در خانه مردم شناسی بختیان؛
اولین «جشنواره آش زنگلاچو دامغانی» برگزار شد
رئیس اداره میراث فرهنگی دامغان گفت: همزمان با آخرین شه شِه، اولین «جشنواره آش زِنگِلاچو دامغانی» در محل خانه مردم شناسی بختیان برگزار شد.
به گزارش ایلنا از سمنان، مهدی قاسمی گفت: آیین «شه شِه دامغان» یکی از آیین های فرهنگی و معنوی این شهرستان است که در گذشته کشاورزان و باغداران این مرز و بوم بر این باور بودند که از ابتدای فروردین تا 66 روز پس از شروع سال نو بارش های بهاری ادامه دارد.
وی افزود: بر اساس همین باور در روزهای ششم، شانزدهم، بیست و ششم، سی و ششم، چهل و ششم، پنجاه و ششم، شصت و شصت و ششم بارش های بهاری می بارد و برنامه های کشاورزی و آبیاری محصولات شان را بر همین اساس تنظیم می کردند.
قاسمی اضافه کرد: مردم بر طبق همین سنت باور داشتند که سرمای زمستان در منطقه دامغان تا شصت و شش روز پس از بهار نیز پایدار است و کرسی های شان که وسیله گرمایش در آن زمان بود را جمع نمی کردند.
رئیس اداره میراث فرهنگی دامغان تصریح کرد: 66 روز پس از آغاز سال جدید آش زِنگِلاچو (زردآلوی نرسیده) را طبخ می کردند و به عنوان نذر بین مردم به منظور افزایش برکت محصولات شان توزیع می کردند و به استقبال گرمای تابستان می رفتند.
وی با تاکید بر اینکه این آیین 400 سال قدمت دارد، تصریح کرد: هنوز هم کماکان پخت این آش در بین مردم، کشاورزان و باغداران رواج دارد که تصمیم گرفتیم با برپایی اولین جشنواره آن را ثبت و مجددا احیا نماییم.
به گزارش ایلنا، در پایان این جشنواره موزه مردم شناسی بختیان با هزاران اثر تاریخی و سنتی با حضور مسئولان شهرستان افتتاح شد.