جای طرح موضوع انتظار تحقق آن را کشیدند اما این انتظار بدون پاسخ ماند و مجلس شروع به کار کرد و بعد از آن کم کم مطالبه ترمیم کابینه در رسانه‌ها مطرح شد. مردم می‌خواستند کابینه پس از شروع بکار مجلس همسو ترمیم شود اما این بار از طرف دولت پاسخی داده نشد و اصلاح‌طلبان نیز ادامه طرح موضوع را از نظر سیاسی به صلاح نمی‌دانستند.

تغییرات دولت به هیچ وجه ناشی از فشار اصلاح‌طلبان نیست

شکوری‌راد تاکید کرد این تغییرات به هیچ وجه ناشی از فشار اصلاح‌طلبان نیست. آقای فانی را مجلس استیضاح کرد در حالی که فراکسیون امید دنبال آن نبود. هرچند با آن مخالف هم نکرد. از طرفی بحث آقای جنتی پیش آمد که به هیچ عنوان مطالبه اصلاح‌طلبان نبود و هنوز هم مشخص نیست دلیل برکناری آقای جنتی چیست؟ هر چند آقای روحانی یک بار عدم رضایت خود را از آقای جنتی اعلام کرده بود اما بعید به نظر می‌رسید آن انتقاد موجب تغییر در وزارت ارشاد شود.

او درباره تغییر در وزارت ورزش نیز گفت یک اجماع نظر وجود داشت که این وزارت‌خانه به خوبی اداره نمی‌شود و این تصمیم را خود آقای روحانی گرفته است. وزیر ورزش نیز گرچه اصلاح‌ طلب است اما کارآمد و قوی نبود و اگرچه اصلاح‌طلبان تمایل به تغییر ایشان داشتند اما این تمایل سیاسی نبود. این تغییرات برای اصلاح‌طلبان غیر منتظره بود و مشخص نیست که به همین وزارتخانه‌ها محدود شود و ممکن است در وزارت‌خانه‌های دیگر هم تغییر صورت پذیرد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکید کرد ما رسما کسی را مطرح نکردیم و قرار نبود به صورت مصمم و یکپارچه در باره افراد پیشنهادی برای این وزارتخانه‌ها نظر بدهیم.

شفافیت، ضرورت اصلاح است

او درباره فسادهای اقتصادی افشا شده در مدت گذشته گفت: این اخبار می‌تواند هم کارکرد مثبت داشته باشد هم کارکرد منفی. اگر در یک جامعه شفافیت باشد امکان اصلاح‌ وجود دارد و ما که اصلاح‌طلب هستیم از همه اموری که موجب شفافیت شود، حمایت می‌کنیم. باید برای مردم روشن شود که چه بلایی بر سر بیت‌المال می‌آید. 

اینکه افکار عمومی به این نتیجه برسد که همه فاسد هستند جمع‌بندی خوبی نیست

دبیرکل حزب اتحاد ملت تصریح کرد: اینکه افکار عمومی به این نتیجه برسد که همه فاسد هستند جمع‌بندی خوبی نیست و در اوایل انقلاب تلقی عمومی این بود که همه سالمند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود و این مسئله از بین رفتن سرمایه اجتماعی است که عدد و رقم این خسارت از عدد و رقم فساد‌ها بیشتر است. بنابراین افشای این موارد اگرچه خوب و لازم است ولی کارکرد منفی هم دارد و در این شرایط مهم این است که مجموعه نظام بدون تبعیض با همه مظاهر فساد یکسان برخورد کنند، اگر چنین باشد سرمایه نظام حفظ می‌شود اما متاسفانه هنوز این باور در بین مردم شکل نگرفته است و مردم این احساس را دارند که در برخورد با فساد هم گزینشی عمل می‌شود و این فساد روی فساد قبلی است و بدنه جامعه نیز احساس این را ندارد که مبارزه با فساد امری جدی است.

از مجلس می‌توان انتظار داشت قانون مردم‌گرایانه انتخاباتی را تدوین کند

او در پاسخ به این سوال که چقدر به مجلس امیدوار هستید که ساختارهای انتخابات را اصلاح کند، گفت: این مجلس رشد خواهد کرد و روز به روز بهتر خواهد شد و این پیش‌بینی من از مجلس است. این مجلس در شرایط ردّصلاحیت گسترده شکل گرفت و این افراد یکدیگر را به خوبی نمی‌شناختند و در ابتدا قوام لازم را نداشت اما هرچه مجلس پیش برود جهت‌گیری آن شفاف‌تر خواهد شد و شرایط در مجلس به‌گونه‌ای پیش خواهد رفت که به خواسته‌های مردم بیشتر توجه بشود. این روند باعث افزوده شدن عیار مجلس خواهد شد. در همین سه ماه گذشته نیز مشخص است که مجلس روز به روز بهتر شده و به همین دلیل فکر می‌کنم از این مجلس می‌توان انتظار داشت یک قانون مردم‌گرایانه انتخاباتی را تدوین کند. همین استفساریه که درباره ردصلاحیت پس از رای گیری، ماجرای مینو خالقی بود نسبت به واکنش اولیه مجلس بهتر بود و نشان داد مجلس دارد خود را پیدا می‌کند.

وی تاکید کرد به نظر می‌رسد مجلس به سیاست‌های کلی که رهبری ابلاغ کرده‌اند توجه خواهد کرد و قانون جامعی برای انتخابات تدوین خواهد شد. البته در این مورد بعید است اصلاح قانون به انتخابات سال آینده برسد.

گفته‌اند هفت اصلاح‌طلب برای جبهه مشارکت پس از اعلام انحلال آن فعالیت می‌کرده‌اند

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت درباره ارجاع پرونده هفت نفر از اعضای این حزب به دادگاه گفت: این پرونده را یکی از نهادها نظامی برای هفت نفر از دوستان تشکیل داده است و پیشینه آن به دوسال قبل برمی‌گردد. گفته شده است که این هفت نفر برای جبهه مشارکت پس از اعلام انحلال آن فعالیت می‌کرده‌اند.

امیدواریم دادگاه علنی باشد

او افزود بعد از تعویض بازپرس شعبه دو این پرونده بار دیگر به جریان افتاده است و قرار مجرمیت برای این هفت نفر صادر شده است و به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب احاله شده است و این شعبه هم برای ۱۷ آبان تعیین وقت دادرسی کرده است. البته دادگاه باید علنی باشد مگر مواردی باشد که دادگاه تشخیص بدهد باید غیر علنی باشد، اما ظاهرا مطلبی در پرونده نیست که بخواهد مانع حضور افراد و خبرنگاران در دادگاه باشد.

شکوری‌راد تاکید کرد: به نظر می‌رسد جز گفته‌ها و سخنرانی و مصاحبه و مناظره‌ها چیزی در پرونده نیست اما شاید چون به دادگاه انقلاب ارجاع شده، ممکن است به صورت امنیتی برگزار شود.

دبیرکل حزب اتحاد ملت تاکید کرد: البته روند سیر پرونده و دادرسی به شکلی بوده است که نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است از جمله به متهمان اجازه داده نشده است که پرونده را بخوانند. از این هفت نفر دو نفر بیشتر وکیل ندارند و اگر به آن‌ها اجازه داده نشود پرونده را بخوانند تا روز دادگاه به آن دسترسی نخواهند داشت اما بر اساس ماده ۳۵۱ آئین دادرسی متهمین حق دارند پرونده را بخوانند.

دلایل عدم صدور پروانه حزب اتحاد ملت

شکوری‌راد درباره عدم فعالیت رسمی حزب اتحاد ملت پیش از صدور پروانه فعالیت در مقایسه با احزابی مثل جبهه پایداری که پیش از صدور مجوز نامزد ریاست جمهوری معرفی کرده بودند، گفت: جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین نیز همین وضعیت را دارد

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکید کرد گرچه طبق قانون اساسی فعالیت احزاب نیاز به مجوز ندارد اما صدور مجوز امکانات بیشتری به حزب می‌دهد مثل باز کردن حساب حقوقی و.... آقای بشارتی در زمانی که مسئولیت وزارت کشور را داشت یک بار گفته بود که احزاب نیاز به مجوز برای فعالیت ندارند و وزیر دیگری نیز ادعایی بر خلاف این را مطرح نکرده است.

کد خبر : ۴۲۱۹۳۸