در بیانیه شورای مشورتی اصلاحطلبان قم مطرح شد؛
اصلاحطلبان حیات خود را وامدار نظام میدانند
در این بیانیه به چند محور اساسی از جمله رهبری، مردم، آزادی، قانون اساسی، امید و اعتماد، اخلاق و اصلاح طلبی تأکید شده است.
شورای مشورتی اصلاحطلبان قم، به مناسبت سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، بیانیهای صادر کرد.
به گزارش ایلنا٬ متن کامل این بیانیه به شرح ذیل است:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
«ان الله لا یغیروا ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم» سوره رعد آیه ۱۱
۳۶ سال پیش ایرانیان به رهبری بزرگ مردی، روشن ضمیر با اندیشههایی سترگ تلاش نمودند تا از خودکامگی واستبداد و سرسپردگی رهایی یابند، تا بتوانند بر پایه دین مبین اسلام و عقل و خرد جمعی، ایرانی را بنیان گذارند که رو به بالندگی و پیشرفت و آبادانی داشته باشد.
تلاش آن روز و امروز همه مردمان این آب و خاک بر این بوده و هست که عقلانیت و منفعت عمومی و آرمانها و اهداف مصرح در قانون اساسی و آموزههای دینی در جای جای این سرزمین درخشش و نمود داشته باشد. اکنون که سالیانی بسیار از طلوع نظامی میگذرد که برترین و برجستهترین کلامش استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بوده و هست.
یاد تمام مردان وزنانی که برای تشکیل و به ثمر رسیدن این انقلاب و نظام، متحمل رنج زندان، شکنجه، تبعید یا شهادت عزیزانشان در رژیم ستم شاهی گشتند گرامی و پاینده باد.
آنچه که امروز ما را به پاسداشت سالگشت این انقلاب وا میدارد، اصول، رشادتها، ایثار و فداکاریها و ارزشهای بنیادینی است که از آغاز تاکنون ممکن است در عبور زمان گرد نسیان و یا تغافل به خود گرفته باشد و به همین دلیل لازم میدانیم که بازگشت و بازخوانی نسبت به اصول اولیه و روشهای حاکمیتی مبتنی بر دیدگاههایمان یعنی اصلاحطلبی داشته باشیم.
۱ - رهبری و هدایت:
نقش بیبدیل بنیان گذار نظام، حضرت امام خمینی(ره) در شکل گیری انقلاب، مبارزات و تحمل رنجهای آن و پس از پیروزی، در هدایت و راهبری جمهوری اسلامی دلیل چونان آفتابی است که بر کسی پوشیده نیست.
معتقدیم، جایگاه رهبری، هدایتگری و نقش محوری و سازنده آن، در طول عمر نظام جمهوری اسلامی هماره رکن رکینی بوده است که ضامن وحدت وانسجام ملی، هدایت و بقای حاکمیت نظام است.
نقش بنیادین و محوری که موجبات منافع ملی و پیشرفت نظام خواهد بود، جایگاهی که متعلق به گروه و سلیقه سیاسی و حزب خاصی نیست و نمیبایست این محور اتحاد و همدلی رامصادره به مطلوب نمود و همگانی که معتقد به جمهوری اسلامی ایران و پایبند به قانون هستند٬ میبایست از مواهب ارشادی و حمایتی اینجایگاه بهرهمند گردند.
اینکه در طی این مسیر طولانی از آغاز انقلاب تا کنون، فراز و نشیبهای مختلفی در مسیر نظام جمهوری اسلامی و مسئولین جمهوری اسلامی قرار داشته است بر کسی پوشیده نیست، اما اگر از این زاویه به جمهوری اسلامی و عملکرد مسوولان آن نگاه کنیم که همواره چشم درایت وعقلانیتی در آن وجود داشته است که و اگر انحراف یا اشتباهی در عملکرد افرادی در مسیر حرکت نظام بوجود آمده، آن را به مسیر واقعی و اصلی آن برگردانده است، روحیه امید به آینده و نشاط در جامعه موج خواهد زد.
معتقدیم امروز بسیاری از گرههای بسته که به دست سیاستورزان در عرصه حکومت قابل گشودن نیست و شاید موجبات کشمکشهای سیاسی بین سلیقههای مختلف سیاسی هم باشد با درایت وتدبیر رهبری نظام قابل گشودن است.
۲ - مردم:
معتقدیم جایگاه و نقش مردم در طول تاریخ جمهوری اسلامی، همواره نقشی پررنگ و بیبدیل بوده است، بدون تردید، آنچه که همواره در این نظام نمود عینی و عملی داشته است، مردم و حضور آنان بوده است.
پشتوانه اصلی نظام از روزهای آغازین حرکت، مردم و اندیشمندانی والا بودهاند که همین پشتوانه در لحظه لحظههای حیات این نظام بروز و ظهور داشته است.
در زمان چیرگی بر طاغوت و استبداد آن، در زمان دفاع از مام میهن و هجوم سرسپرده گان استعمار، در زمان اختلاف و نفاق و وحدت تحسین برانگیزشان، در حماسه آفرینیهای آنها در انتخاباتها و حتی صبر وتحمل مثال زدنیشان در تحریمهای اخیر و در هر لحظه از این نظام، این مردم وهوشیاری آنان بوده است که بازوان قدرتمند حاکمان و مدیران بودهاند.
اگر چه در سالیان اخیر کسانی بودهاند که همواره خواستهاند تا نقش مردم و تاثیر گذاری آنان را برسرنوشتشان کمرنگ جلوه داده وهمه امورات حاکمیت را به امور ماورایی وفرازمینی نسبت دهند اما باید توجه داشت که حضور گسترده و برجسته مردم در انتخاباتهای مختلفی که درنظام برگزار شده است و تعیین کنندگی رای و نظرشان در سرنوشت نظام، نشان داده است که مسوولین و بزرگان نظام به این نوع قرائت کم رمق از نقش مردم چندان وقعی ننهادهاند و مصداق جمهوریت نظام را همین حضور مردم میدانند.
نکته مثبت وقوت نظام هم هماره همین بوده است که مردم و شهروندان، پشتوانه وحامی آن بودهاند؛ و اگر در برههای مدیری و یا مسئولی از مردم و خواست آنان فاصله گرفته است، به همان اندازه به خودکامگی واستبداد نزدیک شده است،
۳ - قانون:
بر این باوریم، قانونمداری یک اصل بارز در طول نظام بوده است، اعتقاد والتزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی یک رویه اصلی برای همگان است، اینکه در هر شرایطی به قانون مراجعه شود وهمگان در برابر قانون یکسان باشند ریشه در اعتقادات عمیق اسلامی دارد، متاسفانه در سالیان گذشته شاهدیودهایم که برخی از مسئولین دولت قبل گاه و بیگاه به دنبال دورزدن قانون یا فرار از قانون بودهاند و باید توجهشان را به این موضوع معطوف داریم که حتی هدف نه چندان مقدسشان هم هرگز توجیهگر وسیلهٔ نامبارک قانون گریزی نبوده و نیست.
رویهای که متاسفانه در چند سال اخیر رشد کرد و همین امر باعثنابسامانیهای گسترده در امور اقتصادی، اجتماعی و سیاسی گردید.
با این حال این دوستانی که امروز نوید دوباره بازگشتن خویش را میدهند، آیا متوجه خسارتهای فراوان در عرصههای گوناگون که متوجه حاکمیت، نظام ومردم ساختهاند نمیباشند؟
۴ - آزادی:
معتقدیم آزادی همان شعار آغازین حکومت و نظام است و با همان قرائتی که امام و مراد سفر کردهمان به آن معتقد بود ما نیز به آن پایبندیم، آزادیهای مصرح در چارچوب قانون اساسی که در سالهای اخیرکمرنگ گردیده است، آزادی بیان واظهار نظر منتقد و مخالف، که میبایست به آن پایبند باشیم.
اگر به این سمت وسو حرکت نماییم بیشک در بیمه نمودن مسیر آینده نظام گام برداشتهایم. باید توجه داشته باشیم که سلایق سیاسی و فرهنگی گوناگون و نخبگان با گرایشهای فکری مختلفی در نظام وجوددارند، بر این باوریم آنچه میتواند نظام را به رشد وپویایی و نشاط در همه اموربرساند پرهیز از نشنیدن صدا و گفتار مخالف و منتقد البته در چارچوب قانون است.
امروز باید دست تمام کسانی را که دلشان برای ایران عزیز میتپد ومعتقد به حیات وسرزندگی نظام جمهوری اسلامی هستند، به گرمی فشرد واز نظراتشان ولو به مذاقمان هم خوش نیاید استفاده نمود.
نقد سازنده بهترین هدیهای است که میتوان به یک مجموعه حاکمیتی اهدا نمود ولازمه آن هم آزادی بیان است.
۵ - امید و اعتماد:
معتقدیم تزریق روحیه امید به مردم در جامعه یک وظیفه همگانی برای همه مسوولین ومدیران است.
آنچه فضای ایران عزیز را شاداب و پر نشاط نگاه میدارد، امید به پیشرفت وآبادانی واستقلال است. امیدی که روزنههای آن در انتخابات ریاست جمهوری گذشته دوباره پس از مدتها خاموشی، زنده گشت و با نفی تندروی و افراط گرایی و ادبیات تدبیر و اعتدال دوباره کام ملت ایران را شیرین ساخت.
معتقدیم اعتماد مردم به حاکمیت، اصلی است که هرگز نباید به فراموشی سپرده شود، اگر مسوولین ایران عزیز در جاری ساختن رود زلال امید واعتماد در کویر بیتفاوتی و بیاعتمادی تلاش نمایند، اگر در برخورد با مفسدین و غارتگران بیت المال قاطعیت داشته باشند، اگر در ایجاد فضای روح بخش و روان ساز قانون گرایی و عدالت بیدریغ کوشش نمایند، بیشک مردم در همه بزنگاههای حساس تارخی وسیاسی بهترین پشتوانه خواهند بود.
۶ - اخلاق:
فعل و عمل اخلاقی درپهنهٔ سیاست امروز نه تنها یک فضیلت که یک نیاز و ضرورت است. هر سلیقه و گرایش سیاسی بر مبنای رفتارهای اخلاقی در مواجهه با حوادثو اتفاقات سیاسی است که عیار و ارزشش شناخته میشود.
فعل و عمل اخلاقی همان گوهر فراموش شده که نه، گمشدهای است که درجامعه امروز در بین سطور کتابها و نوشتهها گرد نسیان میخورد و بسیاری از آن نام میبرند ولی در بکار نبستن اصولش دررفتارهای سیاسی واجتماعی یا با بیتوجهی و یا با توجیههای منفعتگرایانه رفتار میکنند.
اخلاقگرایی در سیاست و امور حاکمیتی، یک فضیلت و ارزش کمرنگشدهای است که بیشک امروز جامعه ایرانی و نظام به آن احتیاج دارد، فضای آلوده ترور شخصیت، تهمت، دروغ، حرمت شکنی، توهین و ریختن آبروی افراد، تکبر و نخوت، بیتوجهی به منافع عمومی وحریص بر بیت المال بودن، و… در سالیان اخیر بر بسیاری از ادبیات وکردار سیاستمداران و به تبع آن بر رفتار مردم سایه انداخته است.
بر این باوریم که میبایست به ارزشهای اخلاقی و رعایت اصول آن در گفتار و کردار و حتی تفکرات خویش بازگردیم.
۷ - اصلاح طلبی:
اعتقاد ما بر این است که اصلاح طلبی و اصلاحات، در مسیر حرکت عزتمدارانه و رو به رشد نظام جمهوری اسلامی، نقشهای بسیار مهمی را ایفا نموده است که هر خرد منصفی منکر آن نبوده و نیست.
چه از روزهای آغازین حرکت و چه در دوران سخت و مشکل، همواره بزرگان و مردمان دارای این دیدگاه در کنار دیگر مردم، نظام و جمهوری اسلامی ایستادهاند و کمک یار و نقشآفرین و کارآمد بودهاند و چه بسا نقشهای اطمینانبخش و کلیدی هم داشتهاند.
اصلاحطلبانی که در چارچوب نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن حرکت میکنند و خود را و حیات خود را وامدار نظام میدانند، و بزرگان آن از همراهان و همیاران بنیانگذار جمهوری اسلامی بودهاند.
معتقدیم برای به روز بودن درعرصه حکومت داری و سیاست ورزی، برای آنکه همیشه روحیه نشاط و طراوت در اقشار مختلف جامعه موج زند، میبایست در رفتارها و روش ها و عملکردمان منش اصلاحی داشته باشیم.
به باور ما اصلاحات و اصلاحطلبی متنینترین و اخلاقمدارترین روشی است که میتوان در عرصههای حاکمیت بکار بست.
اصلاحاتی که از خود میگذرد تا آفتاب گرمی بخش اعتدال بر سرمای سخت افراط بتابد و حاکمیت و نظام جان دوبارهای بیابد.
معتقدیم که در زمینههای زمامداری و روشهای حاکمیتی میبایست نقش منش و روش اصلاحطلبی برجستهتر و نمود عینی بیشتری داشته باشد.
اصلاحاتی که به معنای واقعی در درون خود تمام اصول بنیادینی که به آن اشاره شد را داراست و در عمر طولانی نظام آن را به خوبی تجربه نموده است.
شورای مشورتی اصلاحطلبان قم ضمن گرامیداشت و تبریک، حماسه پیروزی انقلاب جاودانه اسلامی ایران و دعوت به حضور گسترده و پرشور در راهپیمایی وحدتآفرین ۲۲ بهمن از همگان، اعم از نخبگان سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، مردم فهیم و همیشه عزیز ایران، مسئولان و مدیران عزیز نظام و اصلاح طلبان عزیز میخواهد که برای پاسداشت همه آنچه که امروز بدست ما رسیده است میبایست بازنگری در رفتارها و عملکردمان داشته باشیم و به اصول بنیادین انقلاب ونظام پایبند بوده و در جهت تحکیم پایههای آن تلاش نماییم.
ان ارید الا الاصلاح ما استطعت، و ما توفیقی الا بالله، علیه توکلت والیه انیب
شورای مشورتی اصلاح طلبان قم
بهمن ماه ۱۳۹۳