خبرگزاری کار ایران

زارعی در گفت‌وگو با ایلنا:

دالان تهران-بغداد-دمشق تا مدیترانه مسیر استراتژیکی بود که از دست دادیم/ آمریکا به دنبال اجرای نقشه"خاورمیانه بزرگ" است

دالان تهران-بغداد-دمشق تا مدیترانه مسیر استراتژیکی بود که از دست دادیم/ آمریکا به دنبال اجرای نقشه"خاورمیانه بزرگ" است
کد خبر : ۱۵۷۰۲۵۱

یک کارشناس مسایل منطقه گفت: سوریه برای ما از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است. همواره می‌گویم که ما باید دالان تهران-بغداد-دمشق تا مدیترانه را به‌عنوان مسیری مطمئن برای آینده روابط سیاسی و تجاری خود در اختیار داشته باشیم، زیرا مسیر ترکیه به اروپا برای ما مسیر مطمئنی نیست. اکنون دسترسی ما به مدیترانه به‌دلیل وقایع سوریه قطع شده است و دیگر نمی‌توانیم از این طریق به اروپا و غرب دسترسی داشته باشیم. این موضوع به لحاظ امنیتی و استراتژیک برای ما بسیار پرهزینه است، همانطور که برای روس‌ها بندر لاذقیه از اهمیت بالایی برخوردار بود.

علی‌اصغر زارعی کارشناس غرب آسیا در گفت‌وگو با ایلنا، در رابطه با حوادث در سوریه و احتمال افزایش ناامنی‌ها در منطقه مرکزی، تصریح کرد: شرایطی که در سوریه رخ داد، در واقع نوعی غافلگیری به شمار می‌رفت. تحولات سوریه به‌سرعت و با شدت بالا به پیوستگی و در حالی که چیزی در حدود ۵۰ سال، حکومتی در این کشور بود، با یک جریان تروریستی حمله کرد که به عقب‌نشینی و سرنگونی آن را انجام داد. البته نباید از نظر دور داشته باشد که پشت این جریان، یک نیرومند قدرتمند بود که سال‌ها سرمایه‌گذاری کرده و بزرگی مانند ایالات متحده آمریکا و برخی از مناطق، در جریان‌سازی، تسلیح و تجهیز و آموزش گروه‌های افراطی و تروریستی نقش عمده‌ای دارند.

گروه‌های تروریستی پس از آخرین جنگ در سوریه ماندند تا نقشه آمریکا و اسرائیل را اجرا کنند

وی در تشریح آنچه در سوریه رخ داد، گفت: در بازه ۱۰ تا ۱۱ ساله، تلاش‌هایی برای براندازی حکومت اسد صورت گرفت. تروریست‌هایی که در برابر نیروهای مقاومت و سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران و مدافعان حرم قرار دارند. متأسفانه، بخش‌هایی از قلمرو سوریه، از جمله استان‌های ادلب که هم‌مرز با ترکیه بودند، بر اساس توافقاتی در اختیار گروه‌های تروریستی باقی ماندند. این موضوع، بستری یا ارائه تا در چهار پنج سال گذشته، از شرایط موجود بهره برداری می شود و با آموزش و تشکیل گروه های افراطی، بهویژه ای به نام هیئت تحریرالشام که باقی مانده از جریان النصره بود و یکی از همپیمانان داعش به شمار می رفت، با حمایت. ترکیه به‌عنوان کشوری هم‌مرز با سوریه، به ویژه در استان ادلب، به یکی از پایگاه‌های اصلی تبدیل به رژیم غذایی شد. برنامه ای را اجرا کنند. ما شاهد بودیم که با فراخوان نیروهای افراطی از سراسر منطقه و حتی برخی از کشورهای اروپایی، تعدادی از ملیت‌های مختلف از جمله چینی‌ها و چچنی‌ها با تجهیزات پیشرفته و آموزش عالی، به‌ویژه ۲۰ مربی عملیات‌های پهبادی از مردم، به سوریه آمدند. آنها با بیش از ۱۵۰ پهپاد پیشرفته، به شهرهای بزرگ حیاتی سوریه تبدیل شدند و به دمشق وارد شدند.

این تحلیل‌گر مسائل منطقه در خصوص گمانه‌زنی‌های مطرح شده از توافق در پس پرده سقوط دولت اسد، تصریح کرد: آقای بشار اسد، متأسفانه برای موفقیت‌هایی که در حفظ نظام سیاسی خود در برابر تهاجم ۱۱ ساله به دست آوردند، به گمان‌ها که شرایط تغییر کرده است. ، به برخی منطقه اعتماد کرد. ولی متأسفانه در تله فریب این کشور، از عربستان سعودی، امارات متحده عربی و حتی ترکیه و ایالات متحده آمریکا، افتاد. این دولت‌ها به آقای بشار داده و توافقاتی را برای بازسازی و استقرار ثبات و امنیت در سوریه انجام دادند، به شرطی که روابط دولت سوریه با جمهوری اسلامی ایران و محوری کاهش یابد. ما در سال‌های اخیر شاهد توسعه روابط عربستان سعودی با رژیم بشار بودیم، بهطوری که رژیم بشار حتی سفارت یمن را که یکی از متحدان جبهه مقاومت بود، در اختیار عربستان قرار داد و سفارت یمن در دمشق تعطیل شد.

 اسد اجازه هیچ اقدام آفندی و پدافندی علیه تجاوزات رژیم صهیونیستی نداد

وی با بیان اینکه سیاست‌های بشار اسد محدودیت‌های بسیاری برای جریان مقاومت، از جمله فاطمیون و ایرانی‌ها ایجاد کرد، عنوان کرد: عدم مقاومت مقاومت در سوریه برای مقابله با تهدیدات رژیمی، به‌ویژه در ماه‌های اخیر، قابل توجه بود. دولت سوریه اجازه هیچ اقدام افندی علیه تجاوزات رژیمی می‌گیرد و می‌گیرد و از حضور نیروهای یمنی و مقاومت در سوریه و جولان جلوگیری می‌کند چون قرار بود جبهه داخلی در این منطقه باز شود ولی رژیم بشار اجازه نمی‌دهد. این محدودیت‌ها، نهایتاً به تیره‌تر شدن روابط ایران و سوریه و فاصله بیشتری میان آنها انجام می‌شود. در جریان حمله تروریستی، عدم پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از بشار و عدم حضور نیروهای مقاومت، باعث شد رژیم بشار به‌سرعت ساقط شود. بر خلاف توافقات پیشین وعده‌ها، کسانی که آمریکایی‌ها تا ۱۲ و ۱۳ روز پیش از این حوادث بودند، برای ایجاد روابط و کمک به رژیم بشار، تحریم‌ها برداشته می‌شوند و کمک‌های خارجی به سوریه سرازیر می‌شوند، اما تنها وعده‌هایی توخالی بودند. چرا که تدارکات لازم برای این شرایط فراهم شده بود و پس از اعلام آتش‌بس در جبهه شمال سرزمین‌های اشغالی با حزب الله لبنان، عملیات گروه تروریستی که از قبل برنامه ریزی شده بود، به عملیات پیوست.

اسرائیل، اراضی بیش‌از چهار برابر نوار غزه را در سوریه تصرف کرده است

زارعی با تاکید بر نقش برجسته‌ها بر ساقط دولت سوریه، اظهار داشت: متسفانه، بعد از سقوط حکوم، حمله‌های هوایی و هوایی جدید به‌طوری‌که از بیش از ۸۰ درصد زیرساخت‌های دفاعی و سوریه را در استان‌های مختلف هدف قرار داد و نابود کرد. . نیروی دریایی سوریه در لاذقیه به‌طور کامل از بین رفت و زمینه‌های پیشروی به سمت دمشق و برخی دیگر از شهرها که مسیر آن‌ها به قنیطره می‌رسید، فراهم می‌شود. امروز، رژیم اشغالگر قدس در اراضی سوریه، چیزی بیش از چهار برابر نوار غزه را در مناطق قنیطره، جولان و کوه استراتژیک جبل الشیخ را تحت کنترل دارد و هیچگونه واکنشی از سوی نیروهای حاضر در دمشق نمی‌شود.

این کارشناس سیاست خارجی درباره احتمال تحلیل در سوریه، بیان کرد: شرایط فعلی در سوریه، به‌مراتب بدتر از گذشته است. در سوریه، جریانات وجود دارند. از یک سو علوی‌ها و طرفداران رژیم بشار اسد و از سوی دیگر نیروهای دموکراتیک ترکیه که حمایت آمریکا هستند و همچنین گروه‌های افراطی در جنوب و جریان دیگر مانند کردهای جنوب درعا و دیرالزور هستند. در حال حاضر، بین کردها و جریان‌های تروریستی در شرق و غرب فرات تقسیم‌بندی شده‌اند. رژیم جعلی خودی، مناطقی را تحت کنترل خود گرفته و اعلام کرده است که این مناطق درخواست کرده‌اند، تحت پرچم رژیم غذایی به حیات ادامه دهند.

اردوغان به دنبال خلق گستره‌ی وسیعی برای بازگشت به دوران عثمانی است 

وی با اشاره به مهم‌ترین قومیتی، گفت: این موضوع بیشتر به جمعیت‌های قومیتی و قلیت‌های ساکن در سوریه مربوط می‌شود. به هر حال، چندپارگی قومیتی که امروز وجود دارد، به‌هیچ‌وجه شرایط با ثباتی را در آینده نزدیک ایجاد خواهد کرد. از سوی دیگر، سخنان آقای اردوغان و مقامات ترکیه حاکی از آن است که آنها را به استانهای ادلب، حلب، حماه و خمص نظر می دهند و بخشهایی از رقه و حسکه را که به نوعی جزو سرزمین عثمانی به شمار می آورند، به خود می دهند. ما شاهد بودیم که پرچم ترکیه توسط گروه‌هایی که به زبان‌های غیرعربی صحبت می‌کردند، در شهرهای دیگر چون ادلب و حلب به اهتزاز درآمده است. در این میان، آمریکایی‌ها نیز به‌طور جدی اعلام کرده‌اند که نگاه‌شان مناطق نفتخیز شمال شرق سوریه، به‌ویژه منطقه حسکه است، همین حالا بیش از ۸۰ درصد مناطق نفتی را به‌صورت غیرقانونی سرقت کرده و در اختیار دارند. تهدیدات نشان دهد سوریه در آینده به می‌رسد.

آمریکا و اسرائیل سال‌هاست که بر جولانی سرمایه‌گذاری کرده اند، حالا وقت آن است که به سود بنشیند

این کارشناس مسائلی با بیان یکی از احمد جولانی، از تروریست‌های تربیت شده توسط سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و موساد، تصریح کرد: وی سال‌ها در زندان بوکا در زندان تحت فشار این نیروهای امنیتی بود و هیچ‌گونه هدفی برای خود در سوریه قائل نیست، چرا که اصالتاً قوم و خویشی در سوریه ندارد. پس از نابودی گروه‌های تروریستی مانند الزرقاوی و القاعده در عراق، به‌عنوان یکی از گزینه‌های مناسب برای سوریه از سوی آمریکا و اسرائیل است. با توجه به این سوابق، همسو با آمریکا و رژیمی عملی خواهد کرد. جولانی اعلام کرد که فعلاً در برابر تجاوزات رژیم رژیمی، جنگ دیگری را بر مردم سوریه تحمیل نکند. اینها نشان‌دهنده هماهنگی و رایزنی‌های عمده برای آینده سیاسی سوریه از سوی جریانات خارجی، از جمله ترکیه و ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای عربی هستند.

ترکیه در آینده، بیشترین ضرر را از این حمایت‌ها و مداخلات می‌بیند

 زارعی با اشاره به حضور وزیر خارجه ترکیه و رئیس سرویس اطلاعاتی این کشور در مسجد اموی و ارتباط نزدیک آن‌ها با جولانی، نشان‌دهنده همسویی و همکاری‌های میان میان ترکیه و این گروه تروریستی است. به نظر می‌رسد که این وضعیت پایدار نخواهد بود و ترکیه در آینده، ضرری از این حمایت‌ها و مداخلات متحمل خواهد شد و حوادث بسیار خطرناکی خواهد بود.

قطع دسترسی ما به مدیترانه ، از بعد امنیتی و استراتژیک پرهزینه بود

وی در خصوص اصلاحات تاکتیکی در سیاست منطقه‌ای ایران و نقشی که می‌توانیم در شرایط موجود برای منطقه‌ داشته باشیم، گفت: مقام معظم رهبری اخیرا با صراحت و روشنی بیان کردند که مقاومت یک ایمان قلبی و یک مکتب را نشان می‌دهد که سخت می توان آن را از هم پاشید. استمرار مقاومت در منطقه با قوت و گستره بیشتر ادامه خواهد داشت و جوانان غیور سوری، آینده سوریه را در دست خواهند داشت و از منطقه و مقاومت دفاع خواهند کرد. این برنامه‌ریزی و تدارکات ضروری است چرا که سوریه برای ما مهم است. همیشه در کلاس‌های درس سیاست و امنیت می‌گویم که ما باید دالان تهران-بغداد-دمشق تا مدیترانه را به‌عنوان مسیری مطمئن برای آینده روابط سیاسی و تجاری خود در اختیار داشته باشیم، زیرا مسیر ترکیه به اروپا برای ما مطمئن است. متأسفانه، دشمنان ما به این موضوع توجه داشتند. اکنون دسترسی ما به مدیترانه به‌دلیل این وقایع قطع شده است و دیگر نمی‌توانیم از این طریق به اروپا و غرب دسترسی داشته باشیم. این موضوع به لحاظ امنیتی و استراتژیک برای ما بسیار پرهزینه است.

حضور جریان‌های افراطی در سوریه ، نقشه آمریکا برای ایجاد «خاورمیانه بزرگ» است

زارعی یادآور شد: با توجه به این شرایط، باید به دنبال ایجاد شرایط جایگزین برای دسترسی به لبنان و سرزمین‌های اشغالی باشند. حتی اگر امروز دسترسی مستقیم به نوار غزه نداریم، اما قبوله‌ کرده‌ایم از یمن و حماس حمایت کنیم و حزب‌الله و دیگر‌های گروه های مقاومت نیز تحت حمایت خواهند بود. مسیرهای جایگزینی برای این حمایت ها پیش بینی شده و در دستور کار قرار می گیرد. حضور جریانات افراطی و تجزیه‌طلب در سوریه، اگر در دستور کار باشد، بر اساس نقشه‌ای است که آمریکایی‌ها تحت عنوان "خاورمیانه بزرگ" دنبال می‌کنند. این‌ها به دنبال تجزیه سرزمین‌های عراق، سوریه، ایران و حتی عربستان هستند که امنیت را در خارج از رژیم‌های رژیم جعلی اسرائیل ایجاد و تهدیدات علیه این رژیم را کاهش می‌دهند.

اسرائیل زیرساخت دفاعی سوریه را از بین ‌می‌برد تا حمله خود به شرق را آسان کند

وی ارزیابی کرد: رژیمی به‌صراحت اعلام کرد که به دنبال شعار «از نیل تا فرات» است و اگر از سوریه مطمئن باشد، به مناطق کردی و سپس به اردن و عربستان نیز حمله خواهند کرد. دو خط آبی که در پرچم‌شان ترسیم می‌شود به معنای شعار از نیل تا فرات است و برای تحقق این شعار‌ خودشان و با توجه به خوی تجاوز گری که می‌توانند، آرام نخواهند نشست و تهدیدات آرمانی را ادامه می دهند. یکی از مسائلی که آنها به‌دنبال آن‌ هستند، از بین بردن زیرساخت‌ها و پدافند دفاعی در سوریه است که می‌تواند مزاحمی برای حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به شرق و ایران باشد. با کاهش این مسیر، مسیرها برای ورود به عراق و ایران برای آنها بسیار آسان تر می شود. بنابراین، ما باید روی این مسائل سرمایه‌گذاری کرده و فرصت‌سازی کنیم و از این شرایط برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز