بهشتیپور در گفتوگو با ایلنا:
واشنگتن تسلیحات خود را در خاورمیانه آزمایش میکند/ سود ۱۶ میلیارد دلاری یک کمپانی تسلیحاتی در آمریکا طی یک سال گذشته
کارشناس مسائل آسیای غربی گفت: وقایع اخیر منطقه به نوعی فرصتی برای آزمایش سلاحهای آمریکایی به شمار میرود؛ چرا که آمریکاییها تاکنون پدافند تاد را در یک جنگ جدی، آزمایش نکردهاند. یکی از کمپانیهای تولید سلاح در آمریکا طی یک سال گذشته بیش از ۱۶ میلیارد دلار سود خالص داشته است.
حسن بهشتیپور تحلیلگر مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با شرایط و تحولات خاورمیانه و انتخاب شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل حزبالله، گفت: انتخاب دبیرکل حزبالله، روندی است که به منظور بازسازی حزبالله آغاز شده است. به نظر من، کادرهای مؤثر و شایستهای از حزبالله به شهادت رسیدند. طبیعتاً حزبالله به سمت بازسازی خود پیش رفته است. در روشهای قبلی، همواره مشخص بوده که در صورت شهادت هر فرماندهای، چه کسی مسئولیت را به عهده خواهد گرفت. به همین دلیل، اختلال چندانی در روند فعالیتهای حزبالله ایجاد نشد. مبارزه با تجاوزات زمینی اسرائیل نشان میدهد که حزبالله همچنان محکم ایستاده و اجازه نداده که اسرائیلیها در جنوب لبنان پیشروی کنند. به هر حال آنها برتری هوایی دارند و با تجهیزات مختلفی که آمریکاییها در اختیار اسرائیل قرار دادهاند، این جنایات را بدون محدودیت ادامه میدهند. به طور همزمان در غزه نیز وضعیت مشابهی وجود دارد.
آمریکا نمیخواهد شاهد یک جنگ فراگیر باشد
وی ادامه داد: در ارتباط با ایران، به نظر میرسد که آمریکا ملاحظاتی را در نظر گرفته است تا بازار نفت دچار اختلال نشود. افزایش قیمت نفت به دلیل اختلال در صادرات نفت ایران میتواند شوکی به بازار وارد کند و قیمت بنزین را بالا ببرد؛ این موضوع، فاکتور مهمی در انتخابات آمریکا است. همانطور که در سال ۱۹۹۱، افزایش قیمت نفت و بنزین موجب شکست بوش پدر در مقابل کلینتون شد. این هم ناشی از حمله آمریکا به عراق در سال ۱۹۹۱ بود. بنابراین، آمریکا نمیخواست شاهد یک جنگ فراگیر باشد؛ نه بخاطر ایران بلکه به دلیل منافع خود، نمیخواست اثرات آن تا بعد از انتخابات به چشم بیاید. حال باید دید که بعد انتخابات چه رفتارهایی انجام خواهد شد.
آمریکا تسلیحاتی که به اسرائیل فرستاده است را در خاورمیانه آزمایش می کند
یکی از کمپانیهای تولید سلاح در آمریکا طی یک سال گذشته بیش از ۱۶ میلیارد دلار سود خالص داشته
این تحلیلگر مسائل منطقه در رابطه با پاسخ احتمالی ایران، تصریح کرد: به نظر من ایران برای پاسخ دادن عجله نمیکند. رهبری هم فرمودهاند که نه تعلل میکنیم و نه تعجیل. ایران توجه دارد که اسرائیل پشتش به تجهیزات آمریکایی گرم است و انواع سلاحهای کشتار جمعی، هواپیماهای مدرن، موشکها، راکتها و بمبها را در یک سال گذشته در اختیار اسرائیل قرار دادهاند. این موضوع به نوعی فرصتی برای آزمایش سلاحهای آمریکایی به شمار میرود؛ چرا که آمریکاییها تاکنون پدافند تاد را در یک جنگ جدی، آزمایش نکردهاند.
وی افزود: کمپانیهای تولیدکننده سلاح در آمریکا نیز به دنبال این فرصتها هستند. به تازگی گزارشی معتبر منتشر شد که نشان میدهد یکی از این کمپانیها در یک سال گذشته بیش از ۱۶ میلیارد دلار سود خالص داشته است. این کمپانیها به دنبال جنگی کنترلشده هستند و نمیخواهند جنگی فراگیر برپا شود که صنایع نفتی و دیگر صنایع را دچار خسارت کند. به نظر من، ایران متناسب با امکانات خود و امکانات طرف مقابل، تصمیمات صحیحی اتخاذ میکند.
ایران ناگزیر است که در هر دو بعد نظامی و دیپلماتیک به پیشرفت خود ادامه دهد.
بهشتیپور در رابطه با نقش دیپلماسی ایران در تغییر شرایط منطقه، بیان کرد: دیپلماسی ایران دقیقاً با میدان همراه و همگام است. فعالیتهای دیپلماتیک آقای عراقچی که در فاصله کوتاهی از ۱۱ کشور دیدن کرد، نشاندهنده تبیین سیاستهای ایران برای طرف مقابل است. او به درستی توضیح داده که ایران به دنبال چه اهدافی است و بر صلحطلبی خود تأکید کرده است. اما این به معنای این نیست که از دفاع در برابر دشمن خودداری کند؛ دفاع حق مشروع هر کشوری است. به نظر میرسد که ایران همزمان با بررسی وضعیت میدان، اقدام دیپلماتیکش را انجام میدهد و منتظر نتیجه میدان نخواهد بود. این سیاست باید ادامه یابد و ایران باید سیاست خود را تبیین کند و همچنین به کسانی که با دشمنان ایران متحد میشوند، هشدار دهد. در نهایت، ایران ناگزیر است که در هر دو بعد نظامی و دیپلماتیک به پیشرفت خود ادامه دهد.
ترامپ و هریس هر دو از اسرائیل حمایت خواهند کرد
به قول دیپلماتها، جزئیات تأثیر زیادی بر تصمیمات دارند
وی با اشاره به انتخابات آمریکا تصریح کرد: آمریکاییها در سیاست کلان خود که تحت عنوان استراتژی ایالات متحده در خاورمیانه شناخته میشود، با محوریت اسرائیل حرکت میکنند و اسرائیل بهعنوان ستون مهم سیاست آمریکا در این منطقه قرار دارد. بنابراین، هر رئیسجمهوری، اعم از اینکه «هریس» باشد یا «ترامپ»، قطعاً از اسرائیل حمایت خواهد کرد. این به معنای آن نیست که هیچ تفاوتی بین ترامپ و هریس وجود ندارد؛ چراکه این دو در تاکتیکها با یکدیگر تفاوت دارند. به قول دیپلماتها، جزئیات تأثیر زیادی بر تصمیمات دارند و ما باید به این جزئیات و تفاوتهای تاکتیکی توجه کنیم تا بتوانیم با آنها تقابل یا تعامل کنیم. در مورد ترامپ، نکتهای که وجود دارد این است که او واقعاً غیرقابل پیشبینی است. این فرد چه در چهار سال ریاستجمهوری و چه پس از آن در تبلیغات انتخاباتی، بهوضوح نشان داده که اصولاً بر مبنای نرمهای جهانی و منطقی فکر نمیکند و به هیچ سیاستی نمیتوان اعتماد کرد. حتی نمیتوان به دقت بررسی کرد که حرکت او به کدام سمت خواهد بود. اما هریس حداقل این امتیاز را دارد که به عنوان یک حقوقدان و قاضی عالیرتبه ایالتی شناخته شده است و موضعش در چارچوبهای حزب دموکرات قرار دارد. از این منظر، میتوانیم پیشبینی کنیم که او چه تصمیماتی خواهد گرفت و چه رفتارهایی از خود نشان خواهد داد.
حتی اگر ترامپ رییسجمهور شود باید با او تقابل و تفاهم داشته باشیم
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: در حال حاضر، اگر ترامپ هم به قدرت برسد، میتوان با او هم تقابل کرد و هم تعامل داشت، اصولا کار دیگری نمیتوانیم انجام دهیم. بنابراین، به نظر میرسد که باید منتظر بمانیم و ببینیم تیمی که ترامپ را همراهی میکند، چه تیمی است. بهعنوان مثال، اگر وزیر خارجه او دوباره آقای پمپئو باشد، مشخص است که این افراد ذاتاً جنگطلب هستند. اگر «کوشنر»، داماد او، نیز در سمتهای کلیدی باشد، سیاستش حمایت همهجانبه از اسرائیل خواهد بود. اقداماتی که در دوره قبل انجام شد، نظیر اعلام بیتالمقدس بهعنوان پایتخت دائمی اسرائیل یا اعلام جولان بهعنوان بخشی از اسرائیل و حمایت از شهرکسازی، هیچ رئیسجمهوری جرأت انجام آنها را نداشت. بنابراین، باید به تیمی که ترامپ را در کاخ سفید همراهی میکند، توجه کنیم و آن زمان میتوانیم سیاستهای او را بهطور دقیقتری مورد بررسی قرار دهیم.