نیشن بررسی کرد؛
دیپلماسی به عنوان یک گزینه عاقلانه برای ریاض در حال ظهور است/ حل اختلافها، در زمان کم ممکن نیست
نیشن در تحلیلی به کاهش تنش میان ایران و عربستان پرداخت.
به گزارش ایلنا به نقل از نیشن، به گفته کارشناسان سیاسی، عادیسازی روابط بین عربستان و ایران به دلیل اختلافات قابل توجه در کوتاهمدت اتفاق نمیافتد.
هفته گذشته، محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفت: ایران یک کشور همسایه است و ما آرزو داریم که رابطه خوب و برجسته با آن داشته باشیم.
وی افزود: ما خواهان یک ایران مرفه و دارای منافع متقابل با یکدیگر هستیم، اما مشکل ما در مورد ایران اقدامات منفی این کشور مانند برنامه هستهای یا حمایت از برخی نیروها در برخی از کشورهای منطقه و برنامه موشک بالستیک است.
ولیعهد عربستان گفت: "ما برای حل این مشکل با شرکای خود کار میکنیم و امیدواریم که بر مشکلات غلبه کنیم و با همه رابطه خوب و مثبتی داشته باشیم."
بن سلمان جزئیات مذاکرات خود با شرکا را مشخص نکرد، اما فایننشال تایمز اخیراً گفت که یک هیئت سعودی در تاریخ ۹ آوریل در بغداد پایتخت عراق با یک هیئت ایرانی دیدار کرده است.
گفتوگوهای محرمانه سعودی و ایرانی، به گفته منابع آگاه، بر کاهش تنش میان دو کشور، حملات انصارالله به عرستان و توافق بر سر برگزاری دور جدید مذاکرات متمرکز بوده است.
پروفسور سنگیز تومار، معاون رئیس دانشگاه بینالمللی ترک گفت که ولیعهد سعودی تغییرات قابل توجهی در سیاست نشان داده است.
تومار با اشاره به اینکه سیاستهای رئیس جمهور آمریکا جو بایدن تأثیر قابل توجهی بر خاورمیانه گذاشته است، تأکید کرد که همگرایی مصر و ترکیه بهترین نمونه برای این امر است.
تومار گفت: ولیعهد سعودی نه تنها در مورد بهبود روابط با ایران صحبت کرد بلکه در سخنرانی خود بر ضرورت از بین بردن افراطگرایی در پادشاهی متمرکز شد.
وی گفت که بیانیه ولیعهد مبنی بر اینکه ۹۰ درصد اتفاق نظر بین ایالات متحده و کشورش وجود دارد به این معنی است که مبارزه با ایران با روشی متفاوت تحت رهبری واشنگتن ادامه خواهد یافت.
وی افزود: "این بیانیه به این معنی است که عربستان سعودی دیگر با حمایت از جنبشهای افراطی با ایران مبارزه نخواهد کرد. این یک تحول بسیار مهم برای کل جهان و خاورمیانه است و اگر این اتفاق بیفتد به خاموش شدن آتش موجود تنش در منطقه کمک میکند ، ".
با این حال ، از آنجا که بن سلمان از برنامه هستهای ایران به عنوان "یک مشکل منفی" یاد کرد، تومار اظهار داشت که به نظر میرسد دیدن هرگونه تحول در کوتاه مدت دشوار است.
سرهان آفاکان، استاد دانشگاه موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مرمره، گفت که قابل توجهترین بخش سخنرانی شاهزاده این است که وی گفت آنها با شرکای جهانی و منطقهای خود در تلاشند تا راهحلهایی برای این مشکلات پیدا کنند. غلبه بر این مشکلات بسیار دشوار است.
آفاکان با اشاره به اینکه تنشها میان ایران و عربستان سعودی تنها به دلیل اختلافات ایدئولوژیک نیست، گفت: "این قابل درک است که مخاطب اصلی اظهارات محمد بن سلمان ایالات متحده است."
آفاکان گفت: بن سلمان میخواهد پیامی به واشنگتن منتقل کند که او میتواند خودش مشکلاتش را با ایران حل کند.
وی تأکید کرد: "برای عربستان سعودی ، نائبان و موشکهای بالستیک ایران حداقل به اندازه برنامه هسته ای این کشور و شاید حتی بیشتر از آنها مشکل سازند."
رحیم فرزام ، کارشناس سیاست خارجی در مرکز مطالعات ایران در آنکارا ، اشاره کرد که خبر عادی سازی احتمالی روابط بین ایران و عربستان که از سال ۲۰۱۶ هیچ روابط دیپلماتیکی ندارند ، درست پس از اعلام ایالات متحده از تغییر در رویکرد خود نسبت به ایران پس از ترک کاخ سفید توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق منتشر شد.
وی خاطرنشان کرد که جو بایدن ، رئیس جمهور فعلی آمریکا ، برخلاف ترامپ ، سیاست بسیار ملایمی علیه ایران را دنبال کرد. واشنگتن که حتی در مورد هدف قرار دادن مهمترین متحد خود اسرائیل در خاورمیانه توسط نیروهای مورد حمایت ایران واکنشی نشان نمیدهد و در حال احیای توافق هستهای است. نگرش واشنگتن که دیپلماسی با ایران را در اولویت قرار میدهد ، باید به عنوان یک پیام قوی برای متحدان ایالات متحده خوانده شود.
وی تأکید کرد: "دیپلماسی به عنوان یک گزینه عاقلانه برای ریاض در حال ظهور است."
وی افزود: "در مورد ایران ، بهبود روابط با کشورهای حاشیه خلیج فارس، به ویژه عربستان سعودی لازم است."
فرزام خاطرنشان کرد که برای بهبود روابط دو کشور باید بر بسیاری از اختلافات اساسی غلبه کرد.
وی افزود: "بنابراین بعید است که این مذاکرات به زودی به نتایج موفقی منجر شود که شکاف بین دو کشور را کاهش دهد."