خبرگزاری کار ایران

رئیس سازمان بسیج سازندگی:

به جوانان توصیه می‌کنم یک بار هم شده طعم شیرین حضور در گروه‌های جهادی را بچشند

به جوانان توصیه می‌کنم  یک بار هم شده طعم شیرین حضور در گروه‌های جهادی را بچشند
کد خبر : ۱۴۲۱۱۵۹

رئیس سازمان بسیج سازندگی حضور بسیج را در عرصه سازندگی کشور چشمگیر و مورد رضایت مردم دانست.

به گزارش ایلنا، سردار زهرایی رییس سازمان بسیج سازندگی با حضور در برنامه صف اول درباره بسیج سازندگی و خدمت رسانی به مردم صحبت کرد.

متن صحبتهای رییس سازمان بسیج سازندگی به شرح زیر است:

سوال: اوضاع و احوال سازندگی در کشور آن چیزی که مربوط به حوزه بسیج می شود چطور است ؟

سازندگی الحمدالله خوب است حال بچه‌های جهادی مان هم خوب است در میدان عرصه هم هستیم از برنامه قبلی صف اول که من خدمت جنابعالی بودم و به مردم عزیزمان گزارش دادم می‌توانم تغییراتی که اتفاق افتاده و انجام دادیم را ان‌شاءالله بگویم، ما از سال گذشته چند تا طرح را با دولت محترم شروع کردیم که من در جلسه قبلی  توضیح دادم.

اولین اولویتی که در روستاها شناسایی کردیم آب شرب روستایی است یعنی روستاهای بالای بیست خانوار که فاقد آب شرب هستند با دولت محترم هم قرارداد هم تفاهم‌نامه بسته شد و کار اجرایی هم از اردیبهشت سال گذشته شروع شد.

نزدیک به ۹۶۰۰  روستا در قرارداد آمده. اول ۷۱۰۸ روستا بود که با بیست و پنج درصد اضافه‌اش رسید به ۹۶۰۰ روستا .

از این ۹۶۰۰  روستا سه هزار  روستا به اتمام رسید که از این سه هزار روستا،  هزارو چهارصد  روستایش را جهادگران و بسیج سازندگی در سراسر کشور انجام دادند که خب شش ماهه قبل که ما گزارش داشتیم هزار و صد  روستا بود. سیصد روستا الحمدلله به چرخه آب شرب پایدار وصل شد و مردم از آن منتفع شدند.

برنامه ای هم که در هفته مبارک بسیج شروع شد و من قولش را به مردم عزیزمان داده بودم طرح عظیم از آب خیز تا جالیز است خب امروزه در ایران اسلامی که حوادث مختلفی داریم  از جمله سیل، سیلی که اگر مدیریت و آبخیزداری نشود صدمات بسیار زیادی  به مزارع و باغات و احشام مردم عزیز به ویژه روستاییان می‌زند.

نود و دو میلیون هکتار زمین قابلیت آبخیزداری و آبخوان‌داری در کشور داریم که باید انجام بشود. روی  نوزده میلیون هکتارش  توسط سازمان منابع طبیعی کشور مطالعات انجام شده. آن نوزده میلیون هکتار در برنامه آمد در برنامه پنج ساله هم آمده و قرارداد شد با وزیر محترم جهاد کشاورزی  به مدت چهار سال این کار انجام بشود.

یکی هم قنوات و استخر ذخیره آب که پایین دست آبخوان‌داری و آبخیزداری است.

ده هزار رشته قنات و ده هزار استخر ذخیره آب و بیش از دویست هزار کیلومتر کانال‌کشی، چه سیمانی چه لوله‌ای تا سر مزارع و باغات مردم عزیزمان در این طرح‌ها آمد که در  هفته مبارک بسیج کار مشترک سازمان بسیج و وزارت جهاد کشاورزی شروع شد و امیدواریم مثل آب شرب این هم موفقیت‌هایی را در طول زمان همراه داشته باشد.

سوال: دیگر چه اتفاقاتی افتاده؟

از جلسه قبلی و برنامه‌ای که خدمت حضرت عالی بودیم ما مسکن مددجویی کمیته امداد را  با حضور ریاست محترم جمهور داشتیم. اواخر سال گذشته ده هزار واحد افتتاح شده و امروز ما به دوازده هزار و پانصد واحد رسیدیم یعنی دو هزار و پانصد واحد در این چند مدت تمام شد  و چهارده هزار و پانصد واحد شروع شد که پیشرفت فیزیکی خوبی دارد و شعارمان این است که ان‌شاءالله هیچ مددجوی کمیته امداد در روستا فاقد مسکن نداشته باشیم.

سوال: یکی از محورهای فعالیت شما در حوزه سازندگی است آن چیزی که در قرارگاه سازندگی و محرومیت‌زدایی اتفاق می‌افتد و یکی از اتفاقات  هزار و پانصد کیلومتر راه روستایی و جاده بین مزارع است. اگر ممکن است توضیح بفرمایید که به کجا رسید و چه قدرش انجام شده؟

همان‌طور که مردم عزیزمان مستحضرند مجلس محترم مصوبه‌ای دارد که  طبق یکی از تبصره‌هایش قیر رایگان به چند نهاد و دستگاه اجرایی واگذار می‌کند از جمله بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، نوسازی مدارس و وزارت راه و شهرسازی از جمله  آن دستگاه‌ها هستند که البته ما درصد کمتری هم قیر رایگان دریافت می‌کنیم. اولاً جای تشکر دارد برای این کار  که رضایتمندی مردم را در بر دارد، ما تا دو سه سال قبل اصلاً  این را نداشتیم و مجلس الحمدلله این را برای ما مصوب کرد و رضایتمندی مردم خیلی بالاست این را من که الان می‌روم در روستاها و از نزدیک می‌بینم دارم می‌گویم. ما هم آب شرب کار کردیم، آبریز کار کردیم، مسکن کار کردیم و غسالخانه کار کردیم، خانه بهداشت، ولی مردم این جاده بین مزارع  که حداقل وظیفه ماست که برای آسفالتش  به مردم کمک بکنیم را خیلی علاقه دارند.

خیلی تقاضا به سمت ما آمده یکی از دلایلی هم که امسال حالا مجمع تشخیص هم صحبت داشت و حرف و بحث داشت روی این مصوبه ولی راضی شدند به اینکه دوباره ادامه پیدا کند همین تقاضاهای مردم و پروژه‌های نیمه تمام بود که مردم زیر سازی کرده بودند ما در سال گذشته ده میلیون متر مربع را توانستیم با کمک خود مردم و خیرین که می‌شود هزار و پانصد کیلومتر باید انجام بدهیم. زیرسازی آن با خود مردم است دهیاری، خیرین کمک می‌کنند و آن قیر رایگان به کمک می‌آید که  آسفالت انجام بشود حداقل چهارصد تا پروژه هم الان آماده آسفالت داریم که قیر امسال اگر ان‌شاءالله ابلاغ بشود به زودی  ان‌شاءالله می‌توانیم پروژه‌های مردمی را به سرانجام برسانیم.

سوال: اگر انجام شود چه قدر زمین باقیمانده دارید؟

برای جاده بین مزارع خیلی داریم یعنی من اینطوری آمار بدهم در کل کشور جاده‌های بین شهری داریم بین دو تا روستا با همدیگر داریم که درصد زیادی می شود  البته در برخی استان‌ها زیر متوسط هستند و هشتاد، هشتاد و پنج درصد آمار می‌دهند که راههای بین روستایی ما آسفالت یا راه دسترسی مناسب دارد ولی  آنجاهایی که قرار است جاده به روستا و به باغ و مزارع وصل شود نیاز به کار دارد یعنی حالا حالاها باید کار کنیم و اتفاقاً تأثیر بیشتری هم دارد چون  از اینجاست که محصول مردم از مزرعه و باغ به  دست مصرف‌کننده و به بازار می‌رسد و هر چه بتوانیم این را  تسهیل کنیم  برای مردم بهتر است.

سوال: عددی دارید، رقمی بفرمایید؟

نه عددی ندارم ولی من می‌دانم که حجم کاری که ما انجام می‌دهیم به نسبت کل کاری که باید انجام بشود خیلی کم است.

سوال: آن وقت توزیعش به چه شکل است طبق تقاضا اتفاق می‌افتد و یا مطالعات خودتان هست؟ نیازهایی که اولویت بندی می‌کنید؟

ما یک سری معیارها و شاخص‌هایی گذاشتیم، مثلاً روستاهایی که جمعیت بیشتری دارد، محصول مزیت داری دارند باغاتشان قابلیت این را دارد، چون خیلی از مزارع اصلاً قابلیت این را ندارد که شما جاده دسترسی هم برایشان ایجاد بکنید و بعدش هم محصول استراتژیک است یعنی یک  تا  چند گزینه و آخرش هم مشارکت خود مردم که باید زیرسازی کنند یعنی جایی که مردم حاضر شدند با کمک خیرین یا دهیاری، یا هر نهاد محترمی زیر سازی کنند تقاضا دارند، دنبالش هستند و پروژه را خودشان شروع می‌کنند  ما هم برای اتمام کمک می‌کنیم.


سوال: زیر سازی یعنی تا چه مرحله‌ای خودشان پیش ببرند؟

زیر سازی  بین مزارع ابنیه آنچنانی نیاز ندارد، یا آب‌نما نیاز دارد یا لوله‌هایی برای گذر آب می‌گذارند، بقیه‌اش می‌شود همین سطحی که خاک‌ریزی بکنند و غلتکی بزنند و آماده آسفالت بکنند و این می‌شود زیرسازی جاده بین مزارع.


سوال: یعنی شما برای این که حضور پیدا کنید این اتفاق باید افتاده باشد که تازه حالا شما آنجا حضور پیدا کنید و آسفالت کنید.

بله، درست است.

سوال: و اینکه این در حوزه راه و شهرسازی نیست؟ آنچه بین مزارع اتفاق می‌افتد، مأموریت شماست؟

جاده بین مزارع در برنامه راه و شهرسازی  نیست و ردیف اعتباری خاصی حتی در جهاد کشاورزی هم   برایش دیده نمی‌شود به همین خاطر هم هست که عقب‌ماندگی در زیرسازی و آسفالت جاده بین مزارع زیاد داریم ولی الحمدلله خود مردم وقتی  می‌دانند انتفاعی برایشان دارد و آورده‌ای دارد الحمدلله پای کار می‌آیند و الان می‌گویم چهارصد پروژه ما داریم که مردم کارش را انجام دادند و منتظر قیری هستیم که ان‌شاءالله ابلاغ بشود و بتوانیم کار کنیم.

سوال: در مجموع از تعداد طرح‌های محرومیت‌زدایی که دارید اجرا می‌کنید ممکن است آمار بفرمایید که کلش چقدر است چند درصد پیشرفت داشته و آنان که در آینده انجام می دهید چیست؟

ما تا چند سال گذشته همه طرح‌ها را تقریباً انجام می‌دادیم یعنی مسئله محور سراغش نرفته بودیم از سه سال گذشته رفتیم سراغ مسائل، مثلاً آب شربی که بنده حقیر الان توضیحش را دادم یک مسئله است که مردم شناسایی کردند رفتیم سراغش با دولت هم برای انجام کارش تفاهم کردیم  و یا آبخیزداری جالیز قبلا اینجور نبود الان ما چهار تا مساله داریم.

در روستاها داریم کار می‌کنیم تا قبل از این، سال نود و نه که طرح جامع محرومیت‌زدایی مردم باشد ما صد و هفتاد هزار پروژه محرومیت‌زدایی کوچک  کار کردیم این پروژه می‌تواند خانه بهداشت باشد، غسالخانه باشد و یا یک قنات باشد، استخر باشد و یا هر چیزی می‌تواند باشد.

بعد از اینکه طرح جامع محرومیت‌زدایی مردم پایه به تصویب رسید و با دولت تفاهم کردیم هدفمند شد.  ما الان مثلاً در نه هزار و ششصد روستا  آب شرب داریم شاید یک آب شرب چند تا پروژه دارد مثل منبع آب دارد، پمپاژ دارد لوله گذاری دارد ولی یک روستا یک پروژه محسوب می‌شود. تا قبل آن متوسط در هر سال ما هشت هزار و چهارده پروژه محرومیت‌زدایی متفرق کار می‌کردیم بعد از اینکه هدفمند کردیم رکوردی که زدیم برای دو سال گذشته بوده، که بیشترش هم در حوزه مسکن محرومین کمیته امداد و بهزیستی  کار کردیم، سال گذشته هم الحمدلله به عدد هجده هزار رسیدیم که باز هم ده هزار تای آن مسکن مددجویی کمیته امداد بود بقیه‌اش در آب شرب و آب خیز و بقیه مباحث فرهنگی و بهداشتی بود امسال هم الحمدلله این کار تا پایان سال ادامه دارد  ان‌شاءالله ببینم.

سوال: شما پروژه‌ای را که افتتاح می‌کنید تحویل می‌دهید و کاری باهاش ندارید؟ یعنی آن پشتیبانی که مثلاً  باید انجام بشود صورت می گیرد؟ فرض کنید شما یک شبکه آب‌رسانی را راه‌اندازی کردید بالاخره نیاز به پشتیبانی دارد که مدام کار بکند، پشتیبانی آن هم توسط شما اتفاق می‌افتد ؟ و یا شما واگذار می‌کنید دیگر کاری با آن ندارید؟

سؤال بسیار خوبی است ما مثلثی را تعریف کردیم یک ضلع آن می شود همین کارفرمایی که سازمان مدیریت باشد و چه استانداری باشد از هر جایی که منابع مالی خلق می‌شود و در اختیار قرار دهند، یک ضلع آن می‌شود دستگاه‌های ناظر آن و بهره‌بردار که دستگاه اجرایی است. یا مثلاً ما خانه بهداشتی نمی‌سازیم که دانشگاه علوم پزشکی استان تأیید نکرده باشد و یا بعدش برای آن جا بهورزی نیاید یا مدرسه ای نمی‌سازیم که بعداً معلم و دانش‌آموز نداشته باشد و نوسازی مدارس آن را تأیید نکند.

با نقشه دستگاه اجرایی با نظارت دستگاه‌های اجرایی کار می شود و بعد از بهره‌برداری تحویل دستگاه اجرایی می‌شود. آن بزرگواران هستند که بعد از ساخت یک کتابخانه یک مسئول کتابخانه  و کتابداری تعیین می‌کنند و یا برای خانه بهداشت و بقیه  تجهیزات تامین می کنند حتی ما تجهیزات هم نصب نمی‌کنیم خانه بهداشت و مرکز سلامت تجهیزاتش با خود دانشگاه علوم پزشکی است.

سوال: شما سازه را تحویل می‌دهید؟

ما سازه را با کمک جهاد یا بدون انتفاع و سود ایجاد می‌کنیم در بازه زمانی کوتاه‌تری با مشخصات فنی خود دستگاه انجام می‌دهیم.

سوال: و آن آبخیز تا جالیزی که اشاره فرمودید تا الان  دستاوردهایی که داشته چه بوده و در آینده چه خواهد بود؟

آبخیز تا جالیز، خب یک بخش عمده‌ای از آب‌های روان را اینطوری بگویم روان‌آب در کشور یا در زمین می‌رود و استفاده نمی‌شود یا تبخیر می‌شود و  حتی خارج می‌شود یا در بیابان‌ها می‌رود. خب این آبخیزداری و آبخوان‌داری بیشتر برای این است که سفره زیرزمینی به خصوص برای قنات و چاه‌هایی که مردم کشاورزی دارند نه آن سفره‌های عمیق زیرزمینی  ما این‌ها را تأمین کنیم یعنی به مهاجرت معکوس کمک می‌کند.

افزایش برداشت محصول در واحد سطح گسترش کشاورزی را در واحد سطح دارد و از این طرف هم وقتی ما استخر دو منظوره سر قنات می‌زنیم پرورش ماهی هم دارند آن هم خودش جلوگیری از هدررفت آب دارد، خب ما یک تجارب خوبی با وزارت جهاد کشاورزی داشتیم مثلاً ما استانی را داریم که به تنهایی و در طول سه چهار سال گذشته هزار تا قنات کار کردیم یعنی هزار و بیستمین قناتش را چند هفته پیش افتتاح کردیم استانی داریم که در آبخوان داری خیلی کار کرده یا در نهال کاری که ما با منابع طبیعی خیلی همکاری کردیم. از این جنس کارهای متفرقه داشتیم.

در این تفاهم‌نامه و قرارداد تجمیع شده است یعنی هر پروژه‌ای که بالا دستش هم آبخوان‌داری باشد اینجا هم قنات و استخر که انتفاعش را مردم یک روستا کامل  ببرند گنجانده شده است و پیش‌بینی‌مان این است که از ده هزارتا قنات ان‌شاءالله بتوانیم تا پایان سال بعد، دو هزار تا  را در  سال اول و استخر ذخیره آب به نتیجه برسانیم یا از نوزده میلیون هکتار حداقل یک میلیون هکتارش را تحویل مردم دهیم.

سوال: تعاملتان با دستگاه اجرایی خوب است همکاری‌های مناسبی با شما دارند ؟

خب دولت سیزدهم نوع رویکرد مردمی و انقلابی دارد آغوشش را باز کرده است با یکدیگر همکاری داریم. عمق و گستره همکاریمان هم افزایش پیدا کرده است ولی خب با دولت‌ها و دیوان‌سالاری کارکردن، پیچیدگی‌های خاص خودش را هم دارد.

سوال: گزارش دهکده اقتصاد مقاومتی را مشاهده کردید سردار راجع به این دهکده توضیح می‌فرمایید که این دهکده با چه هدفی  شکل گرفت و تا الان چه تعداد دهکده راه افتاده است؟

یکی از موضوعاتی که در اقتصاد مقاومتی داریم یعنی جایی که قرار است اقتصاد مردم‌سالار  بشود این است که تا تکمیل زنجیره با مردم باشیم ما مدل رفتاری مان با مردم در اقتصاد مقاومتی فقط در تولید نیست فقط در تأمین نیست از تأمین تولید،  تبدیل تجارت، بسته‌بندی و بازاررسانی،  باید همه را با همدیگر پیش ببریم.

دهکده اقتصاد مقاومتی به این کمک می‌کند که ما هر کاری که خودمان تست کردیم به مردم توصیه می‌کنیم یعنی اگر ما کارگاه اشتغالی را راه‌اندازی کردیم سودآوری برای مردم دارد با همان مقیاسی که مردم قراره کار بکنند مثلاً اگر ما می‌گوییم آقا شما باید با یک تعدادی  یک کاری  انجام دهید همان کار را در دهکده خودمان انجام می‌دهیم با همان نهاده‌هایی که آن‌ها میخرند ما می‌خریم یعنی ببینیم توصیه‌ای که به مردم بکنیم درست باشد، بعد برای چرخه بازارش فکر کنیم تبدیل آن چه می‌شود، بازارش چه می‌شود بعد اینکه بزرگواران می‌آیند اینجا آموزش عملی می‌بینند، گواهی دریافت می‌کنند معمولاً از هر ده نفری که  آموزش می‌بینند دو نفر بیشتر دنبال این کار را نمی‌روند و هشت نفر گواهی را دریافت می‌کنند و دنبالش نمی‌روند ولی آن دو نفر با چشم باز می‌روند یعنی هم کار عملی را دیدند، و هم کار علمی را آموزش دیدند این دهکده‌های اقتصاد مقاومتی چند منظوره است از طرفی هم برای ما یک ویترینی است که نشان بزرگواران می‌دهیم، مثلاً اگر نهاد نظارتی می‌خواهد بیاید  کار و مدل کارمان را ببیند در دهکده اقتصاد مقاومتی صفر تا صدش قابل دیدن است.

سوال: این دهکده‌ی مقاومتی یک جغرافیایی مشخصی دارد؟

یک جغرافیای چند هکتاری دارد در آنجا، من مثال می‌زنم از یک گاو سیمین تال و هلشتاین داریم، از آبزیان، ماکیان داریم پرورش هر کس به اقلیم بستگی دارد، البته هر منطقه‌ای مثلاً شما اگر در مازندران هستید، خب مرکبات و گل و گیاه زینتی و ماهی و ... هست یک جای دیگری با توجه به جغرافیایش حتماً محصولات دیگری دارد به سمت دانش بنیان حرکت کردیم ولی آن دانش بنیانی که مردم بپذیرند یعنی بتوانیم با مردم جلو ببریم.


سوال: یعنی یک مکان مشخصی مثل شهرک که در آن تمام این بحث‌ها وجود دارد و شما این زنجیره را آنجا تشکیل دادید و این به صورت نمونه است یا نه فقط صرف آشنایی و آموزش است آیا واقعاً در آن تولید اتفاق می‌افتد؟

تولید اتفاق می‌افتد مثل مردمی که می‌خواهند تولید کنند هر واحد ما تولید می‌کند می فروشد  یعنی به سودآوری می‌رسد و استمرار هم دارد.

سوال: این واحدها را شما ایجاد می‌کنید یا کسانی که خودشان متقاضی هستند ایجاد می‌کنند؟

دو حالت دارد یکی اینکه در برخی از موارد خودمان آدم می‌گذاریم برای اینکه کار را جمع و جور کند بقیه موارد هم به آن تولید کننده متقاضی می‌گوییم این مکان در اختیار تو مثلاً برای بلدرچین، نهاده در اختیارش قرار می‌دهیم برای بازار کمکش می‌کنیم. این اتفاق توسط خود مردم رقم می‌خورد  در خیلی از دهکده‌هایمان اینجوری بود، ۸۹ دهکده الان داریم ۱۰ تا دهکده هم تا پایان سال داریم.


سوال: یک مدلی از شتاب دهی در آن اتفاق می‌افتد یعنی می‌آید یک کسب و کاری در آن رشد پیدا می‌کند و بعد این خارج می‌شود دوباره می‌تواند برای کسی دیگر اتفاق بیفتد به این صورت است؟

آره می‌تواند خارج شود و می‌تواند برای بقیه الگو شود.

کسی که بخواهد در این دهکده‌ها باشد باید اول از آن کارگاه‌هایی که ما داریم و مشاغلی که آنجا تعریف کردیم را بازدید کند و ببیند کدام را می‌تواند انجام بدهد  بعدش هم در استان‌هایی که فقط فعلاً هشت تا داریم و ده تا در حال راه‌اندازی است بزرگواران می‌توانند بیایند آنجا، و برای آموزش که این اتفاق بیفتد غیر از آن‌هایی که دهکده هم ندارند ما با وزارت جهاد کشاورزی، با فنی حرفه‌ای با جاهای مختلف تفاهم کردیم برای اینکه آموزش بدهیم و بعدش هم که البته دهکده کمک می‌کند که این فرد با چشم باز برود  و کارش را انتخاب کند.

 یکی از جنس خودش برایش توضیح می‌دهد یعنی تولیدکننده یک کشاورز و پرورش دهنده ماهی که مثل خودش است برایش توضیح می‌دهد که این پرورش ماهی قزل‌آلا را من مثلا اینجوری انجام می‌دهم که به سودآوری رسیدم.

سوال: هر دوره‌ای که آموزشی برگزار می‌کنید چقدر طول می‌کشد؟

دوره‌ها متفاوت است دوره‌هایی داریم که اولیه است. مقدمه ای برای اینکه ذائقه و علاقه آن طرف مشخص بشود فرض کنید صد نفر می‌آیند در کلاس شرکت می‌کنند این صد نفر حتی می‌توانند فرماندهان پایگاه‌های بسیج باشند اعضای گروه‌های جهادی باشند، مردم و متقاضیان عادی و عمومی باشند که این چند نوع شغل را ما اینجا  داریم با این شرایط. 

سوال: سرمایه هم در اختیارشان قرار می دهید بابت فضایی که در اختیارشان قرار می‌گیرد  اجاره‌ای دریافت می‌کنید به چه صورت است؟

آن‌ها که برای نمونه است در دهکده اقتصاد مقاومتی خیلی زیاد نیست ولی بزرگوارانی که متقاضی می‌شوند بعد از اینکه دوره را دیدند چند نوع حمایت انجام می‌شود، صد و پنجاه میلیون تومان با سود چهار درصد در اختیارشان قرار می‌گیرد برای این که کارشان را راه بیندازند البته باید مکانش را داشته باشند و  برای بازاریابی کمکشان می‌شود یا برند سازی اگر کارشان رشد پیدا کرد یا حتی مثلاً در بازار نتوانستند یک نمایشگاه‌های محلی و دائمی هم داریم هم فیزیکی هم مجازی داریم که خب کسانی که می‌خواهند محصولشان رو بفروشند هم کمک کنیم.

سوال: این‌ها فقط در روستاها هست این دهکده ها؟

نه دهکده کنار شهر مثلاً همین مازندرانی که مثال زدم دهکده ای دارند که کنار ساری است چسبیده به ساری.

سوال: و الان چند تا دهکده فعال داریم؟

۸ دهکده.

سوال: برنامه تان برای آینده این دهکده هاچیست؟

10 دهکده در برنامه داریم ان‌شاءالله تا پایان سال فعال شود.

سوال: و اگر جایی اگر تقاضایی مثلاً شکل یک دهکده را داشته باشند می‌توانند مراجعه کنند باید شرایطی داشته باشند؟

دهکده، چون زمین زیادی می‌خواهد ابنیه می‌خواهد افراد نمی‌توانند خیلی ورود پیدا کنند ما با نهادها طرف می‌شویم که دهکده را در یک زمینی یا در یک مکان از قبل تعیین‌شده‌ای که قابلیت دارد دهکده اقتصاد مقاومتی بشود ایجاد می کنیم.  زمینه‌های، مختلف مکان‌های مختلف را  می‌رویم و  بررسی می‌کنیم و بعد انتخاب می‌شود، یک سری حمایت‌ها هم  برای اینکه این دهکده‌ها پا بگیرد می‌کنیم یک سری حمایت‌ها هم  از دولت محترم می‌گیریم که این دهکده پا بگیرد به مردم  هم فراخوان می‌دهیم  و بعد دهکده شکل می‌گیرد.

سوال: الان اطلاع دارید که خروجی این دهکده تا الان مثلاً چند تا کسب و کار بوده که ایجاد شده و تا الان چند تا وام صد و پنجاه میلیونی واگذار شده؟

ما از تبصره شانزده سال گذشته که حالا شد هجده، شش همت تسهیلات دریافت کردیم. استانداران محترم کمک کردند و هم وزارت کار و هم وزارت اقتصاد. با این شش همتی که ما دریافت کردیم نزدیک به هشتاد هزار حالا نزدیک است عدد دقیق نیست تو ذهنم نزدیک به هشتاد هزار تا شغل ایجاد شده یعنی تسهیلات هم داده شده است شش همت که تسهیلات داده شده است ولی آن شغل پایداری که ما دنبالش هستیم که در سامانه رصد ثبت بشود و قابل رصد هم باشد و استمرار هم پیدا کند نزدیک به هشتاد هزار تا بود یک بخشی از این‌ها متقاضی‌هایی هستند که در دهکده اقتصاد مقاومتی آمدند ولی من الان آمار دقیق ندارم که از هشت دهکده چند تا متقاضی آمده است.

سوال: ممکن است بفرمایید این صندوق‌های قرض الحسنه  که در دستور کار شما است تا الان چه تعداد راه‌اندازی شده است و هدف از  راه‌اندازی آنها چیست ؟

ما برای اینکه اقتصاد بدون ربا و بانکداری بدون ربایی با پول پاک خود مردم داشته باشیم از مدل صندوق‌های قرض‌الحسنه خانگی که خیلی‌ها داشته‌اند و منسوخ شده تقریباً استفاده کردیم آن را به روز کردیم و سراغ مردم رفتیم بدون تصدی‌گری هرجایی که هر صنفی هر خانواده، همسایگان، همشهری دوست داشتند که صندوق راه‌اندازی کنند ما برایشان توضیح دادیم ما تعدادی بزرگوار داریم همکار هستند با ما هشتصد نفر در سراسر کشور تسهیل گر هستند این تسهیلگران برای راه‌اندازی صندوق قرض‌الحسنه  آموزش‌های تخصصی دیدند به علاوه کار اشتغال‌زا،  این بزرگواران سراغ مردم می‌روند و عزیزانی که قبول کنند حداقل باید چهارتا گروه پانزده نفره بشوند که بشود یک صندوق قرض‌الحسنه، صندوق قرض‌الحسنه با پنجاه نفر شصت نفر شکل می‌گیرد که گروه‌های کوچک‌تر دارند ده تا پانزده نفر دارند، بعد از اینکه صندوق شکل گرفت خود مردم حق عضویت از همدیگر می‌گیرند چند نفر می‌شوند صاحب حساب ، در بانک حساب باز می‌کنند ما برایشان از تسهیلات تبصره شانزده‌ای که داریم یا هجده، یا با بانک‌ها تعامل می‌کنیم که آورده مردم در صندوق‌ها که آمد یک برابر  یا دو برابر تسهیلات به ایشان بدهید و این‌ها صندوق‌های قرض‌الحسنه خاص اشتغال می شوند یعنی خیلی معیشت محور نیستند.

سمت اشتغال می‌روند خروجی اشتغال البته نه اشتغال پایدار، چون‌ صندوق‌ها فرصت شغلی ایجاد می‌کنند معلوم نیست پایدار باشد همین سال گذشته هفتاد هزار فرصت شغلی همین صندوق‌های قرض‌الحسنه ایجاد کرد البته تعدادشان هم کم نیست ما بیست و نه هزار و سی صندوق قرض‌الحسنه داریم که یک میلیون و سیصد و شصت و شش هزار خانوار عضو هستند که حق عضویت می‌گیرند و فقط  در  این سه چهار سال هزار میلیارد تومان خیرین  به صندوق‌های قرض‌الحسنه کمک کردند، یک کار خوب عام‌المنفعه و خیرخواهانه دارد انجام می‌شود با پول پاک خود مردم است و حمایت‌هایی که انجام می‌شود اکثر وام‌هایی که می‌دهند سودش صفر است یا یک درصد است.

سوال: ولی یک جایی به بانک‌ها وصل می‌شوند درست است؟

بله درست است آن حسابی که باید در بانک‌ها ببرند.

سوال: نه آن سپرده‌ای که می گذارند و به آن سپرده؟

به سپرده خودشان هم تسهیلات می‌دهند و بانک‌ها یک چیزی رویش می‌گذارند.

سوال: شما صحبت از غیر ربوی بودن آن کردید  آن اتصال خرابش نکند؟

آن هم چهار درصد است.

یک تسهیلات بالای چهاردرصد به صندوق‌ها واگذار می شود، چون رویکردشان عوض می‌شود، بعلاوه اینکه خب ما هم به متقاضی‌های صندوق‌هایی که برای اشتغال خوب و حائز شرایط هستند از تبصره شانزده مجزا این کار را انجام می‌دهیم و برایشان تسهیلات می‌دهیم.

سوال: تا الان چه قدر تسهیلات اعطا شده از آمار دقیقش  اطلاع دارید ؟

به صندوق‌های قرض‌الحسنه؟

سوال: وام هایی که صندوق به مردم داده تا اشتغال  ایجاد کنند؟

صندوق‌های قرض‌الحسنه که سرجمع نزدیک به پانصد هزار تا دارند ولی، چون تسهیلات خودشان کم است به شغل مستقیم ختم می‌شود، این‌ها کمتر می‌توانند آن مقوله تسهیلات چهارصدی را محقق کنند ما کمکشان می‌کنیم این اتفاق رقم بخورد. ولی خب شغلی هم داریم که با عدد پایین ایجاد کردند بعضی جاها با وجود عدد پایین هم توانستند شغل ایجاد کنند که گفتم سال گذشته هفتاد هزار تا فرصت شغلی  ایجاد کردند یک بحث هم نیروگاه خورشیدی پنج کیلو واتی که برای مردم ایجاد کنیم که تسهیلات صد و بیست تومان بود تا این اتفاق بیفتد، ولی متاسفانه تسهیلاتی واگذار نشد.

یک تفاهم جناب آقای دکتر مخبر تدبیر کردند که پنج جانبه است بسیج سازندگی و کمیته امداد و بهزیستی و مناطق محروم ریاست جمهوری با وزارت نیرو ببندد برای اینکه این اتفاق رقم بخورد از آنجا منابع تسهیلاتی دست ما را نگرفت و این کار عظیم و واقعاً به درد بخور برای کشور  زمین مانده حالا ما رفتیم از این تسهیلات که داشتیم خودمان از تصویب تبصره شانزده و هجده کمک گرفتیم که بخشی از کار در برخی از استان‌ها رقم خورد در سال اول رفتیم شش استان را پایلوت کردیم و آزمایشی شروع کردیم. نزدیک به چهل و پنج هزار تقاضای ثبت نام کردند، اما نمی‌توانستیم تسهیلات بدهیم، نداشتیم نزدیک به دو هزار و دویست تا الان که دارم آمار می‌دهم نصب شده که آن هزار و هشتصد تا وارد مدار شده یعنی ساتبا برقشان را میخرد و از روی آن قسط شان  را کم می‌کند.

سوال: پس اجرایی شده و عملاً دارند می‌فروشند؟

بله، هزار و هشتصد تا از این دو هزار و دویست تایی که نصب کردیم وارد مدار شده الحمد الله ساتبا  با خرید برق شان هیچ مشکلی ندارد و کار دارد انجام می‌شود ولی ما انتظار داشتیم که تسهیلات ویژه‌ای به این داده شود که الان البته باید صد پنجاه شصت میلیونی داده شود که تعرفه را خوب بخرند و خوب تعریف کنند و  برق را  بخرند که در این قسمت اتفاق افتاد اگر این تسهیلات هم درست اتفاق می‌افتاد قابلیت این بود که در سال حداقل ده هزار تا بیست هزار تا کار بشود نه اینکه الان من آمار هزار و هشتصد تا بدهم.

سوال: حالا برای اینکه جذابش کنیم مثلاً با تسهیلات صد و پنجاه میلیونی که یک نفر می‌گیرد چه قدر برق می‌تواند تولید کند و چند می‌فروشد؟

پنج کیلووات برق تشکیل پرونده در بانک می دهد، ما به عنوان دستگاه اجرایی که مجری این کار هستیم با شرکت‌هایی که واجد شرایط و صلاحیت دارند از ساتبا طرف قرارداد می‌شویم که بیایند آن پنل خورشیدی این‌ورتر و بقیه را نصب کنند بعد متقاضی اصلاً قسط پرداخت نمی‌کند پرونده‌ای که در بانک است بعد اینکه ساتبا به مدار برقش وصل شد از آن  برمی‌دارد ما به التفاوت سودش را می‌ریزد به حساب.

سوال: این چه زمانی سربه‌سر می‌شود؟

البته به تورم خیلی بستگی دارد و به جنس، چون جنس آلمانی داریم چینی داریم ایرانی داریم متفاوت است ولی از دو تا چهار سال سربه‌سر می‌شویم البته از سال اول هم اندک سودی می‌توانیم بگیریم ولی اینکه دیگر بعد یک مدتی فقط سودآوری داشته باشد و فروش برق داشته باشند معمولاً بعد از چهار سال این اتقاق می‌افتد.

سوال: و بعد  عمر این‌هایی که نصب می‌کنید چقدر است؟

بیست سال خرید تضمینی هست و اینکه خدمات پس از فروش است که ما روی پانزده سال حساب کردیم پنج سالش را گفتیم.

سوال: پس خوب و جذاب است دیگر؟

بله. هرجایی که مردم توجیه شدند ما توانستیم به مردم توضیح بدهیم ما رفتیم مثلاً اصفهان پانصد تا در اصفهان راه‌اندازی شد خوب آن‌ها اقتصادی‌تر هم هستند مطلب را زودتر گرفتند در یک روستا مثلاً بیست تا سی تا بود یعنی همسایه‌ها از همدیگر دیده بودند که این منفعت دارد، یک بخشی این است ما هم سرعتمان را کم کردیم کم شد به خاطر تسهیلات وگرنه می‌توانستیم مردم را پای کار بیاوریم.

سوال: چقدر زمین می‌خواهد متراژ می‌خواهد مثلاً؟

پنجاه متر، پشت بام پنجاه متر  یا محوطه یا پشت بام پنجاه متر مسطح می‌خواهد که بتواند نصب بکند.

سوال: سردار یک بحث هم داریم کمک‌های مؤمنانه همچنان ادامه دارد؟

چون مقام عظمای ولایت فرمودند نهضت خدمات مؤمنانه استمرار پیدا کند الحمدلله در 9 مقطع زمانی در هر سال ما داریم کار انجام می‌دهیم الان هم داریم  برای خودمان آمادگی ایجاد می‌کنیم غیر از اینکه در هفته مبارک بسیج توزیع خدمات مؤمنان داشتیم مثل مثلاً جهیزیه در اکثر استان‌ها با رویکرد هفته مبارک بسیج انجام شد که خیلی تعداد خوبی بود.

الحمدلله مثلاً استانی را ما داشتیم که هشتصد و پنجاه تا همین هفته قبل  خدمت دوستان رسیدم جهیزیه داشتند ولی برای دهه مبارک فجر ان‌شاءالله ما بسته معیشتی داریم  و آزادسازی زندانیان از زندان را برنامه‌ریزی می‌کنیم.

سوال: زندانیان جرم غیرعمد؟

زندانیان جرائم غیر عمد زیر پنجاه میلیون، پانزده هزار تا با کمک سازمان دیه و سازمان زندان‌ها تا الان آزاد شده اند خوب این مسیر ادامه دارد.

سوال: شناسایی این‌ها به چه صورت اتفاق می‌افتد در خود سازمان زندان‌ها اتفاق می‌افتد

بله. کار مشترک بسیج و حقوق دان‌های ماست با سازمان زندان‌ها و دیه برای اینکه ستاد دیه شناسایی‌شان دقیق‌تر است بعد حالا یا ریش سفیدی و کدخدامنشی  عمل می‌کنند برای اینکه مبلغ را پایین  بیاروند. کسی بود که مبلغش به یک دهم هم رسیده وقتی دیگر مجبور می‌شویم آن عدد را بدهیم از خیرین کمک می‌گیریم.

سوال: پانزده هزار نفر زیر پنجاه میلیون تومان؟

بله.

سوال: و آن جهیزیه‌ها چندتاست؟

از اول کرونا که ما شروع کردیم جهیزیه در برنامه هایمان نبود و فقط بسته معیشتی بود، بسته معیشتی ما الان رسیده به سی و یک میلیون ولی جهیزیه که از سال دوم شروع شد نزدیک نود هزار تا، تا الان توزیع شده است.

سوال: یکی از محورها قرارگاه جهادی است و برگزاری رزمایش جهادگران فاطمی سه که بیست و دو هزار و پانصد گروه جهادی در آن است درسته؟ و دویست و سی و هفت هزار جهادگر در آن مشارکت داشتند خیلی برنامه مفصل و بزرگی است توضیح می‌فرمایید؟

رزمایش جهادگران فاطمی را  از سال قبل شروع کردیم رزمایش جهادگران فاطمیه یک و دو  را سال قبل برگزار کردیم الحمدلله هم استقبال از طرف جهادگران خوب بود مثلاً ما سال گذشته پیش‌بینی می‌کردیم که هفت و هشت هزارتا گروه جهادی  شرکت کنند اما عددش رسید به هجده هزار تا، امسال هم پیش‌بینی چهارده هزار تا گروه جهادی را داشتیم. ما در رزمایش  یک تفاوتی قائل شدیم امسال آمدیم رزمایش را در سه مقطع زمانی تعریف کردیم یکی در هفته بسیج سازندگی که در اردیبهشت ماه بود که انجام شد یکی در سالروز دیدار جهادگران با مقام عظمای ولایت بود که در مردادماه  انجام شد، یکی هم در هفته مبارک بسیج که الان در حال انجام است.

سرجمع در این سه تا دوره  بیست و سه هزارتا گروه  جهادی شرکت کردند و الحمدلله تعداد نفرات هفته بسیجمان در اعضای گروه جهادی کمتر از تابستان است ولی باز بیشتر از هفته بسیج و سازندگی است به دلیل اینکه در تابستان جهادگران فراغ بال بیشتری داشتند تعداد بیشتری آمدند و  الان نزدیک به سیزده هزار گروه جهادی در رزمایش هستند ولی صد و ده هزار نفریم در حالی که نه هزار و پانصد تا گروه جهادی در آن دو  مرحله قبلی بود.

صد و سی هزار نفر هم  جهادگر عزیزمان که اینجا  خدمت انجام میدهند هستند.

هزار نقطه تعریف شده چه محله حاشیه شهر باشد چه شهر کوچک چه روستا، جغرافیای هدفی که تعریف شده از قبل شناسایی کردیم  مثلاً بسیج اصناف مان تعمیر لوازم خانگی من یک گروه را فقط مثال بزنم یک گروهی به سرپرستی آقای کمال استانی داریم من دوست دارم تبلیغ این آدم را بکنم ایشان نزدیک به سیصد چهارصد نفر  دارند که با ایشان همکاری می‌کنند همه اصناف همه فی سبیل‌الله است یک ریال از جایی کمک نمی‌گیرد از آرایشگر بگیرید تا تأمین مثلا بخاری و تلویزیون من یک جمعه‌ای رفتم  خدمت این‌ها رسیدم صبح زود روز جمعه می‌آیند در روستا از قبل شناسایی می‌کنند تا غروب خدمت می کنند. من پرسیدم چقدر خدمت می‌دهید هفتاد نفر خدمت می‌دادند هر واحدی  بیست و پنج  خدمت تقریباً داشتند از آرایشگاه بگیرید تا بقیه هر واحدشان تقریباً سی تا پنجاه نفر می‌گفتند ما پنجاه نفر را تا شب یک اصلاح انجام می‌دهیم .

واقعاً باید از این‌ها اسم برد یک جمعی از سیم‌کش، برق کش، استاد بنا، لوله کش، گچ کار، گچ کار در مدت کوتاه یک ساختمان سه طبقه که  چهار واحد داشت برای مددجویان بهزیستی ساخته بودند که بنده هم توفیق داشتم  آنجا رفتم  یعنی یک کار جهادی.

از کجا کمک گرفتند از خیرین یعنی این‌ها سراغ مردم رفتند کمک گرفتند، این جنس کاری که انجام می‌شود رزمایش جهادگران هم هست انسجام بین گروه‌های جهادی اتفاق می‌افتد هم امید در دل مردم اتفاق می‌افتد هم خدمت هدفمند.

در یک بازه زمانی یک کار رزمایشی دیگر  انجام می‌شود هم برای خود جهادگر نشاط به وجود می‌آورد که میدان را پر می‌کنیم از کارهای خوب که خناسان نتوانستند بروند آنجا لانه بکنند این هم جمعی هستند از چهل و دو گروه جهادی که الحمدلله رسیدند به پنجاه و یک هزار گروه جهادی که  در سامانه اطلس ثبت شده است. 

سوال: الان در اطلس در مجموع چه قدر ثبت نام کردند؟

اطلسمان دو تا مرحله دارد، یک مرحله این که گروه جهادی می‌آید ثبت می‌کند اظهار می‌کند که من گروه جهادی هستم و فعالم یک مرحله‌ای باید بگذراند بازه زمانی از نه ماه تا یکسال تا خودش را ثابت کند تا مرحله تثبیت برسد و بعد که تثبیت شد کد شناسه می‌گیرد حساب حقوقی برایش باز می‌شود یعنی صاحب حساب حقوقی می‌شود که اگر می خواهد از مردم کمک جمع کند دقیقاً با یک شماره حقوقی خودش حساب حقوقی خودش و نام گروه جهادیش می‌تواند این کار را بکند. سربرگ و مهر پیدا می‌کند، یعنی مجوز به ایشان  می دهیم که اینکا را انجام دهد، بعد ما صد و دو هزار گروه  جهادی ثبت شده داریم که تا شش ماه گذشته که راستی‌آزمایی نکرده بودیم چهل و دو هزار گروه جهادی فعال و شناسه دار بودند بعد از اینکه یک بار دیگر پایش انجام دادیم  الحمدلله پنجاه و یک هزار گروه جهادی ثبت شده مجوزدار داریم.

سوال: اگر کسی بخواهد بدون اینکه ثبت بشود و  مجوز بگیرد فعالیت کند، مقدور است یا الزاما باید مجوز بگیرد؟

یکی که سامان‌دهی و سازماندهی گروه‌های جهادی را حضرت آقا سپردند به بسیج و بسیج سازندگی ولی بزرگوارانی که می‌خواهند کار خیر انجام بدهند و خدمت به مردم کنند کسی نمی‌تواند جلویشان را بگیرد این عزیزانی که می‌آیند در سامانه اطلس جهادی و با بسیج همکاری می‌کنند و الحمدلله تعدادشان هم کم نیست  حکم مأموریت می‌گیرند و بعد هم  حمایت‌ می‌شوند خوب دیگر جایی که قرار می‌گیرند، استقرار نیاز دارند سوخت نیاز دارند ماشین برای تردد نیاز دارند.


سوال: این‌ها را به آن‌ها می‌دهید؟

یک سری از این‌ها در حد وسعمان از طریق سپاه‌های استانی، پایگاه مقاومت  حمایت می شوند و ما کار گروهی داریم به نام کار گروه بسیج سازندگی که در استانداری و فرمانداری‌ها است  یعنی یک حمایتهای این چنینی  داریم.

سوال: یعنی وقتی مجوز می‌گیرند کار جهادی شان هم راحتتر انجام می‌شود؟

با معرفی مار به فرماندار و استاندار و از نهادهای مختلف تسهیلات دریافت می‌کنند.

سوال: در حوزه خدمت در حوزه بهداشت و درمان هم باز یکی از برجسته‌ترین بخش‌ها حوزه شماست؟

حوزه جهادی مان چند تا بخش دارد که خوب کار می‌شود یکی بهداشت و درمان است به دلیل اینکه چشم پزشکی و دندانپزشکی و اثراتش سریع برای مردم مشخص می‌شود به همان خاطر گروه جهادی مان که واقعاً هم در این عرصه جهاد می‌کنند بیشتر به چشم می‌آید این یک، دوم عمرانی هایمان به چشم می‌آیند می‌روند مسکن محرومین می‌سازند و مردم می‌بینند کانال‌کشی می‌کنند مردم می‌بینند و به قاب تصویر هم این‌ها بیشتر به چشم می‌آید ولی  گروه‌های جهادی مان که در اقتصاد مقاومتی و در کار فرهنگی خدمت انجام می‌دهند کم نیستند واقعاً مجاهدانه پای کار هستند و کمتر دیده می‌شوند که باید از آن‌ها هم اسم برده شود.

سوال: نکته‌ای باقی مانده که بخواهید بفرمایید؟

من اولاً  به جوانان عزیزمان توصیه می‌کنم  یک بار هم  که شده طعم شیرین حضور در گروه‌های جهادی را بچشند یک بار که آمدند حتماً آن قدر لذت پیدا می‌کنند می‌آیند خودشان تشکیل گروه می‌دهند اینکار را انجام میدهند.

سوال: الان  اگر بخواهند شرکت کنند کجا باید بیایند؟

یکی که خب سامانه اطلس جهادی مان است اگر گروه هستند با هم می‌توانند بیایند. از پایگاه مقاومت محله شان می‌توانند شروع کنند تا سازندگی که در هر شهرستان و استان داریم می‌توانند بیایند و  این کار را انجام دهند و دوم اینکه خب امروز ایران اسلامی نیاز دارد به این جور خدمت‌های تخصصی و این جریان جهادی که شکل گرفته‌اند الحمدلله یک موجی را با خودش آورده و ما داریم  به یک جبهه جهانی خدمت رسان تبدیل می‌شویم این هم خدمت خالصانه است و پنجره فرصتی برای بنده حقیر و دیگرانی که در این جرگه گرفتند حیف هم است که کسی این فرصت خدمت را از دست بدهد.

سوال: بیشترین تخصصی که الان در حوزه جهادی نیاز دارید چیست؟

در بحث اقتصاد مقاومتی و اشتغال بچه هایمان بیشتر از این باید  توانمند شوند و بیشتر وارد عرصه شوند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز