قاضی مسعودی مقام:
فساد به عادت تبدیل شده است/ جرائم اقتصادی غالباً توسط یقه سفید و کارکنان دولت واقع میشود
رییس مجتمع ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی گفت: جرائم اقتصادی تخصصی است و غالباً توسط یقه سفید و کارکنان دولت واقع میشود که مسلط هستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسدالله مسعودی مقام نیز در افتتاحیه موت کورت جرائم اقتصادی من تسلیت ایام سوگواری سالار شهیدان، اظهار کرد: آنچه که شبیهسازی دادگاهها به ما کمک میکند این است که مباحث تئوری دانشگاهها زمانی مفید فایده است که اشخاص در مباحث عملیاتی اشراف داشته باشند.
رییس مجتمع ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی ادامه داد: ما در کشور کمتر به بحثهای عملیاتی و کاربردی توجه داریم یعنی بسیاری از حقوقدانان سرشار از مباحث علمی هستند اما در عمل نمیتوانند آنها را بروز دهند. فاصله بین تئوریک و عملی بسیار متفاوت است یعنی ممکن است ما اطلاعاتی در خصوص قتل و اختلاس داشته باشیم اما زمانی که به شکایت نویسی میپردازیم، متوجه میشویم که برای یک حقوقدان صرف داشتن دانش کافی نیست.
وی افزود: یکی از حوزههای مهم و سخت حوزه حقوق اقتصادی است که هم بحثهای شکلی را در بر میگیرد و هم بحثهای ماهیتی. متأسفانه ما در دانشگاهها در چند سال اخیر به تدریس حقوق اقتصادی پرداختیم اما در جرائم اقتصادی اقدامات بسیار ناچیزی داشتیم و آگاهی دانشگاهی ما نیز بسیار ضعیف است؛ بر همین اساس وقتی دانشجو به بحثهای حضور در قوه قضاییه وارد میشوند از حیث علمی بسیار ضعیف هستند.
رییس مجتمع ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی گفت: سختی جرائم اقتصادی در شناسایی مرتکب و موضوع و انطباقهای رفتاری است. گاهی به من ایراد میگیرند که چرا بررسیها و صدور رأی طولانی است اما قاضی باید موضوع را تبیین کند. اگر ما قضات متخصص داشته باشیم شاید بیان برخی از موضوعات در آرا نیاز به تصریح نداشته باشد.
وی با بیان اینکه فساد به عادت تبدیل شده است، گفت: جرائم اقتصادی تخصصی است و غالباً توسط یقه سفید و کارکنان دولت واقع میشود که مسلط هستند.
وی گفت: به اندازه انگشتان یک دست قاضی مسلط به مسائل اقتصادی نداریم و به همین دلیل است که چالشهای زیادی در این دادگاهها و پروندهها داریم. حتی برخی از قضات دیوان عالی دانش کافی ندارند و این سبب نقض آرا یا اطاله دادرسی میشود. وقتی بتوانیم دادگاهها را شبیه سازی کنیم در واقع محلی برای کسب تجربه و انطباقهای رفتاری را ایجاد کردیم.
رئیس مجتمع ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی ادامه داد: جرائم اقتصادی در دنیا یک تعریف واحده دارد و نه نقطه اشتراک، برخی بر اساس حوزه و برخی بر اساس گستردگی این جرایم را تعریف میکنند.
مسعودی مقام بیان کرد: پرونده بانک سرمایه یکی از مهمترین و سختترین پروندههای جرائم اقتصادی بود که فقط مربوط به جرائم بانک نمیشود، این پرونده بخشی از آن مربوط به مشتریان و کارکنان بانکی میشود، اما مباحثی مثل پولشویی، خیانت در امانت، کلاهبرداری هم در این پرونده مطرح است. برخی از جرایم مربوط به اصحاب هنر و ورزشکاران هم در این پرونده متهم هستند، پرونده بانک سرمایه ۴۰۰ متهم دارد که آقایان امامی و سامان مدلل از مطرح ترین افراد هستند که پرونده شان در حال رسیدگی است و آرای آقایان هدایتی، رضوی و جهان بانی به صورت قطعی صادر شده است.
وی خاطر نشان کرد: شروع شبیه سازی دادگاه ها دارای اهمیت است و آموزشهای علمی و عملی دارد و دارای آثار مثبتی خواهد بود.