ابوالفتح در گفتوگو با ایلنا:
ایران باید آمادگی خود را برای بدترین سناریوها تدارک ببیند/ آمریکا، اروپا را در موضوعات مربوط به غرب آسیا به حاشیه رانده است
یک کارشناس روابط بینالملل گفت: ایران باید منتظر باشد تا دولت جدید مستقر شود، هر اقدامی را متناسب با خودش پاسخ دهد و همهی آمادگیها را برای بدترین سناریوها تدارک ببیند، چه به لحاظ اقتصادی، چه نظامی و چه از نظر اجماع داخلی. ایران باید همه کارها را انجام دهد و در عین حال منتظر بماند تا مشخص شود که دولت دوم ترامپ با دولت اول چقدر تفاوت دارد و چه رویکردی خواهد داشت.
امیرعلی ابوالفتح کارشناس سیاست بینالملل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با تاثیر حضور ترامپ در کاخ سفید بر تحولات خاورمیانه، گفت: ترامپ پیش از انتخابات ریاست جمهوری، به گونهای سخن میگفت و اکنون که به مقام ریاست جمهوری رسیده، رویکردی متفاوت اتخاذ خواهد کرد. در زمان تصدی ریاستجمهوری، ممکن است تغییرات دیگری هم در مواضع او مشاهده شود. بنابراین، میتوان گفت که سخنان ترامپ پیش از انتخابات، چه آنها که به نفع ایران بود و چه آنهایی که به ضرر ایران بود، بیشتر در راستای رقابتهای انتخاباتی و جلب آرای عمومی بودهاند.
برایان هوک مسئول روند انتقال در وزارت خارجه است
وی ادامه داد: اکنون باید دید در دوره انتقالی دو ماهه، چه نظراتی از او بروز خواهد کرد. در حال حاضر، او اظهاراتی درباره ایران نداشته است، اما مشخص نیست که برنامههایش در آینده چگونه خواهد بود. به طور معمول، زمانی که یک فرد در انتخابات پیروز میشود، گروهی از مشاورانش به فرآیند انتقال قدرت در وزارتخانهها و آژانسهای فدرال میپردازند. برایان هوک که نماینده آمریکا در امور ایران در دولت قبلی بوده، مسئول روند انتقال در وزارت خارجه است. هنوز وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی جدید مشخص نشدهاند و معرفی آنها در آینده میتواند بر برنامههای دولت جدید تأثیرگذار باشد.
ممکن است ژست صلحطلبانه و ضدجنگ برای ترامپ اهمیت کمتری پیدا کند
این تحلیلگر روابط بینالملل با بیان اینکه در حال حاضر، نمیتوان به قطعیت درباره موضعگیریها و برنامههای آینده اظهارنظر کرد، عنوان کرد: آمریکاییها برنامهریزی دارند ولی تا زمانی که بر مسند قدرت ننشستند و عهدهدار رسمی سمتها نشدند، همه این موارد چکش کاری خواهد شد. در خصوص ایران، ابهاماتی وجود دارد، اما در مورد اوکراین، ترامپ به وضوح بیشتری سخن گفته است با این حال هنوز مشخص نیست که آیا او به وعدههای خود عمل خواهد کرد یا خیر. برخی رسانهها به نقل از او گزارش دادهاند که از نتانیاهو خواسته است تا پیش از ورودش به کاخ سفید، جنگ را به پایان برساند. این قطعی نیست چون از طریق رسانهها مطرح شده است، اساسا معلوم نیست نتانیاهو حرفهای او را اجرا کند یا نه. اکنون که انتخابات به پایان رسیده و مردم به او رأی دادهاند، ممکن است مواضع و ژست صلحطلبانه و ضدجنگ برای ترامپ اهمیت کمتری پیدا کند و آن خواستهای هم که با نتانیاهو مطرح کرده در حال حاضر از درجه اهمیت ساقط شود و خودش پیگیر ماجرا باشد، نه اینکه از نتانیاهو درخواست کند. تمامی این موارد در حال حاضر در وضعیت ابهام قرار دارند و تا زمانی که دولت جدید ترامپ مستقر نشده و اکت خاصی از آن ندیدیم، نمیتوان به طور قطع درباره آن صحبت کرد.
اهداف کلان اسرائیل هیچ تغییری نخواهد داشت
ترامپ اعتقادی به تحت فشار قرار دادن اسرائیل برای پذیرش راهحل دو کشوری ندارد
وی در رابطه با تغییر عملکرد سیاست خارجی آمریکا با حضور ترامپ بر اریکه قدرت در آمریکا و تاثیر آن بر تصمیمگیریهای نخست وزیر رژیم صهیونیستی، گفت: باید اول از همه این تغییر را تعریف کنیم، یعنی به چه چیزی تغییر میگوییم. آیا کشتار فلسطینیان را متوقف خواهد کرد؟ آیا به جنگ غزه پایان میدهد؟ آیا نیروها را از لبنان خارج میکند؟ آیا به دنبال تغییر رویکرد در کرانه باختری خواهد بود؟ پاسخ تمامی این سوالات منفی است. اما ممکن است شدت حملات و اقداماتی که انجام میدهد، کم و زیاد شود؛ حتی احتمال دارد شدت آن افزایش یا کاهش یابد. اما در هر حال، در اهداف کلان اسرائیل تغییری حاصل نخواهد شد. دونالد ترامپ به طور کلی اعتقادی به تحت فشار قرار دادن اسرائیل برای پذیرش راهحل دو کشوری ندارد. اگر جریان لیبرال دموکرات در داخل آمریکا بر پذیرش این طرح از سوی اسرائیل تأکید داشت، ترامپ خود را مقید به این عهد نمیداند و از این جهت دست اسرائیل باز است.
یک خانم یهودی در ازای کمک ۱۰۰ میلیون دلاری از ترامپ خواسته حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری را بپذیرد
ابوالفتح با اشاره به گمانهزنیهای رسانهای در خصوص برنامهریزیهای دولت ترامپ، بیان کرد: خبری منتشر شده که ادرسون، آن خانم یهودی ثروتمند، ۱۰۰ میلیون دلار کمک انتخاباتی به ترامپ کرده و از او خواسته که وقتی رئیسجمهور شد، حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری را بپذیرد بنابراین ممکن است این اتفاق بیفتد، همانطور که آمریکا حاکمیت جولان را به رسمیت شناخت. در غیر این صورت، تغییر معناداری در مواضع آمریکا ایجاد نخواهد شد.
اروپا در موضع انفعالی است؛ نه میتواند ابتکاری به خرج دهد و نه ابتکاری دارد
آمریکا، اروپا را در موضوعات مربوط به غرب آسیا به حاشیه رانده است
وی در پاسخ به این پرسش که اروپا چه رویکردی را با حضور ترامپ در جمع سران دولتهای غربی در خصوص خاورمیانه اتخاذ خواهد کرد، گفت: اروپا به عنوان بازیگر اصلی خاورمیانه نیست و نقش عمدهای ندارد، فرانسویها خواستند اندکی در لبنان اظهار وجود کنند و جلوی حمله را بگیرند که نتانیاهو به آن توجهی نکرد. برعکس نتانیاهو، مکرون را به شدت تحت فشار قرار داد و او مجبور به عقبنشینی شد. در حال حاضر، اروپا در موضع انفعالی است و نه میتواند ابتکاری به خرج دهد و نه ابتکاری دارد. نه آمریکا اجازه میدهد که اروپا در غرب آسیا نقشآفرینی کند و نه اسرائیلیها برای اروپاییها ارزشی قائل هستند. از این رو، اروپاییها فاقد اثرگذاری کلان در مسائل بینالمللی هستند. اگر آمریکا اجازه دهد که اروپاییها نقشی ایفا کنند، ممکن است بتوانند وارد شوند، در غیر این صورت، وضعیت به همین شکل خواهد بود. چند سالی است که آمریکا اروپا را در موضوعات مربوط غرب آسیا به ویژه ایران، سوریه و فلسطین به حاشیه رانده است.
ایران هر اقدامی را متناسب با خودش پاسخ دهد و همهی آمادگیها را برای بدترین سناریوها تدارک ببیند
این کارشناس سیاست خارجی ایران در رابطه با سناریوهای پیش روی ایران در شرایط کنونی، خاطرنشان کرد: ایران باید منتظر باشد تا دولت جدید مستقر شود، هر اقدامی را متناسب با خودش پاسخ دهد و همهی آمادگیها را برای بدترین سناریوها تدارک ببیند، چه به لحاظ اقتصادی، چه نظامی و چه از نظر اجماع داخلی. ایران باید همه کارها را انجام دهد و در عین حال منتظر بماند تا مشخص شود که دولت دوم ترامپ با دولت اول چقدر تفاوت دارد و چه رویکردی خواهد داشت و بر اساس آن رویکرد اقدامات متقابل انجام دهد.