خرازی در مناظره تلویزیونی با زاکانی:
مجلس باید با احمدینژاد برخورد میکرد
غرب به دنبال منافع خود و ما نیز به دنبال منافع خودمان هستیم اگر موقعیت ویژهای در خاورمیانه نداشتیم غربی سر میز مذاکره با ما نمینشست و اگر از قدرت نداشتیم غرب با ما مذاکره نمیکرد.
نیمهشب گذشته برنامه " نگاه یک " شکبه اول سیما، میزبان سید محمد صادق خرازی و علیرضا زاکانی در مناظرهای با موضوع مذاکرات هستهای بود.
به گزارش ایلنا٬ پایگاه حزب ندا نوشت؛ خرازی در ابتدا توضیح داد: وقتی از آمریکا صحبت میشود باید ببینیم منظورمان کدام آمریکا است؛ سیستم دولتی یا نهادهای حاکم. بخشی از آمریکا اعلام کرده که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست اما بخشی دیگر مانند کنگره معتقد است که ایران به دنبال این فناوری است.
وی در ادامه گفت: وزارت خارجه آمریکا برایش مسجل است که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست اما فشارهایی را تحمیل میکنند تا امتیازات بیشتری بگیرند. مخالفتهای اسراییل، لابیهای کنگره و فشارهای آمریکا باعثشدند که تحریمها وضع شوند.
خرازی در واکنش که اظهارات زاکانی در خصوص صدور قطعنامههای شورای حکام در دولت اصلاحات تصریح کرد: بین قطعنامه شورای امنیت و بیانیه شورای حکام تفاوت وجود دارد و باید به آن دقت کرد. من به عنوان یک دیپلمات که در جریان کل مذاکرات از اول در پاریس بودم اعلام میکنم که پرونده ایران حقوقی است.
وی تاکید کرد: در چهار سال دوم دولت احمدینژاد مذاکره جدی صورت نگرفت و عملا شاهد مذاکره نبودیم. آنچه که امروز صورت میگیرد مذاکره است که سقف و کف معینی دارد و دولتها قدرت چانهزنی در آن دارند.
سفیر اسبق ایران در سازمان ملل گفت: دلیل اینکه پرونده ایران کم کم به سمت امنیتی شدن رفت، برخی شعارها و جبههگیریها در دولت دهم بود. در فرایند اتمی زدایی غرب به دنبال این بود که دانش هستهای را از ایران بگیرند. از طرفی ایران به دنبال انرژی هسته ای برای استفاده صلح آمیز است تا فردا پاسخگوی نسلهای آینده باشد.
وی در پاسخ به دفاع مکرر زاکانی از عملکرد تیم مذاکره هستهای قبلی، گفت: مذاکرات استانبول یکی از بدترین مذاکرات هستهای بود و رهبری در این باره تذکر دادند، آقایان در مذاکرات استانبول به توافق رسیدند که مواد را به روسیه بفرستند و در آن جا تبدیل به میلهگرد کنند. رهبری به طور مستقیم وارد شدند و جلوی این کار را گرفتند.
خرازی تصریح کرد: آنچه مهم است این است که در اواخر دولت دهم آلمانیها پیامی از سوی آمریکا مبنی بر مذاکره دادند. به همین مناسبت در شورای عالی امنیت ملی با نظارت رهبر تصمیم گرفته شد که مذاکرات آغاز شود. مذاکره مستقیم ایران و آمریکا از اواخر دولت دهم و وزارت آقای صالحی و توسط معاون وزارت خارجه در عمان شروع شد.
وی افزود: از لحظهای که روسیه و چین وارد مذاکرات شدند، آمریکا هم کنار این دو کشور وارد مذاکرات شد. چین و روسیه در مذاکرات اتمی و در دلالیهایی که انجام دادند به جز زیان رساندن به ایران کار دیگری نکردند. آنها آمدند و پول گران به ما فروختند. روسیه و چین میخواستند با قاشق خالی دهان ملت ایران را شیرین کنند.
سفیر اسبق ایران در سازمان ملل تصریح کرد: در تمام ادواری که ما با آمریکا مذاکره کردیم، رهبری کف و سقف مذاکرات را تعیین کردند. معظم له میدانند که آمریکاییها قابل اعتماد نیستند. اتفاقی که در دولت قبل افتاد این بود به دلیل این که رهبری برای مذاکرات با آمریکا کف و سقف تعیین کردند، رئیس دولت موضعش موضع متفاوتی شد چون میخواست در این چارچوب مسائل دیگری را نیز حل کند.
خرازی در حمایت از صداقت و تعهد وزیر امور خارجه اذعان کرد: من ۲۶ سال است که دکتر ظریف را میشناسم و او را انسانی مومن و معتقد میدانم. مذاکرات فعلی هم به نتیجه نمیرسد مگر آنکه با تمام کشورهای مرتبط مذاکره شود.
وی همچنین در پاسخ به انتقادات زاکانی از احمدینژاد، تاکید کرد: من مواضع شما بعضی از همکارانتان را در مجلس میدانم که با خیلی از مواضع احمدینژاد و دیگرانی از دولت آنها متفاوت بوده ولی امروز خیلی آزادانهتر گفته میشود. ای کاش این مواضع در آن روز با صدای بلند گفته میشود و ملت ایران میشنید یعنی ۸ سال تمام مردم این همه اشتباه و حرفهای بی در و پیکر را نمیدادند. مجلس باید آن زمان با احمدینژاد برخورد میکرد. همین سکوت مجلس بود که باعثشد مردم تاوان این اشتباهات را بپردازند.
خرازی ضمن ارزیابی عملکرد وزارت خارجه در مذاکرات گفت: نحوه پیشرفت مذاکرات در ژنو نشان داد که ما توانای فوقالعاده بالایی در مذاکرات داریم و اکنون به نوعی موازنه قدرت جدیدی رسیدهایم. البته به نظرم مذاکرات ما با غرب طولانی خواهد بود و با چند مذاکره به نتیجه نخواهد رسید. هرچند که فرسایشی شدن مذاکرات هم به نفع ایران نخواهد بود.
وی ادامه داد: در فضای سیاست داخلی شاید بتوان همه نوع حرفی را زد اما در فضای دیپلماتیک هر واژهای بار معنایی خودش را دارد. ادبیات سیاسی ما هم معنای خودش را خواهد داشت. اگر ما بخواهیم به منافع ملی فکر کنیم نباید آن را با دعواهای داخلی بین خودمان مربوط کنیم. همه ما باید از مذاکرات دفاع کنیم. این استراتژی زیر نظر رهبر انقلاب انجام میشود. آمریکا دشمن ایران است و قطعا دوست ما نیست اما معتقدم که دولت یازدهم با دیپلماسی هوشمند موازنه قدرت را بهبود خواهد داد. دولت روحانی مظلوم است و باید به آن کمک کرد.
خرازی همچنین با دفاع از توافق ژنو، خاطر نشان کرد: توافق ژنو در حقیقت آغاز فصل جدیدی در مناسبات و گفتگوهای ایران و ۵ کشور و غرب بود. غرب به دنبال منافع خود و ما نیز به دنبال منافع خودمان هستیم اگر امروز موقعیت ویژه در خاورمیانه نداشتید غربیها سر میز مذاکره با ما نمینشستند و اگر ما از قدرت برخوردار نبودیم غربیها با ما مذاکره نمیکردند. اینها به خاطر برداشتهای اشتباهی است که دارند که مردم پاسخ تحریمها را دادهاند معتقدم این دولت دهم حرفش را زده و حرف و استدلال نظام هم حرفی است که مقام معظم رهبری فرمودند.
سفیر اسبق ایران در سازمان ملل تصریح کرد: مهمترین دستاورد توافق ژنو ما بحرانی است که در منافقین ایران به وجود آمد اعم از اعراب و اسرائیلیها، برای آنها هم تصورشان بر این است که نمیخواهند هزینه گفتگو با ایران قدرتمند شکسته شود که این برای غرب امروز مهم است یکی از مدعیان مهم سیاست خارجی آمریکا در ۵ دهه اخیر کسینجر بود که میگوید بیش از ۳ هزار میلیارد دلار در خاورمیانه هزینه کردیم، برندهاش ایران بود، به خاطر اینکه نشناختیم که بستر خاورمیانه چه گونه بستری است موقعیت ویژه ایران را درک نکردیم، این به دلیل هزینه مجاهداتهای یک ملت صورت گرفت نه یک دولت و اگر ما در دولتهای مختلف مقاومت میبینیم نتیجه مقاومتها و مردم ایران سودش را میبرند.