خطیبزاده در نشست خبری:
نشست وین، هیچ تفاوتی با نشستهای ادواری کمیسیون مشترک برجام ندارد / سند جامع همکاری با چین حاوی هیچ رقم، قرارداد و هیچ حق انحصاری و هیچ تعهد مشخصی برای دوطرف نیست/ سازندگان «گاندو» اسناد خود را به مراجع مربوط ارائه کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نشست کمیسیون مشترک برجام در وین ادامه نشست غیرحضوری روز جمعه است و هیچ تفاوتی با نشستهای ادواری کمیسیون مشترک برجام ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیبزاده در نخستین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۰ گفت: شعار سال دستورالعملی است و وزارت امور خارجه از ابتدای سال شرایط را فراهم کرده و روی این شعار کار میکنیم و امیدواریم تا روزی که انشاءالله این نقشه راه امسال به اهداف خودش برسد کمکهای موثری را در خدمت همه بخشهای جامعه و نهادهای جمهوری اسلامی ایران آماده کنیم.
وی با اشاره به هفته گرامیداشت سربازان گمنان امام زمان (عج) ادامه داد: امنیت ایران حاصل جان فشانیها و تلاشهای این ارگان و این عزیزان است. همچنین در آستانه روز ملی فناوری هستهای نیز هستیم و به همه کسانی که در این حوزه فعالیتهای درخشان داشتند تبریک عرض میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به گاهشماره وزارت امور خارجه اظهار داشت: ۲۵ اسفند جشن نوروز را با حضور سفرای کشورها برگزار کردیم. ۲۹ اسفند ماه آقای ظریف به ترکیه سفر کردند و گفتوگوهای دوجانبه را با همتای خودشان داشتند. جمعه و ۶ و ۷ فروردین ۱۴۰۰ ما میزبان هیئت وزارت امور خارجه چین به سرپرستی وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر این کشور بودیم که با رییس جمهور، آقای ظریف و آقای لاریجانی صورت گرفت و سند راهبردی همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین امضا شد.
وی افزود: دوشنبه و سهشنبه ۹ و ۱۰ فروردین آقای ظریف برای شرکت در اجلاس قلب آسیا به تاجیکستان سفر کردند. علاوه بر آن نیز گفتوگو با مقامات تاجیکستان از جمله، وزیر خارجه، رئیسجمهور تاجیکستان و همچنین رئیس جمهور افغانستان و وزرای خارجه هند آذربایجان و سایر کشورها از جمله پاکستان و ترکیه داشتند. همچنین با دبیر اجرایی سیکا ملاقاتی داشتند.
خطیب زاده با اشاره به نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام به صورت مجازی گفت : ادامه این نشست فردا در وین برگزار می شود. آن چه که فردا در وین انجام می شود فرقی با نشستهای ادواری گذشته ندارد و ادامه نشست روز جمعه است که به صورت حضوری برگزار میشود.
وی افزود: دستور کار این جلسه کمیسیون رفع تحریمهای ظالمانه ایالات متحده بر علیه ایران یا به تعبیری چگونگی اجرای تعهدات طرفهای مقابل است. این موضوع کمیسیون مشترک بوده است کما اینکه آخرین نشست غیررسمی وزرای خارجه ۴ بعلاوه یک و ایران که به صورت برخط برگزار شد، هم همین موضوع بود. آنجا بحث جدی در گرفت دیروز هم بحثهای جدی مطرح شد. فردا معلوم شود آیا ۱+۴ میتواند موارد مد نظر ایران را میتواند تامین کند یا نه.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا امکان انعقاد قراردهای مشابه قراردادی که با چین بسته شده با دیگر کشورها وجود دارد، گفت: آنچه که بین ایران و چین امضا شده گفتوگوهایی بوده که در شش سال گذشته ادامه داشته است و دقیقا بعد از امضای برجام در سفر رئیس جمهور چین به ایران این موضوع مطرح شد.
وی ادامه داد: وقتی روابط به سطح مشارکت راهبردی ارتقا پیدا کرد، امضای چنین سندی نیز مطرح شد؛ آنچه امضا شد یک نقشه راه بود و حاوی هیچ رقم، قراردادی و هیچ حق انحصاری و هیچ تعهد مشخصی برای دوطرف نیست. ازجمله برخی نگرانیها و شایعاتی که در جامعه توسط برخی مراکزی که روشن است از کجا و خارج از ایران تغذیه میشوند مطرح شد که آیا نیروهای نظامی چین در ایران حضور خواهند داشت یا نه؟ این موضوع از اساس مردود است چرا که بر خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مخالف تعهدات ملی جمهوری اسلامی ایران در مقابل مردم است.
وی افزود: اینکه آیا امکان امضای چنین نقشه راهی برای دیگر کشورها فراهم است باید بگویم که فروردین امسال دهمین سالی است که با روسیه قرارداد همکاریهای جامع را داریم که انقضاء ۵ ساله دوم آن در فروردین ماه فرا میرسد. میتوانیم همان را تجدید کنیم یا نوع دیگری از آن را تجدید یا گسترش دهیم. با هندوستان نیز قبلاً چنین قراردادی داشتهایم، به اسم بیانیه دهلینو که سال ۲۰۰۳ شکل گرفته است. اینها چیزی نیست که فقط به یک یا دو کشور محدود باشد. برخی بزرگنمایی ها درباره آن صورت می گیرد. البته این سند مهمی است و چارچوب همکاریهای ما را در ۲۵ سال آینده تعیین میکند اما طبیعتاً به این معنی نیست که قراردادی در آن است که برای ۲۵ سال آینده شرایط و مشخصات آن در خود قرار داد باشد.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در خصوص ادعای روزنامه والاستریتژورنال مبنی بر وجود دو توافق جداگانه در نشست فردا گفت: اینکه ۴ بعلاوه یک در کجا و چگونه با ایالات متحده صحبت میکند به خود آنها مربوط است که در واشنگتن مذاکره کند یا وین یا هر پایتخت دیگری که مدنظر خودشان است. آنچه فردا اتفاق میافتد کمیسیون مشترک برجام است که بر اساس دستور کار کمیسیون، ما درباره مسیر رفع تحریمها گفت و گو خواهیم کرد.
وی ادامه داد: البته ۴ بعلاوه یک از ما هم درخواست کرده چگونگی توقف اقدامات جبرانی خودمان را هم اعلام کنیم که آن را هم هیات کارشناسی سازمان انرژی اتمی همراه آقای دکتر عراقچی هستند و آنها هم میتوانند صحبت کنند. مسیر روشن است تحریمهای ایالات متحده تماماً باید برداشته شود، راستیآزمایی شود و بعد جمهوری اسلامی ایران اقدام خود را انجام میدهد. به تعبیر دیگر ما تنها یک گام داریم نه گام به گام و این یک گام هم شامل برداشته شدن همه تحریمهای ایالات متحده است و در مقابل ایران آمادگی دارد اقدامات جبرانی خود را که به خاطر نقض پیمان طرفهای مقابل بوده، متوقف کند و به عقب برگردد.
از اینکه ایالات متحده مسیر غلط گذشته خود تغییر دهد، استقبال میکنیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره امکان اجرای گام به گام تعهدات میان ایران و آمریکا بیان داشت: طرح گام به گام از سوی ایران مطرح نبوده و ایران چنین چیزی را نپذیرفته است؛ آنچه ایران انجام خواهد داد در چارچوب اعلام قبلی است؛ یعنی برداشته شدن تمامی تحریمهای ایالات متحده، تمامی تحریمهایی که بعد از روی کار آمدن ترامپ به مردم ایران اعمال شده یا مجددا اعمال شده یا تیترها عوض شده و زیر چتر دیگری قرار گرفتند، همه آنها باید برداشته شوند.
وی با تاکید بر اینکه همچنین باید راستیآزمایی صورت بگیرد و تنها اعلام برداشته شدن کافی نیست، خاطرنشان کرد: در کمیسیون مشترک روزجمعه این موضع ایران کاملاً تبیین شد؛ ما استقبال میکنیم از اینکه ایالات متحده مسیر غلط گذشته خود تغییر دهد و با ۴+۱ مسیری را که باید، انجام دهد. جلسه کمیسیون مشترک فردا پیرامون مسائل حقوقی و فنی است و همچنین همه تحریمهای آمریکا معرفی میشود و آنها باید برداشته شوند. مسیر راستیآزمایی آنها به صورت فنی در این جلسه گفتوگو خواهد شد.
دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران از فرزندان صادق مظلوم و کوشای این ملت هستند
خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری درخصوص سریال گاندو و تاکید بر مستند بودن داستان آن گفت: با نردبان دروغ نمیتوان به نام حقیقت رسید. مادامی که این سریال، یک سریال پلیسی- تخیلی حساب میشد، اصحاب هنر و رسانه و هنرمندانی که به هنر فاخر و ارزشمند آگاهی کامل دارند، باید اظهارنظر میکردند اما از این بابت که سازندگان این سریال اصرار زیادی بر این داشته و دارند که اینها مبتنی بر سند است و دوست داشتند این سریال را به عنوان یک مستند معرفی بکنند، من امروزبه این سوال شما پاسخ میدهم.
وی افزود: اگر سندی دارند حتماً به مراجع مربوط ارائه کنند وگرنه دون شأن نظام جمهوری اسلامی ایران است که بر اساس سفارش و برای تخریب یکی از حرکات حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران پروژهای ساخته شود. دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران از فرزندان صادق مظلوم و کوشای این ملت هستند و پروژه های سفارشی و محفلی نمی تواند ارزش آنها را کم کند.
وی ادامه داد: مطمئن هستم آنچه دوستان عزیز من در صدا و سیما هم سریال را دون شأن خود میدانند. این که سریال ۱۴ روز پخش شود و بعد از تمام شدن تعطیلات عید یک مرتبه هم چنین موضوعی مطرح شود جای سوال دارد. قاعدتاً آنهایی که پول هنگفت ساخت سریال را فراهم کردند. آنهایی که پول هم گفت ساخت این سریال را فراهم کردند و توان ساخت آن را داشتن حتماً توان ادامه آن را هم داشتند هیچ فشاری از دولت و وزارت امورخارجه نبوده و تک و توک اظهارنظرهایی که مثل آنچه که من امروز به سوال شما عرض کردم.
ورود ۲/۲ میلیون دوز واکسن کواکس به کشور طی هفتههای آینده
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص نقش وزارت امور خارجه در تامین واکسن مورد نیاز کرونا گفت: بیش از یک سال و یک هفته پیش وزارت امور خارجه در بحبوحه فراگیری نامهای به مقامات عالی نظام و وزارت بهداشت نوشت و تمامی موضوعات در مورد واکسن را پیش بینی کرد و گفت. در طول این مدت هم تمامی اقداماتمان را برای رفع موانع خارجی همکاری در حوزه واکسن و واردات واکسن انجام دادیم؛ البته وزارت بهداشت هم تلاش موثری داشته و پیشرو بوده و وزارت خارجه و جز با تصمیم و نظر وزارت بهداشت و شورای عالی کاری نکرده و نمیکند. هر گاه چیزی از ما خواستند حتی اگر چند ماه از زمان توصیه ما گذشته، با جدیت انجام دادیم از جمله در مورد واکسن اسپوتنیک روسیه که وزیر امور خارجه در سفر به مسکو مصوب و درخواست را انجام داد میزانی را هم که با طرف روس صحبت شده بود مقدار زیادی وارد کردیم و اگر اشتباه نکنم بیشتر از نیم میلیون دوز وارد شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این توافق برای تولید مشترک را انجام دادیم و پیشروتر از همکاری با طرفهای دیگر بوده است. همچنین با طرفهای هندی همکاری های زیادی کردیم و منابع مالی آن را تامین کردهایم. آقای ظریف در سفر مهرماه به کوبا هم با طرف کوبایی این مسیر را آغاز کردند. البته وزارت بهداشت مرجع صلاحیت دار بوده که کدام کار با سرعت بیشتر جلو برود و کدام و سرعت کمتر. تولید تولید مشترک آن هم در دستور کار بوده است.
وی افزود: کواکس در چند روز آینده یک مقدار از دوزی که وعده کرده بود و عقب انداخته بود را وارد میکند و اگر کواکس به تعهدات خود عمل کند ما ۲/۲ میلیون دوز را هفتههای آینده وارد میکنیم.
عربستان از مسیر طغیانگری فاصله بگیرد
خطیب زاده در واکنش به اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان سعودی درباره برجام نیز گفت: متاسفم که همچنان در ریاض شجاعت گفت و گوی خارج از اراده قدرتهای فرامنطقه ای و مداخلهجو در منطقه ما شکل نگرفته و این باعث تاسف است که همچنان نگاه ریاض به پایتختهایی خارج از منطقه است و این بزرگترین مانع رسیدن منطقه به یک تازه کار بومی درون منطقهای است.
وی افزود: موضع عربستان سعودی در قبال برجام شناخته شده است، هم موقعی که مذاکره میشد و هم بعد از آن اقدامات مخربی انجام داد. لذا وزیر خارجه عربستان چیز جدیدی نگفته است تنها به این نکته توجه نکرده است که برجام گفت و گو و مذاکره شد، امضا شد، مهر و موم، و بر روی طاقچه گذاشته شد. به عربستان توصیه میکنیم به مسیر گفت و گوهای درون منطقهای بپیوندد و از مسیر طغیانگری که امروز دچار آن شده فاصله بگیردو در این صورت مطمئناً آغوش منطقه به روی عربستان باز است.