خبرگزاری کار ایران

رئیس سابق دیوان محاسبات کشور در برنامه «تهران۲۰»:

بودجه ۱۴۰۰ به شدت بوی نفت می‌دهد

بودجه ۱۴۰۰ به شدت بوی نفت می‌دهد
کد خبر : ۱۰۱۴۶۰۲

دکتر عادل آذر، رئیس سابق دیوان محاسبات کشور در برنامه «تهران۲۰» گفت: با بررسی‌های به عمل آمده می‌توان گفت لایحه بودجه ۱۴۰۰ به شدت بوی نفت می‌دهد.

به گزارش ایلنا، «برنامه تهران۲۰» شامگاه سه‌شنبه، دوم دی ماه، با حضور محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و دکتر عادل آذر، رئیس سابق دیوان محاسبات کشور به بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ پرداخت.

زنگنه در این برنامه بیان داشت، بعد از مطرح شدن لایحه بودجه در مجلس بحث اصلی مجلس سمت منابعی است که در بودجه ذکر شده است و فعلا بحث اصلی سمت هزینه ها نیست.

او گفت:  از این منابع حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ناشی از فروش نفت است و حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان هم از صندوق توسعه برداشت می‌شود، ۷۰ هزار میلیارد هم از طریق پیش فروش نفت تامین می‌شود که مجموع این اعداد چیزی حدود ۳۴۵ هزار میلیارد تومان می‌شود، علاوه بر اینها در تبصره ۴ بند هـ  ۲/۸ میلیارد یورو از منابع نفتی اختصاص داده می‌شود به برخی از مصارف و همچنین در تبصره ۱۴ تقریبا از حدود ۳۰۰ هزار میلیارد منابع ۹۰ درصد آن در حوزه نفت است، همه این اعداد نشان می‌دهد بودجه خیلی به نفت وابسته است.

وی در ارتباط با عدد ۲/۳ میلیون بشکه فروش نفت در روز گفت: این عدد خیلی منطقی نیست، طبق نظر کارشناسان هم ما باید ۴ میلیون و ۸۸۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کنیم و ما در تولید این مقدار مشکل داریم.

زنگنه تصریح کرد، طبق قانون باید لایحه برگردد و منابع اصلاح شود اما در آخرین نظر نماینده های مجلس جمع بندی بر این شد که پیشنهادی به دولت ارائه شود مبنی بر اینکه یا دولت خودش منابع را اصلاح کند با به صورت کتبی این اجازه را به مجلس بدهد تا خود این اصلاحات را انجام دهد.

دکتر عادل آذر در ادامه گفت و گو در ارتباط با وابستگی بودجه به نفت بیان داشت: در این لایحه ۵۱ درصد وابستگی بودجه عمومی کشور به نفت است.

رئیس سابق دیوان محاسبات گفت: به نظر من هنوز در مجلس و دولت فهم مشترکی از اصلاح ساختار بودجه وجود ندارد و خیلی با یکدیگر متفاوت هستند.

وی ادامه داد، بر خلاف نظر دکتر زنگنه علاوه بر سمت منابع به نظر من ما در سمت هزینه ها هم خیلی مشکل داریم.

عادل آذر در ارتباط با شرایط آینده گفت: بر اساس تجربه می‌گویم، سخت ترین سالِ ما در بودجه سال ۹۸ بود و ما از آن عبور کردیم، به عقیده من در سال ۱۴۰۰ شرایط ما سخت تر از سال ۹۸ نخواهد بود، اما اگر بپرسیم که آیا منابع سال ۱۴۰۰  با این بودجه جاری قابل تحقق است، می‌گویم چیزی حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری خواهیم داشت.

اما در رابطه با فروش ۲/۳ میلیون بشکه، حتی با ابلاغیه رهبری احکامی در لایحه بودجه دیده شده که  دولت هرطور که شده ۲/۳ میلیون بشکه را تامین کند، مثلا بند ب تبصره ۲ گفته دولت هر چقدر نتوانست از ۲/۳ میلیون بشکه بفروشد از این  ۷۵ هزار میلیارد تومان که بر اساس ارز ۱۱۵۰۰ تومانی است پیش فروش می‌کند و اگر این بند هم تامین نشد از حساب صندوق ذخیره ارزی برداشت می‌کند.

وی تصریح کرد، در ابلاغیه رهبر هم آمده  که درسته نباید ۲/۸ میلیارد یورو از صندوق توسعه را برداشت کرد اما این مقدار باید از منابع عمومی تضمین شود، اگر این مقدار را به یورو امروز حساب کنیم، پس ۲۶۰ هزار میلیارد تومان کسری خواهیم داشت.

دکتر زنگنه در ارتباط با تورم احتمالی که این لایحه ایجاد خواهد کرد گفت: طبق محاسبه ای که مرکز پژوهش های مجلس انجام داده است، هر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان ۴ تا ۵ درصد تورم ایجاد می‌کند و بر این اساس با فرض اینکه محل تامین کسری با استقراض از بانک مرکزی باشد چیزی حدود ۱۵ درصد افزایش تورم را خوهیم داشت.

در همین رابطه دکتر آذر گفت: البته من فکر نمی‌کنم تورم بالاتر از این مقدار کنونی را تجربه کنیم، به نظر من با فروش اموال و واگذاری اموال دولت این کسری ها جبران می‌شود؛ از طرفی این را طبق تجربه می‌گویم که تخصیص دست برنامه و بودجه است و طبق گذشته اگر تخصیص را ۷۵ درصد بدهند یا ۱۱۸ درصد، هیچ تاثیری بر عملکرد دستگاه نخواهد گذاشت، یعنی از راه های مختلف دولت می‌تواند اعداد بودجه را تغییر دهد.

دکتر آذر در ادامه با اشاره به اینکه باید اصلاح ساختار بودجه در محتوی انجام شود گفت: اصلاح ساختار در محتوی به معنی این است که برویم به سمت منابع پایدار یعنی مالیات، البته به شرط اینکه ساختار مالیات و زیرساخت های آن اصلاح شود.

وی افزود: باید یکی از شاخص های عملکردی مدیران وصل بشود به اینکه چقدر مالیات دریافت کرده است که البته این باید با رعایت عدالت مالیاتی محقق شود، لازم به ذکر است، ما در میان کشورهای جهان سومی در نسبت مالیات به تولید ناخاص ملی پایین ترین هستیم.

دکتر زنگنه در همین رابطه بیان داشت: در بودجه سال ۹۹، بند پ برای خانه های لوکس و ماشین های لوکس مالیات در نظر گرفته شده بود اما در لایحه ۱۴۰۰ حذف شده است.

علاوه بر این مالیات بر خانه های خالی که به تازگی هم تصویب شد چیزی حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان می‌شود اما در لایحه ۱۴۰۰ تنها ۲۰۰ میلیارد تومان آمده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز