خبرگزاری کار ایران

قصد نتانیاهو، کشاندن آمریکا به یک جنگ بی پایان دیگر در خاورمیانه است

قصد نتانیاهو، کشاندن آمریکا به یک جنگ بی پایان دیگر در خاورمیانه است
کد خبر : ۱۰۰۲۲۳۲

چگونه ترور دانشمند برجسته هسته ای ایران، می تواند به خرابکاری در دیپلماسی و آغاز یک جنگ بیانجامد.

1.    اسراییل در گذشته، شمار زیادی از دانشمندان هسته ای ایران را ترور کرده اما تاکنون نتوانسته بود به فخری زاده که به شدت حفاظت می‌شد، دسترسی داشته باشد.

2.    اسراییل پیش از این از عوامل سازمان مجاهدین(منافقین) برای انجام حملاتی در داخل ایران استفاده کرده است. مجاهدین خلق اولین گروهی بودند که در ایران دست به حملات انتحاری زدند. به هرحال اسراییل به چند دلیل مظنون اصلی است: از تخصص و توانمندی این کار برخوردار است، در گذشته این کار را انجام داده و انگیزه آن را دارد.

3.    در حالی که بعید است بدون چراغ سبز ترامپ، اسراییل چنین تروری را انجام داده باشد، نمی توان نقش مستقیم تر آمریکا در این ترور را هم منتفی دانست. در یکسال گذشته، بنابر گزارش ها، دولت ترامپ با همدستی اسراییل، چندین عملیات خبرابکاری علیه تاسیسات هسته ای ایران انجام داده و در ترور ژنرال قاسم سلیمانی هم از اطلاعات اسراییلی بهره برد.

4.    درست همین هفته گذشته بود که دشمن برجسته ایران در دولت ترامپ یعنی مایک پمپئو، با نخست وزیر اسراییل و نیز رهبران دشمنان ایران در خلیج فارس یعنی سعودی ها و اماراتی ها دیدار کرد.

5.    به هرحال، انجام حمله در داخل ایران، در این شرایط چندان مشکلی برای اسراییل ایجاد نمی کند. ایران می تواند به خشم آمده و منازعه گسترده تری را به راه اندازد که پای آمریکا را به میان کشیده به رویارویی آمریکا- ایران بیانجامد، چیزی که خواست نتانیاهو است. یا اینکه ایران خویشتنداری کند تا با جو بایدن به توافق برسد که در این صورت بسیار بعید است که دولت ترامپ هیچ هزینه ای را بر دیگر تحریکات اسراییل تحمیل کند.

6.    در هر صورت، این ترور (و احتمالا دیگر حملات روزهای آینده)، می تواند موضع ایران را سخت تر کرده و تلاش های تیم بایدن برای زنده کردن دیپلماسی را پیچیده تر کند- اگر کلا فلج نکند- که این هم به سود نتانیاهو است. در واقع اگر اسراییل عملیات ترور در ایران را از سر بگیرد، این احتمال هست که آمادگی تهران برای گفتگوهای پس از برجام در زمینه موشکی و دیگر مسائل، از میان برود. در واقع، دولت اوباما به این دلیل ترورهای پیشین اسراییل را محکوم می‌کرد که می دانست این قتل ها، چندان تاثیری در جلوگیری از پیشرفت برنامه هسته ای ایران ندارد و بهترین راه همان گفت‌وگو است.

7.    بویژه اگر بایدن و تیم سیاست خارجی‌اش نتوانند با قدرت به اسراییل بفهمانند که در این دوره گذر، ادامه چنین حملاتی در داخل ایران، برایش هزینه خواهد داشت، ما با شرایطی مشابه گذشته روبرو خواهیم بود. نباید هیچ تردیدی درباره قصد نتانیاهو به کشاندن آمریکا به یک جنگ بی پایان دیگر در خاورمیانه داشته باشیم.

8.    اکنون که بایدن، ترامپ را شکست داده، آنان که خواهان جنگ هستند- بویژه در اسراییل- احساس می‌کنند که فرصت برای این کار در حال از دست رفتن است. در این هنگامه است که اسراییل با ترامپ، عربستان سعودی و امارات متحده عربی هماهنگ می شود تا دوباره موجی از تحریم‌ها را به راه بیندازد تا دست کم فرصت های بایدن برای ازسرگیری دیپلماسی با ایران را تخریب کند.

9.    شراکت های راهبردی آمریکا، برای آن است که ایالات متحده را امن تر کند و نه ناامن، حال آنکه این وضعیتی است که امروز با بسیاری از این شراکت ها در چارگوشه جهان شاهد آن هستیم. این شرایط دگرگون نمی شود مگر آنکه واشنگتن تصمیم بگیرد که به تقلای خود برای هژمونی نظامی در خاورمیانه پایان دهد.

تریتا پارسی، اندیشکده کوئینسی، 27 نوامبر 2020

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز