خبرگزاری کار ایران

ضعف نظارت مجلس بر واردات

ضعف نظارت مجلس بر واردات
کد خبر : ۵۶۸۰۲۱

امروزه آلودگی هوا به اندازه‌ای خطرناک شده که باعث رشد مرگ و میر در کلانشهرها می‌شود. در این شرایط باید آلودگی را کنترل کرد، اما نکته مهم چگونگی و روش‌های کنترل است. ابتدا باید عوامل ایجاد آلودگی را شناسایی و سپس با آن مقابله کرد.

سلمان خدادادی نماینده ملکان در مجلس در روزنامه تجارت نوشت: امروزه خودروهای بنزینی و گازوییلی بیشترین نقش را در آلودگی هوا دارند به همین دلیل جهان به سمت این حرکت کرد تا میزان مصرف بنزین خودروها را کاهش دهد و کار به جایی رسید که میزان مصرف از 12 لیتر در هر 100 کیلومتر به 4 لیتر و کمتر رسیده است.

اما با افزایش تعداد خودروها مشاهده می‌کنیم که با وجود کاهش مصرف سوخت، همچنان آلودگی هوا مشکل‌آفرین است.

به همین دلیل کارشناسان به سوی حذف سوخت‌های فسیلی از خودرو رفته‌اند که خودروهای هیبریدی پا به عرصه گذاشت.

بنابراین کشورمان نیز باید به همین سو حرکت کند اما نکته مهم در این تغییر، دادن امتیاز به واردکنندگانی است که خودرو هیبریدی وارد می‌کنند. باید واردات خودرو هیبریدی بدون هیچ محدودیتی صورت بگیرد تا به مرور زمان با خودروهای بنزینی و گازوییلی خداحافظی کنیم.

از آنجا که کشورما توان تولید خودرو هیبریدی ندارد، تا زمانی که خط تولید این نوع خودروها را راه‌اندازی کنیم، باید واردات خودرو هیبریدی آزاد باشد.

اما دادن انحصار به عده‌ای واردکننده، زیانبار شده است. متاسفانه امروزه شاهد هستیم که عده‌ای خاص و البته انگشت شمار بازار واردات خودرو را در انحصار خود دارند و با وجود بسیاری از محدودیت‌ها، همچنان دست به واردات خودرو به صورت انبوه با نفع شخصی به زیان مصرف کننده می‌زنند.

تاسف‌آور اینکه این افراد سودهای کلانی می‌برند در حالی که مصرف کننده زیان می‌برد. امروزه خودروهای هیبریدی با دستهای خاصی وارد می‌شود که خدمات پس از فروش ندارد و معلوم نیست وزارت صنعت چگونه مجوز واردات به این خودروها داده است. نتیجه آن می‌شود که مردم از خودرو هیبریدی دلسرد می‌شوند و دوباره به سوی خودرو بنزینی می‌روند که اتفاقی خطرناک است.

بنابراین وزارت صنعت باید مشخص کند که چرا یک تعداد محدودی می‌توانند خودرو وارد کنند؟ این افراد چگونه عزیز شده‌اند که واردکنندگان دیگر با وجود داشتن نمایندگی مجاز به این عزت نرسیده‌اند. دلیل اینکه این افراد خاص شده‌اند، چیست؟

بدتر اینکه شرکت‌هایی که قانونمند گام برمی‌دارند و خدمات پس از فروش و نمایندگی معتبر دارند، با محدودیت رو به رو می‌شوند، اما آنهایی که هیچ توانمندی ندارند و حتی یک تعمیرگاه هم ندارند، خودرو به صورت فراوان وارد می‌کنند و زیانش را مصرف کنندگانی می‌دهند که دل به خدمات پس از فروش بسته‌اند.

نکته مهم در این رانت خطرناک، ضعف دستگاه‌های نظارتی است. یکی از این دستگاه‌های نظارتی، مجلس شورای اسلامی است که به جرات می‌گویم تاکنون نتوانسته است جلوی رانت یا فسادی را بگیرد.

یک مورد را معرفی کنید که مجلس ورود کرده و دست رانت‌خواران کوتاه شده باشد. این مجلس باید از روزمرگی خارج شود و فراتر گام بردارد. چرا وقتی رانت یا فسادی رخ می‌دهد، تازه به فکر بررسی می‌افتیم. در کدام مورد مجلس قبل از آنکه فساد گسترش داشته باشد، حرکت کرده است. امروزه تمامی نمایندگان مجلس می‌دانند که مافیایی در واردات خودرو وجود دارد که در انحصار افرادی خاص است، اما کدام مورد را دیده‌ایم که دست این رانت‌خواران را رو کرده باشد.

این مجلس مانند مدرسه‌ای است که دانش آموزانش فقط برای کارت زدن، حضور می‌یابند و خروجی تاثیرگذاری ندارد.

در تمامی دنیا مجالس کار کارشناسی می‌کنند در حالی که در کشور ما مجلس شورای اسلامی موازی کاری انجام  می‌دهد. مجلس وظیفه نظارت دارد اما 95 درصد تولید قانون می‌کنیم و 5 درصد نظارت می‌کنیم.

وقتی دستگاه اجرایی هیچ حسابی از قوه مقننه نبرد، نتیجه‌اش واردات بی‌رویه، رانت و فساد می‌شود.

به راستی چرا باید خودرو با این همه حاشیه وارد کشور شود؟

اگر کمیسیون صنایع مجلس به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌رفت و لیست واردات خودرو را بیرون می‌آورد و سوال می‌کرد که چرا واردات در انحصار چند نام به خصوص با دادن امتیازهای سوال برانگیز است، آیا این همه مشکل داشتیم؟

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز