کریمی در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد؛
پیامدهای انتخاب ترامپ؛ از احتمال پایان جنگ اوکراین تا افزایش اعتماد به نفس کاذب نتانیاهو/ ایران،کنشگری همواره مستقل و فعال
تحلیلگر حوزه سیاست خارجی گفت: با انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، ما دو پدیده را پیش رو داریم؛ اول جنگ اوکراین است که با حضور او، به سمت حل شدن این بحران پیش خواهد رفت و پدیده دوم جنگ غزه و لبنان خواهد بود که انتخاب مجدد او اعتماد به نفس بیشتری را به نتانیاهو برای ادامه جنگ خواهد داد. البته فکر نمیکنم ترامپ الزاما موافق رویکرد جنگطلبانه نتانیاهو باشد ولی ممکن است با حمایت از نتانیاهو، اعتماد به نفس او را در جهت کشتار، حمله و تهاجم بیشتر کند.
ساسان کریمی تحلیلگر سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره ارزیابی انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و تاثیر آن بر سیاست خارجی ایران گفت: آقای ترامپ و به طور کلی حزب جمهوریخواه نه تنها برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بلکه برنده انتخابات مجلس نمایندگان و سنا هم هستند. ای اتفاق ممکن است برای کشور از جهت فیلدهای تحریمی دشوارتر باشد که در عین حال نیازمند دقت بیشتری هستیم. با انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، ما دو پدیده را پیش رو داریم؛ اول جنگ اوکراین است که با حضور او، به سمت حل شدن این بحران پیش خواهد رفت و پدیده دوم جنگ غزه و لبنان خواهد بود که انتخاب مجدد او اعتماد به نفس بیشتری را به نتانیاهو برای ادامه جنگ خواهد داد. البته فکر نمیکنم ترامپ الزاما موافق رویکرد جنگطلبانه نتانیاهو باشد ولی ممکن است با حمایت از نتانیاهو، اعتماد به نفس او را در جهت کشتار، حمله و تهاجم بیشتر کند.
وی افزود: آن چیزی که برای ما مهم است، رویکرد عملی هر کسی که در کاخ سفید مینشیند، میتواند مثل هر رئیس جمهور دیگری محلی برای نگاه کردن باشد. اما در عین حال عملکرد آن رئیس جمهور و دولت جدید میتواند نقش مهمی داشته باشد. در مورد اینکه چه طور میتوان به آن فکر کرد دیگر زود نیست اما دیر هم نیست. مسئولان مربوطه باید رویکرد انتخابی خودشان را طراحی کند.
کریمی در پاسخ به این سوال که با توجه به آنکه در دولت روحانی سابقه برخورد با دولت ترامپ را داشتیم، سیاست خارجی امروز دولت آقای پزشکیان در مواجهه با ترامپ باید به چه صورتی باشد، گفت: ترامپ مانند هر سیاستمدار و رئیسچجمهور دیگری نقطه ضعفها و نقطه قوتهای خودش را دارد. رفتار کردن با آدم غیرعرفی مثل او ممکن است محاسبات جدید و متفاوتی را بطلبد. همچنین ممکن است رویکرد و تیم انتخابی آقای ترامپ در این دوره ریاستجمهوری با دوره قبلی قدری متفاوت باشد.
این تحلیلگر حوزه سیاستخارجی گفت: سیاست خارجی ایران در موضوعات اصولی مبنی بر آنکه چه کسی در واشنگتن و کاخ سفید بر سر کار باشد خیلی تفاوت خاصی نمیکند. ولی در مورد تاکتیکهایی که میشود از آن برای تامین منافع ملی و حفظ امنیت ملی استفاده کرد، میتوان محاسباتی انجام داد که البته به معنای از دست رفتن راههای کنشگری نیست.
وی تصریح کرد: به هرحال ایران همیشه این اعتماد به نفس را دارد که بخواهد کنشگری مستقل و فعال خود در موضوعات پیرامون سیاست خارجی را از جمله درباره آمریکا انجام بدهد و انفعال نخواهد داشت.
این تحلیلگر حوزه سیاست خارجی در ارزیابی تاثیر انتخاب ترامپ در جنگ غزه و لبنان گفت: آقای ترامپ در دوره انتقالی قدرت در ایالات متحده، اعتماد به نفس کاذبی به نتانیاهو خواهد داد و او بی محاباتر از گذشته خواهد شد. اما در عین حال ترامپ گفت که پیامی به تلآویو فرستاده است تا زمانی که در ۲۰ ژانویه بر سر کار میآیم دیگر جنگی نباشد. بنابراین احتمالا در این مدت خشونت و نسل کشی که در غزه اتفاق میافتد در مدت محدودتری بیشتر شتاب خواهد گرفت.
کریمی در ارزیابی احتمال آغاز مذاکرات هستهای در دوران ریاست جمهوری ترامپ گفت: حدس آغاز مذاکرات دشوار و بستگی به رویکرد عملیاتی رئیس جمهور جدید آمریکا دارد. در عین حال ایران همیشه اهل مذاکره بوده و مشکلی با آن نداشته است و کاملا اعتماد به نفس آن را دارد. اما مسئله این است که شاید به موضوع هستهای محدود نشود و نیاز باشد یک مقدار با وسعت نظر بیشتر طراحی جامعتری برای مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم صورت بگیرد یا تعاملی که الزما با مذاکره یا توافق همراه نیست اما ممکن است جنس عملیاتیتری داشته باشد، رخ دهد.