بیانیه پایانی همایش بینالمللی نقش دنیای اسلامی در هندسه قدرت جهانی
از این منظر، علما و اندیشمندان جهان اسلام باید با هوشمندی از این فرصت به وجود آمده بهرهبرداری نموده تا بتوانند با رویکردهای علمی، مبانی فکری مکتب لیبرالیسم غرب را مورد نقد و ارزیابی قرار داده و براساس آن، نقایص اساسی زندگی انسانها، مانند؛ خلاء معنویت، نابرابری و بیعدالتی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و ابزار شدن انسان در زندگی مادی را به طور دقیق شناسایی و به جوانان نوگرا و تحولخواه جوامع اسلامی معرفی کنند.
در بیانیه پایانی همایش بینالمللی نقش دنیای اسلامی در هندسه قدرت جهانی آمده است: اندیشمندان جهان اسلام فرصت فراهم شده از برگزاری همایشهای علمی و بینالمللی مرتبط با بیداری اسلامی را پاس داشته و در جهت تقویت مجمع جهانی بیداری اسلامی تلاش کنند.
به گزارش ایلنا، بیانیه پایانی همایش بینالمللی نقش دنیای اسلامی در هندسه قدرت جهانی به شرح زیر است:
بسمالله الرحمن الرحیم
با افزایش آگاهی بشر، استحکام و باورپذیری بنیانهای فکری لیبرالیسم مادیگرای غرب هر روز سستتر میشود و آسیبهای فراوانی در مبانی فکری قدرت، توام با گسستهای فراوان در ساختار هندسه آن پدیدار میشود. از سوی دیگر جنبش بیداری اسلامی، فرصتبیبدیلی را برای اندیشمندان مسلمان فراهم آورده تا آموزههای غنی مکتب اسلام را با انسانهای تشنه حق و عدالت معرفی کرده و عدالت اسلامی را در همه ابعاد زندگی بشر نظریهپردازی و انسانها را آگاه سازند تا از اسارت ابزار و فنسالاری، خود را رها سازد.
از این منظر، علما و اندیشمندان جهان اسلام باید با هوشمندی از این فرصت به وجود آمده بهرهبرداری نموده تا بتوانند با رویکردهای علمی، مبانی فکری مکتب لیبرالیسم غرب را مورد نقد و ارزیابی قرار داده و براساس آن، نقایص اساسی زندگی انسانها، مانند؛ خلاء معنویت، نابرابری و بیعدالتی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و ابزار شدن انسان در زندگی مادی را به طور دقیق شناسایی و به جوانان نوگرا و تحولخواه جوامع اسلامی معرفی کنند.
در تداوم سلسله نشستهای بیداری اسلامی و همایشهای نقش اساتید دانشگاهها و حوزههای علمیه جهان اسلام در تحول هندسه قدرت جهانی، ما علما و دانشگاهیان جهان اسلام در روزهای ۲۰ و ۲۱ اسفندماه ۱۳۹۲ هجری شمسی مطابق با ۹ و ۱۰ جمادیالاول مطابق با ۱۲-۱۱ مارس ۲۰۱۴ میلادی در تهران گردهم آمدهایم تا با برگزاری همایش بینالمللی نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی با سعی، تلاش و اشتراک نظر و مجاهدت جمعی، شبکههای علمی و فکری را برای معرفی اصول و مبانی و آموزههای مکتب حیاتبخش اسلام ناب محمدی(صلی الله علیه و آله وسلم) ایجاد و رسالت جمعی و تاریخی خود را تعیین نماییم و با امید واثق به وعده تخلفناپذیر الهی که میفرماید «انالله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم»، با تعهد عمل کنیم که خداوند پشتوانه مومنان در شرایط سخت خواهد بود.
شرکتکنندگان در این همایش بینالمللی منشور مشترک عمل همه اساتید، متفکرین، روشنفکران و اندیشمندان و جوانان و زنان و مردان مسلمان و آگاه که با تأسی به قرآن کریم و سنت نبی گرامی اسلام و مکتب انسانساز اسلام در پی احیاء مجد و عظمت علمی، فکری، اخلاقی و معنوی گذشته جهان اسلام و پایهگذاری تمدن نوین اسلامی بوده تدوین و تلاش مینمایند تا مسیر مشترک رسیدن به امت واحده اسلامی را هموار سازند.
(۱) بیداری اسلامی که با اوجگیری جنبشهای اسلامی و الگوگیری از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به نقطه عطف و تعیینکننده خود رسیده است، با به چالش کشاندن نظم ظالمانه موجود و تحمیل شده بر جامعه جهانی، بنیانگذار و مبتکر مکتب جدیدی در روابط بینالملل شده و باعثهویت جبهه «مقاومت» و تولید ادبیات آن علیه ظلم و استکبار شده است؛ در همین راستا از همه اندیشمندان، صاحبنظران و فرهیختگان جهان اسلام انتظار میرود نسبت به تکمیل ادبیات «مقاومت» در برابر نظام سلطه اقدام نمایند.
(۲) مکتب رهاییبخش اسلام در شرایط کنونی از یکسو دارای اصیلترین رسالت برای رهایی بشریت از ظلم و ستم و احیای ارزشهای دینی و بشری بر پایه عدالت است و از سوی دیگر قدرت گفتمانسازی خود در جهان اسلام به یکی از قطبهای قدرت در عرصه بینالمللی تبدیل شده است که بر همین مبنا از صاحبنظران، دانشگاهیان و حوزههای علمیه بیش از گذشته انتظار میرود که مبانی و ابعاد این رسالت و گفتمان را در قالب ادبیات نوین و هنرمندانه تبیین و به طالبان تشنه حقیقت در دنیای اسلام و آزادیخواهان سراسر جهان عرضه نمایند.
(۳) هماکنون که جهان اسلام در هندسه قدرت جهانی در مسیر نیل به جایگاه شایسته خود در حرکت میباشد، دستهای منحرف و شیطانی بر آنند تا با ارائه چهره مخدوش و خشن از اسلام، قدرت حاصله را کاهش دهند و اسلام را در مدیریت راهبردی جهان معاصر ناکارآمد نشان دهند. از اینرو از همه آحاد امت اسلامی به ویژه علمای دین، اساتید و متفکرین انتظار میرود با پیروی از مکتب فکری احیاگر بزرگ اسلام حضرت امام خمینی(رضوانالله تعالی علیه و لبیک به ندای وحدتخواهانه حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای(مدظلهالعالی)، با راهبرد اسلامستیزی و اسلامهراسی غرب هوشمندانه مقابله کرده و با برنامهریزی، هدایت راهبردی و بهرهگیری از ظرفیتهای هنر زیبای اسلامی و مجاهدت خالصانه علمی و فرهنگی، چهره معنوی عدالتخواهانه منطبق با فطرت بشری را به جهان تشنه حق و عدالت و خسته از مادیگرایی و فردگرایی غربی معرفی نمایند.
(۴) جهان غرب با همه مظاهر تفرقه قومی، مذهبی و دینی در تلاش است تا به وحدت فکری و وحدت در تامین منافع و امنیت و وحدت قارهای دست یابد، از این رو همه تلاش خود را برای ایجاد تفرقه در صفوف امت اسلامی و جلوگیری از ایفای نقش برجستهتری در عرصه جهانی بکار میگیرد. متاسفانه جهان اسلام که دارای اصول مشترک دین خدا و پیامبر واحد و فرهنگ یکپارچه و مظاهر درخشان تمدن اسلامی است، در اثر نفوذ در صفوف امت اسلامی و ترویج افراطگرایی، فتنه فرقهای، تکفیر مسلمان و کاربرد خشونت و تروریسم، باعثتضعیف جبهه متحد مسلمان و ایجاد تفرقه و درگیری و تضاد و تعارض شده است که تنها راه مقابله با آن، تقویت وحدت اسلامی، دشمنشناسی و آگاهی از توطئههای آن و مواجهه جدی با آنهاست. علمای هوشمند، اندیشمندان آگاه، دانشگاهیان متفکر و جوانان فرهیخته باید حیله و نیرنگ زورمداران عالم و شیاطین جهان و استکبار مغرور را بشناسند و به انسجام اجتماعی جوامع اسلامی و پیوند ظرفیتهای نظری و عملی همت گمارند.
(۵) مسلمانان مظلوم جهان به دلیل دارا بودن اندیشه توحیدی و داشتن باورهای اصیل دین حنیف، از سوی استکبار جهانی، مستبدین، نژادپرستان، متحجرین و منحرفین در اقصینقاط گیتی مورد ظلم و تعدی بیرحمانهای قرار گرفتهاند که مسلمانان میانمار، آفریقای مرکزی، سوریه، بحرین و دیگر سرزمینهای اسلامی، نمونههای بارز آن هستند. اندیشمندان و علما و جوانان فرهیخته جهان اسلام باید این ظالمان را معرفی کنند و چیستی و چرایی این تعدیگریهای غیرانسانی را برملا ساخته و نیرنگ و فریب مدافعان غربی حقوق بشر را برای جوامع بشری تبیین نمایند.
(۶) با روند رو به رشد نهضتهای اسلامی و ضرورت داشتن مبانی تحلیل صحیح و هوشمندانه و دستیابی به مجموعهای از راهحلهای مبتکرانه و خلاقانه در برخورد با نیرنگهای مستکبرین و مستبدین منحرفکننده نهضت بیداری جوامع اسلامی، بر علمای اسلامی و متفکرین دانشگاهی فرض است تا شیوههای اسلامی مدیریت ج۰وامع را تئوریزه نموده و با بررسی تجربیات این جنبش در عرصه و مناطق گوناگون از جمله جمهوری اسلامی ایرانف به الگویی برتر دست یافته و از دستآوردههای ارزشمند انقلاب اسلامی ایران در مبارزه با ظلم و ستم و دستیابی به استقلال و عزت ملی بهرهبرداری کنند.
(۷) تبیین آموزههای مکتب جهانبخش اسلام متناسب با مقتضیات زمانه جوامع اسلامی یک نیاز راهبردی در تقویت بیداری اسلامی و تغییر در هندسه قدرت جهانی است. بهرهگیری از نوآوریهای اسلامی رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(رضوانالله تعالی علیه) در بسیج تودههای مسلمان و حمایت از نظام تمدنی اسلام مانند اعلام روز جهانی قدس و هفته وحدت و استفاده از حج ابراهیمی که شعار یکپارچگی و حضور جهانی مسلمانان است میتوانند در این اقدام، تاثیر شگرفی داشته باشد.
(۸) شرکتکنندگان در این همایش بینالمللی علمی تاکید مینمایند قضیه فلسطین مسئله اصلی جهان اسلام است و هماکنون که قدرتهای تجاوزگر غربی که همواره پشتیبان رژیم غاصب فلسطین بودهاند، در سراشیبی سقوط و خروج از منطقه حساس غرب آسیا قرار گرفتهاند؛ امت اسلامی با تلاش مشترک در جهان آزادی قدس شریف و سرزمین فلسطین از نهر تا بحر اقدام و غده سرطانی رژیم اشغالگر قدس را ریشهکن کنند. از نخبگان و اندیشمندان جهان اسلام بیش از گذشته انتظار میرود که به صورت علمی و مستدل حقوق مشروع ملت فلسطین از جمله حق بازگشت، حفظ هویت اسلامی و عربی فلسطین، مقاومت در برابر استقلال و رهایی از جنایات رژیم صهیونیستی را تبیین و به همه آزادیخواهان جهان عرضه نمایند.
(۹) تحولات دنیای کنونی با شرایط گذار و عبور از پیچ تاریخی خود نشان از تحول حتمی هندسه قدرت جهانی دارد، به همین منظور مدیریت هوشمندانه این دوره میتواند سهم شایسته جهان اسلام را در هندسه قدرت آینده جهان به ارمغان آورد. از آنجایی که تمدن رو به زوال مبتنی بر سرمایهداری غرب در پاسخ به مطالبات بشری به بنبست رسیده است، مکتب رهاییبخش اسلام با پیام صلحخواهی، دفاع از کرامت انسانی، حقوق بشر، آرامش، توسعه، پیشرفت و راه برای تمام جهانیان میتواند با ارائه مدل و الگوی شایستهای سهم خود را در هندسه قدرت جهان آینده تثبیت کند.
(۱۰) اندیشه لیبرال غرب با پشتوانه امکانات مادی همه دولتهای مستکبر جهانی در تلاش است تا فرهنگ، آموزهها، باورها و سبک زندگی غربی را که زندگی بیهویت، فروگرایی، فساد اخلاقی و مصرفگرایی صرف است به جوامع بشری از جمله جوامع اسلامی، با بکارگیری قدرت رسانهای خود تحمیل نمایند.
لذا از روشنفکران، اندیشمندان، نویسندگان، علما، دانشگاهیان مسلمان، جوانان فرهیخته و رسانههای اسلامی انتظار دارد تا با همکاری، همپیوندی، تعامل و اشتراک فکر و عزم و اراده جمعی، سبک زندگی اسلامی را در جوامع خویش نهادینه ساخته و مولفههای پویای فرهنگ و تمدن اسلامی را در رقابت فرهنگی به جهان معرفی تا انسانهای آزادی جوامع غربی بر اساس فطرت انسانی خویش با این تمدن غنی آشنا شده و توسط حقطلبان آن جوامع، آموزههای فرهنگ لیبرال را به چالش بکشانند.
(۱۱) نهادهای علمی فکری و دانشگاهی در حوزه اندیشهورزی و عمران و آبادانی زندگی بشری در جوامع انسانی و اسلامی باید با همکاری مشترک، دستیابی به راهحلهای همهجانبه و خلاقانه برای پاسخگویی به عقبماندگی جوامع بشر توجه نموده تا آموزههای اسلامی استقلالطلبانه و عدالتجویانه، احیا شده و پیشرفت مادی و معنوی بعنوان الگوی زیست اجتماعی در بین مسلمانان و همه انسانهای طالب حق و عدالت و رفاه و پیشرفت معرفی شود.
(۱۲) نگاهی به گذشته پرافتخار جوامع اسلامی نشاندهنده ظرفیت فکری نسلهای پیشین و اندیشمندان متفکر جوامع اسلامی است؛ بیتوجهی به این میراثگرانسنگ تمدن اسلامی موجب عقبماندگی جوامع اسلامی شده است، لذا اندیشمندان مسلمان در جهان با بهرهگیری از رسانههای جمعی و ارتباطات علمی باید در جهت دستیابی جوامع اسلامی به جایگاه رفیع گذشته خویش تلاش مضاعف نمایند؛ و جوانان فرهیخته جهان اسلام نیز در یک شبکه گسترده علم و فناوری، مقوم قدرت علمی و پیشرفت دانشبنیان امت اسلامی باشند تا با این رهیافت در تجدید اقتدار فرهنگی دنیای اسلام بر پایه پیشرفت علمی، پیشرانهای کلیدی برای دستیابی به تمدن درخشان اسلامی هویدا گردد.
(۱۳) اندیشمندان جهان اسلام شایسته است که فرصت مناسب و ارزشمند فراهم شده از برگزاری همایشهای علمی و بینالمللی مرتبط با بیداری اسلامی را پاس داشته و در جهت تقویت و استمرار آن با حمایت مجمع جهانی بیداری اسلامی تلاش کنند.
در این زمینه با ایجاد کارگروهها و برگزاری نشستهای علمی - تخصصی در حوزههای فرهنگ، اقتصاد، علم و فناوری، سیاست و مدیریت جوامع، در چارچوب دبیرخانه دائمی همایش بینالمللی «نقش جهان اسلام در هندسه قدرت جهانی» میتواند در ایفای رسالت تاریخی نقش موثری را ایفاء نموده و بر همین مبنا نسبت به پیگیری پیشنهادهای ارائه شده از سوی رهبران و نمایندگان جبهه مقاومت و جنبش بیداری اسلامی و اساتید و متفکران شرکتکننده در همایش اقدام گردد.
«والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته»