خطیبزاده در نشست خبری:
مذاکرات وین وارد بحثهای محتوایی خواهد شد/ طرف غربی متوجه شد باید از درخواستهای فراتر از برجام عقبنشینی کند/ بین ایران و ایالات متحده مسیر مشخصی برای تبادل نظر بصورت مکتوب وجود دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر امروز متن مشترکی داریم به این دلیل است که طرف غربی متوجه شد باید از درخواستهای حداکثری و فراتر از برجام عقب نشینی کند. ما امروز در نقطه ای قرار داریم که مذاکرات وین وارد بحثهای محتوایی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیبزاده در نشست خبری صبح امروز خود ضمن تسلیت سالگرد شهات حضرت زهرا(س) و همچنین گرامیداشت یاد سردار قاسم سلیمانی گفت: وزارت امور خارجه به عنوان دستگاه دیپلماسی تا روزی که مسببان، عاملان، آمران و مباشران این جنایت علیه سرباز بزرگ ایران را به پیشگاه عدالت نیاورد، اقداماتش متوقف نخواهد شد. آمریکا بداند که این تاریخ در ایران و منطقه ثبت شد و این روز با قدرت و قوت در اذهان مردم جهان و منطقه زنده خواهد ماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه پس از ارائه گاهشمار دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا در سفر رئیسجمهور به روسیه قرارداد ۲۰ ساله با مسکو تمدید خواهد شد، گفت: سفر آقای رئیسی به مسکو به دعوت آقای پوتین انجام میشود و تلاش بر این است که در ابعاد مختلف موضوعات مختلف میان دو رئیسجمهور مورد بررسی قرار بگیرد. برخی قراردادها در دست بررسی است. اجازه دهید که توضیحات کامل و جزئیات را دفتر رئیسجمهور مطرح کند. موضوع قرارداد بطور اتوماتیک در حال تمدید شدن است.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به مصاحبه سفیر ایران در افغانستان مبنی بر اینکه اگر تغییرات در هیات حاکمه افغانستان صورت بگیرد ما سایر کشورها را هم برای به رسمیت شناختن دولت این کشور تشویق میکنیم، چه تغییراتی باید در دولت صورت بگیرد که ایران آن را به رسمیت بشناسد، گفت: وزارت امور خارجه مواضع جمهوری اسلامی ایران را به دقت اعلام کرده است. آنچه در افغانستان مورد تاکید ماست تشکیل دولت فراگیر است و این گزاره مکررا اعلام شده است. مسیر آینده افغانستان مسیر تحقق خواست مردم به شمول همه است. در خصوص مردم افغانستان سیاست ایران روشن است و به رغم همه اختلافات تلاش کردیم که مردم کمترین آسیب را ببینند. تقریبا در تمامی مذاکرات یکی از بندهای ثابت کمک و تسهیل دسترسی به کمکهای بشردوستانه بوده. است. ما با همه گروههای افغانستانی در ارتباط هستیم. در سفر آقای قمی به افغانستان هم نکاتمان به درستی به طالبان منتقل شده است و ما در حال حاضر در مسیر شناسایی قرار نداریم.
وی همچنین در واکنش به سخنان معاون سخنگوی طالبان مبنی بر اینکه مگر در ایران دولت همه گیر وجود دارد که ما را به تشکیل چنین دولتی تشویق میکنند، گفت: من این اظهارات را نشنیدهام ولی مردم سالاری دینی بهترین الگویی است که هیات حاکمه سرپرستی افغانستان میتواند از آن استفارده کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که در روزهای گذشته مباحثی مبنی بر عقب نشینی ایران از برخی مطالباتش در مذاکرات وین مطرح شده است، واکنش وزارت امور خارجه به این موضوع چیست، گفت: البته ما در بستر فضای عمومی گفتوگوها را جلو نمیبریم اما با توجه به برخی نکات لازم است تاکید کنم اگر امروز متن مشترکی داریم به این دلیل است که طرف غربی متوجه شد باید از درخواستهای حداکثری و فراتر از برجام عقب نشینی کند. ما امروز در نقطه ای قرار داریم که مذاکرات وین وارد بحثهای محتوایی خواهد شد.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که انتشار عکس مذاکره نماینده روسیه در مذاکرات وین با نماینده آمریکا در امور ایران در فضای مجازی و رسانهای واکنشهای زیادی را به همراه داشته است، آیا مباحث خاصی در این دیدار مطرخ شده است، گفت: سازوکارهایی که در وین پیگیری می شود مشخص است و برخی به علت اینکه از متن نمیتوانند خبرسازی کنند، به دنبال حواشی شاذ میروند. بین ایران و ۱+۴ بصورت دوجانبه و چندجانبه گفتوگوها در وین در جریان است و یک سازوکار سه جانبه هم بین ایران، چین و روسیه در جریان است. اینکه ۱+۴ با چه مکانیسمی با آمریکا مذاکره میکنند برای ما مهم نیست و سوال نمی کنیم. این مذاکرات دوجانبه تنها در خصوص روسیه نیست اما برخی مذاکره کنندگان در وین فعال فضای مجازی هستند و عکس دیدارهای خود را منتشر می کنند. بین ایران و ایالات متحده مسیر مشخصی برای تبادل نظر بصورت مکتوب وجود دارد.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به انتشار اخباری در خصوص ۹ تبعه کرد ایرانی که در سوریه گرفتار شده بودند، گفت: این نوید را بلافاصله دادم که ۹ ایرانی که به علت مشکلاتی بعد از ورود به ترکیه دستگیر شده و بعد به دلیل اظهارات خودشان تحویل ارتش آزاد شده بودند به ایران بازگشتند. من هشداد میدهم که ایرانیان در دام گروههایی که قاچاق انسان میکنند قرار نگیرند که جان عزیزان از دست نرود و خانوادهها از هم نپاشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در خصوص توافقنامه راه آهن شلمچه-بصره که پس از بازگشت وزیر راه ایران از بغداد از طرف عراقی تکذیب شد، گفت: موضوع این راه آهن موضوع مشترک ایران و عراق است و اتصال راههای مواصلاتی نه تنها به نفع ایران و کشورهای همسایه است بلکه برای همه کشورهای منطقه مفید است. در برخی حوزه ها با سرعت بیشتری پیش رفتیم اما در خصوص راه آهن در خاک عراق و انتخاب پیمانکار کندیهایی صورت گرفته و من در سفرم به عراق این موضوع را با جزئیات پیگیری کردم. امروز در نقطه ای قرار داریم که بیش از هر زمانی به عملیاتی شدن این راهآهن نزدیک شدیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درخصوص استقبال دولت سیزدهم از سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور در داخل ایران، گفت: نگاه ما به هموطنانمان که در خارج از کشور حضور دارند، نگاه مبتنی بر هموطنی است. ما موظیم هم از ایرانیان حمایت کنیم و هم رفت و برگشتشان را به مام میهن و جایی که اکنون زندگی می کنند، تسهیل کنیم. و اگر مایل هستند اقداماتی را در داخل انجام دهند، رفع موانع کنیم و اقدامات حقوقی را انجام دهیم. نگاه ما به حضور ایرانیان سرافزار در تمامی دنیا، نگاهی جامع هست چه نخبگانی که از نظر علمی و تکنولوژیک در کشورهایی می توانند کمک کنند، چه آنهایی که بخواهند در داخل ایران کارآفرینی کنند، فضای تسهیل را انجام خواهیم داد اما رویکرد ما بیش از همه این است که ایرانیان در هرکجا که هستند به یک دولت قوی و حاکمیتی که از آنها حمایت و امورشان را تسهیل می کند، دلگرم باشند.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به این سوال که آیا سفر رئیسجمهور به روسیه و همچنین سفر وزیر امور خارجه در آینده نزدیک چین نگاهی به شرق در نقش شعار «نه شرقی نه غربی» است، گفت: سیاست خارجی ایران متوازن، پویا و هوشمند به معنای این است که همه توان خودش استفاده می کند. نگاه ما به شرق یک نگاه اصیل است و در پاسخ به چیزی نیست و روابط ما با چین اصیل است و سند همکاری ۲۵ ساله با این کشور امضا کردیم. در خصوص روسیه هم به همین شکل است و دیدیم که در مراسم تحلیف آقای رئیسی یک هیات قابل توجهی به ریاست رئیس دوما به ایران آمدند. این روابط طبیعی و شناخته شده است اما برخی به دنبال دوگانه سازی هستند.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که آیا در آزادسازی اتباع ایران احزاب اسلامگرای کرد هم همکاری داشتهاند، گفت: من اجازه میخواهم بگویم که از همه راههای ممکن استفاده کردیم که این ۹ تبعه ما که حتی مکانشان هم مشخص نبود به سلامت به ایران بازگردند و این تعهدی است که حامیت به سلامت اتباع خود دارد.
خطیب زاده در خصوص واکنش تهران به تحریم المپیک پکن از سوی برخی کشورهای اروپایی گفت: آنهایی که ورزش را مثل حقوق بشر به یکی از ابزارهای سیاست خارجی برای فشار دوجانبه بر کشورهای دیگر تبدیل میکنند، همانهایی هستند که به روح المپیک پایبند نیستند. ایران حتما در المپیک زمستانی چین شرکت میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال چه چیزی باعث شده روسیه و چین از موضع ایران در وین حمایت کنند و در صورت توافق چه دستاوردی برای این دو کشور دارد، گفت: من فکر میکنم جواب این سوال روشن است؛ روسیه و چین برخلاف تروئیکای اروپایی دچار آلزایمر نیستند که این واشنگتن بود که به طور فعال تلاش کرد برجام را از بین ببرد و کمپانیها را تحت تعقیب قرار دهد. امروز هم در حالی در وین است که هیچ کدام از سیاستهایش را عوض نکرده است، البته در موضوعات اختلافی همه ۱+۴ با ایران اتفاق نظر دارند که موضوع اخذ تضمین یکی از این موارد است. ما در وین هستیمی که هم مطمئن شویم ایالات متحده با تعهدات قوی به برجام برمیگردد و طرفهای اروپایی از بیعملی خارج می شوند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص جعل اینفوگرافی وزارت امور خارجه در خصوص سردار قاسم سلیمانی توسط وزارت امور خارجه اسرائیل گفت: آنچه که بعضا توسط رژیم اشغالگر قدس انجام میشود از جمله اینکه در پاسخ به این اینفوگرافی که مرکز دیپلماسی وزارت خارجه تهیه کرده دم خروس این رژیم را بیش از پیش نشان میدهد. اگر رئیس جمهور سابق آمریکا که دستش به خون سردار آغشته است اعلام میکند به استخدام نتانیاهو قرار گرفته امروز این چنین اقدامات نشان میدهد این رژیم در پشت بسیاری از این ترورهاست. در تاریخ معاصر نظام بینالملل رژیمی را سراغ ندارم تا به این حد در حضیض اخلاق و رفتارها باشد و به صورت سازمان یافته ترور کرده و کودکان را بکشد و علنی به تحقیر ساکنان سرزمین فلسطین مبادرت کند. این مساله یک چیز دیگر را نشان میدهد که نام شهید سلیمانی برای آنها دردآورتر است حتی از روزهایی که سردار سلیمانی به عنوان نماد مقاومت و صلح سازی در منطقه فعالیت میکرد. از نام شهید سلیمانی در حد اینفوگرافی وحشت دارد.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات رابرت مالی علیه توانمندی موشکی ایران، گفت: ریشه آنچه امروز در منطقه می بینیم، رویکردهای مداخله جویانه برخی کشورهای فرامنطقه ای در این منطقه است. تجمیعی از بحران های حل نشده در این منطقه داریم که این تجمیع با رویکرد قیم مآبانه واشنگتن تشدید شده است.
توصیه به آمریکا این است که بهجای دستکاری در ترتیبات منطقه و طراحی خاص پشت پرده برای برهم زدن آرامش منطقه، تلاش کند واقعیات منطقه را بفهمد و بداند با فروش میلیاردها دلار سلاح پیشرفته نه تنها باعث آرامش در منطقه نمیشود بلکه استانداردهای دوگانه آنها را نشان می دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص صحت خبر اهدای ۷۰۰ هزار دوز واکسن از سوی ژاپن نیز گفت: از دولت ژاپن تشکر می کنیم تا به امروز دو میلیون و نهصد هزار دوز واکسن آسترازنکا به ایران اهدا کرده است که با احتساب این ۷۰۰ هزار دوز، سه میلیون و ۶۰۰ هزار دوز، اهدایی ژاپن به ایران خواهد بود.