کدخدایی در همایش صلح عادلانه در نظام جهانی:
سازمان ملل با نگاه سیاست محور توان تحقق صلح عادلانه را ندارد
تعریف صلح براساس منفعت دولتها بر اساس نگاه منفعتمحور برخی دولتها است
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان با بیان اینکه سازمان های جهانی مانند سازمان ملل نمی توانند در تحقق صلح عادلانه گام بردارند دلیل اظهارات خود را حاکم بودن یک نگاه سیاستمحور و نگاه به منافع برخی کشورها در این سازمانها عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عباسعلی کدخدایی معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان در همایش صلح عادلانه در نظام جهانی که در مرکز آموزشها و پژوهشهای وزارت امور خارجه برگزار میشد، در مورد چالشهای صلح عادلانه در جهان گفت: علیرغم تلاشهایی که در سطح منطقه و نخبگان مستقل در نظام جهانی انجام دادند، با صلح عادلانه فاصله داریم و هیچ درک مشترک و صحیحی از صلح نیست.
وی افزود: در جامعه جهانی هنوز نتوانستهایم به یک نقطه مشترک از صلح برسیم و مفهوم روشنی از صلح در جامعه جهانی ارائه نشده است، چه در مباحثفنی و چه در ادبیات و رفتارهایی که سازمانهای بینالملل داشتند.
کدخدایی با اشاره به دو بعد از چالشهای عدم دستیابی به صلح عادلانه اظهار داشت: یکی از این ابعاد فقدان درک مشترک از مفاهیمی مانند صلح، حق و عدالت است که امروز هرکسی برحسب تشخیص خود تعریفی از صلح، حق و عدالت ارائه میدهد و وقتی در سطح دولتها این مقوله را ارزیابی میکنیم، عنصر مهم تعیینکننده در تعریف صلح جهانی، منافع ملی است.
به گفته معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان، امروز این واژه را زیاد میشنویم و دولتها با آن به منافع ملی استناد میکنند و حتی در سازمانهای بینالمللی نیز زیاد از آن صحبت میشود.
وی تصریح کرد: وقتی تعریف منافع ملی را به دولتها و کنشگران جامعه جهانی واسپاری میکنیم، طبیعتاً مفاهیم انسانی حول همین محور تعریف میشود و طبیعی است که منافع ملی بدون ارائه تعریف مشخص، ابزاری در دست صاحبان زور میشود و به همین علت در سه محور مصر، بحرین و سوریه میبینیم صلح و عدالت تعاریف متفاوتی دارد و سازمانهای بینالمللی با نگاه زورمدارانه با این سه کشور برخورد میکند.
کدخدایی تعریف صلح براساس منفعت دولتها را بر اساس نگاه منفعتمحور برخی دولتها دانست و تأکید کرد: اصل برابری کشورها در منشور سازمان ملل نقل میشود که امتیاز ویژهای برای برخی دولتهای معدود با نام حق وتو در نظر گرفته شده است و برخی صاحبنظران معتقدند که شورای امنیت نمیتواند فراتر از اختیارات منشور عمل کند.
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان افزود: تئوری نامحدود بودن اختیارات شورای امنیت ناقض همه اصول پذیرفتهشده است و همین رفتار و فقدان درک مشترک از بسیاری از حقوق بینالملل باعثشده سازمانهای بینالمللی که عنوان جهانی را با خود یدک میکشند، نتوانند در عرصههای جهانی و بینالمللی مؤثر باشند.
به گفته وی، تا زمانی که احساس بیطرفی، انصاف و عدالت نشود، نمیتوان از وجود ارتباط مؤثر بین دو کشور سخن گفت.
کدخدایی تصریح کرد: سازمان ملل عبارت صلح مثبت را به کار میبرد که منظورش ارتباط مؤثر بین کشورهاست و در این شرایط بهتعبیر سازمان ملل صلح مثبت و بهتعبیر دین ما صلح عادلانه محقق نمیشود.
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان افزود: در تحقق صلح عادلانه این سازمانهای جهانی نمیتوانند گام بردارند چرا که یک نگاه سیاستمحور و نگاه به منافع برخی کشورها در این سازمانها حاکم است و در ICG و ICC دیوان بینالمللی کیفری نیز همین مورد را مشاهده میکنید و فکر میکنم اگر محورها را بهعنوان راهکار مدنظر داشته باشیم، شاید کمکی برای نیل به اهداف بینالمللی کرده باشیم.
وی با بیان اینکه باید تکلیف خود را با تعریف صلح مشخص کنیم، خاطرنشان کرد: اینکه هروقت حقی از مردم یک کشور سلب شد، بگوییم مربوط به گذشتگان است و نمیتوان به آن پرداخت و اگر منابع و ثروتهای یک جامعه به غارت برود و بخواهیم که مردم آنجا ساکت باشند، صلح و یا صلح مثبت نیست، چرا که زمانی که یک کشور منابع کشور دیگری را غارت میکند، رابطه بین این دو کشور نمیتواند مؤثر باشد.
وی راهکارهای تحقق صلح را در جهان ۲ مورد دانست و گفت: راهکار اول بازگشت به یک تعریف از صلح است و راهکار دوم رفتار بیطرفانه دولتها در وقایع. چرا که اگر صلح، آرامش و وجود ارتباط مؤثر بین دو کشور را مطرح میکنیم، نباید برخورد دوگانه داشته باشیم و زمانی که صحبت از ملاله دختر پاکستانی میکنیم، چرا هیچ اشارهای به کودکان سوری نمیشود که نهتنها از تحصیل، بلکه از زندگی نیز محروم میشوند و تا زمانی که این تعاریفها به کشورها واگذار شود، شاهد آن هستیم کشوری که قدرت دارد، اعمال زور میکند.
کدخدایی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: سازمانهای بینالمللی اگر بهدنبال صلح هستند باید به کشورها حق توسعه بدهند و نمیتوانیم کشوری را از بخشهای مختلف فناوری محروم و تحریم کنیم به این علت که نظامات یک دولت را نمیپذیرند. اگر جامعه جهانی بهدنبال صلح پایدار است، باید به این موارد توجه کرد.
لازم به ذکر است کدخدایی در پایان این مراسم لوح تقدیری به همراه یک جلد قرآن کریم از مجمع جهانی صلح دریافت کرد.