بقایی در نشست خبری:
موضوع مذاکرات ژنو فقط مسائل هستهای نبود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: موضوع این مذاکرات فقط گفتوگوهای هستهای نبوده است. طیفی از نگرانیها با طرفهای اروپایی مطرح شد. موضوع هستهای یکی از چند موضوعی بود که در کنار مباحث منطقهای، ادعاهای مربوطه و مسائل مشابه مطرح شد. در رابطه با موضوع هستهای، ما همواره اعلام کردهایم که آماده تعامل بر مبنای حقوق و تکالیف خود طبق کنوانسیونهای بینالمللی هستیم. در عین حال، کاملاً روشن است که آمادگی از هر دو طرف ضروری است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسماعیل بقایی در نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: در جلسه گذشته که خدمت شما نبودیم، در جلسه ای در پرتغال که به منظور اجلاس ائتلاف تمدنهای سازمان ملل برگزار میشود، شرکت داشتیم. امروز مصادف با همهپرسی و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در آذر ماه ۱۳۵۸ است. قانون اساسی به عنوان نماد اراده ملی در راستای اعتصاب مردم برای استقلال، آزادی و جمهوریخواهی، مبنای تشکیل حکومتی خدمتگزار به مردم بزرگ ایران به شمار میآید.
وی با اشاره به تحولات دیپلماتیک هفته گذشته ادامه داد: در هفته گذشته، تحولات مهمی در حوزه دیپلماتیک و فعالیتهای دستگاه سیاست خارجی شاهد بودیم. از جمله این فعالیتها، شرکت وزیر امور خارجه در اجلاس ائتلاف تمدنها در پرتغال و برگزاری دیدارهای متعدد با وزرای خارجه کشورهایی همچون الجزایر، تونس، اسپانیا و همچنین دبیرکل سازمان ملل بود. این اقدامات به ویژه در زمینه تحولات منطقهای و بینالمللی، با تمرکز بر نسلکشی در غزه و جنایات در حال وقوع، انجام شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: نشست وزرای امور خارجه سازمان ملل متحد در خصوص وضعیت بشردوستانه فلسطین، در حال برگزاری است، این ابتکار نیز به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید. در حال حاضر، وزیر امور خارجه در ترکیه به سر میبرند و دیروز سفر خود را از سوریه آغاز کرد. متعاقب تحولات اخیر که در این چند روز شاهد آن بودهایم از جمله فعال شدن مجدد گروههای تروریستی در سوریه، اقدام جمعی در سطح منطقه برای مقابله با ناامنی ناشی از فعالیت این گروهها در سوریه ضرورت دارد و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بقایی خاطرنشان کرد: این هفته، ما نشستی از وزرای سازمان همکاری اقتصادی اکو در مشهد خواهیم داشت. ریاست این اجلاس در سال ۲۰۲۴ بر عهده جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و میزبانی این اجلاس به عهده آقای عراقچی، وزیر امور خارجه، خواهد بود که روز سهشنبه برگزار خواهد شد. همچنین، روز دوشنبه، که امروز است، نشست کارشناسان در حال برگزاری است.
وی ادامه داد: جنایات و طرح نسلکشی همچنان ادامه دارد و متأسفانه در همین ایام، تعداد بیشتری از انسانهای بیگناه در غزه به شهادت رسیدهاند. تعداد خبرنگاران شهید در غزه در این ۱۳ یا ۱۴ ماه به ۱۹۲ نفر رسیده است. به ویژه با نزدیک شدن به فصل سرما، قحطی و گرسنگی برای مردم غزه در شمال ایجاد شده و وضعیت انسانی به شدت فاجعهبار است. این در حالی است که متأسفانه کماکان سازمان ملل متحد و شورای امنیت آن از هرگونه اقدام مؤثر برای مقابله با این وضعیت ناتوان ماندهاند.
بقایی در رابطه با ادعاهای آمریکاییها برای حل مسئله سوریه و حضور آنها در این کشور، گفت: باید به صراحت بیان کنیم که اتفاقات جاری در سوریه تهدیدی علیه ایالات متحده نیست. ما بر این باوریم که هیچگاه داعش و تروریسم در سوریه علیه آمریکا وجود نداشتهاند. سوال این است که اگر ادعای ایالات متحده مبنی بر حضور نظامیاش در سوریه به منظور مقابله با داعش صحیح باشد، این حضور چگونه توجیه میشود و چگونه است که گروههای تروریستی که بهطور رسمی در فهرست سیاه سازمان ملل متحد قرار دارند، به این شکل میتوانند فعالیت کنند؟
سخنگوی وزارت خارجه گفت: سوال دیگری که مطرح میشود این است که اساساً ایالات متحده بر اساس چه مجوز قانونی در سوریه حضور دارد؟ این اقدام نوعی تجاوز محسوب میشود و نقض اصول بینالمللی است. همچنین کاملاً روشن است که یکی از دلایل تداوم تروریسم در این سالها در سوریه و استمرار حیات آن، ناشی از همین اشغال توسط نیروهای نظامی ایالات متحده است.
وی درباره اقدامات ایران در منطقه با توجه به تحولات سوریه و سفر عراقچی به دمشق عنوان کرد: این کشوری که نخستین گامها را برای بحران در سوریه برداشته، هدف از سفرها به این منطقه، انتقال پیام روشن و قاطع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حمایت از سوریه و مقاومت در برابر تروریسم به مقامهای سوریه بود. همزمان، ارزیابی دقیقی از آخرین وضعیت در لبنان و سوریه نیز انجام شد. ملاقاتهای بسیار مهمی با مقامهای ذیربط صورت گرفت و بر این باوریم که در سطح دیپلماتیک، وظیفه ما و تمامی کشورهای منطقه است که با درک خطرات ناشی از گسترش تروریسم، به بسیج جامعه بینالمللی و کشورهای منطقه برای مقابله مؤثر با فعالیتهای تروریستی اقدام کنیم. هدف اصلی سفر نیز همین بود.
سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: در ترکیه نیز، ملاقاتهایی که امروز انجام خواهد شد، به همین منظور است. ترکیه یکی از همسایگان مهم سوریه است و در روند آستانه نقش کلیدی دارد؛ روندی که طی چند سال اخیر، نقش بسیار مفید و سازندهای در مدیریت و کنترل تنش در مناطق مختلف سوریه ایفا کرده است.
بقایی در خصوص مذاکرات ژنو، بیان کرد: موضوع این مذاکرات فقط گفتوگوهای هستهای نبوده است. طیفی از نگرانیها با طرفهای اروپایی مطرح شد. موضوع هستهای یکی از چند موضوعی بود که در کنار مباحث منطقهای، ادعاهای مربوطه و مسائل مشابه مطرح شد. در رابطه با موضوع هستهای، ما همواره اعلام کردهایم که آماده تعامل بر مبنای حقوق و تکالیف خود طبق کنوانسیونهای بینالمللی هستیم. در عین حال، کاملاً روشن است که آمادگی از هر دو طرف ضروری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادامه امنیت اماکن سیاسی ایران در سوریه تصریح کرد: نکتهای که در این خصوص گفته بودم، مبنی بر این است که هرگونه تعرض به اماکن در هر شرایطی ممنوع است طبق حقوق بینالملل و هیچ فرد یا دولتی حق ندارد که این اصل و قاعده را نقض کند. به صورت طبیعی، این موارد باید به کمیته ذیربط در سازمان ملل متحد، بخشی از کمیته حقوقی سازمان، منعکس گردد. مواردی که به یک کنسولگری یا نمایندگی دیپلماتیک صورت میگیرد، باید توسط اشخاص یا گروههایی که چنین اقداماتی انجام میدهند، پاسخگو باشد.
وی در رابطه با روند آستانه، افزود: فرآیند آستانه که در سال ۲۰۱۶ و اوایل ۲۰۱۸ ایجاد شد، مورد تایید همگان است و به عنوان موفقترین ساز و کار در کنترل بحران در سوریه شناخته میشود. کشورهای ضامن آستانه سعی داشتهاند به سهم خود با توجه به میزان اثرگذاریشان در کنترل تنش، اقداماتی را به عنوان کاهش تنش انجام دهند. روند آستانه کماکان زنده است و هر سه کشور و به طور کلی جامعه بینالمللی نسبت به اهمیت آن واقف هستند، به ویژه در کاهش تنش در مناطق مختلف و به عنوان ابزاری برای انجام مجموعهای از اقدامات انساندوستانه و تسهیل فرآیندها. بنابراین، این فرآیند را جمهوری اسلامی ایران کماکان معتبر میداند و تصور ما این است که سایر کشورهای مؤثر و حاضر در این فرآیند نیز نظر مشابهی دارند.
وی عنوان کرد: همانطور که اشاره کردم، در چارچوب فرآیند آستانه، ترکیه، ایران و روسیه تلاشهای زیادی برای کاهش تنش در مناطق مختلف سوریه داشتهاند. شما حتماً اظهارات مقامهای رسمی ترکیه را در این زمینه پیگیری کردهاید؛ وزیر امور خارجه ترکیه به صراحت اعلام کرده که این موضوعات ارتباطی به ترکیه ندارد و از این وضعیت ابراز نگرانی کرده است. به نظر میرسد دوستان به اندازه ما نگران سیر تحولات در سوریه هستند و همه ما از این واقعیت آگاهیم که تروریسم به دلیل ماهیت خود تمایل به انتشار دارد. بنابراین، این نگرانی مشترک موجب خواهد شد که کشورهای منطقه، به ویژه همسایگان سوریه، برای مقابله با این روند تلاش کنند.
بقایی یادآور شد: باید صراحتاً تأکید کنم که سیاست هستهای جمهوری اسلامی ایران کماکان ثابت است و برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران صلحآمیز بوده و خواهد ماند. آنچه در مصاحبه آقای عراقچی با گاردین بیان شد، نسبت به تبعات و آثار رویکردهای غیرسازنده و بهانهجویی برخی کشورهای غربی در رابطه با موضوع هستهای ایران بود. این برخوردها باعث شکلگیری یک گفتمان در داخل ایران، در بین نخبگان و مردم عادی شده است که شاید مسیر طی شده در رابطه با موضوع هستهای مناسب نبوده است. با وجود همکاریهای جمهوری اسلامی ایران با مراجع بین المللی و مذاکراتی که با طرفهای غربی داشته، کماکان بهانهجوییها ادامه دارد. بر این اساس، ایشان اشاره کردند که چنین گفتمانی در بین کارشناسان و بخشی از مردم شکل گرفته است. اما ایشان تأکید کردند که برنامه هستهای ایران به واسطه فتوای شرعی که از سوی بالاترین مقام مذهبی و سیاسی کشور صادر شده و همچنین با توجه به ارزیابیها و محاسبات ملی و دفاع از امنیت ملی، کماکان پابرجا خواهد ماند.
وی ادامه داد: در خصوص ادعای روزنامه گاردین مبنی بر اینکه وزیر امور خارجه کشورمان مدعی شده که ایران در آینده در سیاست هستهای خود تجدید نظر خواهد کرد، باید گفت که آیا این به معنای تغییر سیاست ایران به سمت صلحآمیز بودن نیست؟
سخنگوی وزارت امورخارجه در خصوص ادعای تضعیف روند آستانه و پشت پرده تحولات سوریه، گفت: میتوانیم از زوایای مختلف به تحولات نگاه کنیم. آنچه که مشخص است، نافع اصلی از ناامنی در سوریه و در منطقه، رژیم صهیونیستی است. ممکن است تصور شود که فعال شدن مجدد این رژیم بلافاصله پس از اعلام یک اتفاق یا تصادف بوده، اما اگر به تاریخچه شکلگیری تروریسم تکفیری در سوریه نگاه کنیم، به این نتیجه میرسیم که ارتباطاتی وجود دارد. بنابراین، کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی باید در نظر بگیرند که منتفع اصلی از این روند، دشمن مشترک امنیت و ثبات در منطقه است. روند آستانه، مانند هر ترتیبی، به معنای از بین رفتن یا حتی تضعیف آن نیست؛ این موضوع بستگی به نحوه رفتار کشورهای مشارکتکننده در این فرآیند دارد تا از آن برای ترمیم آسیبهای ایجاد شده استفاده کنند.
بقایی گفت: ما بسیار امیدواریم که مجموعه فعالیتهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران، گفتگوهایی که امروز با ترکیه انجام میشود و تماس تلفنی که چند روز قبل با وزیر خارجه روسیه داشتیم، و در ادامه این فرآیند، گفتگوهایی که با سایر کشورهای منطقه انجام خواهیم داد، منجر به این شود که از همه سازوکارها و روند آستانه برای کمک به تثبیت اوضاع استفاده گردد.
بقایی در رابطه با تحلیل و ادعای برخی رسانه ها مبنی بر اینکه که مذاکره فعلی با اروپا بیش از هر چیز به منظور سرگرمسازی ایران است و تفاوت سیاست خارجی ایران در منطقه با برقراری ارتباط با غرب، تصریح کرد: اولاً، ما از نقد و نظر رسانهها در حوزه سیاست خارجی استقبال میکنیم و از دیدگاههای مختلفی که شما به عنوان ناظران بیان میکنید، بهرهبرداری مینماییم. سیاست خارجی فعال، اثرگذار و فراگیر، آن چیزی است که وزیر محترم خارجه چندین بار بیان کردهاند. لازمه چنین سیاستی این است که شما بتوانید به طور همزمان در عرصههای مختلف، در مقابله با چالشهای مختلفی که جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه است، عمل کنید.
وی ادامه داد: ضمن اینکه همه ما میدانیم که به دلیل جایگاه جمهوری اسلامی ایران و داشتههای ملت ایران، کشوری هستیم که در عرصههای مختلف باید قدرت لازم برای انجام مسئولیتها و وظایف خود را داشته باشیم. در رابطه با گفتگوهای ژنو، به سرعت اعلام کردند که ما مذاکره داریم و روابط دیپلماتیک برقرار است و سفارتهای دو کشور فعال هستند. بنابراین، گفتگو با این سه کشور مانند دیگر کشورهاست، اما در این گفتگوها با توجه به تحولات منطقه و اتفاقاتی که در دو یا سه ماه اخیر پس از نشست رخ داده، طبیعی بود که ما از این فرصت استفاده کنیم هم برای بیان و تبیین دغدغهها و مطالباتمان در رابطه با سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا و هم اینکه مواضعمان را سریعاً و بدون واسطه میان بگذاریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: لازم است که ما بتوانیم ارزیابی دقیقی از مطالبات یکدیگر داشته باشیم و زمینهسازی کنیم برای اینکه اگر قرار است مذاکرهای به معنای خاص دیپلماتیک داشته باشیم، بدانیم به چه سمت و سویی باید برویم. بنابراین، نفس گفتگو ضروری است. بدون گفتگو، از مطالبات و دغدغهها و نگرانیهای یکدیگر مطلع نخواهیم شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به این سوال که چگونه باید با بازگشت گروههای تکفیری مقابله کرد، پاسخ داد: اگر در نظر داشته باشیم که این گروه به عنوان گروه اصلی در حال فعالیت است، این گروه از نامش پیداست که قائل به فعالیتهای تکفیری است. همچنین، این گروه در فهرست گروههای تروریستی شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد. نمیتوان گفت که واقعاً خشونت این گروهها کمتر از گذشته شده است. میتوان اینگونه بیان کرد که احتمالاً در این بار به دلیل اهمیت دوربین و فضای رسانهای، رفتارهای خود را تعدیل کردهاند. با این حال، در ماهیتشان که شامل خشونت، تفرقه و تکفیر دیگران است، هیچ تغییری ایجاد نشده است.
وی در رابطه با دیدار وزیر امور خارجه با مراجع در شعر قم، اظهار کرد: همه مراجع عظامی که ما افتخار ملاقات با ایشان را داشتیم، خبرهای مربوط به این دیدارها را منتشر شد. نکته مشترکی که در این گفتگوها وجود داشت، تقدیر از رویکرد وزارت امور خارجه در پیگیری موضوعات و مباحث مربوط به سیاست خارجی بود. ما نیز از این نگاه و لطف مراجع عظام تشکر میکنیم.
وی ادامه داد: نکته دیگر، تأکید بر رویکرد مبتنی بر عزت است که همواره همت و تلاش دستگاه سیاست خارجی بوده و به آن اعتقاد داریم. در رابطه با موضوعات منطقه، بهطور خاص، این بود که ضرورت تداوم قاطعانه حمایت از مقاومت در برابر اشغال رژیم صهیونیستی و مقابله با تروریسم مورد تأکید بزرگان قرار گرفت.
بقایی با بیان اینکه چیزی که برای ما مشهود است این است که طی ۱۴ ماه گذشته، با افزایش حملات و تجاوزات، رژیم صهیونیستی عملاً در جهت ضربه زدن به توان و تجهیزات سوریه علیه تروریسم اقدام کرده است، بیان کرد: نسلکشی در غزه و لبنان، زمینهای برای نظمگیری و فعال شدن بیشتر تروریسم در سوریه و مناطق مختلف فراهم کرده است. همچنین، سابقه این موضوع نشان میدهد که رژیم صهیونیستی بهطور فعال از گروههای مختلف تروریستی حمایت کرده است. هدف از این اقدامات روشن است، تضعیف مقاومت و سوریه به عنوان یکی از محورهای اصلی مقاومت در برابر اشغالگری و به عنوان روشی برای ناامنسازی کل منطقه، بهمنظور ایجاد تفرقه و فتنه در میان گروهها و کشورهای مختلف اسلامی.
وی افزود: خوشبختانه، این بار کشورهای مختلف منطقه نسبت به این موضوع هوشیارتر هستند. اگر ملاحظه بفرمایید، گفتگوهایی که در همین چند روز اخیر بین سوریه و کشورهای عربی منطقه صورت گرفته، نشاندهنده زبان مشترک و صدای مشترک کشورهای منطقه در مورد ضرورت مقابله با تروریسم و ضرورت همکاری اقتصادی است. این موضع مشترک نویدبخش همکاری کشورهای منطقه برای درک خطرات ناشی از فعال شدن تروریسم و کمک به توقف این روند و سرکوب هرچه سریعتر آن خواهد بود.
بقایی در رابطه با شیوه مذاکرات و گفتگو با سایر کشورها، عنوان کرد: ما با کشورهایی که معتقدیم برخوردشان با ما در حوزههای مختلف سازنده و منصفانه نبوده، جز از طریق بیان ملاحظات و نگرانیهای خود نمیتوانیم مسائلمان را حل کنیم. گفتوگو باید بر اساس حکمت و مصلحت باشد و باید عزتمندانه انجام شود. این موضوع همواره مورد نظر جمهوری اسلامی ایران بوده و ما همواره بر این باوریم که چارچوب و رفتارهای مورد نظر ما در هر گفتوگویی باید به گونهای باشد که منافع جمهوری اسلامی را تأمین کند.
بقایی در خصوص گفتوگوها در سفر وزیر امورخارجه به سوریه و ترکیه و مقصد بعدی وزیر امورخارجه، گفت: اقدامات دیپلماتیک ما بر روی تحولات سوریه متمرکز خواهد بود. ما با کشورهای منطقه به منظور تبیین خطرات ناشی از فعال شدن گروههای تروریستی در سوریه و آثار منفی آن بر امنیت منطقه، همکاری خواهیم کرد. وزیر امور خارجه امشب به تهران بازمیگردند و فردا نشست مهم وزرای امور خارجه اکو در مشهد حضور خواهند داشت که در آن به بررسی مخاطرات ناشی از اقدامات آمریکا خواهیم پرداخت. این نشست به ویژه به بررسی ادامه فشارها و نقش حامیان اصلی آمریکا در این زمینه خواهد پرداخت.
وی در خصوص پیگیر حقوقی برای قربانیان سلاحهای شیمیایی در جریان جنگ تحمیلی است و نقش شرکتهای آلمانی در این موضوع، بیان کرد: ما از هیچ تلاشی برای زنده نگهداشتن یاد جنایت جنگی رژیم عراق در استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه نظامیان و غیرنظامیان دریغ نکردهایم. از فرصتهای بینالمللی، از جمله سازمان منع سلاحهای شیمیایی، استفاده کردهایم تا رنج و درد جانبازان شیمیایی را به تصویر بکشیم. در دادگاههای کشور، اقداماتی منجر به صدور احکام علیه شرکتها و افرادی که به ارسال اقلام و کالاهای مورد استفاده در تولید سلاحهای شیمیایی متهم بودند، انجام شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آلمان بهعنوان طرفی که طبق گزارشهای موثق در طول سالها، بهعنوان تأمینکننده اصلی کالاها و تجهیزات تولید سلاحهای شیمیایی برای عراق شناخته شده، مورد توجه ما قرار دارد. ما درخواستهای مکرری برای ارائه اسناد و مدارک مربوط به حمایت یا کمک شرکتهای آلمانی به این پروژهها داشتهایم. اطلاع از این واقعیتها و حقایق میتواند التیامی بر زخمهای جانبازان عزیز ما باشد. در چند مورد اعلام شده که برخی از شرکتهای آلمانی با سوءاستفاده از قوانین و مقررات صادراتی این کشور، اقدام به صدور اقلام شیمیایی به عراق کردهاند.
بقایی گفت: با توجه به تجربهای که از مقابله با تروریسم در سالهای گذشته داشتهایم، به عنوان مسئول و متولی اصلی حفظ صلح و ثبات سوریه، اقداماتی جدی انجام خواهیم داد. کشورهایی که همیشه در عنوان کمک و همکاری با دولت سوریه بودهاند، حتماً به مسؤولیتهای خود واقف هستند و عمل خواهند کرد.
وی در رابطه با سفر معاون نخستوزیر چین به تهران، گفت: رفت و آمدها و مراودات دیپلماتیک بین دو کشور، امری رایج و متداول است. ما با چین رابطهای بسیار مفید داریم و این سفر نیز در چارچوب اجرای بخشهای موافقتنامه راهبردی ۲۵ ساله بین ایران و چین انجام خواهد شد. امیدواریم که مجموعهای از تفاهمهایی که قبلاً با این کشور انجام شده، در زمینههای اقتصادی و تجاری، در این سفر برای اجرایی شدنش اقدام گردد و به تکامل برسد.
بقایی در پاسخ به این سوال که چرا افغانستان بهعنوان عضو اصلی سازمان دعوت نشده است، تصریح کرد: در این رابطه، باید بیان کرد که دعوت از کشورها معمولاً بر اساس شرایط خاص و تصمیمات دیپلماتیک صورت میگیرد. ممکن است دلایل مختلفی برای عدم دعوت از نماینده افغانستان وجود داشته باشد که شامل وضعیت سیاسی و امنیتی این کشور و تغییرات در ساختار دیپلماتیک آن باشد.
وی ادامه داد: در ارتباط با تغییرات دیپلماتیک و کنسولی هر کشوری، لازم به ذکر است که مأموریتهای دیپلماتیک و سیاسی در حال بررسی هستند. ما بهتازگی سرپرست جدید افغانستان را منصوب کردهایم و موضوع نمایندگی ویژه رئیسجمهور در نهاد ریاست جمهوری در حال بررسی است.
بقایی در خصوص حوادث امنیتی در سوریه، نگرانیهایی از لحاظ ورود و توسعه گروههای تکفیری به عراق وجود دارد. به ویژه، درباره وجود شهرهایی مشابه حلب در عراق و وضعیت سیاسی آنها، گفت: سوالات اینچنینی بهتر است از مقامات عراقی پرسیده شود، زیرا آنها ارزیابی دقیقی از میدان امنیتی کشور و احتمال اثرگذاری تحولات سوریه بر عراق دارند.
وی ادامه داد: با این حال، ما نسبت به این موضوع بسیار خوشبین هستیم و خوشحالیم که نوعی همصدایی در بین کشورهای منطقه مشاهده میشود. عراق به عنوان همسایه سوریه و جمهوری اسلامی، سابقه برخورد و مواجهه با گروههای تروریستی را در سالهای گذشته دارد. آنچه که مهم است این است که همه به این جمعبندی برسند که مقابله با این روند نیازمند همت جمعی است. تماسهای تلفنی دو مقام ارشد جمهوری اسلامی و عراق نیز باید از این زاویه مورد توجه قرار گیرد. ما بهعنوان دو همسایه و دو کشوری که در گذشته همکاری نزدیکی در مقابله با تروریسم داشتهاند، باید در رابطه با تحولات اخیر نیز هماهنگ عمل کنیم. در اینجا جا دارد که یاد و خاطر فداکاریهای سردار شهید قاسم سلیمانی را گرامی بداریم، که نقش بسیار ویژه و بینظیری در مقابله با تهدیدات ناشی از داعش ایفا کردند.
وی ادامه داد: در رابطه با حضور در رستورانی در دمشق، باید بگویم که این حضور روشن بود و هر کسی از زاویه خود نگاهی به آن داشت. به هر حال، الحمدالله دمشق امنیت دارد و این حضور، نشاندهنده نگاه دوستانه وزیر امور خارجه به مردم سوریه در یک مکان عمومی است.