خبرگزاری کار ایران

کار‌شناس بهداشت هشدار داد؛

قلیان، عامل رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها در دستگاه تنفسی است

قلیان، عامل رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها در دستگاه تنفسی است
کد خبر : ۱۲۹۷۶۸

مواد سمی قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست بلکه بعضی مواد خطرناک از جمله قیر یا دوده(ماده سرطان زا)، منوکسیدکربن(نوعی آلاینده) و نیکوتین(ایجادکننده وابستگی) موجود در دود آن از سیگار بیشتر است.

ایلنا: یک کار‌شناس بهداشت گفت: قلیان عامل رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها در دستگاه تنفسی است و سرطان ریه، ‌ سرطان لب و دهان و حنجره، ‌ سرطان مری و معده، ‌ کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بد‌خیم قلیان است.

به گزارش ایلنا به نقل از وزارت بهداشت، فیروزه نوریمند، کار‌شناس نظارت بر داروهای تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: متأسفانه اعتیاد به قلیان که در بین نوجوانان و جوانان امروزه شیوع پیدا کرده بیشتر به علت عدم آگاهی مصرف کننده از مضرات آن است.

فیروزه نوریمند افزود: مواد سمی قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست بلکه بعضی مواد خطرناک از جمله قیر یا دوده(ماده سرطان زا)، منوکسیدکربن(نوعی آلاینده) و نیکوتین(ایجادکننده وابستگی) موجود در دود آن از سیگار بیشتر است.

وی اظهار داشت: باید دانست که آب قلیان هیچ محافظتی در مقابل دود ناشی از سوختن تنباکو ایجاد نمی‌کند. تنباکوهای تحت عنوان میوه‌ای و عطری نه تنها بی‌ضرر نیستند بلکه عوارض بیشتری نسبت به تنباکوهای ساده دارند، زیرا ترکیبات حلقوی معطر موجود در آن‌ها با سوخته شدن، خاصیت سرطان زایی و سمی پیدا می‌کند و علاوه بر این، بو و مزه بهتر آن‌ها باعثگرایش بیشتر جوانان و نوجوانان به سمت این مواد و ایجاد وابستگی در آن‌ها می‌شود.

کار‌شناس نظارت بر داروهای تحت کنترل معاونت غذا و داروی دانشگاه افزود: به علت شرایط نامناسب نگهداری، زمینه برای رشد انواع میکروب‌ها به خصوص سم آفلاتوکسین که بسیار سمی و کشنده است مهیا است. به خاطر دم‌های عمیقی که فرد می‌‌زند، ‌ بیشتر مواد سمی از جمله نیکوتین و خاکس‌تر وارد ریه می‌‌شوند و آسیبهای جدی به حبابچه‌های ریه وارد می‌شود.

وی افزود: همچنین به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می‌‌تواند عامل مهمی برای رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها باشد و این میکروب‌ها و قارچ‌ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونتهای مزمن می‌کند.

نوریمند به عوارض دیگر قلیان اشاره کرد و گفت: سرطان ریه، ‌ سرطان لب و دهان و حنجره، ‌ سرطان مری و معده، ‌ لوزالمعده، کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بد‌خیم و زخم‌های گوارشی و رفلاکس معده(برگشت اسید معده به مری) از جمله عوارض خوش‌خیم استفاده از سیگار و قلیان هستند. مواجهه با مونوکسید کربن قلیان در طی حاملگی ممکن است برای جنین خطرناک باشد.

این کار‌شناس بهداشت گفت: علاوه بر بیماریهای مرتبط با تنباکو، مصرف اشتراکی قلیان می‌تواند به افزایش احتمال میکروب سل و ویروسهایی مثل هرپس و هپاتیت منجر شود. مهم‌تر اینکه دود حاصل از یکبار قلیان کشیدن برابر با حدود ۱۰۰ نخ سیگار است. مونوکسید کربن یک گاز سمی است و در انتقال و مصرف اکسیژن تداخل می‌کند و دود سیگار حاوی ۲ تا ۶درصد از این ماده است.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز