در مقابل ترامپ به اروپا نزدیک شویم
ترامپ دیوانهوار بر ایران، برجام و برخی از نهادهای ایران تاخت. اما بلافاصله مقامات اروپایی با واکنش شدیدی به سخنان وی پاسخ دادند. از سوی دیگر رئیس جمهور ایران نیز با ادبیاتی درخور و البته دیپلماتیک جواب سخنان ترامپ را داد.
پیش بینی میشود ترامپ مساله تحریم برخی نهادی ایرانی را به کنگره آمریکا منتقل کند اما از هم اینک مخالفتهای زیادی درکنگره حتی در جناح جمهوری خواه با سخنان و مواضع ضد برجامی رئیس جمهور آمریکا صورت گرفته و به بهانه بررسی سرنوشت برجام بعد از سخنان غیرمنطقی ترامپ«جهاناقتصاد» با علی بیگدلی به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
+ چرا به رغم اینکه پیش بینی نقض برجام از سوی آمریکا وحود داشت، اما ترامپ از لغو برجام امتناء کرد؟
اختیارات رئیس جمهور ایالات متحده این حق را به ترامپ میدهد که برجام را لغو کند. اما چون او تحت فشارهای شدید داخلی و خارجی قرار داشت ؛ برجام را شخصا لغو نکرد.
+ در آمریکا کدام جناح به رئیس جمهوردر عدم لغو برجام فشار وارد میکرد؟
جان کری در فضای سیاسی آمریکا بسیار تلاش کرد که برجام لغو نشود . همچنین وزیر امور خارجه فعلی آمریکا از ادامه برجام دفاع میکردند. از سوی دیگر لابیهای صهیونیستی و راستهای افراطی از لغو برجام دفاع میکردند. اما شاهد بودیم که فشارهای بیرونی مخالف لغو برجام از سوی اتحادیه اروپا باعث حفظ برجام شد. هرچند عربستان و اسرائیل هم سعی در لغو برجام داشتند. در نتیجه این فشارها ترامپ تصمیم گرفت با ارجاء برجام به کنگره از فشارهای مخالفین توافق هستهای بر روی خود بکاهد و تصمیم گیری در مورد لغو برجام را به کنگره آمریکا بسپارد. تا آنها در تصمیم او سهیم باشند.
+ تا چه میزان امکان دارد کنگره در شرایط فعلی به لغو برجام رای مثبت دهد؟
هرچند کنگره آمریکا در دست جمهوری خواهان است اما در شرایط فعلی بسیاری از اعضای کنگره و برخی از لابیهای قدرتمند با لغو برجام مخالفند. ضمن اینکه مشکلات آنها با شخص ترامپ نیز برتصمیم گیری کنگره در مورد برجام تاثیرخواهد گذاشت. کنگره آمریکا دو رفتار را می تواند در مقابل برجام در دستور کار قرار دهد. اول اینکه برجام را لغو گرداند و تحریمهای گذشته را از سر بگیرد که در این صورت کار برای ایران سخت خواهد شد. یا اینکه تحت عناوین جدید مانند مساله حقوق بشر یا حمایت ایران از گروههای فلسطینی علیه ایران تحریمهای جدیدی اعمال کند که به نظر میرسد تحریمهای دسته دوم یعنی تحریمهایی که نقض کننده برجام نباشد توسط ایالات متحده آمریکا در دستور کار کنگره قرار خواهد گرفت.
+اگرآمریکا دسته دوم تحریمها علیه ایران را در دستورکار قرار دهد، آنگاه تاچه اندازه ممکن است اروپاییها قرار دادهای تجاری خود را با ایران لغو کنند؟
واقعیت این است که پیش بینی نمیشد که وزیر امور خارجه انگلستان بعد از سخنرانی ترامپ علیه ایران در مقابل آمریکا سینه سپر کند. اما واقعیت آن است که اتحادیه اروپا با بحران اقتصادی روبرو است و انگلستان نیز از این مورد استثنا نیست. در نتیجه کشوری مانند انگلستان که با خروج از اتحادیه اروپا بازار وسیعی را از دست داده نمیخواهد بازار ایران را هم از دست دهد. در نتیجه خانوم می در حال تاسیس رئوسی برای بازار ایران است. از این منظر تا جایی که مقدور است اروپاییها در مقابل آمریکاییها خواهند ایستاد.
+ این ایستادگی اتحادیه اروپا تا کجاست؟
اروپا تصمیم به ایستادگی در مقابل ترامپ دارد مگر اینکه یک شرکت آلمانی فرانسوی یا انگلستانی توسط آمریکا به خاطر سرمایه گذاری در ایران تحریم شود. آنگاه اروپاییها هم دیگر تمایلی به مقابله با تهران نخواهند داشت.
+ تنها ترس از تحریم های آمریکاست که ممکن است اروپا از سرمایه گذاری در ایران بترسد؟
البته ترس از تحریمهای آمریکا ترس کمی نیست. تحریمهای آمریکا علیه هر شرکت اروپایی اثرگذار خواهد بود حدود ۲۸ درصد از سرمایه شرکتهای اروپایی متعلق به آمریکاست در نتیجه آنها اعلام میکنند چون ما در این شرکتها سهم داریم تمایلی به همکاری اقتصادی با ایران به عنوان یک شریک نداریم از این طریق میتوانند به اروپاییها تاثیر بگذاردند.
+ اختلاف به وجود آمده بین آمریکا و اروپا بر سر ادامه برجام به نفع ایران است؟
گسلی که بین آمریکا و اتحادیه اروپا به وجود آمده است در ابتدا به نفع ایران است، اما این گسل به ضرر نظام بینالمللی تمام خواهد شد. اتحادیه اروپا به همین علت قصد دارد به چین نزدیک شود تا بازار چین را از آمریکا بگیرد. در نتیجه با اهرم فشار برجام شرایط نظام بینالملل پیچیده خواهد شد. در نتیجه ایران چارهای ندارد جز اینکه به اروپاییها بیش از گذشته نزدیک شود اما در انتها واقعیت آن است که اروپا به خاطر برخی موارد ایران را هیچ گاه به آمریکا نخواهد فروخت.