خبرگزاری کار ایران

خطیب‌زاده در نشست خبری:

خواستار توافقی «پایدار» و «قابل اتکا» در مذاکرات وین هستیم/ ایران هیچ پیش‌شرطی را نمی‌پذیرد/ «توافق موقت» هیچ‌گاه در دستور کار ما نبوده است

خواستار توافقی «پایدار» و «قابل اتکا» در مذاکرات وین هستیم/  ایران هیچ پیش‌شرطی را نمی‌پذیرد/ «توافق موقت» هیچ‌گاه در دستور کار ما نبوده است
کد خبر : ۱۱۸۷۱۰۲

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: موضع ما در خصوص آنچه در وین اتفاق می‌افتد روشن و ثابت بوده و تداوم در اظهارات من نشان می‌دهد که ما خواستار توافقی پایدار و قابل اتکا هستیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیب‌زاده در نشست خبری ضمن تبریک فرخنده زادروز حضرت زهرا(س) و روز زن و پس از ارائه گاهشمار وزارت امور خارجه در هفته گذشته در پاسخ به این سوال که چه میزان از اختلاف نظرها در مذاکرات وین رفع شده است، گفت: آنچه در وین شاهد هستیم پیشرفت مذاکرات در مسیر درست است و ما در هر ۴ حوزه‌ای که اسناد گفت‌وگو و مذاکره داریم پیشرفت خوبی داشتیم و در برخی اسناد میزان اختلافات کمتر شده است. موفقیت بزرگ این است که بسیاری از ایده‌های ایران از جمله در حوزه تضامین تبدیل به متن شده است. همه طرفین در وین پذیرفته‌اند که نباید مجددا آنچه در خصوص برجام اتفاق افتاد، تکرار شود لذا اصل اینکه باید تضامینی در نظر گرفته شود مورد قبول همه است و ما با واقع‌نگری راه‌حل‌های عملی در این حوزه ارائه کرده‌ایم و این ایده‌های ما امکان مذاکره در حوزه تضامین را به وجود آورده است. طبیعی است که در فضای رسانه‌ای مسائل پشت میزها را مذاکره نمی‌کنیم. هیات ایران در وین به دنبال توافقی «پایدار» و «قابل اتکا» است و به همین جهت هم مسیر اخذ تضامین مسیری مهم است. 

نگرانی خود را درباره اتباع ایرانی بازداشت شده در آمریکا اعلام کرده‌ایم

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در خصوص پیش شرط مطرح شده از سوی نماینده ایالات متحده گفت: ما از ابتدا اعلام کردیم که ایران هیچ پیش شرطی را نمی‌پذیرد و طرح این موضوعات اگر تنها برای مسائل داخلی و رسانه‌ای باشد، از آن عبور می‌کنیم و معتقد هستیم مذاکرات پیچیده است و نباید با این اظهارات پیچیده آن را  پیچیده‌تر کنیم. ما از ابتدا نگرانی خود را درباره اتباع ایرانی بازداشت شده در آمریکا اعلام کرده‌ایم و این موضوع در دستورکار ما بوده و البته دو مسیر مختلف است. اگر آمریکا به توافقاتی که از قبل بود، پایبند باشد این موضوع انسانی در کمترین زمان قابل حل است. 

خطیب‌زاده در پاسخ به این سوال که منابع غربی مدعی شده‌اند که ایالات متحده مجددا طرح «توافق موقت» را از طریق روسیه به ایران اعلام کرده است، موضع ایران نسبت به این پیشنهاد چیست، گفت: موضع ما در خصوص آنچه در وین اتفاق می‌افتد روشن و ثابت بوده و تداوم در اظهارات من نشان می‌دهد  که ما خواستار توافقی پایدار و قابل اتکا هستیم. آنچه برای ما مهم است کیفیت توافق است و لذا توافق موقت هیچ‌گاه در دستور کار ما نبوده است. ما امیدواریم نماینده اتحادیه اروپا این را به طرف آمریکایی اعلام کرده باشد که ضرورت جدی برای رسیدن به توافق کیفی وجود دارد.

بحران یمن، باعث به وجود آمدن چرخه خشونت شده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص موضع تهران در قبال افزایش تنش در روابط یمن و امارات و عربستان گفت: امروز بحران یمن به وضعیت تراژدیک تبدیل شده و سال‌ها بمباران مردم یمن باعث به وجود آمدن چرخه خشونت شده است و این چرخه به پایان نمی رسد مگر اینکه آنهایی که این چرخه را آغاز کرده‌اند به اشتباه خودشان پی ببرند. 

حق‌آبه ایران از رود هیرمند بر پایه قرارداد ۱۳۵۱ لازم‌الاجرا و حقوقی است

خطیب زاده در خصوص خبر منتشر شده مبنی بر آزادسازی آب «سد کمال خان» و حرکت آن به سمت ایران گفت: آنچه بین ایران و مقامات افغانستان در سال‌های مختلف بحث شده یک قرارداد الزام آور حقوقی است که در سال ۱۳۵۱ درباره حق آبه ایران از هیرمند بین دو کشور اجرا شده و لازم الاجرا و حقوقی است. اصول حقوق بین‌الملل تأکید می‌کند که هر کس در افغانستان حاکم است این حق آبه را برای ایران و طبیعت منطقه قائل شود. بسیاری از رودهای مرزی از خاک ایران می‌آمدند و به افغانستان می‌رفتند و امروز با این انحراف در آب نه موضوع حق آبه بلکه موضوع محیط زیست منطقه تحت تاثیر قرار گرفته است. در سال آبی گذشته کمتر از ۵ درصد از حق آبه ایران تامین شد و تاکنون هم حق آبه‌ای تامین نشده است. آنچه به عنوان باز شدن سدهای آبی است باید از وزارت نیرو سؤال کرد. به عنوان موضع وزارت خارجه عرض می‌کنم این قرارداد ۱۳۵۱ تنها قراردادی است که با جدیت به عنوان وظیفه حقوقی طرف افغانستانی پیگیری می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به سخنان وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر وجود ضرب الاجل برای دستیابی به توافق در وین گفت: البته من فکر می‌کنم که وزیر امور خارجه آمریکا باید این حس اضطرار را به دولت خودشان گوشزد کند. این اضطرار زمانی به وجود آمد که ایالات متحده با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ از برجام خارج شد. ایران خواستار توافقی پایدار و قابل اتکا هستیم. قرار نیست ایران به کار خود سرعت دهد و طرف مقابل کند حرکت کند. 

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی در خصوص پیشنهاد رابرت مالی مبنی بر حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران به عنوان تضمین پایدار بودن توافق احتمالی گفت: من در خصوص گمانه‌زنی‌های رسانه‌ها کمتر اظهار نظر می‌کنیم اما در این رابطه باید بگویم برجام نشان می‌دهد که این دولت آمریکا بوده که شرکت‌های آمریکایی را با توجه به تحریم‌های اولیه از حضور در ایران منع کرده است. اگر واشنگتن بخواهد این محدودیت را رفع کند مربوط به خودشان است. 

تعهد ایران در حمایت از مقاومت استوار است 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که «قیس خزعلی»، یکی از رهبران مقاومت عراق در گفت‌وگویی مدعی شده که ایران پس از شهادت شهید سلیمانی در کمک‌های خود به گروه‌های مقاومت عراق تجدیدنظر کرده است، گفت: ایران همواره حامی مقاومت و در کنار مقاومت بوده است و تلاش کرده صدای مظلومین را زنده نگاه دارد و بر این تعهد خود نیز استوار بوده است. 

خطیب‌زاده در پاسخ به این سوال که مذاکرات دور هشتم تا چه زمانی ادامه خواهد داشت گفت: امروز که در خدمت شما هستم نزدیک یک ماه از دور هشتم گذشته؛ چند تنفس داشتیم اما مذاکرات ادامه دارد و مادامی که موضوعات، نیازمند بازگشت همه هیات‌ها باشد این دور ادامه خواهد داشت. 

هر ابتکاری که به مردم افغانستان کمک کند، مورد حمایت ما قرار دارد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که هیاتی از طالبان راهی نروژ شده و احمد مسعود و اسماعیل خان نیز در روسیه به سر می‌برند، موضوع گفت‌وگوهای بین الافغانی که در تهران برگزار شده بود چه نتیجه‌ای داشته گفت: سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست طالبان با نروژ نیز اظهار داشت: ایران مبتکر گفت‌وگوهای بین الافغانی بوده و از روز اول تلاش کرده این گفت‌وگوها شکل بگیرد و دو دور در ایران برگزار شد و در سفر هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان به ایران، گفت‌وگوهایی انجام شد و براساس گزارش رسیده این گفت‌وگوها خوب بوه است. در خصوص آنچه در اسلو اتفاق می‌افتد ایران به طور جدی همواره طرفدار گفت‌وگو و مسئولیت‌پذیر کردن هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان بوده و هر چه به مردم افغانستان کمک کند مورد حمایت ما قرار دارد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص خبر اعتصاب غذای چند نفر در مقابل هتل محل مذاکرات در وین گفت:‌ هر وقت در وین و در بین گفت وگوهای هسته‌ای این تصور ایجاد می‌شود که گفتگوها به نتیجه می‌رسد، گرو‌ه‌هایی از از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی فعال می‌شوند. مسأله مهم رسیدن به توافق پایدار و قابل اتکا است که منافع مردم بزرگ ایران را تامین کند.

بخش کوچکی از پول ما در کره به حساب امنی در سازمان ملل منتقل شده است

خطیب‌زاده در خصوص خبر پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل و همچنین آخرین وضعیت پرداخت بدهی کره جنوبی به ایران گفت:‌ متاسفانه بدهی قطعی کره جنوبی به ایران همچنان پرداخت نشده باقی مانده است و آنچه بین دو کشور گفت‌وگو می‌شود با سرعت لاک پشتی در حرکت است که نه مورد قبول ماست و نه فراموش می‌شود اینها پول مردم ایران و منابع قطعی مردم ایران است که نزد دولت کره به امانت است و ما رعایت این امانت را ندیدیدم و آنچه انجام شده بخش کوچکی از پول ما در کره به حساب امنی در سازمان ملل منتقل شده است. منتظر شرایطی هستیم که امکان دسترسی کامل به منابعمان ایجاد شود.

در مورد عضویت ایران در پیمان همکاری شانگهای برخی حاشیه سازی‌ها بر متن غلبه پیدا کرده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال که موضع ایران در قبال تحولات اوکراین و تنش پیش آمده بین روسیه و غرب چیست، گفت: جمهوری اسلامی ایران با دقت و از نزدیک تحولات اوکراین را پیگیری می‌کند با طرف‌هایی که در موضوع هستند رایزنی‌های خود را داشته باشیم راه حل ما برای همه تنش‌ها گفت‌وگو و راه حل سیاسی است و امیدواریم با کاهش تنش به چنین گفت‌وگوهایی نزدیک شویم.

خطیب‌زاده در خصوص حواشی به وجود آمده پیرامون موضوع عضویت ایران در پیمان همکاری شانگهای گفت: علیکم بالمتون ولا حواشی؛ برخی حاشیه سازی‌ها بر متن غلبه پیدا کرده است. موقعی که اجلاس سران بود و عضویت ایران پذیرفته شد وزارت خارجه یک بیانیه داد و اعلام کرد که با قبول عضویت ایران، فرآیند عضویت دائم آغاز شده است اما حالا برخی حواشی به وجود آمد و باید از آنها عبور کرد.

تمرکز امروز ما بازگشایی نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین تحولات مرتبط با روابط ایران و عربستان گفت: دیپلمات‌های ایران برای شرکت در نشست آتی سازمان همکاری اسلامی برای اولین بار پس از چند سال در عربستان به سر می‌برند. تمرکز امروز ما بازگشایی نمایندگی ایران در این سازمان است و اگر در مسیری که در چهار دور گذشته طی کردیم به نکته‌ای برسیم که وارد فاز جدید تنظیم روابط هم بشویم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز