معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل مطرح کرد:
ابراز نگرانی عمیق جنبش عدم تعهد نسبت به تحریمهای یکجانبه
سفیر و معاون نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد تاکید کرد: جنبش عدم تعهد همچنین نگرانی عمیق خود را در خصوص اعمال قوانین و سایر اشکال اقدامات قهرآمیز در حوزه اقتصادی علیه کشورهای در حال توسعه، از جمله تحریمهای یکجانبه که موجب نقض منشور ملل متحد و تضعیف قوانین بینالمللی و قوانین سازمان تجارت جهانی هستند، ابراز میکند.
به گزارش ایلنا، زهرا ارشادی در سخنرانی خود تحت دستورکار «گزارش کمیته منشور سازمان ملل متحد» به نمایندگی از جنبش عدم تعهد در کمیته ششم مجمع عمومی گفت: جنبش عدم تعهد ضمن تاکید بر نقش و اهمیت کار کمیته منشور سازمان ملل و تقویت نقش این سازمان بر این باور است که این کمیته باید نقشی کلیدی در روند اصلاحات جاری سازمان ملل بر اساس قطعنامه ۳۴۹۹ (روز) ۱۵ دسامبر ۱۹۷۵ ایفا کند.
وی ادامه داد: جنبش بر این باور است سازمان ملل متحد، نقشی محوری و حیاتی در رسیدگی به موضوعات مرتبط با همکاریهای بینالمللی، توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی، صلح و امنیت، حقوق بشر و حاکمیت قانون مبتنی بر گفتوگو، همکاری و اجماعسازی بینالدولی دارد و از همه کشورهای عضو میخواهد تا تعهد خود به منشور سازمان ملل را از طریق احترام به اصول آن مانند خودداری از تهدید یا استفاده از زور احترام به تمامیت ارضی و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تحکیم بخشند.
به گفته سفیر و معاون نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد، این جنبش نگرانی خود را نسبت به تجاوز مستمر شورای امنیت به وظایف و اختیارات مجمع عمومی و شورای اقتصادی و اجتماعی از طریق رسیدگی به موضوعاتی که در صلاحیت ارگانهای مزبور است و همچنین اقدامات صورتگرفته جهت ورود به عرصه هنجارسازی که ذیل اختیارات مجمع عمومی میباشد، اعلام میدارد.
ارشادی با بیان اینکه جنبش عدم تعهد مجدداً تأکید میکند که اصلاحات سازمان ملل باید مطابق با اصول و رویههای تعیین شده توسط منشور ملل متحد انجام پذیرد، اظهار داشت: در همین راستا، کمیته ویژه منشور سازمان ملل متحد و تقویت نقش سازمان میتواند در بررسی مسائل حقوقی در این فرآیند مشارکت داشته باشد.
وی افزود: انتظار میرود کمیتههای تحریم شورای امنیت، ارزیابیهای عینی بیشتری را پیرامون روش مورد استفاده در ارزیابی پیامدهای انسانی تحریمها و پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدت اجتماعی، اقتصادی و انسانی تحریم علیه کشورها ارائه کند.
به گفته سفیر و معاون نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد، همچنین انتظار داریم که اطلاعات مربوط به پیامدهای بشردوستانه اجرای تحریمها، از جمله موارد تأثیرگذار بر زندگی غیرنظامیان کشور هدف، توسعه اجتماعی-اقتصادی آن و کشورهای ثالث که به موجب اجرای این تحریمها آسیب دیدهاند یا ممکن است آسیب ببینند، ارائه شود.
ارشادی با اشاره به تحریمهای یکجانبه تصریح کرد: معتقدیم رژیم تحریمهای بینالمللی باید از ایجاد پیامدهای ناخواسته در کشور هدف یا کشورهای ثالث که ممکن است منجر به نقض حقوق بشر و آزادیهای اساسی شود، اجتناب کرده و از جلوگیری از رسیدن کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان خودداری کند.
وی اضافه کرد: جنبش عدم تعهد همچنین نگرانی عمیق خود را در خصوص اعمال قوانین و سایر اشکال اقدامات قهرآمیز در حوزه اقتصادی علیه کشورهای در حال توسعه، از جمله تحریمهای یکجانبه که موجب نقض منشور ملل متحد و تضعیف قوانین بینالمللی و قوانین سازمان تجارت جهانی هستند، ابراز میکند.
سفیر و معاون نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه دیدگاه جنبش بر این اصل مبتنی است که اعمال تحریمها باید به عنوان آخرین راهحل در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: تحریمهای هدفمند تنها زمانی باید اعمال شوند که طبق منشور تهدیدی علیه صلح و امنیت بینالمللی یا اقدامی تجاوزکارانه وجود داشته باشد.
به گفته ارشادی، این ابزار به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در هیچ و همه موارد نقض قوانین، هنجارها یا استانداردهای بینالمللی قابل اعمال نیستند.
وی ادامه داد: این جنبش همچنین از کشورهایی که مبادرت به اعمال تحریمهای یکجانبه کردهاند، میخواهد با قید فوریت به این تحریمها پایان دهند و بر تعهد جنبش مبنی بر حمایت از همه تلاشهایی که در راستای حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات بر اساس مقررات حقوق بینالملل و منشور ملل متحد است، تاکید میکنیم.