ویزای فرودگاهی برای ۱۸۰ کشور به جز ۹ کشور/ دعوت آنکارا از روحانی برای سفر به ترکیه
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هرگونه اقدام جدیدی که بدون هماهنگی با دولت سوریه و خلاف حق حاکمیت سوریه انجام شود تنها به پیچیدهتر شدن بحران و تشدید اقدامهای تروریستی منتهی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حسین جابری انصاری صبح امروز در نشست خبری خود با خبرنگاران که در وزارت امور خارجه برگزار شد، در پاسخ به سوالی در رابطه با تهدیدات ترکیه و عربستان برای حمله نظامی به سوریه و اینکه آیا در سفر اخیر معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه در این خصوص رایزنی با مقام های ترکیهای صورت گرفته یا خیر؟ گفت: سفر آقای رحیمپور به ترکیه در چارچوب همکاری ها و تبادل مستمر هیاتها میان ایران و ترکیه بوده است. در این سفر در خصوص مسائل دو جانبه و مسائل منطقهای گفتوگوهای میان دو طرف انجام شد. این سفر بسیار هم موفق بود.
دخالت نظامی در سوریه از اختلاف میان ایران و ترکیه است
وی با بیان اینکه مساله دخالت نظامی ترکیه و عربستان در سوریه از جمله موارد اختلاف میان ایران و ترکیه است، اظهار داشت: ایران معتقد است که بحران سوریه به دلیل مداخلههای گسترده منطقهای و بینالمللی به یک بحران پیچیده و چند لایه تبدیل شده است و هرگونه اقدام جدیدی که بدون هماهنگی با دولت سوریه و خلاف حق حاکمیت سوریه انجام شود تنها به پیچیدهتر شدن بحران و تشدید اقدامهای تروریستی منتهی خواهد شد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: اگر مسیری که تا کنون در بحران سوریه طی شده نتیجه بخش بوده ادامه بحرانآفرینی برخی بازیگران هم میتواند نتیجهبخش باشد. ما معتقد هستیم که ادامه این سیاستها تنها به تشدید بحران و پیچیدهتر شدن موضوع و خارج شدن بیشتر پرونده سوریه از کنترل منجر خواهد شد که نتایج وخیم منطقهای و بینالمللی از نظر صلح منطقهای و ثبات منطقهای و بینالمللی را در پی خواهد داشت. امیدوار هستیم که همه کشورها در هر گونه اقدام این مسائل را مد نظر قرار دهند.
حداقل روابط ایران و عربستان با انتخاب حافظ منافع
جابری انصاری در خصوص انتخاب سوئیس به عنوان حافظ منافع ایران و عربستان تصریح کرد: وقتی قطع روابط سیاسی میان دو کشور رخ میدهد اگر منافعی میان دو کشور باشد اقتضا میکند تا حداقل مجاری دیپلماسی باز بماند و در اینگونه موارد، مطابق توافق میان دو کشور از سازوکار دفتر حفاظت از منافع استفاده میشود.
وی افزود: در مورد اخیر هم به دلایل مختلف هر دو کشور به این مسئله رسیدند که به خاطر برخی مسائل همچون حج و صدور ویزا برای حجاج ایرانی به دلیل شرایط قطع روابط باید دفتر حافظ منافع وجود داشته باشد. بر این اساس ایران قبلاً از سوئیس خواسته بود تا این نقش را ایفا کند و با توجه به درخواست مشابه عربستان از این پس و با طی مراحل اجرایی سوئیس حافظ منافع ایران در عربستان و حافظ منافع عربستان در ایران خواهد بود.
موفقیت مذاکرات به اجماع درباره گروههای تروریستی وابسته است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تعیین گروههای تروریستی از گروههای معارضه مسالمتجو در سوریه هم خاطرنشان کرد: ما از ابتدا تاکید کردهایم که یکی از مسائل اساسی در اجلاس بینالمللی سوریه که نشست اخیر آن هم در مونیخ برگزار شد انجام گفتوگوهای سوری – سوری میان دولت و گروههای معارضه مسالمتجو است.
جابری انصاری اضافه کرد: اینکه کدام گروه تروریستی و کدام گروه جزو معارضین مسالمتجو است از محوریترین موضوعات مذاکرات سوریه است که از ابتدا در این باره در خصوص برخی از گروهها اجماع نظر وجود دارد که در اسناد شورای امنیت هم به تروریستی بودن آن اشاره شده است که شامل داعش و القاعده و شاخه آن در سوریه یعنی جبهه النصره است ولی درباره شمول گروههای تروریستی اختلافنظر وجود دارد که این اختلافات در مسیر رایزنی قرار دارد و موفقیت گفتوگوها نیز به دستیابی اجماع در این باره است.
درگیریهای منطقهای، مسئله فلسطین را تحتالشعاع قرار داده است
وی درباره تحتالشعاع قرار گرفتن مسئله سوریه در پی بحرانهای منطقهای ابراز داشت: متاسفانه تعداد و عمق درگیریهای منطقه، مسئله فلسطین را تحتالشعاع خود قرار داده و به همین خاطر ایران در رایزنیها و گفتمانهای دیپلماتیک خود تاکید کرده است که ضروری است دولتهای اسلامی به مسئله اول جهان اسلام یعنی فلسطین و خطرات رژیم صهیونیستی که سیاست مبتنی بر اشغال و تروریست دولتی را در دهههای گذشته به صورت مستمر ادامه داده است تمرکز داشته باشند و شرایط را برای سواستفاده رژیم صهیونیستی فراهم نکنند.
این مقام عالی رتبه وزارت امور خارجه ادامه داد: ما امیدوار هستیم زمینه بازگشت به توجهها و تمرکزها به مسئله اصلی جهان اسلام و خطر اصلی جهان اسلام یعنی اسرائیل فراهم شود.
حمایت ایران از هر گونه توافق ملی درباره ریاست جمهوری لبنان
جابری انصاری درباره تلاشهای ایران برای حل و فصل بحران ریاست جمهوری لبنان هم بیان کرد: موضوع ریاست جمهوری مسئله داخلی لبنانیهاست که ابتدا باید توافقی میان مسیحیان لبنان و سپس میان گروههای لبنانی برای تسهیل رئیس جمهوری فراهم شود.
وی تاکید کرد: ایران هرگونه توافق ملی را قبول و تسهیل میکند ولی تصمیمگیری نخست با گروههای لبنانی است.
تصمیمهای ملی درباره توافق توسط هیات عالی نظارت بر برجام اتخاذ میشود
خبرنگاری از جابری انصاری پرسید که آیا هیات عالی نظارت بر برجام در خصوص موضوعات مرتبط با این مسئله تشکیل جلسه داده است که وی پاسخ داد: این هیات در تمامی مراحل برجام نشستهای خود را به صورت مرتب داشته است و تمامی تصمیمات ملی درباره برجام توسط آن اتخاذ میشود.
وی افزود: سازوکار اطلاعرسانی مصوبات هم باید توسط این هیات و شورای عالی امنیت ملی باید بیان شود.
تبادل زندانیان آمریکایی با نظارت شورای عالی امنیت ملی
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص جزئیات اظهارات علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص درخواست جمهوری خواهان مبنی بر تاخیر در آزادی زندانیان دو ملیتی نیز گفت: جزئیات این مطلب باید از سوی بیانکننده مطلب بیان شود. گفتوگوهای مربوط به مبادله به لحاظ اجرایی توسط نهادی که مشخص شده بود انجام و نظارت بر آن نیز توسط شورای عالی امنیت ملی بود.
اراده ایران و ترکیه برای مدیریت اختلافات
جابری انصاری در خصوص روابط تهران و آنکارا هم یادآور شد: اراده مشترکی از سوی ایران و ترکیه برای تمرکز به منافع گسترده مشترک دو کشور و مهار و مدیریت اختلافات درباره برخی از موضوعات و از جمله در خصوص سوریه وجود دارد.
وی افزود: سفر آقای رحیم پور هم در این چارچوب انجام شده و براساس توافقات دو کشور، در شش ماه نخست سال میلادی مجموعه تبادلات هیاتها در سطوح مختلف در دستور کار ایران و ترکیه است.
بحثی درباره دفاتر حافظ منافع ایران و بحرین انجام نشده است
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا احتمال ایجاد دفتر حافظ منافع ایران و بحرین وجود دارد اظهار داشت: بحثی در این خصوص تاکنون نبوده است. نیاز کشورها برای ایجاد این ساز و کار به گونهای است که اگر نیازی در این خصوص احساس شود در این باره اقدام خواهد شد که درباره ایران و عربستان این دفتر ایجاد شد اما برای هر کشور دیگری برحسب مورد تصمیمگیری میشود.
سیاست عربستان تشدید بحرانها و تنشآفرینی است
جابری انصاری در رابطه با اظهارات دیمتری مدودف نخستوزیر روسیه در خصوص احتمال تحریم تسلیحاتی عربستان هم خاطر نشان کرد: اظهارات آقای مدودف روشن است و نیاز به تفسیر ندارد آنچه مشخص است پیچیده بودن بحران سوریه و تداخل سطوح داخلی، منطقهای و بینالمللی آن به گونهای است که هر گونه اقدام جدید میتواند تبعات بسیار و غیرقابل کنترلی را ایجاد کند.
وی با بیان اینکه سیاست چند سال گذشته عربستان در منطقه مبتنی بر تشدید بحرانها و تنشآفرینی است، ابراز داشت: آنها از سلاحهایی که در طول سالهای گذشته خریداری کردهاند در تشدید بحرانها و حمله به ملت مظلوم یمن استفاده کردهاند نسلسوزی دریمن و استفاده گسترده گروههای تروریستی از سلاحهای گوناگون ضرورتی را در کشورهای غربی ایجاد میکند که برای مبارزه با تروریسم باید منبع حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم و منبع تنشآفرینی مهار شود تا امکان کنترل مسئله فراهم شود.
ویزای فرودگاهی برای ۱۸۰ کشور به جز ۹ کشور
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اظهارات سید عباس عراقچی در خصوص صدور ویزای ۳۰ روزه فرودگاهی برای ۱۸۰ کشور بیان کرد: جمهوریاسلامی ایران براساس منافع ملی خود وبرای تسهیل حرکت توریستی به کشور یک تصمیم ملی گرفته است و آن این است که به همه اتباع کشورهای جهان به استثنای ۹ کشور در مبادی فرودگاهی ویزا بدهد که ما امیدواریم این مسئله مورد استقبال قرار بگیرد.
جابریانصاری درباره آن ۹ کشور هم یادآور شد: برخی از کشورها از صدور ویزای فرودگاهی استثناء هستند که ساز وکار بررسی و صدور جداگانهای برای ویزا برخوردار هستند که از جمله آنها آمریکا و انگلستان است.
سیاست ایران مبتنی بر تعامل مستمر با همسایگان است
وی در رابطه با سیاست ایران درخصوص همسایگانش گفت: سیاست ایران در رابطه با همسایگان خود مبتنی بر تعامل مستمر و دوستی میان دولتها و ملتهاست و از اصول سیاست خارجی ایران گسترش همکاریها و روابط با همسایگان و بویژه کشورهای حاشیه خلیجفارس است.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه اضافه کرد: آنچه در عمل رخ داده است تلاش برخی از کشورهای این حوزه برای تحمیل سیاستهای یکجانبهاشان به روند طبیعی روابط ایران با کشورهای مختلف است که غالب این کشورها به دلیل منافع گستردهاشان با ایران در این مسیر قرار نگرفتهاند و علیرغم فشار از مسیر روابط گسترده با ایران خارج نشدهاند و به همین شکل ادامه داده است.
آنچه از زبان عربستان بیان شده است در عمل هم مشاهده شود
جابری انصاری درخصوص اظهارات عادل الجبیر درخصوص تمایل عربستان برای داشتن روابط دوستانه با ایران اظهار داشت: روابط دوستانه دو کشور منوط به سیاستهای عربستان است. آنچه در زبان گفته میشود باید در عمل هم به منصه ظهور برسد. آنکه روابط خود را با ایران قطع کرده عربستان است و آنکه سیاست تنش آفرینی و تشدید بحرانها را در یک دهه گذشته دنبال میکند عربستان است.
وی با بیان اینکه امیدواریم آنچه از زبان عربستان بیان شده است در عمل هم مشاهده شود، تصریح کرد: این اتفاق دیر یا زود رخ خواهد داد. همسایگان، همسایه هستند و ژئوپلتیکها را نمیتوان تغییر داد. ضررهای گسترده و بلندمدت این مسئله بیش از منافع کوتاهمدت سیاستهای کنونی عربستان است و نتایجش را علیه کسانی که این سیاستها را دنبال میکنند نشان میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مسیر روابط با همسایگان تعامل مثبت و همکاری است، خاطر نشان کرد: اگر اختلافی در این باره وجود دارد باید از طریق دیپلماسی و گفتوگو حل شود و نباید اجازه داده شود که اختلافات به روابط میان کشورها سایه بیاندازد.
جابری انصاری درخصوص مشکلات ایجاد شده برای بازگشایی کامل سوئیفت هم ابراز داشت: برخی از جنبههای این مسئله سیاسی و ناشی از اتخاذ تصمیم و برخی هم جنبههای فنی و اجرایی دارد و باید میان این دو جنبه تفکیک قائل شد.
وی با بیان اینکه موضوع سوئیفت از لحاظ تصمیمات و از منظر سیاسی حل شده است و بازگشت به مسیر طبیعی قبل از تحریمهای ظالمانه در حال انجام است، عنوان کرد: برخی اجرائیات بازگشایی کامل سوئیفت در حال طی شدن است و ما امیدواریم شاهد عادی شدن کامل این مسئله باشیم که مطابق توافقات شرکای برجام باید انجام شود.
ایران همواره گروههای فلسطینی را به اتحاد دعوت کرده است
این مقام عالی رتبه وزارت امور خارجه درخصوص سفر هیاتهای مختلف فلسطینی به ایران هم بیان کرد: در چارچوب سالگرد انقلاب اسلامی برخی هیاتهای مردمی، تصمیم و احزاب از سراسر جهان به ایران سفر میکنند و در این قالب هیاتهایی هم از جنبش مقاومت فلسطین به تهران میآیند و براین اساس دیدارهایی هم صورت میگیرد.
جابری انصاری با بیان اینکه سیاست ایران درباره فلسطین مبتنی بر ضرورت رفع اشکال و تلاش برای میل ملت فلسطین به حقوق حقه خود است، گفت: ایران همواره گروههای فلسطینی را به اتحاد و ائتلاف و دوری از اختلافاتی که مورد سوءاستفاده رژیم صهیونیستی قرار میگیرد دعوت می کند.
دعوت آنکارا از روحانی برای سفر به ترکیه
وی درخصوص برخی از اخبار مبنی بر سفر حسن روحانی به ترکیه هم اظهار داشت: دعوتی از سوی ترکیه برای حضور آقای روحانی در جهت شرکت در اجلاس شرکتهای اسلامی در فروردین ماه وجود دارد. این سفر در حال بررسی است هنوز در اینخصوص اتخاذ تصمیمی نشده است.
مرحله انتقال موشکهای s۳۰۰ در حال انجام است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی براینکه در سفر امروز وزیر دفاع به مسکو آیا قرار است بخش نخست موشکهای s۳۰۰ به ایران تحویل داده شود؟ و اینکه آیا قرارداد جدید خرید تجهیزات نظامی میان تهران و مسکو امضا خواهد شد؟ گفت: روابط ایران و روسیه، روابطی گسترده در زمینههای مختلف است.
وی با بیان اینکه روابط تهران و مسکو در سطح سیاسی در عالیترین سطح قرار دارد، اظهار داشت: همواره یکی از آسیبهای روابط تهران و مسکو عدم همکاری سطح سیاسی با سطح اقتصادی بوده است. از سالهای گذشته تلاشهایی صورت گرفته است تا سطح روابط اقتصادی و حجم مبادلات تجاری به اندازه سطح سیاسی برسد که در فضای ایجاد شده دردوران پسابرجام زمینههای گستردهتری برای این مسئله فراهم شده است.
این مقام عالیرتبه وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران و روسیه تبادل هیاتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... را به صورت مستمر خواهند داشت، تصریح کرد: سفر سردار دهقان در چارچوب همکاریهای دو کشور است.
جابریانصاری با اشاره به موضوع موشکهای s۳۰۰ خاطرنشان کرد: موضوع موشکهای s۳۰۰ در مسیر اجرا بر اساس توافقهای دو کشور در ماههای گذشته است که این مسیر براساس توافقهای نهایی شده در مرحله انتقال به ایران است.