ترامپ ورژن آمریکایی احمدینژاد است/ هیلاری جنگطلبتر از اوباماست
روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی به تحلیل پیش بینی های موجود درباره انتخابات آمریکا در سایه اهمیت ایران در مناظره های انتخاباتی نامزدها پرداخت. نویسنده این گزارش از اینکه مردم ناچارند بین مردی غیر قابل پیش بینی و پوپولیست که ورژن آمریکایی احمدی نژاد است و زنی که جاده صاف کنش همسر کودنش بوده انتخاب کنند ابراز تاسف کرده است.
به گزارش ایلنا، روزنامه گاردین در گزارشی با موضوع انتخابات آمریکا نوشت: طی سالهای متمادی ایران بخش بزرگی از سیاستهای آمریکا را به خود اختصاص داده بود. جیمی کارتر برای عدم توفیق در حفظ امنیت دیپلماتهای آمریکایی در بحران گروگانگیری سال ۱۹۷۹-۸۱ مقصر شناخته شد و رونالد ریگان دومین دور انتخاباتش را به واسطه افشای ایران- کنترا از دست داد.
توافق هستهای ایران و دولت اوباما مساله اصلی بحثهای داغ انتخاباتی بین دو کاندیدای دموکرات و جمهوریخواه در این دوره است، در نتیجه عجیب نیست که بار دیگر ایران به موضوع اصلی مباحث کاندیداها در مناظره ۲۶ سپتامبر تبدیل شده باشد.
هیلاری کلینتون به دونالد ترامپ بابت تمایلش به شلیک به قایقهای ایرانی که برای ناوهای آمریکایی مزاحمت ایجاد میکنند، در خلیج فارس حمله کرد و ترامپ نیز بابت سیاستهای اوباما در قبال ایران به کلینتون خرده گرفت و سیاستهای اوباما را با جمله «ما همه چیز را باختیم» تعریف کرد و گفته ایالات متحده در زمان ریاست جمهوری اوباما تنزل یافته است.
روحانی به ندرت نسبت به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا علاقه نشان داده است. ترامپ مستقیما گفته که توافق هستهای ایران یک افتضاح بوده و بارها بدون اینکه دقیق مشخص کند چگونه؛ گفته ایران را وادار میکند در این توافق تجدیدنظر کند.
در این مقاله گفته شده کلینتون از توافق هستهای دفاع میکند و قرار است جا پای اوباما بگذارد، اما بر این مسئله تاکید شده که کلینتون نسبت به اوباما در مقابل ایران جنگطلبتر است. او مشتاق تشدید تحریمها علیه ایران در دور اول ریاست جمهوری اوباما بود و ایرانیها تهدید ایران از سوی هیلاری کلینتون درصورت حمله به اسراییل را فراموش نمیکنند.
گاردین به انتخابات ایران نیز اشاره کرده و گفته روحانی خودش درگیر رقابتهای انتخاباتی در ایران است. او به دلیل عدم ایجاد منافع اقتصادی محسوس در ایران در پی توافق هستهای تحت فشار است.
روحانی نمیتواند زیاد از خود مطمئن باشد چراکه او باید تندروها را از سر راهش بردارد؛ اصولگرایان افراطی که اصلیترین دلیل عدم ملاقات روحانی با اوباما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر بودند.
گاردین به تمایل آمریکا برای نرم کردن عربستان در برقراری روابط بهتر با ایران نیز اشاره کرده و نوشته این تمایل در پی روابط نزدیکتر ایران با روسیه در زمینه سوریه از زمان توافق هستهای تقویت شده است. با این حال در نهایت به این مسئله اشاره کرده که هم ایران هم آمریکا به روابط خصمانه سابقشان بازگشتهاند.
این روزنامه به گمانهزنیها درمورد احتمال انتخاب هریک از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا اشاره کرده و گفته اگر ترامپ رییسجمهور شود عقبنشینی از تعهدهای بینالمللی، آشتی با پوتین و پذیرش نقش بیشتر روسیه در خاورمیانه منجر به ایجاد تغییراتی در این منطقه خواهد شد. در نتیجه عربستان سعودی منزویتر و ایران هم خوشحالتر خواهد بود.
ترامپ گفته که در توافق هستهای تجدید نظر میکند و سر داعش را میبرد و نفتشان را میگیرد. البته او هیچ توضیحی درباره چگونگی این مسئله نداده است. اگر او انتخاب شود همه چیز بستگی به مشاوران ترامپ خواهد داشت، اما این دلیلی برای اطمینان داشتن نیست.
گاردین اطرافیان و مشاوران ترامپ را نیز مورد بررسی قرار داده است. این روزنامه جان بولتون را به عنوان وزیر خارجه احتمالی ترامپ معرفی کرده و نوشت: او هفته قبل از امضای توافق هستهای گفته بود که آمریکا همچنان میتواند ایران را بمباران کند!
این مقاله همچنین به چهره دیگری که به ترامپ نزدیک است نیز اشاره کرد و نوشت مایکل فلین چهره نزدیک به ترامپ است که در سخنرانیاش از نام امام خمینی به جای آیتالله خامنهای استفاده کرده بود و فکر میکرد امام همچنان زنده است.
نویسنده این مقاله به جملهای از هنری کسینجر درباره جنگ ایران و عراق اشاره کرد که گفته بود: «افسوس میخورم که هر دو طرف نمیتوانند شکست بخورند.» او با این مقدمه اظهار تاسف کرد که مردم مجبورند بین «مردی که از ناکجا پیدایش شده» و زنی که «جاده صافکن آن همسرش بوده»، انتخاب کنند.
این مقاله در اظهارنظری واقعگرایانه نوشت در نهایت ما باید انتظار داشته باشیم. ترامپ بر اساس اظهارنظرهای عجیب و غریب و تندروانهاش در قبال ایران عمل کند. ترامپ یک پوپولیست غیر قابل پیشبینی است و ورژن آمریکایی احمدینژاد است. اما حتی او هم میداند که پاره کردن توافق هستهای نتیجه ای جز دامنزدن به آشوبهای منطقه ندارد.
نویسنده گاردین در مورد کلینتون گفت به نظر گزینه امنتری میرسد، اما تحت ریاست جمهوری او نیز باید منتظر ایجاد گروههای فکر ضد ایران در واشنگتن به جای پیگیری فرصتهای بهوجود آمده در پی توافق هستهای در ایران باشیم.
گاردین نوشت: کلینتون اوایل سال گفته بود ایران به تهدیدهایش علیه صلح و امنیت خاورمیانه ادامه میدهد. ما از اطلاعات ویکیلیکس در مییابیم که کلینتون در گذشته باور داشته که عربستان بزرگترین تامینکننده مالی تروریست در جهان است و دولت سعودی هیچ کاری برای متوقف کردن این تامین مالی گروههای تروریستی نمیکند. اما هیچ دیدگاه متعادلی در رویاروریی ایران و عربستان در سخنرانیهای عمومی او ظاهر نشده است.
در پایان این مقاله به نتایج نظرسنجیها به نفع کلینتون اشاره شده و نویسنده ابراز امیدواری کرد که کلینتون در قبال ایران سیاستهای جسورانهتر و آگاهانهتری اعمال کند.