خبرگزاری کار ایران

کریمی در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

امروز ایران در موقعیت اعتماد به نفس امنیتی و سیاسی قرار دارد/ اصلاح روابط ایران اروپا نیازمند ابتکار عمل طرفین است

امروز ایران در موقعیت اعتماد به نفس امنیتی و سیاسی قرار دارد/ اصلاح روابط ایران اروپا نیازمند ابتکار عمل طرفین است
کد خبر : ۱۵۵۰۷۳۵

کارشناس مسائل بین‌المللی گفت: دولت آمریکا و دولت‌های اروپایی که با اصرار به دنبال عدم اقدام نظامی ایران در پاسخ اسرائیل هستند، باید از خود بپرسند که چرا ایران باید از استفاده از چنین حق اساسی صرف نظر کند. آن‌ها می‌بایست تلاش کنند تا نظر ایران را به نحوی جلب کند که محاسبه هزینه-فایده آن را تغییر دهد. تاکنون شاهد لحن قلدرمآبانه به خصوص از جانب اروپایی‌ها بوده‌ایم.

ساسان کریمی مدرس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با وضعیت منطقه‌ی خاورمیانه پس از تهاجم اسرائیل به ایران، تصریح کرد: به نظرم این تنش بین ایران و رژیم صهیونیستی در کنترل شده‌ترین وضعیت خود قرار دارد. این تنش با تلاش‌های متعدد رژیم صهیونیستی ایجاد شد. در هر حال صبر استراتژیک ایران تا جایی موجب خویشتنداری شد ولی بعد از آن پاسخ‌های هدفمند و کنترل شده مبنای پاسخ‌های ایران بود که هم از شأن و امنیت ملی، دفاع شایسته به عمل آمده باشد و هم نتانیاهو به مقصود پلید خود یعنی جنگ تمام عیار در منطقه میان ایران و ایالات متحده نرسد. فضای خاورمیانه ملتهب است و در عین حال پیش‌رو بودن انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا به کنترل این فضا لااقل از سوی واشنگتن کمک کرده است. ایران همچنان به طور راهبردی صبور است. اگر پاسخ‌های ایران سنجیده نبود، همین حالا جنگ تمام عیار به بار آمده بود و اگر چنین نیست، بیشترین اعتبار آن از آنِ جمهوری اسلامی ایران است.

غربی‌ها باید نظر ایران را جلب کنند تا محاسبه هزینه-فایده خود را تغییر دهد

این تحلیل‌گر مسائل خاورمیانه، در پاسخ به این پرسش که دستگاه دیپلماسی ایران در شرایط پساحمله باید چه اقداماتی را دنبال کند، گفت: به هر حال حق جمهوری اسلامی برای دفاع مشروع از راه‌های مرسوم و به خصوص نظامی و نیز پیگیری حقوقی محفوظ است. اما اینکه جمهوری اسلامی ایران چه راهی را دنبال کند، طبعاً به نتیجه‌ی محاسبات هزینه-فایده باز می‌گردد. دولت آمریکا و دولت‌های اروپایی که با اصرار به دنبال عدم اقدام نظامی ایران در پاسخ اسرائیل هستند، باید از خود بپرسند که چرا ایران باید از استفاده از چنین حق اساسی صرف‌نظر کند. آن‌ها می‌بایست تلاش کنند تا نظر ایران را به نحوی جلب کند که محاسبه هزینه-فایده آن را تغییر دهد. تاکنون شاهد لحن قلدرمآبانه به خصوص از جانب اروپایی‌ها بوده‌ایم.

 سامانه‌ی پدافند ایران بسیار بهتر و سامانه‌های اسرائیلی بسیار ضعیفتر از آنچه انتظار می‌رفت، عمل کردند

وی با اشاره به مباحث مطرح شده درباره توان بازدارندگی ایران، عنوان کرد: در جریان وقایع اخیر منطقه نشان داده شد که اولاً قدرت هسته‌ای بر خلاف آنچه قائلین به نظریه موسوم به رئالیسم مرتباً بر طبل آن می‌کوبند، بازدارندگی نمی‌آورد. همچنان که جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل که یک موجودیت هسته‌ای است، چند صد موشک شلیک کرد و از قدرت هسته‌ای این رژیم هراسناک نشد. دیگر آنکه سامانه‌ی پدافند ایران بسیار بهتر و سامانه‌های اسرائیلی بسیار ضعیف‌تر از آنچه انتظار می‌رفت از خود عملکرد نشان داده‌اند. امروز ایران در موقعیت اعتماد به نفس امنیتی و سیاسی قرار دارد و بنابراین می‌تواند به گام‌های بعدی خود در راهبردهای اساسی‌اش فکر کند.

اگر ابتکار عمل در روابط با آمریکا را در دست نگیریم، رقبای ما آن را مصادره خواهند کرد

این کارشناس روابط بین‌الملل در رابطه با نحوه ارتباط ایران با اروپا در شرایط کنونی و تاثیر انتخابات آمریکا در فضای منطقه، گفت: از جانب اروپا شاهد اظهارات غیرسازنده هستیم که نیازمند ابتکاراتی در راستای اصلاح روابط ارزیابی می‌شود. در ایالات متحده البته موضوع پیچیده‌تر است و وابسته به اینکه کدام نامزد برنده انتخابات شود، طراحی‌های متفاوتی می‌توان در نظر گرفت. واضحا عدم در دست گرفتن ابتکار عمل در هر حال راه را برای رقبا و دشمنان ایران به ویژه در منطقه باز می‌کند تا سیاست دولت بعدی ایالات متحده را علیه ایران شکل‌دهی کنند. آنچه می‌توان گفت این است که باید با دقت و در چارچوب‌های همیشگی تلاش کرد که ابتکارات ممکن و مطلوب را طراحی کرده و پس از اتخاذ تصمیم به عمل دست زد. عمل نکردن در محیط سیاست بین‌الملل تقریباً هیچگاه به سود یک نظام سیاسی و منافع ملی آن نیست.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز