بقایی:
امیدواریم تلاشهای سران کشورهای اسلامی منجر به شکلگیری یک روند مثبت برای توقف تجاوزگریها شود
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اجلاس سران کشورهای اسلامی به درخواست جمهوری اسلامی ایران و چند کشور دیگر تشکیل شده است و در آن مواضع کشور ما در خصوص مسائل منطقهای به شکل ویژه مطرح خواهد شد. در این جلسه آقای عراقچی و معاون اول رئیسجمهور دکتر عارف حضور دارند ما امیدواریم که تلاشهای سران کشورهای اسلامی منجر به شکلگیری یک روند مثبت برای توقف تجاوزگریها شود.
به گزارش ایلنا، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود امروز ۲۱ آبانماه، گفت: تعدادی از هموطنان ما هنگام ادای نماز بهطور ناجوانمردانه به دست تروریستها در جنوب شرق ایران به شهادت رسیدند که شهادت این عزیزان را به خانوادههای محترم شهدا تبریک و تسلیت عرض میکنیم. اینگونه اقدامات تروریستی در عزم و اراده مردم غیور مرزنشین در دفاع از مرزهای کشور خللی ایجاد نخواهد کرد.
وی افزود: روز یکشنبه ۱۰ نوامبر، در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی علم در خدمت توسعه و صلح نامگذاری شده است. این رویداد همچنین به نقش برجسته دانشمندان ایرانی در پیشرفت علم و خدمت به توسعه جامعه بشری در دورانهای مختلف تاریخ اشاره دارد. باید همواره در مورد خطرات ناشی از جنگافروزی و کشتار انسانها آگاه باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: طی یک سال اخیر، بهویژه رژیم صهیونیستی با حمایت کشورهای اروپایی، از علم و فناوریهای نوین برای پیشبرد طرح نسلکشی ملت فلسطین و ناامن کردن منطقه غرب آسیا استفاده کرده است. انفجار در لبنان یکی از بدعتهای خطرناک در استفاده از فناوری و وسایل ارتباطی انسان با انسان برای قتل و کشتار به شمار میآید و همچنین مصداق فاحش جنایتهای بینالمللی است. ما شاهد ادامه نسلکشی و تجاوزات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی و لبنان بودهایم که منجر به شهادت تعداد زیادی از مردم و بمباران مناطق مختلف شده است؛ بهطوریکه بیش از ۳۲ کودک فلسطینی به شهادت رسیده و تعدادی دیگر زخمی شدهاند.
بقایی گفت: سازمان ملل اعلام کرده است که بیش از ۷۰ درصد شهدا در غزه از زنان و کودکان هستند. سازمان بهداشت جهانی نیز نسبت به احتمال قحطی فراگیر در این منطقه هشدار داده است. متأسفانه، طی هفته گذشته، ادامه این فاجعه منجر به شهادت تعداد زیادی از مردم بیگناه در این کشور شد. ما بر همبستگی خود با ملت فلسطین تأکید میکنیم که این موضوع بهوضوح در جریان همایش بینالمللی نصرالله در روز شنبه نشان داده شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: شایسته است که به شهادت نزدیک به ۱۹۰ نفر از خبرنگاران اشاره کنیم. سیاست خارجی و دیپلماسی کشور، همانطور که در جریان اطلاعرسانی هفته گذشته اعلام شد، بهطور فعال در حال پیگیری است. روز سهشنبه گذشته، آقای عراقچی سفری به اسلامآباد داشتند و مذاکرات بسیار خوبی با مقامهای ارشد پاکستان در زمینه گسترش روابط و مراودات اقتصادی و انرژی انجام گرفت. همچنین وزیر امور خارجه کشورمان هفته با وزرای خارجه فنلاند و ترکمنستان تلفنی رایزنی کردند و مشاور امنیت ملی عراق نیز روز گذشته به تهران وارد شدند و از دیروز مذاکرات مهمی با مسئولان کشورمان داشتهاند.
وی با بیان اینکه اجلاس سران کشورهای اسلامی و عربی امروز برگزار میشود، گفت: این اجلاس به درخواست جمهوری اسلامی ایران و چند کشور دیگر تشکیل شده است و در آن مواضع کشور ما در خصوص مسائل منطقهای به شکل ویژه مطرح خواهد شد. در این جلسه آقای عراقچی و معاون اول رئیسجمهور دکتر عارف حضور دارند ما امیدواریم که تلاشهای سران کشورهای اسلامی منجر به شکلگیری یک روند مثبت برای توقف تجاوزگریها شود.
بقایی در رابطه با سیاستهای دولت جدید آمریکا در حوزه غرب آسیا، تصریح کرد: آنچه برای ما مهم است، عملکرد آمریکا در منطقه غرب آسیا است. واقعیت این است که طی چهار سال گذشته، سیاست خصمانه دولت آمریکا متأسفانه علیه ملت ایران ادامه داشته و این دولت موفق نشده به وعدههایی که در جریان انتخابات مطرح کرده بود، به ویژه در زمینه مذاکرات برجام، عمل کند. بهنظر من، مهمتر از آن، عملکرد دولت آمریکا در حوزه امنیت و ثبات منطقه، بهویژه در رابطه با نسلکشی در غزه، حائز اهمیت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: دلایل عمده تداوم این جنایت در غزه و گسترش آن به لبنان و سایر بخشهای منطقه، حمایت همهجانبه آمریکا، ارسال تسلیحات، کمکهای سیاسی و ممانعت از هرگونه اقدام جدی در سطح شورای امنیت سازمان ملل و دیگر نهادهای بینالمللی است. این رفتار، میراث بسیار ناگواری را بر جای میگذارد و امیدواریم که در فرصت باقیمانده، دولت آمریکا از تشدید جنگ و ادامه جنایات در غزه و لبنان جلوگیری کند.
وی گفت: همچنین مهم است که دولتمردان آینده آمریکا از این وضعیت درس بگیرند و به وعدههای خود که در انتخابات دادهاند، پایبند باشند. انتظارات جامعه بینالمللی این است که از ادامه نسلکشی و جنایات تجاوز در فلسطین و لبنان و ناامنی در منطقه غرب آسیا ممانعت به عمل آید.
بقایی در پاسخ به سوالی درباره رفتار مداخلهجویانه آلمان پس از فوت یک یک زندانی محکوم به اعدام گفت: در رابطه با اتفاقاتی که پس از فوت یک تبعه ایرانی که دارای گذرنامه آلمانی نیز بود، رخ داد، واکنشهای آلمان غیرقابل توجیه بود. این اقدام موجب آزار هموطنان در استفاده از خدمات کنسولی خواهد شد.
وی افزود: ما تلاش کردهایم بدون ایجاد مشکل قابل رفع، تدابیری اتخاذ کنیم. طبیعی است که سه کنسولگری بسته خواهد شد. مجموعهای از تدابیر را اندیشیدهایم تا دردسرها به حداقل برسد. چند مأموریت داده شده است تا به جای کنسولگریها، خدماترسانی کنند. تمامی تلاش ما بر این است که مراقب ارائه خدمات باشیم و از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ساماندهی اتباع خارجی در ایران گفت: در خصوص آخرین اقدامات انجامشده برای ساماندهی اتباع غیرمجاز که در ایران حضور دارند، اقدامات لازم برای بازگرداندن آنها در حال انجام است. موضوع ساماندهی شامل مهاجرت و وظایف قانونی مربوط به حضور افراد در کشور است و هدف ما اطمینان از انجام این فرآیند بهصورت متعارف و قانونی است. همچنین در رابطه با سایر موضوعات هم بهنظر میرسد که در چارچوبهای مربوطه، مشکلی برای رفتن به کشورهای ثالث وجود نخواهد داشت.
وی در رابطه با شکایت عراق از اسرائیل به جهت استفاده از مرز هوایی این کشور، گفت: از همان ابتدا اعلام شد که اسرائیل در اجرای عملیات تجاوزکارانه خود علیه جمهوری اسلامی ایران از فضای تحت اختیار آمریکا در عراق استفاده کرده است. این موضوع به معنای نقض حاکمیت ماست. سخنگوی نخستوزیری عراق نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کردند که دولت عراق اعتراضی رسمی را نزد سازمان ملل ثبت خواهد کرد. هرچند ما متن اعتراض عراق را مشاهده نکردهایم، اما طبق گفته سخنگوی نخستوزیری، قرار بود نسبت به استفاده ایران از خاک عراق اعتراض کنند. همچنین به نوعی، آمریکا نیز در این زمینه مقصر شناخته شده است. ما اعلام کردهایم که نسبت به تمام سرزمین و حاکمیت ملی کشورها پایبند هستیم و کماکان سیاست همسایگی را دنبال خواهیم کرد.
بقایی در رابطه با تاثیرات نشست اجلاس همکاریهای اسلامی که در حال برگزاری است، گفت: سازمان همکاری اسلامی به عنوان مجموعه کشورهای عرب منطقه و اسلامی، ظرفیت بالایی برای آگاهسازی جهان از جنایات نسلکشی دارد. ایران و کشورهای عربی نیز عضو این سازمان هستند و ترکیب این اعضا معنادار است. در طول یک سال گذشته، ممانعت آمریکا از برگزاری اجلاسها فرصتی است برای مشورت درباره قوانین و دیدگاهها از سوی برخی کشورهای اسلامی که به صورت مجزا مطرح شدهاند. این امر فضایی ایجاد میکند که پیشنهادات مطرح شوند و درباره آنها بحث و تبادل نظر صورت گیرد.
وی در رابطه با اظهارت اخیر رییسجمهور اوکراین در رابطه با عدم ارسال موشک از ایران به روسیه و ادامه تحریمهای غربی، عنوان کرد: صحبتهای رئیسجمهور اوکراین گویا بود و نشان داد مبنای اقدامات ایذایی کشورهای اروپایی علیه ایران از عدم صدور ویزا تا برخی تحرکات چه مبنای سستی دارد. با این اظهارات مشخص است تمامی اقداماتی که بر مبنای فرضیاتی نادرست صورت گرفته، با تناقض مواجه میشود. ما گفته بودیم که تحریمها غیرقانونی هستند. ما بر حل اختلافات اصرار داریم و به این دیدگاه پایبند هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بشار اسد و تهدید به ترور او به دست رژیم صهیونیستی گفت: این رژیم از ابتدا بر مبنای ایجاد جنگ و ناامنی شکلگرفته و تداوم آن نیز بر همین اساس بوده است. تهدید به ترور تازه نیست و بخشی از سیاستهایشان به شمار میآید. کشورهای منطقه قطعاً برای مواجهه با این وضعیت برنامههایی دارند. واقعیت این است که جای تاسف است که مقامات ذیربط آمریکایی اعتبار خود را بر اساس سناریوهایی که ساخته شده و سابقهدار است، معطوف به مذاکره میکنند. ۱۳ سال پیش، در زمان دولت دموکرات، بحث ترور مطرح شد و بعدها خود آمریکاییها هم به پیگیری آن نپرداختند.
وی در مورد سفر گروسی به تهران گفت: این سفر در ادامه تعاملات و گفتوگوهای جمهوری اسلامی ایران است. ما به عنوان یک کشور عضو آژانس، تعاملات مستمری با این سازمان داریم که به درک متقابل طرفین نسبت به ملاحظات بیشتر کمک میکند. این سفر در بستر مشخصی انجام میشود و ما به عنوان عضوی پایبند نسبت به تعهدات خود در آژانس هستهای، جدی هستیم. بارها اعلام کردهایم که انتظار داریم گروسی به دور از فشارهای سیاسی، کار خود را انجام دهد و بر این باوریم که همکاری متقابل پاسخ خواهد داد.
وی در خصوص تاثیر قطعنامهها در اقدامات رژیم صهیونیستی، بیان کرد: در واقع، قطعنامه شورای امنیت یکی از وظایفش پیگیری در سطح سازمانهای بینالمللی و بقیه سازمان ملل است و دیدگاه خود را هر جا لازم باشد بیان میکنیم. آنچه که مهم است، عملکرد دولت آمریکا است.
بقایی در رابطه با ارتباطات ایران با آژانس بینالمللی گفت: بیانیه اسفند ۱۴۰۱ یکی از چارچوبهایی بود که برای ادامه گفتوگوها با آژانس ارائه شد. در ادامه مسیر، حتماً اتفاقاتی که افتاد و میافتد تأثیرگذار خواهد بود و باید آژانس بدون فشار سیاسی، کار خود را انجام دهد.
وی در خصوص سفر محرمانه یکی از مسئولین اسرائیل به روسیه گفت: طبیعی است که همه تحولات منطقه را با دقت رصد کنیم. آنچه که در حال وقوع است برای ما اهمیت زیادی دارد و بنا به شرایط، تصمیم خود را خواهیم گرفت. موضع ما در رابطه با موضوع هستهای روشن است. ما سند مشخصی به عنوان برجام داریم که وجود دارد و برخی بهروزرسانیها از مدتها قبل موضوع گفتوگو با برخی از طرفین برجام بوده است.
بقایی در رابطه با ادعای دست داشتن ایران در ترور ترامپ گفت: از حیث زمانی و موضوعی، طرح ادعای ترور مشکوک و شرورانه است و یکی دیگر از موانع روابط ایران و آمریکا به شمار میآید. ما هرگونه دخالت در خصوص ترور را رد کردهایم. این اعتقاد وجود دارد که سیستم قضایی آمریکا تحت تأثیر مسائل کلیشهای قرار دارد. این ادعاها بهصورت پیشینی هیچ مبنای واقعی ندارد.
سخنگوی وزرات امور خارجه در رابطه با سفر اخیر مقام نظامی عربستان به ایران توضیح داد: گفتوگوهای ایران و عربستان به صورت مستمر و خیلی مفید طی یکی دو سال گذشته در جریان بود و سفر مقام ارشد نظامی عربستان هم در این راستا است و امیدواریم زمینه لازم برای تقویت روابط در همه زمینهها را فراهم کند.
وی با بیان اینکه کشورهای منطقه به این درک رسیدند که آنچه امنیت آنها را تامین میکند افزایش روابط و همکاریهای منطقه است، گفت: اطمینان داریم که ادامه توسعه مناسبات با کشورهای منطقه میتواند منجر به ثبات، صلح و امنیت شود.
بقایی با اشاره به حمایتهای آلمان از رژیم صهیونیستی و تصویب طرحی برای مقابله با یهودستیزی در آلمان، عنوان کرد: من به یاد یک جمله از فیلسوف آلمانی( کارل مارکس) افتادم که گفته بود تاریخ دوبار تکرار میشود یک بار آن تراژدی است و بار دیگر آن کمدی است. الان شاهد تکرار تاریخ به صورت کمدی و تراژدیک هستیم.
وی یادآور شد: اکنون در میانه یک نسل کشی موجود و جلوی دید همگان قانونی تصویب می شود به بهانه یهودستیزی که عملا مورد سواستفاده قرار خواهد گرفت. من فکر میکنم باید نگاهی به تاریخ انداخت که یهودی ستیزی از کجا شروع شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با طرح این پرسش که واقعا نگاه کشورهای اسلامی به یهودیت چیست، گفتا: ما باور داریم که اعتقاد به سایر ادیان بخشی از باورپذیری است. فکر میکنم کارهایی که اکنون صورت میگیرد که دستاویزی برای هرگونه اعتراض علیه رژیم می شود و باید مراقب باشیم آیندگان به آن افتخار کنند.