به مردم حق میدهم به مسئولان بیاعتماد باشند
در زلزله اخیر غرب کشور مردم ثابت کردند که اعتماد چندانی به مسئولین ندارند و این بحث مربوط به هیچ جناحی نیست. چیزی که به وضوح در کرمانشاه دیده میشد آن بود که مردم کمکهای نقدی را به حساب برخی شخصیتهای مطرح جامعه واریز میکردند یا خودشان به کرمانشاه سفر کرده تا بدون واسطه و با اطمینان خاطر پولشان را برای کمک به زلزله زدگان خرج کنند.
جهان اقتصاد نوشت: فضای ملتهبی در جامعه وجود دارد. از یک طرف بحثهای اقتصادی مردم را به سطوح آورده و از طرفی دیگر محدودیتهایی که در مقابل آزادی وجود دارد جامعه را عصبانی کرده است. اما این همه مشکلات این روزهای کشورمان نیست. فساد برخی از مسئولین باعث بیاعتمادی مردم به حاکمیت شده به طوری که به راحتی میتوان آن را در زلزله کرمانشاه مشاهده کرد. در زلزله اخیر غرب کشور مردم ثابت کردند که اعتماد چندانی به مسئولین ندارند و این بحث مربوط به هیچ جناحی نیست. چیزی که به وضوح در کرمانشاه دیده میشد آن بود که مردم کمکهای نقدی را به حساب برخی شخصیتهای مطرح جامعه واریز میکردند یا خودشان به کرمانشاه سفر کرده تا بدون واسطه و با اطمینان خاطر پولشان را برای کمک به زلزله زدگان خرج کنند.
همه این موارد روی هم مشکلاتی را در کشور پدید آورده است که اصلا درشان مردم ایران نیست. این روزها در مورد بحثهای عدم آزادیهای ابتدایی که بیشتر به بانوان فشار آورده است بسیاری را رنجانده که یکی از این موارد عدم ورود بانوان به ورزشگاه است. برخی از مراجع با لحنی تند مانع از حل شدن این مشکل میشوند و معتقدند با ورود بانوان به ورزشگاه فساد افزایش خواهد یافت. گویا چیزی که فکر مراجع تقلید را این روزها بیش از هر مورد دیگر درگیر کرده، فسادهای اخلاقی است که البته مخالفان ورود بانوان به ورزشگاه تا به امروز نگفتهاند که چرا با ورود بانوان به استادیوم برای دیدن والیبال فساد اخلاقی شکل نگرفته است!
مورد بعدی را میتوان به بودجه سال ۹۷ اختصاص داد. بودجهای که با حواشی زیادی از جمله اضافه شدن بودجه جامعه المصطفی، حوزه علمیه و کاهش بودجههای عمرانی رو به روست. در آخر هم، بحث حقوق نمایندگان همچنان داغ است که هر شخصی صحبت متفاوتی میکند.
به همین منظور به سراغ طیبه سیاوشی نماینده مجلس شورای اسلامی رفتیم تا نظر ایشان را در رابطه با موضوعات مطرح شده بدانیم.
*خانم ذوالقدر در مصاحبهای اخیرا مدعی شدهاند که موضوع ورود بانوان به استادیوم بعد از دیدار با مراجع تقلید در مراحل آخر قرار گرفته است، شما که خودتان در آن سفر حضور داشتید این موضوع را تایید میکنید؟
همه مراجع یک نظر واحد نداشتند. برخی شروطی مانند تفکیک بانوان و آقایان مطرح کردند که جداسازی به عهده وزارت ورزش و ابعاد دیگر آن وظیفه وزارت کشور است. موضوع کاملا حل شده نیست و نیاز به زمان دارد. ما نمایندگان مجلس معتقدیم که اولین قدم در این جهت میتواند بازیهای ملی باشد و امیدواریم در مرحله بعد برای بازیهای دیگر از جمله لیگ برتر بستر سازی شود اما واقعیت آن است که حل شدن این مشکل زمان خواهد برد.
*شما میگویید که عدهای از مراجع تقلید با ورود بانوان به استادیوم برای دیدن فوتبال مخالف هستند، برای شفاف سازی میتوانید نام آنها را ببرید؟
مراجع معمولا شیوهای دارند که سالهاست به همین شکل تداوم دارد. آنها سوال میخواهند که سوالات به صورت کتبی به آنها داده شود و مراجع هم به صورت کتبی پاسخ نامه را بدهند. به همین دلیل نمیتوانم نام مراجعی که با این قضیه مخالفت کردهاند را ببرم. هنوز تصمیمی نگرفتیم که چه زمانی شروع به نامه زدن به مراجع تقلید کنیم.
*در بودجه سال۹۷ چه مقدار به بانوان در حوزه ورزش اهمیت داده شده است؟
در رابطه با بودجه سال آینده باید گفت که بیش از چهل درصد بودجه عمرانی مربوط به این حوزه کاهش پیدا کرده است. البته این فقط مختص به ورزش نیست بلکه در رابطه با دستگاههای دیگر نیز چنین اتفاقی را شاهد بودیم. در این باره باید سهم بودجه بانوان و معلولین به تفکیک مشخص شود و تلاش خواهیم کرد که در سال ۹۷ این اتفاق رقم بخورد.
*این روزها بحث حقوق نمایندگان به شدت در فضای مجازی مطرح شده است و مردم علاقه مندند تا بدانند کدام یک از ارقامی که نمایندگان بیان میکنند صحت دارد؟
در رابطه با حقوق نمایندگان واقعا متوجه نمیشوم که چرا هر شخصی مبلغ دریافتی خود را متفاوت اعلام میکند. بحث این است که چه علتی دارد که به حقوق نمایندگان به این صورت پرداخته شود و جالب اینجاست که چرا هیچ شخصی کاری به حقوق وزرا و شخصیتهای دیگر ندارد. باید دید چه اتفاقی افتاده است؟ میخواهند فکر مردم را از چه موضوعی منحرف کنند؟ نمایندگان مجلس یک حقوق پایه دارند که در سال اول با ۵ میلیون و هشتصد هزار تومان شروع شد و سال بعد با همان مبلغ متعارفی که برای افزایش حقوق مدیران در نظر گرفته شده بود، افزایش یافت.
بنده با افزایش حقوق هفتاد درصدی مخالفم و معتقدم که مسائل و مشکلات دیگر را باید پوشش داد نه حقوق نمایندگان را.
عده قابل توجهی از نمایندگان، بخشی از حقوق خود را دریافت نمیکنند. به عنوان نمونه سه میلیون تومان برای محافظ نمانیدگان نوشته که بنده تا به امروز هیچگاه آن را نشنیده بودم. شهرستان را از تهران جدا نکردهاند در حالی که آنها مسائل و مشکلات خود را دارند. ما در تهران دفتر اجاره کردیم که قاعدتا مبلغی بابت پول پیش آن پرداخت شده است و یا دفترهای خصوصی خود نمایندگان وجود دارد که نیروهایی برای ما کار میکنند.
بسیار علاقهمند هستم بدانم چه اتفاقی در حال رخ دادن است که عدهای حقوق نمایندگان را با وجود مشکلات بسیار زیادی که در بودجه وجود دارد اولویت قرار دادهاند. ما در حال جستوجوی مشکلات بودجه سال آینده هستیم اما عدهای حاشیه سازی برای نمایندگان مردم مهمتر از هر چیز دیگری میدانند.
شاید در یک ماه حقوقی که به حساب نمایندهای واریز میشود بیش از مبلغ متعارف باشد اما آن به این علت است که برخی از نمایندگان به مراجعاتی که از سوی مردم میشود وام میدهند و آن واریزیها پولهایی است که بابت قسط به نمایندگان پرداخت میشود.
معتقدم که باید شفاف سازی صورت بگیرد تا مشکلاتی از این قبیل پیش نیاید اما بر این باورم که با فساد موجود در کشور مردم حق دارند که به مسئولین بیاعتماد باشند.
اطمینان میدهم که مسئله آن طور که عدهای حاشیه سازی کردهاند نیست.
اعتماد مردم به دولت به علت وضع معیشتی از بین رفته است و عدهای میخواهند اعتماد مردم به نمایندگان هم از بین برود و سوال اینجاست که با ادامه این روند چه چیزی از نظام باقی خواهد ماند؟ این بازی جدید سرمایه اجتماعی را از بین خواهد برد.