در مقابل تولید بحران بایستیم
پدیده جنگ پدیدهای نامیمون در بین تمامی ملتهاست، اما جنگ در بینکشورهایی که دارای اشتراکاتی در عین عمق اختلافات هستند، بعید به نظر میرسد.
نصرتالله تاجیک- سفیر سابق ایران در اردن- در جهان اقتصاد نوشت: پدیده جنگ پدیدهای نامیمون در بین تمامی ملتهاست، اما جنگ در بینکشورهایی که دارای اشتراکاتی در عین عمق اختلافات هستند، بعید به نظر میرسد.
از این رو باید از تحلیلهای سطحی در مورد اتفاقاتی جدید و البته هیجانی و یکباره پرهیز کرد. این نکته دارای اهمیت است که جنگ هیچگاه با برنامه ریزی آغاز نمیشود، بلکه جنگ همواره با یک اتفاق آغاز میشود آنهم اتفاقی که ممکن است ناخواسته باشد.
عربستان اکنون ظرفیت جنگ با ایران را ندارد اما اگر دو کشور به سمت رویارویی حرکت کنند، ضرر میکنند. هر چند یک کشور به دلایل مختلف فاقد ظرفیت جنگ باشد، اما نبود ظرفیت یک رویارویی در معنای این نیست که آن کشور متحدانی حتی به ضرب پول نداشته باشد.
بنابراین نباید به صرف اینکه عربستان فاقد ظرفیت جنگ است و با در نظر گرفتن این عدم ظرفیت آستانه تحمل دو طرف را پایین آورد.
در نتیجه از اکنون باید نوعی هوشمندی استراتژیک از سوی ایران اعمال شود، تا شرایط دو کشور وارد گریزگاههای بحرانی نشود.
عربستانی که در زمین یمن شکست خورده و سیاستهایش در سوریه وعراق ناکام مانده است. به طور یقین نمیتواند در مقابل ایرانی که صدام را شکست داده، بایستاد.
قلدرترین عرب در مقابل ایران صدام نام داشت. اما جنم سیاسی به این است که با هر افت و خیز در هر سیاستی تلاش شود که مشکلات حل و فصل شود.
هرچند از جمله علتهای ناپایداری رابطه دو کشور اظهارات و اعمال خصمانه عربستان است، اما بر ایران فرض بوده که شرایطی را به وجود آورد تا حداقل ارتباط برای تبادل دیدگاه بین دو طرف و برای اینکه از دخالت صهیونیستها در میان مسلمانان جلوگیری شود، وجود داشته باشد.
این ارتباط حداقلی بین ایران و عربستان به وجود آید. در حال حاضر مهمترین مساله بین ایران و عربستان مساله یمن است.
ایران و عربستان به عنوان دو کشور همسایه هیچگونه اختلافی فی نفسه با هم ندارند. نه مشکل سرزمینی. نه مشکل عرضی. نه دعوای طایفهای میان این دو کشور وجود ندارد.
در حال حاضر انصارا… در یمن در موضع قدرت قرار دارد. در نتیجه در چنین شرایطی ایران باید به دنبال بازی برد- برد میان دو کشور باشد. تا صحنه یمن بیش از این تبدیل به سرزمین سوخته نشود.
در نتیجه ایران باید از اهرم لابی و جمعی خود استفاده کند تا موضوع یمن حل و فصل گردد.
در طول ۶ سال گذشته تمام زیر ساختهای سوریه از میان رفت. حال بعد از این همه مشکل قصد حل موضوع سوریه را داریم. در نتیجه تا مساله یمن مانند مساله سوریه نشده باید حل و فصل شود.
ایران باید به دنبال طراحی مجموعهای منطقهای و فرا منطقهای باشد تا با فکر مشترک مشکلات منطقه در مسیر حل و فصل قرار بگیرد