برگزاری همایش بزرگداشت اقبال در مشهد با حضور مقامات پنج کشور خارجی
همایش بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور سرکنسولهای پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و عربستان مقیم مشهد و استادان، ادیبان و دانشجویان در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
به گزارش ایلنا، سرکنسول پاکستان در مشهد روز دوشنبه در این همایش گفت: علامه اقبال لاهوری ادیبی است که میراث مشترک ۲ کشور پاکستان و ایران را بر دوش دارد و از او به عنوان شاعر شرق و یک متفکر جهانی یاد می شود.
محمد شهریار افزود: این که ما اینجا گرد هم آمده ایم ، یادآور پیوندهای مهمی است که توسط اقبال بین ما ایجاد شده است چرا که اقبال برای بیان افکار خود از زبان فارسی استفاده کرده و از این زبان به عنوان حلقه وصل میراث ادبی بهره برده و قلوب و افکار مردمان در سرزمین های فارسی زبان را به هم پیوند زده است.
وی ادامه داد: اشعار اقبال از بیداری سخن می گوید تا مردم را با حکمت های خودشان و با زبان پارسی آشنا کند و یکی از نظرات او ، "خودی" است و معتقد است "خودی واقعی" زمانی رخ میدهد که فرد خود را صرف جامعه خودش میکند. پیام اقبال عمیق است و میخواهد که ما کنترل سرنوشت خود را به دست بگیریم.
سخنران دیگر این همایش یکی از اعضای فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بود که با اشاره به این که اقبال لاهوری نقطه اتصال بین ایران، اسلام و پاکستان بود گفت: از ابتدای تاسیس دانشکده ادبیات در دانشگاه فردوسی مشهد، از اقبال لاهوری یاد میشد و این حرکت و اقدام تا امروز نیز ادامه یافته است.
محمد جعفر یاحقی گفت: متفکر بزرگ مرحوم دکتر علی شریعتی که از استادان نخستین این دانشگاه بود نیز از اقبال لاهوری بسیار یاد میکرد و کتاب "ما و اقبال" با تلاش او بعد از برگزاری همایشی در این خصوص در حسینیه ارشاد تهران نوشته شد.
وی اضافه کرد: نشست های اقبال پژوهی در دانشکده ادبیات این دانشگاه با حضور ادیبان و استادان ادب پارسی دنبال میشد و گاهی میهمانان برجسته و اقبال شناسان داخلی و خارجی در این نشست ها حضور پیدا میکردند و در چند سال گذشته نیز اتاق اقبال لاهوری با حمایت کنسولگری پاکستان در این دانشکده ایجاد شد تا فعالیت های اقبال پژوهی ادامه پیدا کند.
عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: اقبال لاهوری از شاعران پارسی گو و در ذیل این دسته از ادیبان جای می گیرد و بیشترین الهام را از مولانا گرفته است همچنین اندیشه وحدت بین مسلمانان از دیگر بخشهای منظومه فکری اقبال است.
علامه اقبال لاهوری متفکر، شاعر و سیاستمدار نامدار پاکستانی هجدهم آبان ماه سال ۱۲۵۶ شمسی (۱۸۷۷ میلادی) در شهر سیالکوت پاکستان دیده به جهان گشود و در اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸ میلادی) در ۶۱ سالگی دیده از جهان فرو بست.
از محمد اقبال لاهوری و محمدعلی جناح معروف به قائد اعظم به عنوان پدران موسس پاکستان یاد می شود.
اقبال لاهوری به فرهنگ و ادب پارسی علاقه وافری داشت و بسیاری او را "ایرانیترین غیرایرانی" مینامیدند. از آثار علامه اقبال لاهوری که به فارسی نگاشته شده میتوان به منظومه های "اسرار خودی"، "رموز بیخودی"، "پیام مشرق" و "زبور عجم" اشاره کرد.