خبرگزاری کار ایران

روای باهنر از روز تصویب برجام؛

جلسه یکشنبه پر سر و صدا و متشنج بود/ عده اندکی بر طرح پیشنهادشان اصرار داشتند

نایب رئیس مجلس با بیان اینکه در مجلس به دنبال همکاری مشترک هستیم، گفت: تصویب برجام در صحن علنی بر اساس تفاهم کلی نمایندگان مجلس بود.

به گزارش ایلنا، محمدرضا باهنر با بیان اینکه موضوع برجام برای افکار عمومی مسئله مهمی بوده و هست، افزود: طی یکی دو سال گذشته موضوع مذاکرات و توافق هسته‌ای جو عمومی را تحت‌الشعاع خود قرار داده به طوری که یک پروسه سنگینی را طی کرده است، در این زمینه دیپلمات‌های ما زحمت کشیده و همت کردند و کار را بحمدالله پیش بردند، البته طبیعی است که در این کارزار‌ها نقاط قوت و ضعفی هم وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه در مجموع مدعی نیستیم که توافق برجام بهترین و غیرقابل ایراد‌ترین توافق صورت گرفته است، ادامه داد: اما در مجموع نتیجه کار را مثبت و به نفع نظام جمهوری اسلامی می‌دانیم.

باهنر با یادآوری تصویب ماده واحده قانونی در مجلس، ادامه داد: در اواسط انجام مذاکرات، ماده واحده قانونی را در صحن علنی به تصویب رساندیم که دولت را موظف می‌کرد نتیجه مذاکرات را به مجلس گزارش کند، بر همین اساس بعد از اینکه مذاکرات به پایان رسید تیم مذاکره‌کننده در نخستین فرصت با حضور در صحن علنی مجلس گزارش خود را به سمع و نظر نمایندگان و مردم رسانده و همزمان دو متن انگلیسی و فارسی از توافق برجام را نیز تقدیم مجلس کردند.

نایب رئیس مجلس ادامه داد: البته‌‌ همان زمان مشخص شد که متن فارسی رسمی نبوده و یک الی دو مورد اشتباه داشت که بعد از یک هفته اصلاح و سند رسمی به مجلس آمد.

وی به تشکیل کمیسیون ویژه رسیدگی به سند توافق برجام اشاره کرد و گفت: مجلس با تشکیل کمیسیون ویژه‌ای، آن را مسئول رسیدگی به توافق برجام و ارائه گزارش به مجلس شورای اسلامی کرد که در ‌‌نهایت گزارش این کمیسیون هم از تریبون مجلس قرائت شد.

باهنر با بیان اینکه اجرای توافق برجام کاری ملی، بزرگ و فراجناحی است، تصریح کرد: از‌‌ همان ابتدا تاکید داشتیم که توافق برجام نباید تحت تاثیر روایت جناح‌های مختلف قرار گیرد، بر همین اساس کمیسیونی را که متشکل از انواع و اقسام تفکرات بود تشکیل دادیم.

نایب رئیس مجلس افزود: متاسفانه در روند کاری کمیسیون ویژه رسیدگی به سند برجام، مقداری اختلاف نظر به وجود آمد و نهایتا ۴ الی ۵ نفر از اعضای کمیسیون برجام بعد از ارائه گزارش از سوی کمیسیون ویژه بیانیه‌ای را منتشر و ایرادهایی را متوجه آن کردند.

وی با تاکید بر اینکه با انتشار بیانیه از سوی تعدادی از اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام موافق نبودم، گفت: از آنجا که همواره در کمیسیون‌ها بحث‌های مختلفی صورت گرفته و همیشه موافق و مخالفانی وجود دارد اما در انتها اعضا باید به جمع‌بندی نهایی رضایت دهند زیرا اگر قرار باشد هر قانونی که تصویب می‌شود مخالفان بیانیه‌ای صادر کنند چندان مطلوب نیست، در هر صورت این اتفاق درباره گزارش کمیسیون برجام افتاد که البته صادرکنندگان این بیانیه شاید احساس کردند وظیفه دارند این کار را انجام دهند و اشکالی هم ندارد.

باهنر درباره روند تدوین طرح برجام در مجلس، گفت: مجلس در این زمینه نیاز دید که قانونی صورت گیرد برهمین اساس طرحی را که درباره آن با مقام‌های کشور، مسئولان و دولت صحبت و فکر شده بود پیش بینی کردیم زیرا در سند برجام بعضی واژه‌ها به اصطلاح «لق» یعنی قابل تاویل و تفسیر بود.

نایب رئیس مجلس ادامه داد: این تاویل‌ها بعضا می‌توانست منافع کشور را تضمین کرده و البته تاویل متضاد آن می‌توانست به ضرر کشور تمام شود، بر همین اساس ما طرحی را پیشنهاد کردیم تا در مواردی که واژه‌ها قابل تاویل است دولت بر مبنای تاویلی که مجلس به عنوان قانون تصویب کرده سند برجام را اجرایی کند و اگر این اتفاق نیفتاد دولت حق ادامه کار در برجام را ندارد.

وی ادامه داد: در تدوین این طرح در مواردی شرایط سلبی و در مواردی هم شرایط ایجابی تنظیم کردیم.

باهنر با یادآوری جلسه روز یکشنبه مجلس گفت: جلسه روز یکشنبه پر سر وصدا، جدی و متشنج بود که البته اشکال هم ندارد، طرح‌ها در مجلس موافق و مخالفانی دارد اما در ‌‌نهایت طرح برجام تصویب شد.

نایب رئیس مجلس با بیان اینکه رأی به کلیات طرح برجام، رأی ضعیف و معادل ۵۴% آرای نمایندگان بود، ادامه داد: البته از نظر حقوقی با ۵۰/۵ درصد هم تصویب طرح ممکن است؛ به همین دلیل در بررسی جزئیات به دلیل اینکه تقریبا ۲۰۰ پیشنهاد وجود داشت٬ نگرانی‌هایی داشتیم که یک مورد معطلی در ارائه پیشنهاد‌ها بود.

وی یادآور شد: اما نگرانی دیگر این بود که چون ماده‌واحده طرح برجام براساس واژه‌های کاملا حقوقی، دقیق و معنادار تنظیم شده بود٬ نگران بودیم که در صحن علنی بعضی از پیشنهادها درباره حذف یا اضافه شدن این واژه‌ها مطرح شود و از آنجا که دقت لازم در صحن وجود ندارد٬ بیم آن وجود داشت که خدای ناکرده مصوباتی از صحن علنی مجلس بگذرد که هزینه‌های زیادی را به کشور تحمیل کند.

باهنر ادامه داد: بر همین مبنا دوستانی از دو فراکسیون مجلس جلسات و نشست‌های متعددی داشتند تا به یک جمع بندی نسبی رسیدند، البته این جمع‌بندی اینطور نبود که همه آحاد مجلس در آن حضور داشته باشند، بعضی‌ها موافق نبوده و حضور نداشتند.

نایب رئیس مجلس درباره روند رسیدگی به جزئیات طرح برجام در جلسه علنی روز گذشته (سه‌شنبه ۲۱ مهر) مجلس، گفت: علیرغم اینکه کلیات طرح ۵۴ درصد رأی داشت، اما دو الی سه پیشنهاد مطرح شده در جزئیات با بیش از ۲۱۰ رأی نمایندگان حاضر تصویب شد٬ بنابراین معلوم بود که تفاهمی کلی صورت گرفته است.

وی یادآور شد: بر همین مبنا ریاست مجلس برای پرهیز از ادامه ارائه پیشنهادهای دیگر نظرخواهی کردند که تعداد زیادی تفاهم کرده و از طرح پیشنهاد خودداری کردند البته برخی افراد هم تفاهم نداشتند و تاکید در طرح پیشنهادها داشتند که البته از نظر مّر قانون حق با نمایندگان است.

باهنر با بیان اینکه در جریان رسیدگی به بودجه سالانه هم شاهد چنین تصمیم‌گیری‌هایی هستیم، گفت: شاهد هستید که در روزهای آخر بررسی لایحه بودجه یک سری پیشنهادها باقی مانده اما جوّ عمومی مجلس نشان می‌دهد که حوصله رسیدگی وجود نداشته و ضرورتی به ارائه پیشنهادها نمی‌بینند، بر همین اساس طی یک نظرخواهی رأی‌گیری می‌شود تا پیشنهادها مطرح نشود چنانچه اکثریت موافقت کنند از اقلیت خواهش می‌کنیم از ارائه پیشنهادها خودداری کنند که دیروز هم همین اتفاق افتاد.

وی ادامه داد: در روز گذشته تعداد زیادی از پیشنهاد دهندگان موافقت کردند از ارائه پیشنهادها خودداری کنند، البته تعداد اندکی هم اصرار به طرح پیشنهادها داشتند که در هر صورت ریاست محترم مجلس ماده‌واحده را رأی‌گیری کرد و به تائید و تصویب نمایندگان رسید.

نایب رئیس مجلس که با خانه ملت گفت‌وگو می‌کرد٬ با بیان اینکه ما در مجلس به دنبال همکاری مشترک هستیم، تاکید کرد: در مواقعی فضای عمومی مجلس می‌طلبد کاری انجام شود و اینکه یک، دو، سه الی پنج نفر بخواهند از انجام آن پیشگیری یا جلوگیری کنند اگرچه از نظر آئین نامه‌ای حق با آنهاست ولی کار جلو نمی‌رود و این رئیس جلسه است که در این موارد باید تصمیم‌گیری کند.

 

کد خبر : ۳۱۳۵۸۰