موسوی خلخالی در گفتوگو با ایلنا:
الکاظمی به دنبال احیای جایگاه عراق در جهان عرب و منطقه است/ کاهش تنش در خاورمیانه به روند احیای برجام کمک میکند
یک کارشناس مسائل عراق گفت: نخست وزیر عراق میخواهد امنیت، خدمات و بهداشت و همچنین وحدت سیاسی را به این کشور بازگرداند؛ در همین راستا نیز به فکر افتاده تا مشکل مانعة الجمع را از پیش پای کشورش بردارد و آن مشکل تنش در روابط بازیگران خارجی حاضر در صحنه عراق است.
سیدمرتضی موسوی خلخالی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در تحلیل تلاش عراق برای برگزاری نشست امنیتی در بغداد و همچنین اهداف این کشور، گفت: عراق پس از سقوط صدام دچار بحرانهای شدید داخلی شد که مهمترین آن ظهور داعش بود که به صورت خطرناکی در عراق شهرها را تصرف کرد و سایه رعب و وحشت را بر سر مردم این کشور افکند. اگر بدون مبالغه کمکهای ایران نبود، عراق نمیتوانست از پس این گروه تروریستی بربیاید و غالبا رهبران داعش در گذشته یا عراقی و یا اردنی بودند که امروز می بینیم خطر داعش فعلا منتفی شده است که البته گاه گاهی مزاحمتهایی ایجاد میکنند.
وی ادامه داد: در نتیجه عراق امروز از خطر بزرگی به نام داعش نجات پیدا کرده و حالا مهم مساله احزاب داخلی در این کشور است که اختلاف داشتند و مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور تلاش زیادی میکند که این اختلافات را به حداقل برساند و آرامشی در عراق به وجود بیاورد. عراق از طرف دیگر نیز جایگاه خود را در جهان عرب و منطقه و کشورهای اسلامی از دست داده و الکاظمی میخواهد این جایگاه را نیز احیا کند. نخست وزیر این کشور میخواهد امنیت، خدمات و بهداشت و همچنین وحدت سیاسی را به این کشور بازگرداند؛ در همین راستا نیز به فکر افتاده تا مشکل مانعة الجمع را از پیش پای کشورش بردارد و آن مشکل تنش در روابط بازیگران خارجی حاضر در صحنه عراق است.
وی افزود: کشورهایی مانند آمریکا و عربستان در عراق نقش دارند، از طرفی نقش ایران نیز در این صحنه مشخص است؛ در نتیجه بغداد برای ایجاد ثبات و بازگشت به نقش پیشین خود در منطقه ناگزیر است تا اختلافات کشورهای ایران و عربستان، ایران و آمریکا و حتی ایران با سایر کشورهای مهم منطقه را رفع کند و تلاش در این حوزه را از مدتها قبل آغاز کرده است و در همین راستا نیز به کامیابی هایی دست پیدا کرده و ایران و عربستان گفتوگوهای خود را از ماهها قبل آغاز کرده و به نتایجی نیز دست یافتهاند.
این دیپلمات پیشین گفت: مطرح شده که عراق برای برگزاری کنفرانس امنیتی از سران دوازده کشور دعوت کرده است و اخیرا هم نخستوزیر عراق و هم وزیر خارجه این کشور سفرهایی را به کشورهای منطقه آغاز کردهاند و باید دید اگر این کشورها با جدیت و در سطح سران در این کنفرانس شرکت کنند احتمال قوی وجود دارد که نتایج مثبتی به دنبال داشته باشد. در همین راستا البته رئیسجمهور فرانسه علاقمندی خود را برای شرکت در این نشست اعلام کرده است و اگر عراق بتواند حضور سایر سران از جمله ایران، ترکیه، عربستان، مصر و سایرین را نیز در این کنفرانس داشته باشد، جایگاه خود را به میزان زیادی در منطقه تقویت خواهد کرد و میتوانیم امیدوار باشیم که با حل اختلافات ایران و عربستان و نزدیک شدن دیدگاه سران کشورهای مهم منطقه، برای مشکلات لبنان، سوریه و یمن نیز راه حل پیدا شود.
وی ادامه داد: از طرفی نیز کمکی خواهد شد برای برجام؛ چرا که اگر این کنفرانس توفیق پیدا کند و ایران مشکلاتش را با کشورهای منطقه حل کند و سطح تنش در منطقه کاهش پیدا کند تاثیر مستقیم بر توفیق روند احیای برجام خواهد داشت.